Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Final Fantasy XIII – újabb tesztpontszámok

A Playstation 3-as [B]Final Fantasy XIII[/B] ázsiai verzióját több magazin is letesztelte már: még hírünk is volt róla, amikor a hivatalos PS magazin, az OPM [A http://playstationcommunity.hu/note/2827]előkelő 9 ponttal[/A], egy hongkongi lap pedig [A http://playstationcommunity.hu/note/2787]mindössze 4 pöttyel[/A] díjazta a szoftvert a maximális 10-ből. Az OPM nagyon kellemes időtöltésként, a HK magazin ugyanakkor a játéktörténelem legnagyobb átveréseként értékelte a stuffot.Mi itt a PlayStation.Community-n úgy gondoltuk, az FFXIII PS3 verzája [A http://playstationcommunity.hu/note/2834]8 pontot ér[/A].Az angol nyelvű változat megjelenésével egy halom újabb teszpontszám került fel a netre:[B]GamesRadar – 10RPGSite – 85%The Lost Gamer – 9TheSixthAxis – 8Eurogamer – 8PushSquare – 3/4Digital Spy – 4/5Videogamer – 7CVG – 9.2IGN UK – 8.3BritBox – 7X360 Achievements – 82%HardGame2 – 9.5IGN AU – 8.3Edge – 5[/B]Ezen értékelések közül természetesen – mint mindig – az angol EDGE magazin ötöse lehet a legfurább. Az EDGE pontszámait a szélsőséges gyűlölködők általában égbekiáltó gyökérségnek, a cseppet sznob, de az előbbi csoporttal tulajdonképpen ikertesónak aposztrofálható [I]nagyontudós-szakértők[/I] ugyanakkor szentírásnak szokták venni. Vannak persze olyanok is középtájon, akik magasról tesznek arra, mit ír az EDGE tesztjeiben…A mostani ötös a lap szerint azért jár, mert a game bár gyönyörű és harci rendszere is kellemes, de csak és kizárólag a rajongókat kápráztatja majd el. Legnagyobb hibának a totális lienaritást hozzák fel.A Final Fantasy XIII jövő héten érkezik szoftverdealereink boltjaiba. A Platinum Shopban gyűjtői kiadásra is van esélyed!

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. EDGE = TRASH SITEIgazából nem is értem, hogy miért foglalkoztak vele, amikor annyi más minőségi oldal van (KOTAKU, GiantBomb, stb.). Ezek már csak divatból is lehúznak mindent. 5 pont – WUUUT? Teljes hozzá nem értés…Jövő héten én is kézhez kapom, kíváncsi leszek, hogy felér-e az általam etalonnak vélt FFX-hez (igen, játszottam a 7, 8-cal is, nem kell lehurrogni. 🙂 )

 2. Egyszerüen még mindig furcsa az Európai meg a tengerentúli embereknek a japánok gondolkodásmódja vagy a világnézete kivétel a rajongókat.A teszteket meg tapasztalt esetleg az adott stílusban profi játékosnak kéne megírni nem a hozzá nemértő cikkírónak.pl. egy Dragon Age párti ember jóhogy szar cikket fog írni a Tekken-ről mert egy nem szereti a bunyós játékokat, kettő nincs otthon a témában.

 3. Mivel (sajnos) elso FF-m lesz, en baromira varom!

 4. Edge pontszám, egyetértést………….

 5. Nincs olyan FF rész amit mindenki egyformán szeretne, ez sem lesz az nem is lehetne olyan. Vagy a történet és annak prezentációja kap hangsúlyt (FF7,8,10) vagy csinálnak egy nyitott offline rpg-t mint a 12 de akkor meg a történetet kell feláldozni.Eddig elég jó pontokat kapott átlagosan, az EDGE-töl meg azért kapott 5-öt hogy felhívják magukra a figyelmet hátha így többen megveszik majd a lapot.

 6. Azért az valahol kissé kiábrándító, hogy valahogy ma az a divat, hogy mindenben a negatív felhangot kell keresni. Szerintem a japán kultúrában pont azt lehet bírni, hogy legyen akármilyen dark is a mű, valahogy némi végtelen nagy gyökérség be van csempészve. Inkább előbb a mosolygós, mindennek örülök életfilozófiát kéne átvenni, nem ezt a depressziós magyar valóságot erőltetni,legalább arra a néhány órára, míg a képernyő előtt toljuk a gamet. Mert akkor a király az összes FF – meg a többi 🙂

 7. egy hete fejeztem be a FF VII-et, frissek a fantasztikus élmények de attól függetlenül hogy az EDGE vagy XY mit mond vagy pontoz a FF XIII-ra én még mindig nyálcsorgatva várom a PS3 verziót mert ez egy PS játék. linearitás ide vagy oda, az FF sorozat is lépést tart a korral és elvárásokkal és ezt nagyon jól csinálja a játék Savage tesztje alapján. megértem a keménymag FF rajongókat is, de szerencsére nem csak a Square Enix gyárt jó jrpg játékokat, a stílus nincs kihalóban csak egy eléggé komoly átalakuláson megy át, türelem 🙂

