Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

FIFA 21 (PS4)

Repül a nehéz labda, ki tudja, hol áll meg…?

Különösen furcsa ez az év, mert ameddig a PES legújabb része igazából csak egy árcsökkentett update minimális plusz tartalommal, addig idén az EA ismételten teljes áron próbálja meg eladni a saját fejlesztésű focis játékát. Ez persze nem gond, ha van elég újdonság az előző részhez képest. Mostanra egyébként már bevált recepté vált az apró lépésekben történő, megfontolt fejlesztés, ezen viszont még mindig sokan kiakadnak, mert a boltok polcain az árcédula ehhez képest igencsak gyomorba vágós. A Konami ezt most okosan megoldotta, viszont a legújabb FIFA kapcsán tényleg igazi újításokról beszélnek a fejlesztők. Lássuk hát, beváltja-e a FIFA 21 a hozzá fűzött reményeket!

Első körben egy Bajnokok Ligája meccsbe dob minket a szoftver. Itt megismerkedhetünk a játékmenetet érintő változtatásokkal. Aki hosszú idő után most határozta el magát, hogy megnézi, mi is olyan jó a virtuális fociban, annak se lesz nehéz dolga. Ha először lövünk szögletet vagy végzünk el szabadrúgást, akkor egy kis oktató ablakot kapunk, ahol rövid és tömör leírást kapunk a helyzettel kapcsolatban. Kezdőknek kifejezetten jó lehet ez a kis segítség, a nagyok pedig úgyis nyomnak egy Options gombot és kilépnek a bevezető mérkőzésből. A menüben barangolva túl sok újdonság nem fogja kiszúrni a szemünket. A játék által legjobban ajánlott mód az Ultimate Team, ezt tulajdonképpen már az első percekben az arcunkba tolja. Ha elállnánk a gyűjtögetős online lehetőségtől, akkor további opcióként a Volta módon belül kimehetünk az utcára gurigázni a haverokkal, vagy a szokásos karriermódban ügyködhetünk a csapatunkkal, illetve kreálhatunk saját kupát is. A szórakozási lehetőségeink tárháza továbbra is egészen impozáns, az utcai foci pedig csak hab a tortán.

Aki már játszott a tavalyi résszel, az joggal kérdezheti, hogy akkor mi a helyzet az újításokkal? Az idei rész esetében a változásokat a részletekben kell keresni. A legszembetűnőbb javítás a játékmenetben lesz, mivel az új mozdulatok használata feldobta a focizás élményét. Mostantól kepések leszünk megadni, hogy a társak merre fussanak, ezzel pedig olyan területekre tudnak bemozogni, ami eddig nem volt lehetséges. Ez az extra lehetőség az amúgy is gyors játék tempóját fokozta tovább, ami viszont egyeseknek már sok lehet. Engem igazából nem zavart, de hatására a védekezések lehetőségei között is alaposabban körülnéztem. Nem meglepő módon itt is vannak újítások: találtam olyan plusz mozdulatokat és területzárásokat, amikkel könnyen meg lehet akadályozni ezeket az üres területre passzolós elfutásokat. A FIFA kétség kívül az élményre megy, és ez most sincs másképp. A pörgős szituációk, a gyors letámadások, valamint a látványos lövések képezik a játék lényegét. További változtatás, hogy a gólörömök közül is kikerült néhány, és bejött helyettük más, mert a készítők szerint voltak olyan örömködések, amikkel a playerek csak hergelték egymást az online ranked meccseken.

Természetesen a nagyobb frissítések közé tartozik az újonnan feljutott csapatok szinkronizálása és az átigazolások lekövetése. A licencekre sem lehet túlzottan sok panasz, mivel a Bajnokok Ligája és az Európa Liga is hivatalos keretek között van benne a játékban, ellenben a Ferencváros csapatával továbbra sem tudunk BL meccset játszani a Juventus ellen. A nagy Magyarország-Olaszország klubmérkőzés több sebből is vérzik, mivel sem a Fradi, sem pedig a Juve nem kapott helyet a játékban. A magyar csapatok helyzetét szerintem nem kell túlmagyaráznom, egyszerűen még nem tart ott a népszerűségi szintünk, hogy helyet kapjunk. Az viszont egyre inkább érződik, hogy az olasz első osztályú bajnokság, a Serie A kapcsán nagyon komoly licencbirtoklási problémák lehetnek. A FIFA 21-ben nem csak a Juventus szerepel fantázianévvel, hanem több nagyobb csapat is, mint például az AS Roma. További érvágásként a másodosztályú Serie B is kikerült a játszható ligák közül, így ha utolsó helyen végzünk az olasz élvonalban, akkor sem fenyeget a kiesés veszélye. A többi liga és csapat háttere viszont rendben van, ráadásképpen pedig a Libertadores kupában is szerencsét próbálhatunk.

Miután felfedeztem az alapdolgokat és tudomásul vettem, hogy a Pro Club és a Kick-Off semmit nem változott, áttértem sokunk kedvenc offline játékmódjához, a Karrierhez. A menedzser módon belül a változások nem szembeötlőek, viszont annál fontosabbak és hiánypótlóak. Az egyik ilyen a szimulált mérkőzésekre vonatkozik, ahol eddig nem látott részletességgel magyarázza a játék, hogy éppen mi történik a pályán. Folyamatosan tájékoztat a kommentátor az aktuális helyzetről, látjuk a játékosok konkrét teljesítmény pontszámát, és a taktikába is bele tudunk nyúlni. Ha nagyon nem menne a csapatnak a szekér, és úgy érezzük, hogy segíthetünk, akkor gombnyomásra be tudunk szállni a mérkőzésbe, de ki is tudunk ugrani belőle, miután megszórjuk góllal az ellenfelet. Amikor éppen egy unalmas, tét nélküli meccset kell lejátszani, akkor ez egy remek opcionális lehetőséget ad a kezünkbe. További extra változás, hogy a játékosainkat át tudjuk rakni más posztokra, és az edzések összeállítása is teljesen újra lett gondolva. Plusz dologként még feltűnt, hogy amikor a játékos karriernél kreáljuk az emberünket, akkor egy részletesebb és áttekinthetőbb felületet kapunk a testreszabásra.

A FIFA 21 offline módjai kapcsán úgy érzetem, hogy tényleg figyeltek a fejlesztők a közösség kéréseire. Azokon az elemeken dolgoztak, ahol tényleg elkélt a vérfrissítés, és milyen jól tették! A tavaly debütáló Volta is sokat fejlődött. A világ kontinenseit kell meghódítanunk, játékosokat toboroznunk, és hasonlók. Vannak kis bejátszások, illetve mások ellen is tudjuk tolni, ha már jól mennek a cselek. Érzésre egyébként még mindig a rendes játékmód kicsinyített verzióját kapjuk, tehát nem tudunk irreális cseleket megcsinálni, és a szabálytalanságokért is ugyanúgy szól a síp. A korábbi FIFA Street játékoknak a hangulatát csak nyomokban hozza a Volta, viszont ha azt nézzük, hogy ez csak egy ráadás az alapjáték mellé, akkor már nem is olyan borús a helyzet.

