Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Goetia (PS4, PSN)

Nyomasztó klikkelgetés két dimenzióban.

Ó, azok a régi szép idők, amikor az egy kaptafára épülő, keresgélős, kattintgatós játékok heti rendszerességgel jelentek meg! Ha a Goetia történetesen jó pár évvel korábban jött volna ki, vélhetően kasszasiker lenne, legalábbis a többi point-and-click típusú szoftverhez képest egészen biztosan. A melankolikus, sötét, és persze rejtélyekkel teli világ garancia a szórakozásra. Ahhoz, hogy teljesen magába szippantson az élmény és meglegyen a hangulat, kell egy bizonyos lelkesedés a téma iránt, hiszen az ingerszegény bóklászás és keresgélés nem annyira addiktív, mint mondjuk egy Residen Evil, ami képes a semmiből is hangulatot teremteni.

A történet szerint Abigail Blackwood szellemét kell irányítanunk, aki sírjából kikelve próbálja kideríteni, hogy mégis mi történt, amitől ennyi minden megváltozott a környéken. A kalandozásunk során legfőbb feladatunk a felfedezés lesz. Új dolgok feltárása, hátterek megértése, és a titkok kifürkészése határozza meg majd az élményt. Ha az a típusú gamer vagy, aki csak egyszerű kikapcsolódást keres mindenféle gondolkodás nélkül, akkor ez nem a te játékod. A Goeatia szépsége pont abban rejlik, amiből a hátránya is származik. Folyamatosan figyelni kell, tájékozódni és törekedni a történethez kapcsolódó foszlányok összerakására. A figyelem fenntartása viszont nem mindig egyszerű, mert a sztori és az események eléggé hullámzó hatást keltettek. Amikor valami nagy dologra derül fény, akkor az élvezeti faktor a maximumon jár, máskor viszont egy esetleges unalmas kutakodásnál és keresgélésnél túlságosan ellaposodik az élmény.

A kétdimenziós megvalósítás egyébként a stílus sajátossága, a lehetőségekből viszont a maximumot hozták ki a fejlesztők. Látványos és részletes helyszíneket járhatunk be, a textúrák is szépen ki vannak dolgozva. Az irányítás is remekül meg lett oldva, hiszen a kisebb költségvetésű konkurens címekkel ellentétben itt kurzor helyett egy világító gömböt kell kezelnünk, ami nemcsak látványos, de a készítők a fény vetülésére is kellő hangsúlyt fektettek. A játékmenetről sok esetben egy borzongós regény jutott az eszembe, hiszen a sok feltárt cikk és bejegyzés egészen olvasmányossá teszi az élményt. Akinek ez nincs ellenére, az remekül fogja érezni magát hosszú időn keresztül, mivel jó pár órányi tartalmat kapunk, ami a témán belül változatos is tud lenni… ha akar.

Néhány esetben azért elő-elő fordul, hogy ellaposodik egy kicsit a hangulat. Ilyen esetekben érdemes szünetet tartani meglátásom szerint, mert ha lankad a figyelem, akkor fontos részletek maradhatnak ki. Az új helyszínek felfedezése és a továbbjutás sem mindig annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik. Sőt, továbbmegyek: nem egyszer volt, hogy összevissza bolyongtam, mert kerestem azt a kis részletet, amit fel kellett deríteni, de a világért sem találtam. Extra segítséget nem kapunk, így tényleg talpraesettnek kell lenni a nehéz helyzetekben, a bénázásnak pedig nem sok helye van, mert akkor rengeteg időt elfogunk szórakozni az állandó botorkálással.

Összességében a Goetia egy remekül sikerült point-and-click stílusú játék, ami a legjobb megoldásokat ötvözi, így egy igazán klasszikus élményben lehet részünk. A rejtvények érdekesek, és működnek, míg a minijátékok és egyéb kis extrák nem annyira jöttek be. A stuff véleményem szerint elég vegyes képet alkotott, így bárki jól elszórakozhat vele, aki nyitott a téma iránt, vagy csak valami egészen újba szeretne belekóstolni. Az apró hibák és az időnkénti belaposodás ellenére a saját kategóriáján belül ugyanakkor az egyik legjobbnak éreztem a Goetia rémesen jó hangulatát!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Forever Entertainment
Fejlesztő: Sushee
Megjelenés: 2020. december 18.
Ár: 3490 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás