Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

God of War Ragnarök Jötnar Edition – írásban és videón is bemutatjuk a masszív gyűjtőit

Thor pörölye, legendás gyűrű, és egyéb finomságok.

A videojátékok nem csak hobbi: szerves részei életünknek; örömteli, izgalmas, hol társasági, hol magányos pillanatokkal töltve meg hétköznapjainkat. Képesek a képernyőre szögezni, megríkatni, felbőszíteni vagy megnevettetni. Így nem túl meglepő, hogy egyre több alkotás kap grandiózus gyűjtői példányokat, amik fizikai mementókként emlékeztethetnek digitális pillanatainkra – amellett, hogy vagány mutogatni valók az otthonunkba látogatóknak. A PlayStation Magyarország jóvoltából szerencsénk volt a God of War Ragnarök masszív gyűjtői kiadásához, a Jötnar Editionhöz, amely az isteni fináléhoz méltó csomag. Ezen kívül a cég több extra terméket is megmutatott nekünk, amikkel írásban és videóban is foglalkozunk. Vegyük hát sorba őket!

A skandináv mitológia óriásairól elnevezett pakk egy hatalmas dobozban érkezett, ami egy óriási „tudásőrző szentélynek” adott helyet. Ez a játékban fellelhető, a történet szempontjából is kulcsfontosságú szentélyekről volt mintázva. Ez egy szekrényszerű szerkezet, amit ha kinyitunk, a triptichonokhoz hasonlóan három rajzot találhatunk: egyet az „ajtók” két belső oldalán, egyet pedig középen. Ezek a jópofa grafikák az alkotásban fellelhető ábrázolásmód stílusában készültek, és a cselekményre utalnak.

A középső lap azonban kiemelhető, és mögötte a gyűjtemény koronaékszere – pontosabban koronakalapácsa: Thor pörölyének, a Mjölnirnek 16”-es masszív, vagány másolata várt. A polyresin – egyfajta műgyanta – fegyver feje a játékban is fellelhető, jól kidolgozott rúna- és díszmintázattal van ellátva, ahogy a nyelére fűzött műbőr szalag és a markolat aljának alakzatai is hűek a mennydörgés istenének szerszámához. Mjölnirnek súlya van, így természetesen csak az igazán méltók emelhetik fel… Szerencsére kipróbálhattuk a „mini-Mjölnirt” is, ami egy világosabb „kobakú”, de szintén alaposan kidolgozott apró kiadása nagytestvérének, egy kis meglepetéssel: nyele valójában egy toll.

A szentélyszekrény teteje leemelhető, és két szinten tartalmazott finomságokat. Az egyik a Jötnar Edition exkluzív része, a legendás Draupnir gyűrű meglepően nehéz fémmásolata. A mitológia szerint önmagát végtelenül sokszorosító ékszert a játékban is kiemelt szerepet játszó Huldra fivérek kovácsolták. Az ujjra való egy piros szütyőben érkezett, amin a Spártának otthont adó hellén Lakónia régióra utaló görög „lambda” látható. Ez a betű a gyűrű belsejében is felbukkan – aki pedig kíváncsi, hogy miért, vesse bele magát a God of War Ragnarökbe. Az apróságok sorát követte Brok kockakészlete, ami különböző alakú elemekből áll össze. Mindegyik ezüstös bevonatú és kék, vésett számokkal díszeleg, mindez pedig a Huldra fivérek logóját tartalmazó szütyőben. Kifejezetten kellemes érzés egyébként a kockák kiszórása jellegzetes koccanó hangjukkal.

Az első rész gyűjtői kiadásához hasonlóan ebben is volt két fából faragott hatást keltő figura, ezúttal azonban nem Brok és Sindri, hanem a ván istenek, Freya és Freyr bábui fogadtak. A 2018-as God of Warban Atreusz játékaihoz hasonló mini-szobrok nagyon aprólékosan vannak kidolgozva, kifejezetten jó a tapintásuk és nem csak látni, de érezni is lehet az apró részleteket.  Szintén csak a Jötnar Editionben van egy exkluzív kitűzőszett alaposan kidolgozott, fröccsöntött fém sólyom, medve és farkas képeiben. A díszeknek igazi súlya és kraftja van, és az eposz hőseit szimbolizálják.

