Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Final Fantasy XIII – az első nyugati teszt a japán verzáról

A NowGamer weboldal elsők között vállalta be a nyugati média részéről, hogy pontszámmal értékelt tesztet közöljön le a [B]Final Fantasy XIII[/B] japán importverziója alapján. A game-et elsőként a szigetország legmenőbb magazinja, a Famitsu értékelhette: ők a megjelenés előtt 39/40 pontot adtak a Playstation 3-as szoftverre. A NowGamer japánul folyékonyan beszélő munkatársa úgy gondolta, az FFXIII 7.9/10 pontot ér.Ryan Winterhalter veterán tesztelő szerint a stuff grafikája 9.5/10, hangja 8.1/10, játékékmenete 7.3/10, szavatossága 9.2/10, összességében pedig 7.9/10 pontot tud.Az FFXIII szerinte több gyönyörűre polírozott szikla, minden alkotóelem önmagában igen erős, de a részek valahogy nem állnak homogén egéssze. Így aztán a game egy igen precíz “romhalommá” omlik össze. A jó oldal főszereplői érdekes figurák, ugyanakkor nem elég erős személyiségek. A gonoszok teljesen jellegtelenek a széria korábbi nagy mumusaihoz – Kefka, Sephiroth – képest.Szintén kritikát kapott ebben a tesztben az FFXIII felfedezhető világának hangulata. Állítólag az összes helyszín a végletekig ki van dolgozva, a legutolsó textúra is a takkra a helyén van, de minden csak egy gyönyőrű, élettelen díszletnek tűnik, ahogy a “bábszereplők” bejárják a placcokat. Egyik jelenetben például két karakter ellátogat egy vidámparkba, ami az FFVII pezsgő parkjához képest állítólag halottasház.A tesztelő a program harcrendszerét dícséri még egy nagyobb bekezdésben, de sajnos a pontszámmal díjazott értékelési szempontokat nem igazán részletezi és magyarázza, úgyhogy a 7.9 pont miértje nincs igazán pontosan kifejtve.A Final Fantasy XIII-ról egyelőre mindenféle vélemény olvasható a neten: sokan el vannak ragadtatva tőle, de olyanok is akadnak, akik sokkat többet vártak ettől a címtől. A fenti tesztpontszám/vélemény is egy a sok közül, kéretik eszerint kezelni.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Én nem várok többet, mint egy látványában és történetében gazdag stuffot.Akkor lepődnék meg ha ez lenne a az eddigi legjobb FF.Személy szerint a VIII világát próbálnám visszahozni, mert az talán még a mai játékosokat is rabulejetné és kb 80 90 órányi játékidőt sujkolna a gépükbeFF XIII versus??

 2. Én is szívesen értékelném már – persze az eu – s verzát . 🙂

 3. “A Lost Odysseyben mi a lassú? :DOké, szerintem sem tökéletes játék, a karaktereknek több, mint fele (Kaim, Seth, Sed, Jansen) kurva jó, a többi meg elmegy.De a lényeg, hogy olyan sztorit kanyarítottak köré, amiért még úgy is játszanék vele, ha csak fél lábon állva tehetném. :)Tény, hogy nem fejlődött oda a harcrendszer, hogy kiemelkedő legyen, de legalább a gyűrűknek és harc közben változtatható equipmentnek hála nem teljesen passzív, attack, attack, potion.Nem lehet a tri-ace féle “”csodákat”” hozzá hasonlítani.A Blue Dragont kihagytam, már a demo elriasztott, de mivel az Odyssey a második játékuk, ami jobb lett, úgy vagyok vele, hogy a harmadik nagy cím lesz a vízválasztó.”

 4. 141 hsz. Kirra!

 5. A squarenek a Final Fantasy frencsájz’ többé nem elhivatottság, hanem üzlet. Nyugatiasodnak, sajnos. A XIII persze kötelező vétel, aztán majd mindenki itélkezik maga.Örülnék ha Veres Miki tesztelné.

  • Én is örülnék neki.Bár lehet neki már nem eléggé jrpg, de valószínűsítem hogy kiváncsi rá.

  • Én is örülnék ha Miki tesztelné…bár nem láttam mostanában errefelé.Remélem még a stáb tagja.:)Bár az is igaz,nem nagyon volt mit tesztelnie mostanság.

  • én is örülnék ha ő írná 🙂 mégis ő az rpg guru !! miatta érdemes volt anno a 576 venni 😀

 6. Mind köcsögök vagytok.:D

 7. Okoskából mindig sok van, pro és kontra.Nekem erről az egészről ez ugrik be:http://www.sfportal.hu/star-wars-kritika-a-80-as-evekbol-5627.scifi

 8. mostani piacot nézzük én 9.1 adok rá ,ha lenne 100rpg a piacon akkor egy erős 8 adnék rá erős túlzással ! na mindegy Le kitase féle FF játékokkal ! 😀

  • Nincsen baj a Kitase féle játékokkal, mert akkor baj lett volna a VII-el a VIII-al, a Kingdom Hearts-al meg nagyon sok olyan Square játékkal aminek jókora rajongótábora van a mai napig. Változik a világ. Nézd az istenített Sakaguchi játékait. A Lost Odissey-t vagy a Blue Dragon-t. Mindkettő fostos. Az első unalmas, a második könnyű és unalmas. Nem nagy veszteség, ha annyira jó lenne, akkor a rajongók már rég csak a Mistwalker játékokkal nyomnák. Amiből van…2?

   • “A Lost Odyssey, mint “”fostos”” játék?Örülnék, ha az új FF elérné ezt a “”fostos”” szintet, akkor nem lenne miért siránkoznunk. :(“

   • FF 7,8 ki volt a pruducere szerinted ? keményen köze volt Sakaguchinak sztm hogy legendássá sikeredtek a FFVII,VIII és mai napig a legjobb rpg között tartják őket számon .Egyezünk meg abban ha együtt vannak jó gameket gyártanak ,de külön-külön már elég szart .KH stb azt ne keverjük ide ,másik hírhez tartozik !:)

    • Nem az FF-ről beszéltél kisöreg, hanem Kitase-ről, de tessék..Crisis Core…az is Kitase mint főproducer.

     • ott is a harcrendszerrel volt probléma . Esküszöm az összes kitase játékoknak szar a harcrendszere(no lvl stb), ez egy tradicionális védjegy lehet nála .

     • A Crisis Core-nak szerintem nem volt harcrendszere, csak harc volt benne meg néha sorsolással kaptál valamit. Ehh…

     • onnan sokk minden hiányzott , elsőnek több karakter a játékból , min 3 irányítható kari harcban stb történet úgy ahogy elmegy . De milyen már mindent sorsolással kapsz meg , ilyen nem létezik/ létezett egy játékba sem . pl: DQ8 játszok egyik pillanatba, be ad 1000 metalslimet ,máskor 1000 bosst. XD

     • wat

   • Mivan masa, elmentek otthonról?^^ LO-ról sokmindent olvastam már, de azt , hogy fostos lenne, azt még nem.

 9. Én a barátnőm véleményére és egy barátom véleményére adva eddig eléggé csalódott vagyok.

  • Jess már játssza? 🙂

   • Igen. Berendelte a japán verzát. És azt mondja, hogy nagyon unalmas, a karakterek nem annyira gizdák. A harc csak egyszerű gombnyomkodás….már nem tudom, hány órája játszik vele, de 1x-er halt meg. A másik koma a Savi, szintén hasonló véleményen. Azt írták, hogy a játék később megnyílik…most mindketten ebben reménykednek. Ha Jess felébredt, lehet megkérem írjon ide valami minivélemény félét.

  • Oszt’ a Savage múltkor azt mondta, hogy visszavonja az összes fikázást amit mondott a játékról.Vagy már megint felülírta a felülírást?

 10. Bár nem sok időm lesz kiélvezni, azért remélem valamennyit látok belőle, ha kijátsszuk =)

 11. Ne legyetek már ilyen rólandok, mert kaptok egy körszakállt. 😀

 12. Folyamatosan frissített 720p képek a játékból, az oldalsó menüben válthattok a fejezetek között, ezt csak randomban bemásoltam:http://e3.endless.com.cn/html/tvgame/ps3/news/2009-12/29/23284026ab0d6ca38b5df5.htmEzt meg PS3 háttérnek (1920×1080):http://kuro.hanyuu.net/image/5c34a66d079f89ebfca9832645291572/Konachan.com%20-%2059256%203d%20final_fantasy%20final_fantasy_xiii%20lightning.jpg:D

 13. Zenékről meg annyit hogy:http://www.youtube.com/watch?v=aJXu2Jy5k4chttp://www.youtube.com/watch?v=7tf6lHlanQYEzek most vagy tetszenek valakinek, vagy nem.Nekem nagyon bejön.

 14. Azt lenne nagyon jó tudni,hogy ez az újság a XII-t mennyire értékelte!Annak ugyanis pont ezek voltak a legnagyobb hibái.Szerintem…

 15. kicsit ugy erzem,hogy mindenkinek igen magas elvarasai vannak.

 16. Na ez a pontozás szerintem teljesen korrekt. Bár nincs meg a játék, full uez jött le nekem is az eddig látott gameplay jelenetekből. És egyre több helyen olvasni hasonló véleményeket azoktól akik kintről megvették. Helyszínek, karakterek, hangulat csak önmaguk árnyékai az előző részekhez képest. Az előző részeknél alig bírtam magammal, úgy vártam minden egyes csepegtetett infomorzsát. Mostmeg pfff. Az meg természetes hogy a japán famitsu 10est dob rá. Hazai termék. Azon nemtom miért háborog néhány ember, hogy szigetországon kívül 7-8 pontot kap? Az már szar? A 7-8 pont egy átlagosnál jobb, de nem világmegváltó cucc. Nyugodtan lehet vele szöszölni. Idén lesz amúgy is bőven játékfelhozatal. Nekem ez GoW3, End of Eternity, White Knight C., Heavy Rain lesz. :]Ezt talán majd egyszer óccóért, használtan beszerzem.

 17. na igen, ilyenkor jön az, hogy mindenki a legjobb részekhez hasonlítja.de hiába, attól még egy ugyanolyan jrpg, és ha a legjobb a piacon – HA – akkor mképp kevés ez a 7.9

 18. Nekem a nehezseg lesz a kerdes, mert sok helyen olvastam hogy az. Ha nagyon az, akkor nem kell, kezsuel vagyok nem mazochista.

 19. Nekem ez lesz az első FF amivel játszani fog a videók alapján nálam 10/10 viszont a harcrendszertől tartok egy kicsit és azt sajnálom, hogy valószínűleg angol szinkron mellet nem lehet majd a japán szinkront választani.

 20. Bárcsak már a kezemben lenne egy angol verza.

 21. Egy ilyen noname oldal véleménye valahogy nem tud érdekelni. Bár ha őszinte akarok lenni, akkor a többi sem. Már rég kinőttem abból a korszakból, amikor az értékelések miatt veszek meg valamit. Elolvasni elolvasom őket, mert kíváncsi vagyok, hogy mások hogyan látják, de a végső döntést én hozom meg. A megjelenéskor már tudok annyit az adott játékról, hogy tudjam érdemes-e megvenni vagy sem.És ez ennél a játéknál sem lesz másképp. 🙂

  • azok a bazi számok az értékelődobozban eltakarják az apró betűset. ott lenne a lényeg… ha ott lenne. de mostanság egyre többször tapasztalom, hogy a tesztek is csak sejtetik a lényeget. vagy még annyit sem tesznek. mint a fönti példa is mutatja.

  • Ez nagyon jól hangzik, de szerintem fals. Minden külső behatás formálja a véleményed, ezek alapján döntesz végül te.

   • Külső behatások? Hát ez elég tág. Leírások, videók? Igen, valóban ezek alapján döntöm el. Kritikák? Nem. Nem, mert azok általában csak egyetlen személy szubjektív véleménye, ami nem feltétlenül egyezik meg az én elvárásaimmal (kicsit fura a megfogalmazás, de remélem érted ^^). Érdekelni érdekel, de nem befolyásol abban, hogy megveszem-e az adott játékot. Például tegyük fel, hogy valaki egy XY játékot 100%-ra értékel. De nekem az adott játék már az előzetesek alapján nem tetszett valami miatt (nem tetszett a világ, nem szeretem az adott stílust, utálom a főhős lila haját, stb.). Ebben az esetben a cikk írója miattam aztán leimádkozhatja az égről a csillagot is, én akkor sem adok ki érte pénzt.

 22. “Nem akartam megint itt látni magam, de tényleg nagyon sajnálom hogy így megosztotta az embereket.Úgy emlékszem a X is ilyen “”szentségtörő”” rész volt, mégis sok embernek meghatározó élmény.”