 8. Az EDGE bekaphatja.Azzal szereznek ma már hírnevet maguknak hogy a nagyon hypolt játékokat, rendszerint lehúzzák.

 9. “A ME ősapja a Baldur’s Gate (nem a konzolos). Szépen követhető az ív: a Baldur’s átváltott 3 D-be (Neverwinter). A Neverwinter meg szinglijét tekintve óriási csalódás volt. Visszalépés. Egyszerűbb párbeszédek, egyszerű sztori, nem voltak társak!, gyakorlatilag lineáris játékmenet. Akkor az rpg szerintem kicsit gödörbe került. Aztán bizonyos elemekre ráerősítettek (párbeszédek, társak, sztori, látványos grafika) míg másokat megtartottak: egyszerűbb karakterfejlődés, kevésbé taktikus harcok. Így jutunk el a KotOR-ig, onnan meg némi polír és kész az ME. De visszatekintve ehhez szükség volt néhány csalódást keltő (már aki egy újabb Baldur’s-t várt, annak) játékra, ha úgy tetszik kísérletre. Személyes véleményem szerint a japán rpg kicsit most itt tart. A jelenlegi elvárások mellett (grafika elsősorban) a régi, megszokott játékmenet megvalósíthatatlan, mert egy ennyire összetett játék hegesztése ezen a grafikai szinten sokkal több extra időt és pénzt emésztene fel. Sok szempontból az ME is visszalépés a Baldur’s-hoz képest (Baldur’s: 100+ óra játékidő, ME: 30+, a Baldur’s-ban egyszerre öt társ kalandozhatott veled, az ME-ben kettő), de túl a számokon a Bioware megvalósított egy élvezetes, kiegyensúlyozott játékmenetet, ahol a látvány nem megy az egész rovására. Látni kell, hogy hosszú volt az út idáig, és a jrpg most lehet a Neverwinter körüli, utáni állomásnál. Egyszerűen ki kell keverniük egy olyan játékmenetet, ami még élvezetes, de nem “”megvalósíthatatlan”” a jelenlegi technikai elvárások mellett. Hangsúlyozom: szerintem.”

 10. “””nekem se ütötte meg az FFXIII azt a szintet, hogy jó szájízzel gondoljak rá.”” Tehát játszottál vele?:)”

 11. Most már befejezem a szófosást, de hadd említsem meg a Resit…milyen érdekes, hogy ott mindenki örült (én nem) az újításoknak szinte a régiek közül is igen sokan….de az milyen vicces, hogy az FF-hez még egyszer sem kóstolók is húzzák a szájukat…ami szerintem marha vicces:D

 12. Azt kéne végre elismerni, hogy a nem tetsző dolgok mellet igenis vannak olyan érdemei a játéknak amik által bőven jó játéknak mondható.

  • “Elismerem a jó részeit, de ha valaki azt mondja, hogy “”ezértmegazértnemtetszik”” akkor az is teljesen érthető, és nem feltétlen kell rá “”rossz”” szemmel nézni.”

 13. “Sírok ezen a “”nem jó a sztorija”” dumán. A XIII-nak annyira frankón kidolgozott sztorija van a karakterek pluszba kiadott háttértörténeteivel egybecsapva, ebbe a Fabula Nova Crystallis világba belenyomva, hogy hibátlan. Mi a baja a sztorinak? Adott egy világ, egy elnyomó Isteni nép amik egymás ellen uszítják a két elnyomott népet, hazugságokkal traktálva őket. És ebből bonyolódik a sztori….szerintem abszolút rendben van.”

 14. Igazából szerintem két baj van a játékkal.Az egyik, hogy (szerintem) kicsit későn engedi el az ember kezét, a másik pedig hogy egy jó kis minijáték még kitolhatta volna a játékidőt.Nem kellett volna messzire menni, valami versenyzős dolog okés lett volna, ha már úgyis van ilyen jelenet a játékban.

  • Ezzel maximálisan egyetértek, de leírtam már, hogy erre miért volt szükség és szerintem így elfogadható. Igen kellet volna a több minijáték. PalomPulomban pl. elég sokat lehetett volna szórakázni.

 15. Komolyan örülök hogy kijön az angol verzió, legalább nem kell ilyen orbitális nagy kamukat olvasnom a játékról.

 16. Hát én toltam a japán verziót, és volt annyi eszem, hogy nem izgultam rá, mivel a sulival van elég bajom – ergo semmi elvárás. Így meg ütött, mint az állat! Mellesleg pedig más véleményére ennyire figyelni olyan, mint beállni a sorba – tetszik vagy nem. Én magányos farkas vagyok a körülöttem élők szerint, viszont az ICO vagy az FFX végét végigsírtam. Ha más elvárásait akaratlanul beépíti valaki, csak magának állít egy hatalmas korlátot – mivel egobirodalomban a megmondás üt.Kár. A game isteni. Szórakoztat, ad egy álomvilágot. Szerintem bűn kihagyni, mert mások szerint szar.

 17. antaru ne erőlködj, csak ha ha neked ez szórakozást nyújt 🙂

 18. “Ez az EDGE ( és pontszámai ) ellen uszító, fröcsögő fikázó “”hangnem”” kell ide, mert fontos ( jobban hitelesíti az oldal komolyságát, pontjaikba és tesztjeikbe beleálmodott realitás érzékét )Másrészt.Épp elég szomorú, ha egy FF-nek már 8 pont körüli átlagértékelése van, aztán, hogy néhányan még rinyálnak is azért, mert “”jajamásikkevesetadottrá””, az meg valami egészen példaértékű viselkedés.Látok esszerű ( valós ) érveléseket ( amik hozzáteszem – teljesen reálisak ), hogy miért nem jó az FFXIII, meg látok szemellenzővel felszerelt lelkesen fikázó ellentábort. Mondanom se kell, hogy kinek a szavára lehet adni.”

  • De unalmas vagy már te is ezzel a pitiáner lázítással. Mindegy mi a téma, az sem baj, ha közöd nincs hozzá, csak be lehessen szólni. A legostobább ez a 100-as komment stílus, amikor látványosan a pártjára állsz valakinek, akinek nincs rá szüksége.

  • Én 90%-ban olyan embereket látok akik még csak videót láttak róla és úgy osztják az észt…na ők a legszánalmasabbak:)

   • De gondolom antaru is játszott vele ( és nem a levegőbe beszél )

    • De Antarun kivül más emberek is játszottak vele és ők sem a levegőbe beszélnek szerintem…vagy Antaru kitesz 2-3 játékost is? Ordas nagy játékos ez az Antaru:D

     • Érthető. Akkor inkább úgy mondom, hogy nekem se ütötte meg az FFXIII azt a szintet, hogy jó szájízzel gondoljak rá.Nem azt mondom, hogy szr, csak a hibáit is szem előtt tartom ( talán túlságosan is 😛 )

    • Én úgy tudtam hogy nem, de franc követi már.

     • De azért csak tolta már, ha ilyen konkrét ( határozott ) véleménnyel van, és nem csak a kritikusok által hangoztatott negatívumokat ismételgeti ( látatlanba )

     • Eddig az volt, hogy majd kölcsönkéri, vagy olcsóért. Szerintem csak a demót.

     • Én eddig úgy tudtam, hogy csak a Famitsu-s scan képeket nézegette.

     • Ez azért érdekelne, hogy akkor most megvolt e neki.

     • Ha neked Savage, Mása vagy YRoweru véleménye sem mérvadó, akkor tényleg sajnálom, de nincs értelme tovább erről beszélni. Mert rájuk aztán tényleg nem lehet mondani, hogy nem értenek hozzá. Én nekik hiszek, senki másnak.

     • Én antaru érveit megértem ( és egyetértek velük – ezzel nem azt akarom mondani, hogy az FFXIII rossz, csak épp úgy el tudok fogadni egy 5, akár egy 7-8 pontos érvet ). És amit tudok, hogy NEKEM személy szerint nem jön be. De ez magánvélemény.Masa, és Savage szavára én is adok ( YRoweru-t ne haragudj de nem ismerem ).

     • Ő se ma kezdte a JRPG-t.

     • Én nem akarom megkérdőjelezni az ő szavukat ( én nem vagyok olyan nagy szakmabeli, főleg nem ilyen téren ), csak annyi lenne a lényeg, hogy én megértem az ellenérveket.

   • Mindegy, törődj bele hogy ez egy szar, ennyi kész vége, minden játékstílus meghalt, meg a Plésztésön is, az xbox, Carradine is.

  • Ilyenkor azért sajnálom,hogy a Bayonetta nem kapott 5 pontot az EDGE-től.Azt hiszem ez a pár mondatod nem ilyen formában jelent volna meg.

   • Én nem rinyálok azért, ha egy általam várt játék alacsony pontot kap. Tudi? :)A Bayonetta újszerűségének köszönheti a pontszámát. Nálam olyan 8-9 pontos cuccnak felel meg.

    • Abban viszont biztos vagyok,hogyha nem Kamija készíti akkor egy félelmetesen középszerű DMC klón jelzővel eltűnik a süllyesztőben.

 19. Az xes verzio miatt lett olyan amilyen, mert meg kellett ezt is nyirbálni, mint a gta4et, mert nincs elég hely. Mi a f@szért kell lebutitani a ps3as verziot is egy szutyok box szintre?????

 20. A lesz.rom a pontokat. Egy k.rva demo-t nekünk is megereszthettek volna… 🙁

 21. PS1 óta nem tud egyik rész sem lázba hozni, max a 10. Azt hiszem ezek alapján ez is felejtős, legalábbis egyenlőre.

 22. Antaru én még mindig azt mondom, hogy adj még egy(vagy kettő) esélyt a Tales of Vesperiának. :DA Edge pontszámaival nekem nem nagyon szokott gondom lenni, mivel én úgy gondolkozom, hogy az 5 pont az egy közepes játék, amivel simán ellehet játszani egyszer, és még valamennyire tetszik is.Itt van a nem rég kiadott Mx vs Atv reflex. Legtöbb helyen 7-8 pontokat kapott, talán többet is. Pedig egy szar játék. És nekem mégis tetszett, azon kívül hogy imádom a motocross játékokat és magát a sportot is, lekötött. Nem sok minden tetszett benne, de sokkal jobban szórakoztam vele mint a AVP3-mal vagy a Dantes’s Inferno-val. Beraktam alá egy csomó zenét a winampba, bekészítve az ásványvíz és nyomtam a gázt neki, full elvolta. Ettől függetlenül 4.5 pontnál nem adnék rá többet, mert nem érdemli meg, millió hiba van benne. Valahogy az a érzésem, ha végig viszem a FF13-mat, hasonló érzéseim lesznek, plusz egy adag méreg.

  • Nekem elég volt belőle az a két óra.Van mivel játszani, 5 gépen mindig akad valami tuti, ami miatt esélye sincs előkerülni.

