Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Ubisoft Forward

FORM (PS4, PSN, PSVR)

Tömör absztrakció.

(A játék kizárólag PlayStation Move kontrollerekkel játszható)

A virtuális valóság kiváló lehetőségeket biztosít olyan élményekre, amelyek képi világa elvontabb vagy szokatlanabb. Míg a VR két leggyakrabban alkalmazott mechanikai műfaja a lövöldözős és a logikai játékok, de a képi megvalósítások ennél már szerteágazóbbak. A FORM kiváló példája azoknak az alternatív kalandoknak, amelyek képesek elengedni a realitás talaját, és valami igazán absztraktot tárni a felhasználók elé.

Hősünk bőrébe bújva egy ősi ereklyét kezdünk vizsgálni, amely hirtelen egy szürreális, álomszerű világba röpít, ahol a valóság és az emlékek egymásba gabalyodva léteznek. Itt különféle feladványokat kell megoldanunk ahhoz, hogy némi háttérinformációt szerezzünk karakterünkről, környezetéről, valamint az idegen tárgyról, amely ezt az egész helyzetet eredményezte. A Move kontrollerekkel kell rájönnünk, hogy egyáltalán mihez is kell kezdenünk: van, hogy egy kirakót kell összeraknunk, máskor másvilági húrokat pengetve tudunk sejtelmes muzsikát előcsalva előrébb haladni.

A FORM nagyon érdekes koncepciókból kínál kóstolót, de ennél sajnos semmi többet. Az alig egy óra alatt teljesíthető sztori olyan, mintha egy próbaverzió lenne valami összetettebből, de az elmélyülés sosem érkezik el. A játék eredetileg 2017-ben jelent meg számítógépekre, és csak most érhető el PlayStation VR-on, ami magyarázatot ugyan ad tömör és minimalista jellegére, de mentséget semmiféleképp nem.

Érdekes, izgalmas, és mindenek felett lenyűgöző képi világa ámulatba ejtő tud lenni, viszont a szájtátás hamar véget ér, a stáblista pedig nem sokkal később már követi is. Ezért az összegért azonban remek bevezető azoknak, akik ismerkednek a VR-ral, illetve mindenkinek, aki kedveli az absztrakt és szürreális képi elemeket. Emellett azonban bőven találni mélyebb, tartalmasabb és komplexebb élményeket, mind a mechanika, mind a narratíva, mind az általános megvalósítás terén.

(A játékot a PlayStation Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Charm Games
Fejlesztő: Charm Games
Méret: 3.49 GB
Megjelenés: 2020. április 7.
Ár: 4590 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop