Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Final Fantasy XIII – egy 4/10-es teszt

(Gondoltam kanyaríntok egy rövidebb eszmefuttatást arról, mennyit változott játéktesztelés, mint “szakma” azalatt az idő alatt, amennyit én benne töltöttem, de aztán rájöttem, felesleges szájtépés helyett inkább a konkrét tényeket tárom elétek… és ti majd leírjátok a véleményeteket.)Egy hongkongi videojátékos – papír – magazin nemrégiben meglepően alacsony, mindössze 4/10-es értékelést hozott le a Square Enix [B]Final Fantasy XIII[/B] című játékáról. A game japán verzióját boncolgató eddig megjelent tesztek nagyjából 8-10 pont között osztogattak (egy 7.9/10-es írásról [A http://playstationcommunity.hu/note/2759]már el is beszélgettünk itt a PSC-n[/A]), ezért ez a közepesnél is gyengébb ítélet igencsak mellbevágó. Az ázsiai kolléga eléggé lesújtó véleménnyel van a stuffról értékelőjében:”2 pontos forgatókönyv, ami könnyfakasztóan ostoba””1 pontos harci rendszer, amit nem is lehet/szabad RPG-nek nevezni””9 pontos látványvilág, itt minden klappol””7 pontos zene/hang, általában jól szól””1 pontos hangulat, kínszenvedés vele játszani””4 pont összességében, hihetetlen, hogy ennyire gyenge lett”A teszt szövegéből ollózott kemény megállapítások:”a game tök lineáris egészen a végéig, még visszafelé sem lehet benne menni””az összes RPG közül, amivel a tesztelő játszott, ez a leginkább egysíkú – mint egy hullámvasút””sokan mondják, hogy 20-30 óra után beindul – de ki akar addig elszenvedni – talán egy mazochista?””egyszerű gombnyomkodás az egész, semmi stratégiai érzék vagy RPG ismeret sem kell hozzá – mint egy digitális regény, olyan””kizárólag azért vettek meg belőle 2 millió darabot, mert a Final Fantasy brand része””a videojáték történelem legnagyobb kamuja””2009 legnagyobb vicce”A PlayStation.Community Final Fantasy XIII tesztjét terveink szerint erre a hétre várhatjátok. Még egy kis türelmet kérünk, a feladat nagysága és súlya a szokásosnál több munkát igényel.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Akkor ez lehet az egyik véglet…a másik meg az, hogy ez a legjobb rész.

 2. “Én úgy gondolom van abban amit mond imádom az FF-et de komolyan kezd egy kicsit egy kapta fa lenni szép szép de és ott az a de hiányzik pl. személyem szerint a régi körökre osztott nem időre (5-4-3-2 most mia F csináljak ) történő stratégia felépítés egyszóval imádom de nem az igazi “”lehetne olyan mint régen””?”

 3. Emlékszem, az FFVII megjelenésekor csomóan halálra fikázták, hogy milyen szr az FFVI-hoz képest, mert mert újítani.

 4. Gyakorlatilag ez az eddigi játékosokat leginkább megosztó része a sorozatnak.

  • “Hát szerintem a X jóval “”megosztóbb”” volt. Mondjuk ezt a játékosok fogják eldönteni, majd amikor megjelenik ugye…”

   • A X-2 volt nagyon leköpködve a sok csaj miatt.

   • FFX én is egyet értek veled,nálam a leggyengébb FF között van számon tartva a 5 után. (FFX az egyik legfárasztóbb FF)Mi a közös a FFXIII és a X ? mindkettőben csak, előre kell menni 😀

    • “Én nem azt mondtam, hogy a leggyengébb (számomra speciel a legjobb, ezt egy korábbi kommentemen írtam is), csak azt mondtam, hogy a “”legmegosztóbb””.”

 5. Ez egy egész más hangvételű teszt (és angolul van):http://www.rpgfan.com/reviews/Final_Fantasy_XIII/index.htmlVégeredményben ez sem cáfolja a legtöbbször kiemelt vádakat, vagyis a linearitást mind térképben, mind történetben, a gyenge gonoszokat, illetve a városok, minijátékok és npc-k hiányát (összesen 20(!) főnyi névvel is rendelkező szereplő van csak a játékban) vagyis azt, hogy igazán komoly mélysége, tartalma lenne a gémnek.De ettől függetlenül pozitívan nyilatkozik, összességében kellemes élménynek hozza ki a végeredményt.

  • Ez a 85 szerintem nagyon reális. Mondjuk nálunk nincs félpont, szóval nehezebb lesz belőni.

  • “tetszik az eleje :)””Final Fantasy VII is overrated. Final Fantasy X is too.”””

   • “Na én már annál a sornál tudtam, hogy mennyire fogom komolyan venni az utána írtakat…Az megint csak “”vicces””, hogy mennyi negatívumot megemlít a játékkal kapcsolatban, aztán mégis 85%-ot ad rá.”

