Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Furi (PS4, PSN)

Kénytelen leszek egy picit távolabbról megközelíteni a The Game Bakers konzolos debütálását, ugyanis egy álmom tört össze és vált valóra egyidejűleg. Anno, hónapokkal ezelőtt jelent meg az Afro Samurai – általam – várva várt folytatása, amely a szó szoros értelmében egy roncs volt. Idővel elengedtem, beletörődve, hogy az animével, a mangával és az első videojátékkal kell, hogy beérjem.Tekerjünk előre heteket és bejelentésre került a júliusi PS Plus felhozatal. Azonban pár nappal előtte kaptam egy e-mailt is. Megérkezett a Furi. A játék gyakorlatilag egy “boss rush” mód, ahol névtelen főhősünk bizarr, nyúlfejet viselő cimborájával próbál megszökni fogságából. Elsőre fogalmunk sincs, hogy hol vagyunk, és miért raboskodunk ezen az idegen helyen, de fokozatosan összeáll a kép. A csapat kockázatos utat választott: a “csak főgonoszok” megközelítés kétélű, hiszen töltelék ellenségek hiányában a maroknyi nagyot kell prímán kivitelezniük. Úgy érzem, ez sikerült. Minden “börtönőr” saját díszleténél áll őrt, és más-más képességeknek parancsol, más fegyvereket is alkalmaz. Míg rikítóan fehér hajú, futurisztikus szamurájunk egy karddal és két lézerpisztollyal vág neki szökésének, addig ellenfelei nyílpuskáktól a nyugati kardokig mindenféle harci eszközzel próbálják megakadályozni. Minden mérkőzést egy hosszabb, gyaloglós, gyakorlatilag bevonulós szakasz előz meg, ahol a beszédesebb nyúl koma izzít minket a küzdelemre. Betekintést nyerhetünk ellenségünk múltjába és megismerhetjük hősünket, valamint a világot, amelybe csöppentünk. Sajnos ezek a részek túl titokzatosak, túl semmitmondók esetenként, de céljuk kétségtelenül az, hogy felcsigázzanak minket. A fokozódó zene, a lassú menetelés mind felspanol a másodperceken belül bekövetkező leszámolásra. Aki valaha komolyabban küzdő sportolt életében, az felismeri majd ezt a jellegzetes, összecsapás előtti érzést. A játék többé-kevésbé sikeresen szítja a tüzet, mielőtt belépnénk a ringbe. Utána pedig kezdődhet a küzdelem. (Egyébként a sétáló részek automatizálhatók az X gomb megnyomásával, így az ilyenkor kissé kellemetlen és lassú irányításra nem kell figyelnünk.)
A Furi egy reflexjáték, ahol közelről és távolról próbáljuk párbajtársunk életétcsíkját lezúzni azelőtt, hogy ő tenné meg ugyanezt. Nincsenek komplex kombók, nincsenek bonyolult manőverek: kardunkkal szabdalhatunk, lőfegyverünkkel tüzelhetünk, kikerülhetünk és védekezhetünk, valamint a támadásoknak van egy erősebb változata is. Innentől kezdve kézügyességünkön és ravaszságunkon múlik a mérkőzés. A vagány dizájnokon kívül más megközelítést és taktikát igényel mindenki, így minden csata új meglepetésekkel szolgál. Ahogy nekünk, úgy fogva tartóinknak is több “élete” van, amit fogyasztva fokozatosan nehezebbé válik a meccs, gyakran teljesen átalakulva eredeti állapotához képest. A küzdelem így szakaszokra van tagolva: amint egyikőnk kimeríti a másik életét, újra teljes élettel vágunk bele.Az élményt egyrészt a változatos tónusú és színvilágú tájak, másrészt a fantasztikus zene fokozza. Elektronikus és synthwave zenészek, mint Carpenter Brut, Kn1ght vagy Lorn adják az ütemet a harcokhoz, így mindegyik összecsapás egy anime stílusú videoklipnek is elmenne. A karakterdizájnért egyébként a már említett Afro Samurai alkotója, Takashi Okazaki a felelős, jellegzetes stílusa pedig áthatja az egész művet.Amikor az adrenalin kihozza a játékosból az ujjbalettozást és a pengeéles észjárást, akkor nagyszerűen magával tudja ragadni a játék. Az effektek, a lüktető zene, a zseniálisan precíz irányítás – ami gyakorlatilag lételeme a programnak – mind egy kiváló, koncentrált érzést kölcsönöznek. Magával ragad a pillanat, és teljesen beszippant a harc. A sokszor elsőre lehetetlennek tűnő helyzeteket is kecsesen ki lehet cselezni. Ezeken a feszültségmagokon kívül azonban kicsit üregesnek hat a játék és elveszíti a fókuszát. A töltelék szakaszok felületesek, míg a történet nem igazán bontakozik ki. Rengeteg “minikatarzisból” áll maga az út, de hiányzik a végső csattanó. Ettől függetlenül kiváló játék született, amely igényli a többszöri végigjátszást, nagyobb nehézségeken is. Karakterrajzok nyithatók meg a jobb eredményekkel, és egy-egy bosszantóbb ellenfél S fokozattal történő kiütése már önmagában jutalom. A hangulat és a stílus pedig csak úgy szikrázik a képernyőről. Számomra személyesen pedig ez az Afro Samurai tökéletes folytatása. De ez ne tévesszen meg senkit: önmagában is bőven megállja a helyét, így nyugodtan tegyenek egy próbát az akciójátékok elvetemült szerelmesei.(A tesztpéldányt a fejlesztőcsapat biztosította. Köszönjük!)

27 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Tegnap kinyírtam papit. Ez a játék fasza.

 2. Én a végére értem, szerintem nagyon jó volt. Zene is nagyon adta, de az öregembernél már nem sok kellett, hogy feladjam. 7. boss is kemény volt. Rég nem adtak PS Plus-ba olyan játékot ami tetszett volna, de ez ütős volt, nem panaszkodom.

 3. szopok mint a torkos borz, de szégyellem visszavenni a nehézséget xDD

 4. Ha már a játék ingyen volt, megvettem a témáját. 🙂

 5. Na milyen a gyilok gyerekek? 🙂

 6. Amúgy ez mekkora tisztelgés már az Afro Samurai felé! Igazad volt Leó!

 7. Szeretem az ilyen stílusú cuccokat, majd rákukkantok:)

 8. Jó féle! Kíváncsi vagyok rá.

 9. A játékot is várom már, de azt még jobban, hogy végre az OST megjelenjen.

 10. Lesz itt pityergés a harmadik boss után. 😀

 11. Már nagyon várom.

 12. Holnap toljuk ! 🙂

 13. Óriási parádé.

 14. A képi világa nagyon bejövős.

 15. Synthwave, színes-formás világ, halálos akció… Gyere már PS+.

 16. tetszetős nagyon…

 17. De sokat fogok én anyázni 🙂

 18. Már csak a synthwave zene miatt is kötelező számomra. Alig várom már, hogy belevágjak! 🙂 Csak lássak majd valamit a nagy akcióban, mert már a videónál elvesztettem a fonalat. 😀

 19. Ez a játék annyira furi, hogy kell!!! 🙂

 20. Köszi a leírást így a plussz előtt, végre tudom melyik ez. 🙂

 21. Nagyon kemény. Ez a gameplay büntet.