 23. “””A legtöbb játékos a környezete reakcióit magára nézve jobban figyelembe veszi, mint a saját igényeit. Mintha rossz lenne elismerni, hogy mennyire szeretnék valamit és ők mennyire jó játékot csináltak. Olyan, mintha mindenki túl cool, túl trendi akarna lenni. Nem, valahogy az a menő, ha valamit, ami tök jó, lehurrogok.””Most ratapintottal a lenyegre.:)Egyebirant a fenntartasok kellenek, mert ma mindent szenne hajpolunk, 10pontosnak varunk, es ha kapunk egy baromi latvanyos cuccot, akkor azt is leszarjuk ha a gameplay mindossze harmada az elozo generacios elodoknek, mer` viszont van 60 efpees, meg 1080pe, meg szep CG filmek…”

 24. “Ez az általános vélekedés egy barátom viselkedésére emlékeztet: a srác évekig nagy anime/manga fun volt, aztán elkezdett elfordulni tőle. Mikor kérdeztem, miért, a válasz annyi volt : “”mert most már mindenki ezeket nézi””Valahol ezt is ezt nézem. A legtöbb játékos a környezete reakcióit magára nézve jobban figyelembe veszi, mint a saját igényeit. Mintha rossz lenne elismerni, hogy mennyire szeretnék valamit és ők mennyire jó játékot csináltak. Olyan, mintha mindenki túl cool, túl trendi akarna lenni. Nem, valahogy az a menő, ha valamit, ami tök jó, lehurrogok. Kissé fura, de én ezt vettem észre, és persze sokan nem így vannak.Én abból, amit eddig láttam, ezt szűrtem le magamnak: A játék nagyon szépen össze van rakva, és azt a szerepet szolgálja, amire a japán játékok szolgálnak – adnak egy alapkörnyezetet az álmodozáshoz. Nincs a világon minden eléd pakolva, te is kellesz, a te fantáziád, hogy az egész összeálljon. Aki nem a mesében akar elmerülni, hanem csak egy részfolyamatban (lövöldözni, gombokat nyomogatni), annak ez nem jött át. Márpedig sokan ebbe az irányba mentek el. Szerintem a játék olyannyira lüktetően életteli, hogy tökéletes alapja lesz annak, hogy eseményeket, csatákat a játék után újraképzeljek és hónapokig ebben a világban legyenek minden éjjel az álmaim. És én ezt keresem ebben, ezért nagyon várom. Jó, lehet ez furán hangzik, de én nagyon szeretem a meséket. Ez a játék pedig a legtökéletesebb környezetet adja meg arra, hogy szabadon álmodozzak a világában. Mert ha a világ megvan, azt nem nekem kell kitalálni (az sok idő), hanem csak az eseményeket, akkor az remek, nem?”

 25. Én leginkább a saját véleményemre vagyok kíváncsi… de arra nagyon. Nehéz várni!

 26. Leszarom a föguru véleményét.Eddig mind megvolt és bejött !Ez számomra biztosabb mint a GOW3.

 27. Az eddigiek alapján nekem ez jön le: fényesre polírozott grafika átlagos tartalommal. Egy jó játék, de nem lesz mérföldkő soha!

 28. Ha jó pontszámot kap ( mondjuk ha egy FF nem 9 vagy 10 pontot kap, az már rég rossz ) az szerintem az FF névnek a karakter-szörny design-nak és a harcrendszernek fog szólni, mert a többi nem hiszem, hogy olyan lenne.De ugye ne legyen igazam, és majd kiderül, hogy is van ez.

 29. Jóóó lesz ez nekünk! 🙂

 30. Mondjuk én se az ő szavuk alapján fogom megvenni, vagy nem megvenni a stuffot. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy direkt találtak benne ilyen hibákat, hogy ne mindenki istenítse a játékot.

 31. “Már vagy öt év tudunk a létezéséről, és most végre megjelent. Az emberek messiásként vártak tőle reformot, de ezek szerint “”csak”” szimplán egy jó JRPG-t kaptunk.Úgy is aki szereti a JRPG-ket megfogja venni a stuffot, mert akárhogy is nézzük mostanában ennél jobbat nem kaphat.”

 32. Engem pl. semennyire nem izgat, mit mond ez az ember, főleg azért, mert elolvastam a tesztet, és a negyedét írja le annak, amit kéne. Biztos ő is überbrutálhardcore FFVI-ot várt, ugyanakkor ha csalódott, miért közel 8 pontot dob? Ha nem csalódott, hol maradnak a tesztből a pozitívumok?

  • Két igazi pozitívuma van eddig:-izgalmas harcok,-grafika (egyesek a zenét is hozzácsapják harmadiknak)Legalábbis mindenhol ezt írják japánul.

 33. “Na úgy látszik valami van a levegőben. Én mikor meghalottam ,hogy nincs benne semmilyen mini játék csak megint “”vadássz szörnyeket”” mód, nálam ott eset 1 pontot a 10-ből.Én tuti beszerzem mert érdekel, de jobban szeretem a reálisabb pontozást mint a “”mindenki 10 adott rá adjunk rá mi is””.”

 34. Meg én is osztom Kenny véleményét: Uematsu és Hironobu nélkül árnyéka lesz a sorozat önmagának. Hiába lett jó az utóbbi pár rész is, már nem az igaziak.

 35. Az hogy kábé nincs város, közröhej.Szépen lassan kiveszik a sorozat összes ismérve. Örülhetünk, hogy chocobók legalább visszaköszönnek még.Biztos jó lesz ez, de én nem várok már tőle sokkal többet, mint egy besza-behú’ animációs filmet, RPG-s játékbetétekkel.

 36. “A sok-sok különböző véleményből már nagyjából körvonalazódott bennem, milyen is lehet a játék. Nekem így első blikkre tetszik, meg is fogom venni.Az viszont nevetséges, hogy (mivel már most látszik, hogy ez nem lesz “”A”” tökéletes Final Fantasy), páran elkezdték a “”multiplatform miatt sz*r”” kezdetű nótát. “”Nah de majd a Versus…””Simán el lehetne fogadni, hogy vannak jobb és rosszabb részek a sorozatban, plusz egyéni ízlés alapján változik a fogadtatás… A sok ugráló majom is talán csak akkor nyugodna le, ha a PSC is dobna rá mondjuk egy nyolcast: tutira veszem, hogy akkor hirtelen már az lenne a szentírás. Jaj, de könnyen lehet befolyásolni az embereket…”

 37. Az előzetes videók és (antarunak hála) a japán játékosok véleménye alapján tisztán látszik ,hogy ez nem egy 10 pontos gáma.Nade kit érdekel? Nekem kell!!!!!

 38. Ez a fickó mennyit adott a XII-re és a X-re, tudja valaki?

 39. a versus biztosan jobb lesz

 40. Teszek rá ki húzza le elfogultsága miatt vagy ki emeli a magasba elvakultsága miatt,egyet tuduk,a játék KELL !!

 41. Azért a Final Fantasy NEM CSAK Sakaguchi-ból és Uematsu-ból állt anno. Egész egyszerűen 10+ év alatt ennyit változott a világ ill. a játékos igények. Valakinek ez bejön, valakinek nem. Amúgy a RE 4. részét még Mikami készítette, de néhány HC Resi fan már attól is a Dunának ment. Szóval nem 1-2 néven múlik egy sorozat sora…..

 42. Siman lehet hogy nem lesz nagy szam a cucc. A japan jatekosok egy resze is eleg negativ kritikaval, kritikakkal illette, ahogyan az antaru blogbejegyzesebol kiderult. Siman korrektnek tunik a 7.9 a 10-bol, csak ma ugye mar ha valami nem 10/10 akkor rogton szar. De vegulis ma meg minden 10 pontos szoval… Engem a tesztek jobban erdekelnek mint maga a vegso pontszam.

 43. Majd végignyomom és aztán ítélkezem, de hogy más ember mit gondol egy FF-ről az engem nagyon nem tud érdekelni.

 44. Ilyen mar soha nem lesz Uematsu es Hironobu nelkul :(Legjobb kezdet (500x megnezzve kb.): http://www.youtube.com/watch?v=JujtlsiqZ-ELegjobb vegso csata (5:29 nel hangero maxon): http://www.youtube.com/watch?v=ecuW1uCi5U8&feature=related

 45. Én is Versus-t várom jobban. Úgy néz ki ez a Final Fantasy is elhasal nálam. :S Attól még megveszem, de lehet a XII sorsára jut, amiben 100 óra játék után még mindig nem tudtam semmit a karakterek nagy részének a motivációjáról, cutsceneket elvétve láttam, sztori unalmas, érdektelen, helyszínek, városok élettelenek, unalmas barangolás az egész. Na szóval itt porosodik a polcon anélkül, hogy befejeztem volna

 46. Tök mind1 ki mit mond nálam ez a játék elsönapos vétel.

 47. ferikeweboldajja.f*szomblog.hu meg 3 pontot adott rá. Én tuti nem veszem meg.

 48. A versus lessz az igazi én mindigi azt vártam jobban… . Tartottam tőle hogy egy multi platform FF nem durran akkorát.

 49. Én bevárom a ti értékeléseteket, sztem tuti jó lessz !!

 50. Majd meglátjuk milyen lesz!