 23. A Final Fantasy VIII sem kapott annó max százalékot az 576ban. 😀

 24. és sztem célszerűbb lenne ezeket a régi kategóriákat ejteni, vagy nem venni őket olyan szigorúan, hogy 98-ban mit kellett csinálni, és ma mit nem…hát istenem, változik minden

 25. Nem tudom miért foglalkozik mindenki az Edge pontjaival, ha egyértelmű, hogy semmihez sem értenek.

 26. “És a hírből:””A mostani ötös a lap szerint azért jár, mert a game bár gyönyörű és harci rendszere is kellemes, de csak és kizárólag a rajongókat kápráztatja majd el. Legnagyobb hibának a totális lienaritást hozzák fel.””A tesztet elolvasva az Edge hibaként az alábbiakat rója fel, sorban: az első 25 órára a játék korlátoltságát, elemeinek ütemezését/adagolását, azt, hogy minden elemet hosszan sokszor ismételtetnek el, a vánszorgó menetet, a rosszul belőtt kihívási szintet.Azután még a folyosó szerű linearitást, a lapos történetet, kiábrándító FF kliséket, rossz karaktereket (Hope, Vanille), az npc-k teljes hiányát.”

 27. javítás:fikció – háttér-fantasztikumArra gondol (szerintem), hogy a háttérvilág rendkívül fantáziadús, de a cselekmény ezzel szemben roppant lapos.

 28. Itt a Edge teszt vége. Nem volt időm teljesen szó szerint fordítani, de bízom benne, hogy sikerült visszadni a mondanivaló egészét:Sokan nem szeretik a számokat, de érdemes adni egy esélyt a következő összegzésnek. Ha az ember feláldoz az életéből 25 órát egy lineáris, csatákból és átvezetőkből álló menetre, akkor a Square Enix hagyja majd, hogy játszhasson még 25 tisztességesen összerakott órát. Ez egy kiegyensúlyozott (értsd: az áldozat meghozza gyümölcsét) egyenlet, de ki számára? Nos a rajongói bázis kétség kívül megtalálja majd azt a Cloudot helyettesítő karaktert Lightningban, akiért annyit sóvárogott, és a vadászós mellékküldetésekkel kielégíti tápolási rögeszméjét. Azok számára, akik kevésbé lelkesek – akiket nem érdekel igazán az, hogy megjelenik-e a Chocobo a játékban vagy sem – már sokkal inkább fárasztó a játék (semmint megtérülő). Az FFXIII rendkívüli módon gyönyörű, ami mellé olyannyira bőséges fikció társul, mint amennyire szegényesen kidolgozott történet és dobogó szíve nem más, mint egy a zsáner legjobbjai közé tartozó harcrendszer. A Squjare játékszerkezeti változtatásai bátrak, de azzal, hogy mindent minimalizálnak ami a fő elbeszélő részen kívül van, gyermekük a magzatvízzel együtt kilökődik abból a potenciálisan érdekfeszítő világból, aminek a megmentése eszébe sem jut a játékosnak.Az FFXIII bátor rizikót vállal a sorozat alapozásával (újfajta alapokra helyezésével), de ezen morajlás közepette omlik össze az egész építmény, ami abból adódik, hogy a (bár) robosztus harcrendszer nem képes fenntartani a teljes világot. A Final Fantasy játékok mindig is befektetésként működtek, a megtérülés viszont ez alkalommal megkérdőjelezhető. [5]

 29. Úgy szeretném elolvasni az EDGE Eye of Judgement review írását de nem tudom hol tudnám beszerezni.2007-11 vagy 12 lapszám.4 pontot kapott tőlük a kedvenc játékom(10pontos) és akarom tudni miért kedves teszter?

 30. Azt hiszem az edgét itten mindenki leszarja, legalábbis soha nem merül föl blogjegyzésben, fórumon, sehol (legalábbis én nem találkozok vele).Egyedül te dobálod a híreket a házuk tájáról, gyűlölködőket és sznobokat társítva mindehhez. Óvatosan említve egy középréteget, mert az egérút ugye kell…

  • ööö…kb igenaz EDGE mindig és mindenhol ki fog lógni a sorból, mert egyszerűen más skálán pontoznakmost lehet durva lesz, amit mondok, de ez alapján a kiemelt indoklás és az eddigiek alapján, lehet hogy náluk az az 5 pont ugyanannyi, mint az itt kapott 8 pontcsak itt nem lehet megtenni, hogy 5 pontot kap, mert azzal gyk. rosszabb lenne szinte minden eddig megjelent játéknál, ami nyilván nem igazaz EDGE-nél az 5 pontjával még épp befér az átlagos játékok közéegyébként az én felületes véleményem alapján ez a játék jóval többet ér, mint 5 pont – de gondolom az EDGE pl nem számította bele a vizualitást, itt máris bukik az egészés a végére egy hasonlat, tudom más stílus, de: az Uncharted 2 nem lineáris? máshonnan nem lehet megközelíteni a FF XIII-at, csakis a jrpg-k felől? tehát ha a megszokott szempontból nézve rossz, nem máshonnan kéne nézni?

   • De meg lehet.Tipikusan linearáis műfajok közt lehetne kezelni harcokkal tűzdelt interaktív filmként, de míg annak az Uncharted2 és a Heavy Rain jó, addig az FFXIII nem, ha tényleg olyan béna a szotrija és jellegtelenek a rosszfiúi, mint ahogy írják.Amúgy az Edge 5 pontja tényleg azt jelenti, hogy el lehet ezzel lenni, bár az eddigi infók alapján nem fogom feltenni a Lost Odyssey mellé.Nekik volt annyi szerencséjük/előrelátásuk (mindenki húzza alá a neki tetszőt), hogy nem csak 8-9,5 közt pontozták az eddigi jrpg-ket és így az FFXIII-at be tudták lőni a remek (és 7 pontos) LO, illetve a hiperfos Star Ocean 4 közé.

