Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Fracked (PS4, PSVR, PSN)

Frakkomat bele!

A virtuális valóság megjelenésekor, illetve videojátékos alkalmazásakor az első hullámmal érkező kalandok inkább tűntek felhabosított koncepciós szemléltetéseknek vagy bővített technikai demóknak, mint teljes, kiforrott élményeknek. A VR új hatása és az a teljesen más perspektíva, amit nyújtott azonban elbírta a hátán azt, hogy elég csupasz élményeket kaptunk. Míg a „sík” játékoknál gyakran elvárt az összetett játékmechanika, a mély történet és a hosszú játékidő, addig ezeknél egyszerűen más sztenderdek voltak, elvégre az új technológia úttörőiről volt szó. Most azonban ennyi már nem elég, a Fracked viszont olyan, mintha kihagyta volna az elmúlt éveket.

Az elnagyolt, klisés és botrányosan fárasztó párbeszédekkel megpakolt történet egy hegyi bányában, és a hozzá kapcsolódó laborban játszódik, ahol egy rejtélyes, az ott dolgozókat szörnnyé alakító kristályt találnak. Hősünk és egy helikopterben repkedő társa meg akarja akadályozni ezeket a folyamatokat, és el akar kerülni egy katasztrófát, amit elsősorban a hegy nyersanyagainak hidraulikus töréssel való kinyerése okozott – legalábbis ez indította be az egyéb, veszélyesebb folyamatokat. A sztori azonban még véletlenül sem tér ki a környezetvédelemre vagy ezen technológia valódi, káros hatására a természetre: csupán egy béna szexviccért címkézték így fel terméküket.

A játékmenet borzasztóan gyér. Karakterünket belső nézetből irányítva kell lövöldöznünk a buta, csúnya gonoszokra, akik komolyabb taktika, vagy úgy általában intelligencia bevetése nélkül próbálnak megölni minket. Lőnek, a fedezéket nem ismerik, néha pedig gránátot dobnak – és nagyjából ennyi. Időnként egy hatalmas, aránytalanul erős és fárasztóan nehezen kiiktatható undormány tör életünkre, de ezt és pár bosszantó, öngyilkos zombit leszámítva nagyjából nulla az ellenségvariáció.

Összesen két fegyverünk van, amit váltogathatunk kezeink között, bár egyszerre nem vethetjük be párosan őket. Az egyik egy végtelen töltényű pisztoly, a másik pedig egy gépfegyver, amihez időnként golyókat kell felszedegetnünk. Néha felvehetünk pár spécibb gyilkolószerszámot, például egy hatlövetű revolvert vagy egy gránátvetőt, de ezek használat után elpárolognak a kezünkből. A pár stukker használata egyébként sem valami túl élvezetes, és sokszor elég béna mind a hatásuk, mind a kezelésük. A bummbumm-szekcióknál fedezék mögé is bujkálhatunk, az újratöltés pedig egész jópofa, de összességében édeskevés, ahogy a pár mászós szakasz is, amikor veszélyes szituációkból kell kikecmeregnünk.

Ami egy kis izgalmat visz az egészbe, az a pár síelős rész, amikor a hegyről lefelé száguldozva kell dülöngélve kikerülnünk akadályokat, miközben üldöznek az ellenségek, akik lőtornyokból is golyózáport zúdítanak ránk. Ezek kifejezetten szórakoztató és élvezetes szegmensek, és nagy kár, hogy csak pár ilyen van az egyébként is olyan három óra alatt teljesíthető játékban. Az összhatáson egyébként javít a jópofa, képregényszerű grafika, de ez sem elég ahhoz, hogy a mögöttes ürességet kitöltse.

A Fracked egyszerűen egy gyenge játék, ami nem vicces, nem szórakoztató pár rövid etapot leszámítva, és egyáltalán nem változatos. Ha a PlayStation VR életciklusának elején jött volna ki, valószínűleg pozitívabb lenne a meglátásom, de itt, most és így ez nagyon kevés, minden fronton. Gyakorlatilag minden játékeleméhez tudnék mondani öt sokkal jobb játékot, és a magas árcédula még annak sem tudnám nyugodt lelkiismerettel ajánlani, aki életében nem játszott VR-játékkal.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

INKÁBB NE
Kiadó: nDreams
Fejlesztő: nDreams
Megjelenés: 2021. augusztus 20.