    • Ez így önmagában tényleg flamekeltő hatású, de az utánalevő blokkban megmagyarázza mire is mondja ezt.Vannak a milestone (mérföldkő) játékok, és a great, azaz nagyszerű játékok. A great gamek, általában egy korszak lezárását jelentik, a milestone gamek pedig logikusan a korszak elindítói. Ez egy fontos ellentmondás, amit nem tárgyalnak ki eléggé a gaming világán belül. A milestone game-k világraszóló újdonságokat tartalmaznak, fontos dolgoknak az alapjait rakják le, de önmagukban nem túl jó játékok, vagy súlyos hiányosságoktól szenvednek. Szerintem ilyen gamek pl. a Super Mario 64, vagy a Halo, de akár az Assassin’s Creed vagy a Gears of War is. Akik vevők rá, azok egyből ugranak, és szemet hunynak a hiányosságaik felett, de attól azok még vannak, és azokat egy későbbi megjelenés fogja kijavítani, ami már az ő alapjaikon készül.A Final VII és a X szerinte ilyen játékok. Fontos gamek, amik elindítottak egy korszakot, nevezetes emlékek fűződnek hozzájuk, de stílusukban mind alkottak náluk jobbat.Ezt persze megerősíteni nem tudom, de elég figyelemreméltó érvelés.Ami az igazán lényeges, hogy ő ugyanilyen játéknak tartja a FF XIII-at is.

    • Olvasd el az egészet.

  • látszik, hogy egy szakavatott veterán írta, aki túl van tucatnyi játékona fejtegetése a great games és a milestone games között pedig telitalálat

  • Nagyon jól sikerűlt teszt. Minden meg van alapozva, szépen fel van építve.Mondjuk szerintem az FFVII és a X egyszerre great game és milestone is. De a példát figyelmen kívűl hagyva, találkoztam már ilyen esettel én is.

 6. “Mint igazi ,,FF”” rajogó én azt mondom várja meg mindenki az angol verzát belőle,így kitudja mindenki próbálni és amikor játszott vele csak akkor formáljon véleményt a játékról ! Amúgy az FF már rég óta a divatjátékok közé tartozik …..Ezért érthető, hogy nem hc gamernek készül már.ayrtonsenna88n,101 hsz értek egyet.”

 7. Látom azért rendesen megy a lejárató kampány, ez már nem az első ilyen hír. Mondjuk az ennyire alacsony értékelésnek a hitelessége erősen közelít a nullához. Nem mintha érdekelne, már rég elő van rendelve. Kíváncsi leszek, hogy eléri a nálam etalonnak vélt (igen, játszottam a 7. és a 8. részekkel is) X szintjét. Istenem, de sokat kell még aludni március 9-ig. 😀 De sebaj, februárban legalább lesz egy Heavy Rain is, azzal (na meg az istencsászár Darksiders-szel) azért ki lehet húzni addig. 🙂

  • De ugye nem gondolod azt, hogy mi akarjuk lejáratni a játékot?

   • “Jaj, dehogyis. Csak azért mondtam, mert (sajnos) manapság nagyon sok helyen lehet ilyen híreket olvasni. Ti csak “”leadjátok”” ezeket, mert nektek ez a munkátok. Sajnálom, ha félreérthető voltam. Semmi problémám nincs veletek. :)”

 8. mit tesz isten, megcsinálja a videójátékt és lőn vala videójáték tesztelők akik elfogulatlan objektiv véleményűkkel buzdit vagy óvaint bizonyos gémektől, de hol van ebben az elfogulatlanság, neki nem jött be, naés, játéktesztelőnek mondott pisis aki ilyenekkel dobálózik hogy az év kamuja, fel nem fogom hol ebben az objektivitás, azt hitte a square neki személyreszabottan csinálja, és ráadásul még ujságban is megjelent…..pfffeejj

 9. Engem nem érdekel, ha ez lesz a legrosszabb FF, akkor is megveszem, azonnal!!

  • Akkor te egy vérbeli efefanvagy’! :)( nekem korábban is kétségeim voltak a XIII. résszel kapcsolatban, és ez a sok hasonló negatívumot felsorakoztató cikk / vélemény, nem igazán tud meggyőzni arról, hogy én erre akkor most áldozzak 10-en x ezer forintot. Ha sokan mondják ugyanazt abban csak lehet valami megalapozott igazság, amiktől én előre is tartottam, azok beigazolódni (?) látszanak ( de azért még van rmeény hogy mégsem 🙂 – no de majd Kyo megmondja nekünk a tutit ^^ )

 10. Ez az ember nagyon vághatja a témát ,nem tudom mit várt GTA szabadságot kap a FF 🙂

  • Maga sem tudja, mit várt. Talán a világ legszebb FF játékát, ami többet tud, mint az eddigi összes rész összetéve… magyarul a lehetetlent.

 11. Lefosom. Nekem akkor is kell.

 12. LOL.jó dolgokat is lehet hallani az FF 13-ról???

 13. Nem semmi, ahogy beolvas! Sztem ő már nincs is az élők sorában! XD

 14. Martin, ti is a Japán verziót fogjátok tesztelni gondolom ?

  • Persze. Aztán majd ha jön az angol, arról is készítünk egy jó kis kedvcsinálót, amolyan pótlásnak. A lényeg úgysem változik.

 15. Elképzelhető hogy az író valóban játszott majdnem minden jrpg-vel, és FF elődökkel, ez esetben egyáltalán nem lenne meglepő ha hangulatban nem hozná a régi részekét, csupán a grafika lenne az áll leejtő. A harcrendszer lássuk be semmi új, a teljesen lineáris játékmenet sem épp egy főnyeremény. Majd elválik, a mai játékoktól sajnos nem lehet csodát várni.

 16. “A “”lesúlytó””, az nem lesújtó?(Ha tévedek akkor nagyon elszégyellem magam.)”

 17. Szerintem a HC RPG játékosok köpködni fogják, az RPG szűzek pedig magasztalni. A $kvérenix új szlogenje: szélesebb közönség—vastagabb buksza. Ezért az FFXIII már nem JRPG, hanem P-JRPG-H. Popposított JRPG Hybrid.

 18. Menjen inkább mindenki Dragon Agezni.

 19. Savage írja gondolom a tesztet.

 20. Ez az ázsiai Cod:MW2.Mármint, hogy az év vicce, meg a legnagyobb kamu:)

 21. Még anno ( 12 éve ) a 7. rész tesztjét olvastam a PC Guruban és volt aki pont azt imádta a játékban, amit a másik utált. És már akkor sem tartották RPG-nek a játékot, hanem inkább kalandnak. Nem változott itt semmi. Valakinek bejön, valakinek nem.

  • Csakhogy a PC Guru esetében a szerepjáték alatt a klasszikus pécés RPG-ket értették, ami nagyon messze áll a JRPG-ktől.

  • A számtech magazinok köztudottan minden konzolos játékra legalább 1-2 ponttal kevesebbet adtak mint amit a Konzolban kaptak. És nem állították be akkora durranásnak, pl. MGS1 történetére azt írták, hogy gyenge, na most akkor innnentől kezdve szerintem sem érdemes vele foglalkozni, egyetértek veled is.Én már előrendeltem, és nem is mondom le.

 22. Mint nem PS3 tulaj igazából kussolnék, de azért dícséretes, hogy ezt hírt így elközöltétek. Nagyon kíváncsi vagyok a PSC tesztre. Mondjuk nálam már az FFXII-nél vége szakadt a nagy rajongásnak, onnantól maradtak a klasszikusok (FFV-FFVIII):)

 23. Most már nagyon várom a PSC-s tesztet…bár az eddig olvasottak alapján(nem a fenti cikkre gondolok,hanem úgy általában) szerintem ez a játék már nem nekem készült…azért hátha.A remény hal meg utoljára.Jöjjön az a teszt.

 24. nem hittem volna…..

 25. “Amúgy most jut eszembe:””sokan mondják, hogy 20-30 óra után beindul – de ki akar addig elszenvedni – talán egy mazochista?””Most akkor végig se vitte? :D”

  • Lehet, hogy egy teszt alapján írta a tesztet…:D(Csak úgy megjegyzem, hogy az illetőt az nso.hu sztem egyből alkalmazná, ott szoktak ilyen színvonalú dolgokat írni – ahogy tegnap az egyik blogban már említettem.)

   • Én nemtom, sporthoz sem értek. De hogy ez a rizsa bolond, az tuti. 😀

    • Mivel nem játszottam a játékkal, így nem formálhatok véleményt, de ez az írás a hozzá nemértésről tanúskodik, ebben egyet értek Veled.

     • Egyébként érdekes ez a digital novel dolog, mert tényleg sok az átvezető meg ilyenek, de Japánban meg menő stílus.Igaz, ő hongkongi. 😀

     • Azt nem mondhatjuk a Square-re, hogy nem bevállalós. Sokan fanyalognak, de annyira azért nem lehet szr, mert még nem gyújtották fel a székházat…:DMásrészt: nem kötelező vele játszani – még a hongkongiaknak sem…:D

 26. “Hát egy biztos, aki már 10-15 éve foglalkozik videojátékokkal, az pontosan tudja, hogy az utóbbi pár évben kezdenek “”elqurvulni”” a játékok. A fejlesztök egyre nagyobb közönséget igyekeznek megszólitani, esetleg bevonni a videojátékok világába. Ez nekik jó, mert nagyobb a profit, ráadásul egy grandiózusabb játéknál nem bizhatnak a véletlenre semmit. És ezt ki szivja meg? Mi, hardcore játékosok! Ilyen filozófiával nem lehet, tartalmas, minöségi játékot csinálni. Van persze egy két kivétel, de megfigyelhetö szinte minden játéknál, hogy visz magától elöre, a kreativitásod nem nagyon veszi igénye. Sajnos be kell látni, hogy manapság a játékok nem nekünk készülnek, hanem MINDENKINEK! Az, hogy egy játékot ki hány pontra értékel, attól függ, hogy milyen szempontok szerint nézi. Ez a 4 pont nyilván nem tükrözi a valóságot, de bizonyára a 10 pont sem. Márciusban kiderül…”

