Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Final Fantasy – elkészülhetett a zeneszerző, Nobuo Uematsu utolsó műve

Egészségügyi problémákkal küzd, de a Fantasian dalait még megcsinálta.

Nobuo Uematsu, a Final Fantasy sorozat veterán és legendás zeneszerzője – “a videojátékos zene Beethovenje” – valószínűleg utolsó munkáját készítette el.

Hironobu Sakaguchi, a Final Fantasy alkotója hívta fel a figyelmet arra, hogy nagymúltú együttműködésük utolsó állomása – és Uematsu utolsó műve – lehet a jelenleg kizárólag Apple Arcade-re kapható Fantasian. Uematsu olyan alkotások zenéjét szerezte, mint a Chrono Trigger, a Lost Odyssey vagy a The Last Story, egészségügyi problémái miatt viszont már inkább csak egy-egy zenei darabbal járul majd hozzá a projektekhez, mint ahogy közreműködött a Final Fantasy VII Remake-hez is – nyilatkozta Sakaguchi a Mobile Syrupnak.

“Mielőtt megkerestük volna a Fantasiannal, egészségügyi problémákkal küzdött, és felmerültek aggályok azzal kapcsolatban, hogy minden zenét el tud-e készíteni, vagy hogy egyáltalán közre tud-e működni” – mondta Sakaguchi. Uematsu végül a játék teljes, 60 számból álló, zenekarral felvett muzsikáját elkészítette, amely a játékrendező szerint fontos mérföldkő. “Szerintem kicsit utalt arra, hogy lehet, hogy a Fantasian az utolsó projekt lesz, amelynek a zenéjét elejétől a végéig ő készíti.” Sakaguchi kitért arra, hogy “szívét-lelkét beleadta ebbe”, és amikor hallotta, akkor “majdnem bekönnyeztem kicsit, mert annyira nagy pillanat volt mindkettőnk karrierjében”. Uematsu 35 éve dolgozik együtt Sakaguchival, a páros pedig a 2000-es évek elejéig a Squarnél volt. Sakaguchi később elment, és létrehozta saját stúdióját, a Mistwalkert, amelyen keresztül szintén együttműködtek. Uematsu zenei kompozícióit koncerteken is játszották az évek során, és az angol Classic FM Hall of Fame-be is beválasztották 2013-ban – utóbbi a 300 legnépszerűbb klasszikus zenei művet tartalmazza évente, és több mint 200 ezren szavaznak három kedvencükre, a rádió szerint pedig ez a legösszetettebb felmérés a klasszikus zenei ízlésekről.

A Fantasiant főleg a Final Fantasy VI ihlette, és egyelőre csak Apple Arcade-en lehet majd vele játszani – de remélhetőleg egyszer PlayStation 4-re is ellátogat.

Hironobu Sakaguchi (balra) és Nobuo Uematsu (jobbra) 2018-ban

Forrás: VGC

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Pár éve eltűnt egy időre -már akkor az egészségi állapotára hivatkozva-, amikor megint feltűnt a stúdiókban, reménykedtem, hogy nincs komoly baj, de ezek szerint mégis.
    Most játszottam PS4-en a FFVIII remastereddel, hát hihetetlen milyen zenéket komponált. Gyakorlatilag végig hallgatható a 8. rész komplett OST-je megállás nélkül. Minden egyes darabja egy gyöngyszem.
    Borzasztóan sajnálom, elképesztően tehetséges zeneszerző. 🙁

    Örülök, hogy egy bécsi koncerten láthattam, amikor a karmester a végén felállíttatta a nézők sorai között (ott ült köztünk végig!), hogy megtapsoljuk. szép emlék! 🙂