    • nem ertem, hogy mitol remek az LO. jo jatek, de hogy remek, az tulzas. komolyan mondom az almok a legjobbak benne.

    • Egyre mókásabb ez a kereszteshadjárat, amit a Final Fantasy XIII ellen folytatsz. Mint valami bizonyítási kényszerbetegség.

     • Ez fordítva elmondható rólad, amikor egyetlen mondatot emelsz ki egy írásból, a tartalmat pedig figyelmen kívül hagyod.Na meg amikor előhúzod az antifanboy kártyát.

     • Javaslom, életedben ne játssz többet más játékokkal, csak azokkal, amikre az EDGE jó pontszámot adott. Mit vártál, lefordítom ezt a buta fikahalmot, aminek már az első mondatából lehet vágni, hogy John Smith itt most nagyon odabszik, és nagyon megmondja a frankót? Savage megette reggelire ezt a kóklert, plusz Masának is 100x jobban hiszek, mint egy ilyen magazinnak, ami már csak a botrányaiból él.Nehogy már 5 pontos game legyen az FFXIII, azért remélem ezt te sem gondolod komolyan.

     • Majd jövő héten játszom vele, ha valaki lepasszolja, akár csak az első lemezt Boxra. Addig csak annyit tehetek, hogy próbálok egyre kevesebbett gondolni a lehúzó tesztekből kirajzolódó képre.Eddig is ezt csináltam. A különböző helyeken említett pozitívumokat és negatívumokat egymásra raktam és azokat próbáltam tényként kezelni, amit szinte kivétel nélkül mindenhol felhoznak.Ezen átfedések alapján valami el van baszva a játékkal.Ha meg 20 órán át az megy benne, ami a demóban is volt, akkor is.

     • elotte meditalj kicsit, es ugy jatssz, tiszta fejjel. utana esetleg egy blogbejegyzesben ird le a tapasztalatokat.a sokak altal emlegetett hibak valoszinuleg igazak, de en pl tulsagosan varom/szeretem ezt a sorozatot, mintsem hogy eloiteletekkel, keseruen uljek neki.

     • Bár sokan hiszik azt, nem szoktam keserűen nekiülni a játékoknak.Az, hogy kereszteshadjáratnak tűnő tevékenységet folytatok két okra vezethető vissza:FF-rajongó voltam mindig is és ezért nagyon vártam az új részt.Az utóbbi hónapokban egyszerűen nem volt jobb dolgom. Az internetet kiolvastam, a napi munkákat gyorsan elintéztem és kábé annyi tehettem, hogy neteztem a munkahelyen.

     • Az egyébként fura, hogy az utóbbi hónapokban nem találtál PS3-as játékot, ami lekötött volna. Kicsit olyan, mintha a teszkóban nem találnál megfelelő üdítőt magadnak. 🙂

     • Találtam én.Mass Effect 1-2 (na ez nem ps3)Creed 1-2, Bayonetta, HR.Ezeket mind csipáztam, csak hogy a legutóbbiakat/legutóbb végigjátszottakat említsem.De ha Sakaguchi nem tesz le jót a Last Storyval, akkor a jrpg-t tényleg eltemetem.

     • Megsértelek ha azt mondom, irreálisak az elvárásaid?

     • A Last Storyval kapcsolatban biztosan azok.

     • Már tölthető. 😛

     • Tudom, de nem kösz. 😀

     • Valami biztosan el van bszva, de nem a játékkal, hanem a világgal. Az egyik tesztelő nyafog, hogy nem olyan, mint a régi FF-ek, az EDGE szerint meg csak a chocobobuzik gerjednek rá, de egyébkét tök szép, meg jó a harc, így lett 5 pont. Ez így aztán marha következetes.Tudod mi a baj haverom? Akármilyen lehetett volna az FFXIII, akkor sem lett volna elég jó. A Heavy Rain sem lett elég jó, azt is hétpontozzák, a Gran Turismo 5 sem lesz elég jó, a God of War III sem lesz elég korszakalkotó – a szenzációhajhászok ebből élnek.

     • De a Mass Effectre adtak rendesen.Én olyan FF-et szeretnék látni, mint az.És olyan Dragon Questet, mint a Fable II (mínusz zoknibáb/fingás)A többi 9 pontos játékuk nem megy fejből.

     • Anti szoptassalak meg, hát a Mass Effect nem JRPG, teljesen más kategória. Jó hogy nem már olyan Gran Turismo-t akarsz, mint a Mario Kart. 😀

     • Nem jrpg, tudom.De ha a harcot kicserélnéd turn based-re és tennél bele zselézett csokobót, akkor az lenne. :DSzerintem simán lehet párhuzamot vonni mondjuk az FFVII-tel.Abban is megvolt az, hogy a csapattagokat befolyásolhattad a párbeszédek során adott válaszokkal.Ha az FFVII-VIII stb után a jrpg-k azon részét fejlesztették volna, (ami egyébként az epg második legfontosabb eleme kellene legyen), akkor ott tarthatnának, ahol a Mass Effect.Az, hogy nem lőni kell benne az egy dolog.Városok, npc-k, küldetések és döntések ugyanúgy ez is az is.

     • Szerintem Neo mentsen meg minket attól, hogy Mass Effect legyen a Final Fantasy-ból. Aki azt szereti, az vegyen ME-t.

     • Valamivé kell váljon a jrpg is.Azt azért én is látom, hogy mai megjelenítéssel és olyan részletes és bejárható világgal, mint PS1-en lehetett, ma már túl költséges lenne összehozni egy új részt.Hát még úgy, hogy választási lehetőségeket dobnának beléjük.