  • “Igazából nem tudom hogy akarták belőni ezt a részt, mivel játékmenetéből adódóan én is azt mondom, új tömegeket akartak belevonni a játékba.Viszont ahhoz túl nehéz a játék, hogy egy “”casual”” gémer rendesen végigtolja, mert hajat fog tépni.”

 27. Lesz a héten teszt? *örvendezik* Amúgy 8 pont, de a 8 pontos játék jó. És képtelenség, hogy az FF12-nél rosszabb legyen.

 28. Hátőőő, nemtom. Én ma elindultam visszafelé tápolni, miközben szórakoztam az instant időjárás-váltó rendszerrel, aztán pedig epic csatákat nyomtam a nagy páncélos görény ellen egy kurvajó harcrendszerrel felruházott játékban, úgyhogy azt hiszem nem egy játékkal játszottunk.

 29. Ez is egy vélemény. Én speciel nem vagyok felháborodva tőle.

  • kiváncsi vagyok a psc-s tesztre, meg ha haverom megveszi (én a versust fogom) meglesem azért én kiváncsi vagyok az ő véleményére is. De remélem nem lesz trend, hogy olyan játékok jönnek ki tömegével amelyek audiovizuális bombaként ingerelnek minket,emiatt tetszenek, amúgy meg semmi megerőltető nincs benne. A heavy rain is jónak tűnik, de sztem nem nevezhető játéknak. vagyis a szó hagyományos értelmében.

 30. Ez azért erős túlzásnak tűnik. De a 10pont se tűnik reálisnak. Mondjuk akinek ez lesz az első FF-je az biztos el lesz tőle ájulva (végül is jogosan, mert egyrészt az előző részeket nem ismeri, másrészt pedig nagyon magas technológiai színvonalat képvisel), a veteránok meg max káromkodnak egy kicsit játék közben, hogy ez sokkal gyengébb mint a 6 agy a 7. Én valószínű, hogy az utóbbit fogom tenni 🙂

 31. ez multiplatform miatt lett ilyen az meg egy nagy hülyeség,max a grafikát érinti.

 32. miért nem csinálják meg az FF VII-et újra? úgyis mindenki arra vár, addig sz*r lesz az összes

 33. Ez az értékelés nálam egy az egyben ráillik az FF12-re….. -.-Mindenesetre nagyon kíváncsi leszek a PSC értékelésére!!!!

  • és az is milyen jó lett.

   • Nekem nagyon nem jött be.Másoknak lehet,hogy tetszik,nekem nagyon nem….pedig azelőtt nagy FF fan voltam,de az FF12nek ezt sikerült kiölnie belőlem.:(

    • én a 7ik rész óta játszom minden résszel,mindegyik tetszik,de a legjobban a 8 tetszett.

     • Dettó!:)Mármint én a 8cal találkoztam először,és az a kedvenc részem,az is fog maradni örökké.7-9-10-10/2-12,mindet végigjátszottam…legalább egyszer.:D

     • 8 a király:)Jo lenne belöle egy mai szinvonalra hozott grafikai változat.

     • a 12 egy kalap szar volt sztem :S megvan de játszottam vele 1-2 órát, én azzal szenvedtem egyáltalán nem vittem végig. a X után végigvittem a X-2-t is, csak mert kiváncsi voltam a sztori végére. Kicsit belefáradtam abba hogy egy jó játék után szomorú bőgős vége legyen. Aztán ott is megkaptam a szomorú endinget… de youtube-on megnéztem a legjobbat, amikor Yuna és Tidus találkoznak végre a parton! 😀

     • Én nem értem ezt a kalap szar dolgot. :DSzámomra is hiányoznak belőle (nagyobb) dolgok, de köze sincs a kalap szar kategóriához.Sok jó dolgot beleraktak a játékmenetbe, csak nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy ezt az egyébként jó anyagot Final Fantasy névvel kellett volna kiadni. De így utólag már egy üde színfoltja a sorozatnak, szerintem.

     • lehet, kissé túlzás, amit írtam, de ahogy te is mondtad, nem Final Fantasy. Én pedig ezért voltam csalódott. Címnek a Vagrant Story 2 talán jobb lett volna 🙂

     • Vagrant Story 2 egyértelmű 😀 De több meló volt benne, mint bármelyik ps2es FF-ben, szóval a kalpszar kifejezés nem állja meg a helyét. Ez a Resi 4 féle dolog. Ott is elfogatdtuk,. itt is el kell. Nekem az egyik kedvenc részem, de tudom miért nem tetszett sokaknak. De a minőségre akkor sem lehet panasz.

     • anno a 8at nem tudtam befejezni, a 4.cd nem működött… aztán a 10-et végigvittem, azt imádom, ellenére annak, hogy a 8hoz képest az is eléggé lineáris, de fantasztikus story, nagyszerű játék sztem.A 8at most töltöttem le a store-ról, repes a szívem, hogy újra játszhatok vele, most végigviszem! esküszöm felüdülés még a grafika is, eszembe jut hogy gyerekkoromba mennyire szerettem ezt a részt. Imádom.

     • melyi storerol lehet szedni és mennyibe kerül?

     • usa store, 9.99$ volt ha jól emlékszem, 10$alatt van tuti.

 34. Az örök optimistáknak: Itt az ideje rájönni srácok, hogy a mikulás nem létezik és nem minden FF makulátlan. Persze nem is kell az lennie… ez az állítás viszont ott bukik meg mikor az összes fan vígan mesélte az FPS-el meg TPS-el nyomuló komáknak, hogy bezzeg az FF-ekben mi minden jó van. Ezzel nem fogsz dicsekedni, de vélhetően jót fogsz játszani. De közel sem olyat mint az előző nevekkel. Szóval most már ez is jó, ennyi is megteszi? Régen akkor miért követeltük meg, hogy minden fullos legyen?Az örök pesszimistáknak: Vészmadárság. A játéknak már csak azért is kell, hogy legyen jó része mert az SE emberei hiába csinálnak fura dolgokat, egy bizonyos szintet muszáj teljesíteniük, hisz ez a legnagyobb címük. Egy jól menő éteremben se vágják hozzád a kaját miután már megtömték a zsebüket. Egy bizonyos színvonal, az Final Fantasy név megtartása a tét. Szóval a 4 pontos meg a többi közepes, ill. közepes körüli értékelés marhaság. Legtöbben még mindig egy bizonyos FF-t várnak amit a kis lelkükben örizgetnek, ha meg nem azt kapják akkor meg ugatnak mint a veszettek. Ez nyitás a többi casual gamer felé. A HC gamerek kora véget ért.Érdeklődnék: Ha a játék tényleg ilyen finoman casual, akkor a harc miért ebben a részben lett a legnehezebb?:S Legalább is nem egy helyen olvastam hasolót.

  • Gondolom én lennék az örök pesszimistád…Pedig hát nem. :DEz nálam nem ilyen kérdés.

   • “Nem, ez nem (teljesen) így van.:) Csak megfigyeltem, hogy általában ugyan azok “”támadják”” illetve védik ezt a játékot, de olyan dolgokkal amik már többször elhangoztak, vagy amiket már többször cáfoltak. Ja és persze van egy másik réteg akik csak, hüledeznek minden hírnél, hogyaszondja “”akkor ez most ténylegilyen???,,.:)Ebből kifolyólag gondoltam összegzem a véleményemet mindenki felé. Az attacker team-nek üzentem, hogy értjük, ez nem egy olyan FF lesz mint pl.: a 6 vagy a 7 stb. nem vagyunk stupidok, ennek ellenére várjuk még mindig a játékot.A defender team-nek meg azt, hogy ja, a HC haldoklik, azért nem ezt vártuk, még ha így is finom.”

 35. Ez sem gyözött meg arról,hogy ezt a játékot ne vegyem meg.Továbbra is elsönapos vétel.

 36. Hüüü! Ilyen értékelés után meg se veszem a játékot. :DViccet félretéve: Ennyi fejlesztési idő után már tehetség kell, hogy valaki sz*rt adjon ki a kezéből. Kétlem hogy ilyen rossz lenne.

 37. A részpontszámainál érezhető, hogy előbb járt a billentyűzete, mint az esze. Az 1 pontos harcrendszer és az 1 pontos hangulat biztosan egy hisztihullám eredménye.

 38. szerintem azzal hogy megmagyarázták szerintük mér szar, nincs semmi gond, valakinek bejön valakinek nem, nem kell beléjük kötni legalább vannak rendes indokaik amikkel megmagyarázzák a pontozásukat nem csak a levegőbe fikáznak

 39. Gondolom kapja is az ívet az olvasóktól.

  • Ez volt a lényeg. Egy vacak teszt és a középpontba kerültek. Most majd fogyni fog a lap mint állat… vagy éppen ellenkezőleg. 😀

 40. Szerntam minden JRPG-t az idetlen harcrendszer rontja el ezert nem is nem tudok szubjektiven hozza alni ezekhez a jatekokhoz es a tesztelonek ezert sem kellett volna tesztelnie ezt a jatekot mert szerintem nem eme jatekok kedveloje.