Hasonlóan csak ebben a csomagban található meg egy szövetből készült térkép a kilenc világról. A klasszikus fantasy illusztrációkat idéző ábrák tele vannak apró utalásokkal a cselekménnyel és a világgal kapcsolatban, így érdemes őket a móka előtt és után is alaposan átnézni. Ezen túl egy angol nyelven, de rúnákkal írt szöveg is található rajta Brok és Sindri kovácsmester-párosának utazásairól, ismeretszerzéséről és nagyságáról. Sajnos a hajtogatás kicsit elveszi azt az „állatbőrre festett” hatást, de sebaj – így is nagyon menő.

Nincs gyűjtői fémtok nélkül, ebben az esetben pedig egy ébenfekete lemeztartót kapunk ezüstös dombormintával: egy farkas és egy medve alakjával, akik a főhősöket szimbolizálják. Kissé ironikus módon a Jötnar Edition nem tartalmaz lemezt, így azt külön kell hozzá megvenni – vagy tárolhatunk benne persze bármi mást. A fémtok egyszerűsége ellenére tökéletesen átadja az alkotás hangulatát. Hátulján a duó világjáró és -mentő ambíciói szerepelnek rúnákkal, ismét angol nyelven, míg belül egy grafika látható a hősökről a tél gyötörte Midgardban. A bónusz digitális tartalmak – természetesen – maga a játék PlayStation 4-es és PlayStation5-ös változata, egy PS4-es téma, egy avatár-szett, egy művészeti album a Dark Horse-tól, maga a zene, illetve ruhák, páncélok és markolatok a kalandhoz.

A Jötnar Edition exkluzívja még egy 7”-es, smaragdzöld bakelit Bear McCreary zeneszerző két számával. Ez egyébként a középső, kiemelhető lapban van elrejtve. A tokja egyik oldalán fehér alapon két, a történet szempontjából fontos tenyérlenyomat látható bennük alakokkal, míg a másikon zöld felületen egy aranyszínű farkas és róka látható, akik, hűen az eddigi motívumokhoz, karaktereket szimbolizálnak.

Jötnar Edition mellett, a kis Mjölniren túl külön szemügyre vehettünk egy minőségi „Displate” fémposztert, ahol rajzfilmszerű, humoros stílusban láthatók a hősök az Yggdrassil-fánál létrehozott bázisban, épp vacsorázva. A mellékelt mágnessel bárhova fel lehet helyezni, és anyaga miatt nem is kopik vagy sérül egykönnyen. A merchandise pakk része volt még egy imádni való kis kulcstartó a Leviátán fejsze kidolgozott miniváltozatával, plusz egy fém téglalappal a játék logójával és címével – és nem maradhatott el persze egy kék rúnákkal díszített, szimpla fekete póló sem. Végül, de nem utolsó sorban egy szép, műbőrkötésű, minőségi papírlapokkal felszerelt jegyzetfüzet is érkezett, aminek „csatja” Kratos játékbeli pajzsa, belül pedig különféle, az alkotásban fontos szimbólumok láthatóak.

Nagyon jó egyébként, hogy a játékbeli holmik átlépnek így a fizikai valóságba, sokkal plasztikusabbá és kézzel foghatóvá téve az egész élményt. Az alkotásokban egyébként is kifejezetten jól adják át a képi és hangtechnikai elemek a tárgyak, dolgok súlyát és textúráját, de így teljes valójukban fogdoshatjuk, szemlélhetjük es birtokolhatjuk őket.

A God of War Ragnarök már kapható PlayStation 5-re és PlayStation 4-re, írott és videós tesztünket pedig ITT találhatjátok. A fenti képeken túl csináltunk egy videót is az elemek kicsomagolásáról, így mozgásban is gyönyörködhettek bennük!

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Azért azt a pörölyt elfogadnám.