     • Anti, én speciel kecses tündérlányokat meg a felállított frizurás japán tündérfiúkat akarok a képernyőmön látni, nem borostás pöcsfejeket puttyogó lézerpuskával ezüst kezeslábasban, meg tetovált kopasz alien nőket. Rühellem őket, okádok tőlük. Az sem érdekel, ha egy csőben kell szaladnom 50 órát ahhoz, hogy megkapjam – de az FFXIII-ban nem kell. Az FFXIII egy nagyon jó játék, de ha úgy ülsz neki, hogy ez egy szr, ez biztos tutira szr, akkor mindegy neki…

     • Amikor azt írtam, hogy Mass Effect, akkor egyedül arra gondoltam, hogy a párbeszéd, döntésrendszer legyen benne a játékban, mint ahogy régen benne is volt.Persze gyengébb kivitelben.Amikor Aerith-szel rendes voltál, akkor nyeregben érezte magát, amikor szemétkedtél vele, akkor képes volt fürdőruciba bújni és azzal csábítani Costa del Solban.Mások meg elvitték Barettet randira.Ez az rpg elem eltűnt.

     • Szóról szóra ugyanez a véleményem… és tőlem adhatna a világsajtó egységesen 2 pontot az éppen aktuális Final Fantasy-ra, én akkor is végigjátszanám, amint hozzá tudok jutni, mert adott már nekem annyit ez a sorozat, hogy vakon megbízzam benne.

     • A ME és a FF nem tudom hogy sikerült összepárosítanod, de a két játék fényévekre van egymástól, talán csak annyi a közös bennük, hogy rpg-nek hívják őket. Na egyszóval mindkét játék más, mind harcrendszerbe,világ stb…..talán nyerőbb lenne a lost odyssey pároztatni szerintem.

     • Mass Effect és Lost Odissey összehasonlítás:) *taps taps

     • elmondhato mindenkire ertendoen, hogy agyunkra ment a videojatek, pontosabban az azzal valo foglalkozas. fiatalabb emberkent en visszasirom (nyilvan te nem, hisz az 576-ot vezetted, mindig friss cuccokkal nyomhattad) azt az idot, amikor nem volt internetem, nem tudtam mik a legujabb jatekok, csak korulbelul, rendre 1-2-3 eves jatekokkal jatszottam. fogalamam se volt v-sync-rol, fps-rol, nem hasonlitgattam, nem itelkeztem, csak jatszottam, elvezettel. akkori onmagam lehuzna az arcarol a bort egy FFXIII szinte premier napi megkaparintasa miatt. ma meg? delelott mar az Eurogamer face-off-ot olvasom, linkelgetek, elemezgetek, …el van baszva ez az egesz.

     • akkor minek netezel?húzd ki a dugót és állj sorba boldogan amikor a játék megjelenik

     • mert en is el vagyok baszva, mint mindenki aki ebben a hirben kommentel.:D

     • Na igen.Péntek este van, a haverjaim vagy külföldre mentek vagy nem érnek rá velem foglalkozni, mert dolgoznak, megnősültek, alszanak, stb.Majd talán holnap. :DNem csak a net tehet erről, kibaszottul megöregedtem és emiatt más a tennivalóim ütemezése, mint amikor még egyetemre jártam. :DHiába érek rá minden csütörtökön, egész nap.Mindenki más dolgozik.És általában nem az uszoda nyer az egyszemélyes szavazáson, amikor a játék, net, későn kelés és úszás közül kell választani.

     • “hát ezt elég szomorú olvasni…Antaru, veled kapcsolatban egy dolgot nem értek, ha szabad kicsit személyeskednem.Te vagy az az ember, aki ott volt az 576 Konzolnál, és mindenki szeretett. Aztán ott voltál a gamernél, és igaz kicsit outsidernek tűntél, de a többség megint csak bírt. Majd bekerültél a PSC-hez is, aztán időhiányra és más okokra hivatkozva abbahagytad az egészet. Tehát mindenhol ott voltál, mert mindenki látott benned annyit, a mai napig a japán tudásod unikum, és a játékokra való rálátásod is egészen speciális.Neked mi jó származik abból, hogy mindenkivel szemben mész? Mert én is szeretem leírni a véleményem, de én ezt megtehetem, nekem semmi vesztenivalóm nincsen, nincs pozícióm, egyszerű felhasználóként írom le amit. De sztem neked nem feltétlenül kéne ezt csinálnod. Nem hiszem, hogy egy mezei blogger lennél…vannak szerkesztők, akik inkább tűnnek annak, de nálad pont fordított a helyzet.Ezt csak azért írom, mert nem vagyok biztos benne, hogy te eléggé megbecsülted azt a kitüntetett figyelmet, amit megkaptál a gaming sajtótól.Sztem meglehet az egyéni véleményed a gaming sajtó “”falain belül”” is, nem kell outsidernek lenni. Neked nem.Ezt most nem a FF-hoz írt véleményedre írtam, hanem úgy általában.”

     • Mindenkinek lehet saját véleménye mindenről, legyen az miniszterelnök,szerkesztő,király,polgár,júzer stb. De úgy véleményt formálni,hogy még tudtommal ki se próbálta játék, egy kicsit abszurd na.

     • Igen, pontosan ez itt a probléma. Fél éve még úgy vártam az FFXIII-at, mint a messiást. Fórumoztam, gyüjtögettem az infokat róla, nézegettem a fotókat, olvastam a véleményeket és tudtam, hogy ez igy nincs jól, de egyszerüen kikerülhetetlen. Most ott tartok, hogy az elmúlt pár hónapban jól laktam az infokkal, kezd alábbhagyni az érdeklödésem, pedig még nem is játszottam a játékkal. Jövö héten jelenik meg? Lesz@rom, majd megveszem valamikor. De igy vagyok a GOW3-mal is. Nem hoz most valahogy lázba. Egyedül a GTA:EFLC mozgatja a fantáziám, azzal nem foglalkoztam. Csak várom. 🙂 Nagyon.

 31. Kemény.Már tisztán érződik, hogy valami nem klappol. Azért jöhet – csak nem első nap.

 32. Ez se szentírás de közelebb áll hozzám, jobban tetszik ez a pont :metacritic.comPlaystation 3: Final Fantasy XIII – 84Xbox 360: Final Fantasy XIII – 87

 33. “””csak és kizárólag a rajongókat kápráztatja majd el””Az edge gyökér. Most már biztosan tudom. Eddig is tudtam és soha nem értettem velük egyet, de most végképp megbizonyosodtam róla. Az FFXIII pont, hogy a fanokat nem fogja elkápáztatni…”

  • Még jó, hogy eggyik részét sem toltam még…:P De a XIII.-at fogom, igaz a story picit ködös lesz, de majd utána nézek a neten…

  • az eddigiek alapján én is így gondolom, ezért ezen a mondaton nekem is nagyon elkerekedett a szemem..bár úgy lenne 😀 – akkor előrendenelném, így majd..majd 🙂 az olvasottak alapján már annyira nem várom, de a régiek miatt nekem is kötelező darab, még ha nagy csalódás is lesz

 34. nem akarom hogy elpattanjon a fanboy-er a fejemben, de erdekes, hogy minden oldal ugyanazzal a pontszammal latja el mindket verziot, mig ez egy Bayonettanal nem igy volt. rendre 1 ponttal kevesebbet kapott ps3-on. pedig itt is fosport-rol van szo, csak most xbox-on low-poly az egesz jatek.egy pofas kis press-kit sokat segithet 😀

 35. EDGE az igazi jeee

 36. olyan szinten lesz@rom az Edge pontszamat (ha nem ujit a jatek, az a baj, ha ujit, az a baj, rajongonak-nem rajongonak…), hogy csak na!sot, semmilyen pontszam nem erdekel. az elso import review-k igyis elvettek sok ember kedvet (nincs akkora izgalom megjelenes elott, mint kene), pedig legalabb akkora esemeny ez egy igazi jatekosnak, mint pl a MGS4 volt, es annal a hajunkat teptuk.2006-os E3-as bejelentes ota remegek az FFXIII-ert. most 2010 marcius van! lesz@rok minden pontot!

 37. Bekaphatja az össze. Számomra kötelező a game^^

 38. Ezidáig a 7. részt 11x, a 8. részt 12x vittem végig. Michael Jackson-Thriller lemeze után Quincy Jones ennyit mondott: Innen már csak lefelé vezet út….

 39. Én a White Knight Chronicles t veszem meg, az inkább RPG mint ez….Minden nagy cím hype vonat lett már, még a GT5 ben bízom, hogy megmarad a régi jól bevált tartalom és hangulat.

  • Hiába gyalázzák a XIII-mat (részben jogosan), attól még a WKC-t mindenben odabassza az online részt leszámítva, mert az ugye a XIII-ban nincs.

 40. Edgetől nem vártam mást, a GamesRadar 10 pontja meg megint csak nem olyan hiteles.Az a 8, egyeseknél 9 pontot súroló értékelés helyes szvsz.

 41. Végre felnyílt az emberek szeme. :] Nem minden arany amire rá van írva hogy Final Fantasy.

 42. Jómagam afelé hajlanék, hogy az EDGE pontozási rendszere legalább nem csak a tízes számrendszer felső négy számjegyével dolgozik és hogy a cikkeiket el kell olvasni, a pontozás önmagában egy fabatkát sem ér. Mondjuk ez elvileg minden tesztre igaz, bár gondolom egy adott játék rajongóinak elég a tudat, ha a cucc megkapja a kilenceseket és minden más jelentéktelen, másodlagos. 🙂

  • Az EDGE-nél úgy tűnik minden egyes játéknál egy sajátos 1-től 10-ig skála van használatban, ergo képtelenség 2 hasonló stuff értékelését egymás mellé állítani és viszonyítani. Kb. úgy, mintha minden tesztet más nyelven írnának…

   • Asszem antaru mondta (nagyon is találóan), hogy az EDGE pontozása többször nem mérvadó, de a szöveges tesztjeikben valahogy mindig el tudják csípni a lényeget. Az elmúlt két évből olyan 4-5 számot olvastam el teljesen, azok alapján helytálló meglátásnak tűnik.

    • “Ezzel nem szállok vitába, bár jómagam is írtam már két-három tesztet életemben, ezért azt gondolom, hogy az EDGE 3K karakteres tesztjeiben általában az a stílus, hogy “”mi ezt mondjuk, ezért ez így van””. Sznob szavakkal, hangzatos, nagyon elegánsan és látványosan megfogalmazott kijelentésekkel dolgoznak, nem pedig magyarázatokkal.Egyébként meg ha nem tudnak értelmesen pontozni, dobják ki a pontokat, és legyen csak szöveg. (Ez az online FFXIII írás nekem nem jön be.)Az FFXIII teszt indoklása nekem most kissé epic fail.”

