FORM (PS4, PSN, PSVR)

Tömör absztrakció.

(A játék kizárólag PlayStation Move kontrollerekkel játszható)

A virtuális valóság kiváló lehetőségeket biztosít olyan élményekre, amelyek képi világa elvontabb vagy szokatlanabb. Míg a VR két leggyakrabban alkalmazott mechanikai műfaja a lövöldözős és a logikai játékok, de a képi megvalósítások ennél már szerteágazóbbak. A FORM kiváló példája azoknak az alternatív kalandoknak, amelyek képesek elengedni a realitás talaját, és valami igazán absztraktot tárni a felhasználók elé.

Hősünk bőrébe bújva egy ősi ereklyét kezdünk vizsgálni, amely hirtelen egy szürreális, álomszerű világba röpít, ahol a valóság és az emlékek egymásba gabalyodva léteznek. Itt különféle feladványokat kell megoldanunk ahhoz, hogy némi háttérinformációt szerezzünk karakterünkről, környezetéről, valamint az idegen tárgyról, amely ezt az egész helyzetet eredményezte. A Move kontrollerekkel kell rájönnünk, hogy egyáltalán mihez is kell kezdenünk: van, hogy egy kirakót kell összeraknunk, máskor másvilági húrokat pengetve tudunk sejtelmes muzsikát előcsalva előrébb haladni.

A FORM nagyon érdekes koncepciókból kínál kóstolót, de ennél sajnos semmi többet. Az alig egy óra alatt teljesíthető sztori olyan, mintha egy próbaverzió lenne valami összetettebből, de az elmélyülés sosem érkezik el. A játék eredetileg 2017-ben jelent meg számítógépekre, és csak most érhető el PlayStation VR-on, ami magyarázatot ugyan ad tömör és minimalista jellegére, de mentséget semmiféleképp nem.

Érdekes, izgalmas, és mindenek felett lenyűgöző képi világa ámulatba ejtő tud lenni, viszont a szájtátás hamar véget ér, a stáblista pedig nem sokkal később már követi is. Ezért az összegért azonban remek bevezető azoknak, akik ismerkednek a VR-ral, illetve mindenkinek, aki kedveli az absztrakt és szürreális képi elemeket. Emellett azonban bőven találni mélyebb, tartalmasabb és komplexebb élményeket, mind a mechanika, mind a narratíva, mind az általános megvalósítás terén.

(A játékot a PlayStation Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Charm Games
Fejlesztő: Charm Games
Méret: 3.49 GB
Megjelenés: 2020. április 7.
Ár: 4590 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop