Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

FIFA – hatalmas botrány van alakulóban

EA alkalmazott árult “szerencsekártyákat”.

Egyelőre még meg nem erősített jelentések szerint legalább egy Electronic Arts alkalmazott FIFA 21-hez árult “Icon” és “Team of the Year” kártyacsomagokat 1000 euróért, ami körülbelül 367 ezer forint.

A botrány alapját képező üzeneteken állítólag egy EA-alkalmazottal való beszélgetés látható, aki FUT-kártyákat árul valódi pénzért. Az üzenetekben a feltételezett EA-s a potenciális vevőnek azt magyarázza épp, hogy az emberek csak azért fizetnek több ezer dollárt, hogy egyáltalán megjelenjenek az olyan értékes “Icon Moments” kártyák a belső piacon, mint Ruud Gullit és a brazil Ronaldo, hogy utána ezeket megvehessék a játék “Coin” fizetőeszközével. Kifejti, hogy két verzióban érhetőek el: az egyik három “Icont” tartalmaz 750 euróért, a másik három “Icont” és két “Team of the Year” játékost 1000 euróért. Az alkalmazott azt ajánlja fel, hogy a vásárló PlayStation vagy EA azonosítója alapján közvetlenül a fiókjára helyezheti a csomagokat. A vádakat követeőn szerdán a #EAGate hashtag beindult a Twitteren.

Nick28T FIFA 21 streamer képeket és videót is feltöltött, amelyek újabb bizonyítékként szolgálhatnak arra, hogy valóban ritka kártyákat értékesít valaki az EA-nél valódi pénzért.

Ezek a kártyák egyébként a legritkábbak a játékban. Az “Iconok” klasszikus legendákat tesznek elérhetővé a csapatban, mint például Pele, Maradona, Kenny Dalglish vagy Eric Cantona. Az “Icon Moments” kártyák ezeknél még ritkábbak, jobb értékekkel. A “Team of the Year” egy olyan speciális kategória, amely januártól érhető el, és jelentősen jobb értékekkel kínálja 2020 legjobb játékosait.

Az Electronic Arts megerősítette, hogy komolyan veszi a vádakat, és alaposan utánajár a dolgonak – ha kiderül, hogy tényleg megtörtént ez, azonnal intézkednek. “Ez a fajta viselkedés teljesen elfogadhatatlan, és semmilyen módon nem támogatjuk azt, ami állítólag itt történt. Tisztában vagyunk azzal, hogy nem megfelelő egyensúly alakulhat ki a játékban és a versenyben. Értesítjük a közösséget, amint többet tudunk meg” – írták a VGC-nek. Azóta egy hosszabb közleményt adtak ki, amelyben bevallották, hogy egy vagy több EA-s fiókról – amelyeket vagy feltörtek, vagy valaki a cégen belül jogtalanul használta őket – egyéni fiókokra helyeztek elemeket, amelyeket nem játékmeneten vagy a belső piacon keresztül szereztek meg. Gyorsan fellépnek az elkövető ellen ha lebuktatják, és a belső ökoszisztémából kiveszik az érintett elemeket, valamint kitiltják azokat a játékosokat is, akik így jutottak hozzájuk. A cég “dühös” a helyzet miatt, és tisztában van vele, hogy “mennyire idegesítő és frusztráló” a játékosok számára az, hogy ez a kiadó dolgozói által történhetett. Hozzátette, hogy a belső vizsgálat megkérdőjelezhető tevékenységet egy kis számú tárgynál és fióknál látott, és bár nem nagy a mértéke, ha igaznak bizonyulnak a vádak, az elfogadhatatlan. Kiegészítették azzal, hogy már az Ultimate Team rendszer létrejöttekor egyértelművé tették, hogy a játékon kívül nem lehet cserélni a tárgyakat és elemeket, ami biztosítja azt, hogy ne manipulálhassák a játékot.

Sokak számára nem egyértelmű, hogy egyáltalán miért lehet így kártyákat osztogatni fiókoknak, kiindulva abból, hogy a játékmód és a profi esport-liga is a belső gazdaságtól függ. Az EA megerősítette, hogy “állandóan” osztogatnak kártyákat: egyrészt azért, hogy támogassák azokat a csapatokat, akiknek a játékosok által véletlen törölt kártyáit kell kicserélni; másrészt tesztelés céljából; végül pedig időnként a profi focistákat, a hírességeket és az alkalmazottakat is szeretik megjutalmazni ezekkkel. A vállalat szerint ezek természetesen diszkréten kezelendőek és nem elcserélhetőek, valamint csak az a fiók használhatja őket, amelyiknek eredetileg adták. Határozatlan ideig felfüggesztették most ezt a fajta “ajándékozást”.

Alapvetően azért bizarr a helyzet, mert függetlenül attól, hogy valósak-e a vádak vagy sem, egyértelmű, hogy belső szinteken manipulálható egy olyan gazdaság, amely óriási pénzeket termel a cégnek véletlenszerű faktorán keresztül. A játék egyébként PlayStation 4-re és PlayStation 5-re is kapható: tesztünket előbbi verzióról ITT, kedvcsinálónkat utóbbiról pedig ITT olvashatjátok.

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Keresünk egy kis mellékest ? 😀
    A CnC HD Remastered az egyik legjobbra sikerült remastered játék lett amit valaha készítettek, remélem a Mass Effect Legendary Edition szintén jól fog sikerülni ha másért nem legalább az első részért megérné, én már nagyon várom.