Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Filmalap – 100 magyar film ingyen

A Magyar Filmalap a mai naptól kezdve 2 héten át ingyen és bérmentve tett közkinccsé 100 ikonikus, kultikus, vagy akár kevésbé ismert alkotást a magyar film történetéből. A mozik érdekessége, hogy a Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program során gatyába rázták az eredeti kópiákat, így a lehetőségekhez mérten jó minőségben élvezhetők a művek.Ha szereted a különlegességeket, bővítenéd filmtörténeti alapműveltséged, és az ünnepek alatt intelligens mozizással töltenéd a kajakómás délelőttöket, délutánokat, vagy estéket, ez itt most tényleg páratlan alkalom![YOUTUBE]buYLMWp4YLE[/YOUTUBE]- A listában ott vannak a hatvanas-hetvenes évek kiváló (legtöbbször felnőtteknek szóló) rajz- és animációs művei, melyeket – kis költői túlzással – akkor leadtak itt-ott, és azóta sehol sem lehetett látni őket. Ezek közül mindenképpen ajánlom Macskássy Gyula és Dargay Attila korokon túlmutató remekműveit, de akit vonzanak mélyebb témák és megvalósítások, azok elmerülhetnek Jankovics Marcell páratlan munkásságában is.- Foky Ottó Babfilmje egész egyszerűen KÖTELEZŐ darab!- Én a 3-4 évtizeddel ezelőtti magyar filmkészítés rajongójaként nagyon ajánlom az olyan zseniális társadalomkép ábrázolásokat, mint mondjuk Szomjas György 1985-ös Falfúrója, mely tökéletes képet fest az akkori állapotokról. Szintén gyönyörű magyar korképet állít Banovich Tamás Ezek a fiatalok című filmje, a korszak ikonikus magyar táncdal előadóival.- Vidéken komplexusaikba savanyodott Budapest-fóbiásoknak nem, mindenki másnak viszont nagyon ajánlom a “Budapest” retro-dokumentumfilm jellegű sorozatot, mely úgy mutatja be a fővárost, ahogy már soha többé nem láthatod.- Egy forralt boros estére ott van Kovácsi János Cha-cha-cha-ja.[A https://vimeo.com/filmarchivum]KLIKK IDE[/A]

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. “””Vidéken komplexusaikba savanyodott Budapest-fóbiásoknak nem, mindenki másnak viszont…””: DHa jól látom, nincs rajta a listán, de mindenkinek melegen ajánlom az Az ötödik pecsét című filmet.”

 2. KÖSZÖNÖM AZ INFÓT! 🙂

 3. “Semmi nagy dolog, csak azt érzem, hogy jó néhány év kellett, hogy beérjen nálam a film, értsem, hogy mi az amit látok. Igazi gyomrost tud bevinni, amikor rájön az ember, hogy mennyire “”tipikusan magyar”” a film és a legijesztőbb az benne, hogy szerintem ez azóta sem változott semmit. Megnéztem még az Enyedi Ildikó féle Az én XX. Századom című filmet, mert érdekelt a korábbi munkássága, a Pócspetri nagyon lekötött, pedig soha nem hallottam erről az ügyről, az Ezek a fiatalok is nagyon tetszett. Kár, hogy sok film esetében csak részletek vannak feltéve, de még bogarászom a listát a napokban.”

 4. Fura volt felnőtt fejjel újranézni a Falfúrót.

 5. Alakul a beszélgetés.

 6. Tök jó ilyen helyeken összefutni valakivel, aki szintén rajong a magyar filmekért, a legtöbb videojátékokkal foglalkozó oldal átlag 14 körüli törzsközönségét nem igazán érdekli az ilyesmi:) valóban remek alkotásokat tettek elérhetővé. Ha valakit egy kicsit is érdekelnek a dokumentumfilmek, annak a Pócspetri címűt mindenképp ajánlanám. Igaz, hogy pont egy savanyú, komplexusos vidéki vagyok, de a Budapest sorozat darabjai is igazán különleges élményt nyújtanak. Viszont nagyon sokat nem láttam, szóval állok is neki szemezgetni a listát.

  • Javaslom Tarr Béla filmjeit, itt csak 2 van fenn, de máshol biztos megtalálod a többit is 😀 Mondjuk kell hozzájuk egy bizonyos fajta befogadóképesség, elég elvontak.

   • A Sátántangót egy ültő helyemben néztem végig anno, úgy, hogy elkéstem miatta melóból:DD már csak azért is, mert nagyjából ott lakom, ahol játszódik. (Sajnos, ma sem sokkal szebb környék.)

    • Sajnos azt még nem tudtam összehozni :DPárszor elkezdtem, de nem tudtam végignézni mert valami mindig közbejött. De majd egyszer.

   • A Torinói ló szerintem a filmtörténelem legnagyobb remekműve.

    • “Egyetértek. Sajnos nem sokan értik a filmet és tudják élvezni.Épp pár hete néztem újra, lakótársaim csak néztek, hogy mi a francot nézek meg hogyan tudom élvezni ezt a “”szart””….”

     • Ne hibáztasd őket emiatt, egyik film sem egy könnyed, délutáni matiné, főleg a Sátántangó, a brutál hosszával. De igazából manapság már egyre kevésbé keresnek az emberek olyan filmet, ami mondanivalóval bír és gondolkodni kell rajta. De ez már más téma 🙂

     • Nem hibáztatom őket, csak amikor meg én mondom azt, hogy nem vagyok hajlandó megnézni a 25. Transformers filmet nekem van szar ízlésem :DRitka a hozzám hasonló ízlésű ember mint a fehér holló.

    • Reméltem, hogy ilyen kaliberek lesznek fent az oldalon, de nem találtam. Illene pótolni őket, bár elég megosztóak. Ami érdekelne, abból csak pár perces részletek vannak fent ingyen, de még az ünnepek alatt böngészek. Nem éppen az én generációm.

 7. Köszi szépen az infót, párat megnézek majd.

 8. Moziklip! Mióta keresem jó minőségben.

 9. Köszi, hogy kitettétek hírnek, erről kár lett volna lemaradni!