 41. Nagyon érdekes a fellángolásokat olvasni, valahogy arra emlékeztet, még jó régen mikor az egyik ismerősöm hihetetlen szép barátnőjéről kiderült, hogy pánikbeteg. A sok irigy egyből a csúcson volt, mert volt végre mibe belekötni. Itt is ezt érzem.Az a baj, hogy a játékosoknak kell valami legenda. A SE pedig ezzé tette a FF sorozatot. Szerintem ha annak tekintjük, ami, megéri: amit kiadok érte készpénzt, azért kapok annyit, hogy azt mondjam, megérte.Mellesleg ez a pontozás is nekem értelmetlen, de megértem a tesztelőket, valamit rá kell dobni a népnek. Jobban belegondolva a legtöbbet olyan játékokkal játszok, amik alig kaptak mondjuk 60% átlagot. Az én hibám.Én a képek alapján várom és szeretnék vele játszani, kellemesnek tűnik a világa. Lehet vele álmodni. Hogy lineális? És? Ha az előremenet élvezetes, akkor mit számít (pl a HALO). Érdektelenségről is jó beszélgetni valakivel, aki érdekel, hiába tudod mi jön témában, nem? A legjobb talán szeretni, amit kapunk. Lehetett volna jobb is. De minél jobb? Amekkora ego van ma a világban, ember nem készít olyat, ami mindenkinek megfelel. (Lásd Avatar. leugatva sztori meg miegymás, de lassan bezsebel 2 milliárdot)

  • Vissza lehetne mondani, hogy játék helyett nézz animét (az is lineáris, de jó) és lépj be valami komoly hitgyülekezetbe, ahol lehet örülni mindennek. :DDe hagyjuk.Tényleg megjelenhetne már itt is, hogy utána még egyszer leírhassa mindenki ugyanazt. 😀

  • Nem tudom, hogy linearitásra miért épp a Halo-t hoztad (csak mert az 360-as… ???), ennyi erővel szinte bármit mondhattál volna, ami nem sandbox.

 42. Hát, ha valaki szerint valami szar, azt nem kell túlragozni. :)A játékkal nem játszottam, de szerintem nem is fogok, a karakterdizájnon kívül nem nagyon fogott meg semmi.

 43. nem biztos,hogy a jatek rossz,lehet a jatekosok evolucioja gyorsult fel picit.az a baj,hogy olyan sokaig szarakodtak,hogy kozben rengeteg dolog formalta a kozonseget.erre radobtak a nagy hype-al egy lapattal,hogy egy osdinak szamito jatekmechanizmussal es tamadhato izlesvilaggal rendelkezo jatekot el adatnak mindenkinek.igy mindenki teszteli,es velemenyezi jogosan,azok,akik nem voltak felkeszulve a maradisagara,pedig fikkantjak jogosan.ha nem eleg nekik a meglevo fanbazis,akkor kemenyen ujitaniuk kell.

 44. mindenkinek megvan a saját véleménye,amihez joga is van,de én majd csak akkor alkotok véleményt a játékrol ha már játszotam vele.de ennyi fejlesztési idö után azért már kialakithatunk egy saját véleményt kinek izlése szerint.nekem eddig pozitiv.

 45. Egy japán tag PS3-as barátlistámon, 2009.12.17-töl 2010.01.04-vel bezárólag megszerezte az összes trófeát.

 46. Ez a honkongi lehet a savdobálós…

 47. Szerintem nem véletlenül született ez hír. Talán lelkileg felkel készülnünk a nem túl jó értékelésre ? Végül is attól még megveszem a játékot, csak akkor nem szabad olyan hatalmas elvárásokkal neki esnem.De most egy FF-el játszani úgy hogy semmi kiemelkedőt ne várjak tőle ??? Nem gondoltam volna hogy ezt valaha is megérem majd.Balszerencsés ez a szám. 😀

 48. Ezt hivjak vegletnek.

 49. Wow tetszt a héten! Van rá esély, hogy videóteszt legyen?

 50. Asszem a tesztelő se 1 nagy FF fan 😀

  • Milyen egy FF fan?

   • olyan aki szereti a sorozatot 😛

    • Akivel minden sz@rt meg lehet etetni, csak mert FF van ráírva?

     • Azért mégiscsak túlzónak tűnik a harcrendszert illetően.Én inkább hajlok Tim Rogers véleményének elfogadása felé (már csak azért, mert több olyan játékról írt cikkét olvastam el és értettem egyet azokkal, amelyekt korábban végigjátszottam) és a boss fightokat ő is dícséri a kotakus cikkben, szemben a hongkongi lappal.

     • “Ez oké, a harcrendszerrel úgy általában nem sok gondja volt a tesztelőknek, de azért ehhez szervesen kapcsolódik fejlődési rendszer. Mivel ezt kiherélték, gyakorlatilag elvész a sok “”értelmetlen”” harc lényege.Azzal egyetértek, hogy még tetszhet a játék, de ahhoz a sztorinak nagyon be kell indulnia. Nagyon. Meg nem szabad rá úgy néznem, mint egy JRPG-re.”

