Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Firegirl: Hack ‘n Splash Rescue DX (PS5, PS4, PSN)

Spriccelj, ments cicákat!

(A teszt a PlayStation 5-ös verzió alapján készült.)

A nyári kánikulában kellemes meglepetésként ért egy tűzoltós indie cím tesztelésének lehetősége. (A szakma egyébként nem áll annyira messze tőlem, a 20-as éveim elején majdnem erre a pályára léptem, de ez már egy másik történet.) Egy könnyed, de valahogy mégis intenzív játékélményre vágytam, így örömmel csobbantam bele a Firegirl: Hack ‘n Splash Rescue DX című rougelike elemekkel felvértezett programba.

Történetünk egy híres tűzoltó lányáról szól, aki édesapja halála után újoncként csatlakozik a helyi parancsnoksághoz. Mentora a tűzoltóparancsnok – aki a papa jó barátja is volt egyben -, rövid úton bevezeti a szakma rejtelmeibe egy szimulációs gyakorlat keretei között. Leányunknak figyelnie kell, hogy ha kezd elfogyni a tartályából a víz, akkor azt lehetőség szerint pótolni érdemes, különben vízi pisztolyként fog funkcionálni (szerencsére ilyen nagyon ritkán fog előfordulni). Fegyverét, a tömlőt használhatja unortodox módon is egyfajta jetpackként, amivel átlibbenhet háztetők felett vagy emeletek között is közlekedhet. Másik hű eszköze a fejsze lesz, ezzel az útjába kerülő törmeléket zúzhatja össze vagy az ajtókat vághatja át.

Feladata minden esetben a túlélők megtalálása lesz rövid időn belül, majd biztonságosan el kell hagynia a helyszínt. A megmentett emberek és állatkák után egy kisebb rajongói bázis épül az újdonsült hős köré, így a városházától kiutalt fizetése mellett az tőlük származó adomány is a bankszámlán landol. Elbaltázott küldetés után a rajongói zseton nem jár, illetve ha eszméletét veszti, akkor még a kórházi költségeket is ráterhelik.

Miben lehet megsérülni? Szinte minden életveszélyes veszélyforrás a környezetben, ráadásul a tűzesetek is elég furcsák. A lángokból lényecskék manifesztálódnak, ezek denevérként vagy kamikaze pacaként törnek a hölgyemény életére, de a helyhez kötött tűzmanók is komoly sérülést okozhatnak érintkezéskor. Eloltva ezeket még egy kis időbónusz is szerezhető, de a vekkerek felvételével is ki lehet tolni a küldetést. Egy idő után az FBI is megjelenik vizsgálódni, hirtelen mindenki nagyon gyanús lesz. A történet jól van felvezetve, nem töri meg a játékmenetet soha. Nagyon szép ez a kartonpapírszerű ábrázolása a figuráknak, ami belesimul a normál háttérbe. Mellette akciódús taktusok csendülnek fel, ami hozzájárul az amúgy is hangulatos gameplayhez.

Tűzoltó lány egyre híresebb lesz, önkéntesek csapódnak hozzá és ajánlják fel szolgáltatásaikat, így az állomás szépen benépesül. Fejlesztések, felszerelések, és különféle könnyítések válnak elérhetővé idővel. Ügyesen kihasználva ezeket hamar gazdaggá válhat, hogy még többet fektethessen a munkahelyébe. A kezdeti lakótelepek után helyt kell néha állnia az erdőben, elszabadult vonatokon, illetve a közeli pláza is rendre lángra lobban. Miközben a polgármester mossa kezeit, hősünknek még a természetfelettivel is meg kell küzdenie. Küldetéséhez össze kell gyűjtenie egy tucat könyvet, ami a karriere egyik végcélja. Persze ezek után sem áll le az élet, tűzeset továbbra is lesz, amit a végtelenségig űzhet az amúgy random generált helyszíneken.

A Firegirl egy nagyon szórakoztató alkotás, amit pár óra alatt kivégezhetünk. Ideális választás lehet a strand előtt egy-egy órát eltölteni vele. Rosszat nem is tudnék róla mondani, maximum hiányosságokat, de mire ezek kiütköznek már véget is ér az egész.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! A szoftver nem cross-buy, így külön lehet megvásárolni PS5-re és PS4-re.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Thunderful
Fejlesztő: Dejima Games
Megjelenés: 2022. június 22.