     • Akár a pontozást is megszüntethetnék, de erre van igény. Talán te tudod innen a legjobban, hogy az olvasók jelentős részét szinte csak a számszerűsített summázás érdekli, vagy legalábbis többet adnak erre, mint egy-egy jobban sikerült írásra, ami elvileg a lényeg lenne.Az aktuális FF XIII teszt szöveges lezárása mindenesetre érdekes.Amúgy az írásaikat nem érzem sznobnak, inkább mívesnek és olvasmányosnak. Általában. Például van egy kedvencem, a szokásos visszatekintős szekciójukba írt Super Metroid ismertető. Egész egyszerűen sütött belőle a profizmus és a rajongás, hihetetlen jól meg tudták ragadni a játék hangulatát és lényegét. Én ezt szeretem az EDGE-ben.

     • Az Edge problémája a linearitás!?Nekem csak az ugrik be, hogy valamikor volt egy felmérés, hogy melyik nép mit vár egy játéktól. Nos a japánoknál a sztori az ami legeslegeslegelső helyen szerepel. És ugye, nos ez egy olyan JRPG.!!!Ezekre amúgy is jellemző NYRPG-vel szemben, hogy nincs kóborlás, meg küldik, meg szabadon fejlesztett páncélzat meg ilyenek, nyakrafőre, de legalább is sokkal kevesebb mértékben.Ha egy japánember a legjobb játékot akarja megcsinálni értelemszerűen a sztorira gyúr, mégha mást alá is rendel. A MGS4-en miért nem kérik számon a linearitást?Szal ennyit a magas szakmai rálátásukról. Egyre inkább azt érzem, hogy azt hogy másképp pontoznak, saját maguk reklámozására használják!

     • Hát ez az. A Bayonetta is lineáris annak mégis elnézték és adták a 10 pontot.

     • Miért hiszi mindenkik azt, hogy ennek a játéknak jó a története? Mindenhol az ellenkezőjét írják.

     • “””Nekem csak az ugrik be, hogy valamikor volt egy felmérés, hogy melyik nép mit vár egy játéktól.Nos a japánoknál a sztori az ami legeslegeslegelső helyen szerepel. És ugye, nos ez egy olyan JRPG.!!!”” Ha ezzel most arra kívánsz célozgatni, hogy minden japán szerepjátéknak jó a sztorija és ez áll a White Knight Chronicles-re meg a Star Ocean 4-re, akkor nálad komoly bajok vannak.”

     • Vettél már PS3-at? Mennyit játszottál eddig az angol nyelvű WKC-vel? És a PS3-as Star Oceannel?

    • Szerintem azt tim rogersről mondtam.Bár mindegy, mert a fontos pontokban egyezik a két teszt.

 43. hamár feljött az X arra így előzetesen kiváncsi lennék (mondjuk úgy, megfelelő orientáció lenne), hogy melyik frakciónak fog jobban tetszeni a 13. mondjuk X/XII bontásban.

 44. Edge 5. Én meg fürdőskurva. Meh. 😀

 45. Pffff…. Az EDGE-nek lehetetlen megfelelni?

 46. Ma reggel 4-kor vittem végig a játékot, majd írok róla egy kis élmény beszámolót. Ez a Linearitás amúgy vicces téma, hadd jegyezzem meg. Eleve a sztori első 20-30 órája egy több szálon futó cselekmény, ami szükséges ahhoz, hogy jól megértsük a valóban csavaros sztorit. Amikor ugye külön vannak a szereplők, nem lehet elbarangolni, nyomod a sztorit, figyelsz…látod a kialakuló kapcsolatokat a szereplők között, a jellemváltozásukat. Látszik, hogy a készitők pont ezért nem engedték szanaszéjjel barangolni a játékost, mert azt akarták, hogy értsd a sztorit…viszont miután újra összejön a csapat…odamész ahova akarsz, vadászol azon a rohadt nagy mezőn pulse-ban, fejlesztgetsz stb…a játék még jó fej is mert ha végig viszed kapsz egy olyan mentést, ahol vissza rak a Boss elé, hogy menj és fedezd fel azokat a dolgokat amiket kihagytál. Azt még hadd mondjam el, hogy a játéknak 60 óra csak a sztorija…egy FF sem büszkélkedhet ennyivel csak a 13. Na majd bővebben a blogban.

 47. Hát az FFX is igencsak lineális volt. Mégis szerintem az eddigi és (sajnos úgy fest, hogy) talán még az elkövetkező évtizedek legjobb játéka. (ha mást nem az FFek között).

 48. Na már nagyon kíváncsi vagyok rá! Meg nézve ezeket a póntokat nállam se fog makszimálist kapni ami nagyon nagy meg lepetés lene számomra…

 49. “””csak és kizárólag a rajongókat kápráztatja majd el””Eddig az volt, hogy inkább az új gémereknek való nem pedig a régebbi részeken nevelkedett játékosoknak, mert ugye teljesen más, mint a korábbi részek. Most akkor pontosan mi is a helyzet?”

  • “Én ugyanezt kérdezem, megfejelve azzal, hogy ha a game “”csak olyanokat kápráztat el, akik arra izgulnak, amikor feltűnik egy chocobo”” (ezt az EDGE írja), akkor a DS-re készült, full japán, egydimenziós retro shooterek miért kapnak kizárólag 9 pontot náluk?”

 50. Nem rossz ez az EDGE értékelés. Kezdődhet a vita. 🙂

 51. PushSquare – 3/4Ez meg milyen pontozási rendszer?! :-O