    • Ez nem is igazi sorozat, én sem szeretem minden részét.De mindegy.Az biztos, hogy most már nem FF fan. 😀

 51. “Nincs nálam a spájzban a bölcsek köve, csak annyit gondolok, hogy Ennyi pénzből, Ennyi k*rva sok idő alatt, Ekkora múlttal, és mocskosnagy tapasztalatokkal rendelkező fejlesztőktől elvárható lett volna egy full 10-es játék.Oké hogy mindenki más, mert van ismerősöm aki fekve hányik a Flower-től is, de azért erre tényleg mindenki nagyon várt, és egy simán “”jó-jó oké, egész poén”” játék azért elég cinkes. Szerintem.”

 52. De már annyiszor végigmentünk ezen.Tegyék rá szépen a japán hangsávot is az európai blu-rayre, csak ennyit akarok.

 53. “Az embereknek le kéne szokniuk már arról, hogy a másik véleménye alapján ítélnek. Tudom, hogy “”csordaszellem”” meg hasonlók, de ha ennek az újságírónak nem tetszik, akkor most rossz lesz a játék? Vagy fordított esetben csak jó lehet, ha valaki felmagasztalja? Ugyan.”

  • Senki sem ítélt még el semmit.Csak egyre elgondolkodtatóbb, hogy eddig 10-ből 9 tesztelő ugyanazokat a negatívumokat írja le.Ha nem vagy kíváncsi mások véleményére, akkor ne foglalkozz azokkal. Nem mindenki olyan mondjuk, mint te. 🙂

 54. Szerintem ez egy olyan Final Fantasy, amit nagyon sok nem RPG gamer játszik majd végig örömmel.

  • Igen, szóval lehet le van egyszerűsítve. Ez ugye a hc jrpg fanoknak szopacs lehet, viszont aki csak úgymond ismerkedik a stílussal és nem akar pepecselni a különféle mélyebb rpg dolgokkal, épp élvezni fogja. (lehet még én is megnéznem, mert a karakterek olyanok, mint a VIII-ban és az tetszett anno)

   • Inkább az kellene töréntjen, hogy az rpg megmarad rpg.Az ilyen lineáris/monumentális dolgokra már ki van találva az action/adventure.

    • Ha nagyon egyszerűen akarnám leírni a játék kategóriáját (már a hallottak alapján), akkor ez egy rail-shooterbe és látványos interaktív moziba oltott, lecsupaszított JRPG. A sztori egy ilyet még elvihetne a hátán, de a hallottak alapján ez sem így sikerült.

     • Körökre osztott harccal tűzdelt interaktív mozi.Én hajlok abba az irányba, hogy nem lesz ez annyira rossz, amúgy.A baj az, hogy sok a hangos rajongó, akik max egy 9-est tudnának elviselni, azalatt már minden hazaárulás, közszeméremsértés és prostitúció. 😀

  • Ezt én is így gondolom. Ahogy írták vagy mondták is, hogy egy szélesebb réteget szeretnének megcélozni.

 55. ja, igen, azt elfelejtettem, hogy minden rossz a multiplatformosodás (a sátán találmánya) miatt van sajnos 🙁

 56. jól van ez így. minél szarabb kritikákat kap, annál hamarabb ócsósítják. wuhaha.

 57. Jó reklám ez az újságnak. : )

 58. “Akkor ezzel “”megfogták”” az Isten lábát a boxosok, főleg ha a játék közben cserélgetni is kell.”

 59. Upsz…..akkor is kell!

 60. Úgy látszik elfogyott a fantázia, de sebaj mert a név eladja…még.

  • Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy bármilyen valóságalapja van a fenti pontozásnak.

   • Antaru a megjelenés utáni 1-2 hétben csinált egy blogot arról, hogy szidják a játékot a japán gamerek.Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja…

    • Az rendben volt, mert abszolút hihető képet festett, még ha sokaknak nem is tetszett. A fenti tesztnek nevezett sz*rhalom viszont dobálja az 1-2 pontokat, ami valljuk be több mint nevetséges. Félre ne érts, nem védem a gamét, mert abszolút hidegen hagy, de azért ez gáz.

     • Az 1-2 pontok tényleg dúrva, annyira rossz nem lehet. Mondjuk szerintem eltúlozták ezeket a pontozásokat. Nem kell feltétlenül 1 pontot adni valamire ,hogy nyomatékosítják őket. Mondjuk egy 5-6-7 pont is eléggé megmutatja a valóságot.A történet lehet egysíkú meg unalmas de akkor is messze van az 2 pontól.

     • Igen, az is benne lehet a tesztben, hogy a srác ettől a játéktól várta volna a Megváltást és így bosszúlja meg csalódását.

     • A pontozás része talán erős, ám az érdemi, szöveges kritika pont ugyanazokat említi, amelyek szinte mindenkinél kijöttek.Nagyon merem remélni, hogy nem dobtok rá egy tízest, mert a mindenhol említett hibák biztosan léteznek és bizony erősen elhatárolják a tíz pontos remekművektől.

