Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Final Fantasy XI PS3 – hol úszott el?

A Final Fantasy XI-ről nem állítható, hogy világszinten sikeres koncepcióvá érett be. Szerintem ez az a rész, aminek létezéséről a legtöbb átlagjátékosnak Japán falain kívül csak azért van némi fogalma, mert tudja, hogy most a XIII-at várjuk, ergo kellett ott lenni valahol XI-nek is…A fő ok erre a felületes személő szerint lehetne akár az alap csapásvonaltól való drasztikus eltérés: az FFXI ugyanis nem a szokásos JRPG-nek, hanem MMO(J)RPG-nek készült. Azt is tudni kell azonban, hogy az FFXI-nek Japánban 2004-ben állítólag már 500 ezer előfizetője volt, ami igazán szép szám, bár ismerve a World of Warcraft kozmikus sikertörténetét, már mindjárt jóval szerényebbenek tűnik. 2002-től 2006-ig több területen, több platformra is kijött a game – először PS2-re, majd PC-re, végül X360-ra -, a világszintű siker mégis elmaradt. Az okok között sok mindent felsorolhatnánk – például azt, hogy korán jött PS2-re a zsáner, vagy azt, hogy Európába egészen napjainkig nem jutott el, kizárólag 360-on (a belépők számát ismerve az Xbox 360 tulajdonosok nem igénylik igazán a japán felfogásban hegesztett MMO-kat).Kézenfekvő hát a kérdés, miért nem készült belőle mostanra Playstation 3 port, miért hagyta láthatóan veszni a Square (most már Square Enix) azt a fejőstehenet, amiből a Blizzard és az NCSoft bizonyos szemtanúk szerint színarany palotákat építetett?[I]Pazar mese, imádni fogjátok.[/I]Egyszer volt, hol nem volt, a [A http://www.1up.com/do/newsStory?cId=3171699]1UP stábja[/A] a Hollywoodban megrendezett Fan Fest bulin bekérdezte a Final Fantasy XI fejlesztőit, mi az oka a Playstation 3 verzió hanyagolásának?Az FFXI vezető producere, Hiromichi Tanaka a következő megdöbbentő sztorit gurította (állítólag csapata röhögése közben mesélte ezt): akartak volna ők PS3 átiratot, csak az az illető, kivel tárgyaltak a lehetőségről a Sony-nál, [U]időközben kilépett a vállalattól[/U], így a dolog annyira megfeneklett, hogy meg is döglött.Persze most biztos azt kérdezed, miért nem oldják meg most a dolgot pofonegyszerűen egy letölthető patch-csel, ami után a PS3 le tudná játszani a PS2 változat lemezét? Csak azért, mert ugyebár a régi klasszik 60 gigás gépen kívül a többi PAL masina nem annyira játssza le a PS2 lemezeket.Szóba jöhetne még egy PS3-ra letölthető, emulált PSN változat is, de ez meg azért nem járható út, mert az FFXI kódja csak a gépben levő adathozdozó használatával üzemel, az emulátor csak így űködne.Igaz történet? Nem tudom. Egy biztosan tény: nincs Playstation 3-ra Final Fantasy XI, pedig a még simán élvezhető PS2 és nextgennek mondható X360 verzió átdolgozása is felpakolható lenne egy PS3 kompatíbilis Blu-ray lemezre.(Én szeretnék a négy kiegészítőt is megért online Final Fantasy univerzumban PS3-on kalandozni esténként, és sárkányt ölni csapatban.)

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Hát, sajnálom, szerettem volna kipróbálni ezt a részt.Főleg miután 1000x megnéztem az FFXI openinget és egy halom ingame videót.

 2. pedig ha lenne ilyen én is beneveznék és kimaxolnám a karakterem:)

 3. talán azért úszott el a ps3 port, mert nem mai darab a játék.(meg persze az is lehet h a sony határozatlan, koncepciótlan online hozzáállásából nem kérnek a fejlesztők)

 4. “Mondjuk ezt az “”Én szeretnék a négy kiegészítőt is megért online Final Fantasy univerzumban kalandozni esténként…”” mondatot nem tudom mire vélni. Tudtommal van 360-od, valamint PC-n nálunk is hozzáférhető. Tehát, ha tényleg játszani akarsz vele, a lehetőség adott.”

 5. Sztem is vicc volt a XI.nagyon gagyi WOW-os volt az egész%Olyan full pcseknek készült sablongame.Sose játszottam vele de nem is vágyom rá.

 6. Ez vicc! Ahogy sok minden más is…

 7. Hát most már mindegy, így hogy jön z FFXIII és a Versus már nem kell annyira 🙂

 8. Szóval én tutkó valami ilyen figura lennék. :Dhttp://i42.photobucket.com/albums/e330/Zycban/FFXI/GOT/Jobs/blmtest.jpg

 9. Az tényleg fain lenne.

 10. Ha belegondolok a haveri körből mennyien ugranánk rá… egy min. 6-7 fős csapat kapásból összejönne. Az MH teamből szerintem vevő lenne rá mindenki. De jó lenne mászkálni a rengetegben! 🙁

 11. Én is szerettem volna egy FFXI-et PS-re.Már azt is tudtam milyen karakter lennék.(Pici varázsló manó :D)Bár mindig azt mondom, hogy nem fizetnék az online játékért (pl: x360) de egy ilyen MMORPG-ért megérné, mert tudom, hogy nem 5 óra játék van benne.Ha csak a Monster Hunter 500órás játékidejére gondolok PS2-n… azt szerintem ez is hozná.Mi van a háttérben? Pénz.A MS tejelt a FFXI x360-as verzióért.Tárgyaltak a Sonyval is hasonló ügyben, ők biztos nem akartak fizetni, így lemondták a fejlesztést.Mennyi időbe telne az X360as verzió átemelése PS3ra?Semeddig. Csak pénz beszél… a Square meg hülye mert minimális fejlesztési költség mellett nagy bevételtől esik el.

  • Szerinted 2006-ban, amikor kijött 360-ra, akkor a Microsoft megvette volna a további exkluzivitást? Ez elég meredeken hangzik.

   • Biztos nem a Bill bácsi két szép szeméért és a Japánban akkoriban sz*rul fogyó X360ért csináltak belőle egy X360 verziót.Szerintem!

 12. “Napokban néztem a PC-s verziót (van/volt most ingyenes trial) és kicsit megfájdult a szívem, hogy sajnos ebből kimaradtam. A grafika nem a mai, sőt, sok helyen igen “”kopasz””, de azért k*rja meg az isten, egy kis tunning és máris sok százezer ember fizetne a SE-nek. Bolondok ezek, én mondom.Amúgy sem értem, miért nem jönnek már a szuper MMORPG-k a konzolra. Már a billentyűzet/egér dolog is megoldott (usb-n, vagy a most megjelenő keypad). “

  • Épp tegnap nézegettem én is az új keypad-et és elmerengtem azon, hogy mikor jönnek az első olyan játékok amelyek opcionálisan használni fogják a joypad-et kiegészítve.Mert, hogy lesz ilyen az 100%.

 13. PCn volt szerencsém kipróbálni ismerősnél.. szívesen játszottam volna vele PS3mon. : /

 14. Ne adják ki PS3-ra, mert el fogja rabolni az életem 😀

 15. Ezt én is nagyon akartam. De PS2-n is csak NTSC területen jött ki, PC-n meg nem játszom…