     • csak akkor lehetne tízest adni rá, ha teljesen megfelelne a 5-6-7 által lefektetett alapoknak?és ha csakúgy tízest kap minden érdemi összehasonlítgatás nélkül, csak azon az alapon, hogy egy kiqrt jó játék?ezek a tesztek szemmel láthatólag méregből készülnek. ettől még lehetnek valós pontjaik, de valószínűbb, hogy nem

     • “Nem kell megfelelni semminek, ha csak annak nem, hogy elviekben ez egy JRPG és a Final Fantasy név is valahol köthető sztoribeli és összetettségi minőségi “”követelményekhez””.”

     • “Akkor kellene bármire is 10-est dobni, ha nem lennének benne zavaró hibák és emellett mutatna valami olyan pozitív, eredeti dolgot, amire korábban nem volt még példa.A linearitás pont az interaktivitást köti gúzsba, pedig egy játék pont arról kell szóljon, hogy játszik vele a játékos, részt vesz benne, nem csak nézi.Ha esetleg megint jönne a többi jrpg is lineáris érv:az eddigi tesztekben nem afféle linearitásról írnak, hanem teljesen egyenes, mellékszereplőktől szinte mentes útvonalakról, a visszafelé haladás lehetőségének hiányáról.Biztos vagyok benne, hogy vannak inddulatos, túlzó írások, de azt nem merném leírni, hogy “”valószínűbb, hogy nincs valós alapjuk””.”

     • “én csak azt az indulatos mentalitást ismerem, amivel reagálni szoktak a játékosok, ha valamin változtatni mernekpl ez: “”A legnagyobb kamu a videojátékok történelmében.”””

     • Szerintem meg csak keresel egy fogódzót (szavahihetőség megkérdőjelezése), amivel teljes mértékben semlegesítheted a negatív állításokat.

     • Abban igaza van, hogy szélsőségesen csalódott véleményt egy teszt keretein belül írni nem szerencsés és nem profi. Az EDGE-től kellene tanulni: ők úgy húznak le (nagyrészt jogosan!) egy játékot, hogy közben mellőzik a személyes kirohanásokat és korrekt indokokkal támasztják alá az egészet. 🙂

     • Összességében pedig nem kellene senkinek sem szívbajt kapnia ezektől a hírektől.Tiszta, elfogulatlan adatként úgy értelmezhető csak, hogy megint behúztunk egy strigulát a negatív értékelésű teszteket számláló oldalra.Jött már valahonnan pozitív játékteszt, ami a rendszeresen felhozott vádakat megbuktatja?Nem.De miért nem?

     • Mert a vadak igazak, de nem eli meg boldog-boldogtalan tragediakent. Vagy meglatnak valami jot is, a nyilvanvalo rossz mellett.

     • Amúgy meg tényleg kamu rpg az, amelyben meg van szabva előre, hogy mondjuk a 6. fejezet bossfightja előtt a karaktereid biztos hogy 13-14. szintűek, illetve az, hogy melyiknek melyik képessége lehet kitanulva.Az egy kamu világ, amelyikben csak előre lehet menni egyenesen és minden leágazás 10 méteres, a végén egy szörnnyel vagy kincsesládával, illetve szinte csak átvezetőkben létező lakosokkal.Ha ezek után fel sem merül benned, hogy esetleg valamivel rosszabb a játék, mint tökéletes, akkor te valószínűleg nem kontrollerrel a kezedben, tévé előtt ülve játszol, hanem valahogy sikerül bemásznod a gépbe…

    • “Nyilvánvalóan hazudtak a japán játékosok (biztos wii fanboyok voltak).Vagy én hazudtam. :)De komolyra fordítva:Azon az oldalon, ahonnan kimásoltam a tesztekben leírt negatívumok lényegét, szintén közepeset kapott a játék.Ahogy a hongkongi lapban, úgy ott is a játék linearitását és a behatárolt fejlődési rendszert szidták (az “”elszerepátékosadlanodást””), ellenben pozitívumként emelték ki a harcrendszert, szinte mindannyian.A hírben szereplő hongkongi lap ezt másképp látja, én egyelőre a több vélemény igaza felé hajlok.Egy valamit azért nem árt tisztázni, mielőtt megint elkezdődik a “”csak azért húzzák le, mert divat lehúzni a jót”” hadjárat:Szemmel láthatóan megosztja a tesztereket eddig a játék, vagyis nem lehet teljesen megalapozatlannak tekinteni a negatívumokat.”

 61. Hírhez: említésre sem méltó bullshit.

 62. Huh, egy FF-játékot sem toltam soha a büdös életben, de azért azt érzem, hogy elég durva kritika ez egy ilyen címhez.

 63. Már lesz teszt? waoh. Antaru? Vagy van más japános emberke is?