Most, hogy tulajdonképpen minden oldalról körbetáncoltam a forró kását, avagy az Ultimate Teamet, nézzük meg, hogy itt is sikerült-e érdemleges változtatásokat eszközölni. Az alaprecept tulajdonképpen évek óta változatlan. Kapunk egy adott nemzetből álló csapatot bronz szintű játékosokkal, akikkel tudunk mérkőzéseket játszani. Csodát tenni persze nem kell velük, mert lehetőségünk lesz a Squad Building Challenge keret beváltós rendszeren belül betörni őket egészen értékes csomagokra, másrészről pedig vásárolni is tudunk a meccsek után járó coinokból pakkokat, vagy konkrét embereket. A ritkasági szintjüknek megfelelő módon a jobb labdazsonglőrök többe is kerülnek, így ameddig a 75-ös értékelésű Szoboszlai kártya durván egy ezresből megvan, addig a 85-ös Gulácsi kapusért cserébe ennek a többszörösét kell kifizetni. Az igazi, magyarok számára is érdekes újdonság az Icon lapok között keresendő, méghozzá a Puskás Ferenc kártyája! Az arca rendkívül szépen le van modellezve és a pontszámai is kiemelkedőek, akárcsak az árazása és a ritkasága. Ha FUT, akkor nem tudom kikerülni a mikrotranzakció témakörét sem, hiszen a FIFA pontoknak köszönhetően sokkal komolyabb csomagokat is tudunk nyitni, amikben nagyobb az esély a világsztárokra. A rendszer évek óta változatlan és igazából haragudni se tudok rá, mert kellő türelemmel és persze játéktudással is össze lehet hozni nagyon jó kereteket. Másrészről pedig nem minden a pénz, mert a rengeteg kombinációs lehetőségnek köszönhetően simán ki lehet védekezni egy Messi – Rolando párost is, ha éppen olyan kezébe kerül, aki a Pay to Win rendszerre esküszik és nem mellesleg fogalma sincs a játék mechanikájáról.

A FUT persze nem csak a játékosok értékelésében változott. Az idei évtől kezdve nem kell használni edzés és fitnesz kártyákat, amik eleve csak időhúzásnak voltak jók. A játékosok minden meccset 100%-os erőnléttel kezdenek meg, amik egyedül megmaradtak, azok a szerződések, de az még a bőven elviselhető kategória. A FUT menü egyébként teljesen újra lett szabva, hasznos menüpontokkal egészült ki, illetve átláthatóbb lett több szempontból is. Talán nem meglepő, hogy a kozmetikázásra is egészen sok időt fordítottak a fejlesztők, mert hát brit tudósok kimutatták, hogy ha minden színes és világítós, akkor az pozitív hatással van a teljesítményre is. Viccet félretéve, egészen jó lett az új stadionszerkesztő funkció is. Mondhatni azt csinálunk az arénánkkal, amit csak szeretnénk. Át lehet színezni a székeket, zászlókat lógathatunk ki, de még saját szurkolói rigmust is kiválaszthatunk. Külön kiemelném, hogy a dizájnt érintő dolgokért cserébe nem kell fizetnünk semmit, egy-egy elemet a játszott órák után tudunk kioldani, de a speciális eseményeken is érdemes részt vennünk, ha érdekel a cicomázás.

A hangulat tehát idén is nagyon ott van a szeren. A BL és egyéb kupadöntők miliője rendkívül vibráló, akárcsak a valóságban. A látványvilág úgy összességében egyáltalán nem rossz, a Frostbite motor teszi a dolgát, viszont az elmúlt években már nem tapasztaltam különösebb fejlődést ezen a téren. Valahol érthető, hogy a stabil képkockát nem akarják beáldozni a készítők a jobb grafika oltárán, így hát nincs más dolgunk, mint várni az erősebb masinára. Egy kis kitérőt még szeretnék tenni a hangzás kapcsán is, mivel az EA csapatánál hihetetlen tehetséggel választják ki a játékhoz passzoló számokat. A soundtrack az idei részben is parádésan jó, ezzel pedig egy kicsit feldobja a menüben töltött perceket.

Mindent összevetve, a FIFA továbbra is az egyik legjobb focis cím a piacon. Az eladási listákat nem véletlenül vezeti, hiszen ha nem is történt nagy fejlesztés, az apró újítások rendkívül hasznosak lettek. A szokásos hibák sajnos most is a játék részét képezik. Egymásba akadó játékosok, idétlenkedő kapusok, de hát a fail videó gyártókra is gondolni kell… ugyebár. A minőség és a tálalás továbbra is színvonalas, úgyhogy én azt mondom, ha nagy rajongó vagy, akkor idén is megéri kifizetni a teljes árat. A többi érdeklődő számára pedig csak azt tanácsolom, hogy várjanak néhány hónapot, mert sportjáték lévén rövidesen feleződni fog az árazás – csak ugye addigra már mindenkinek meglesz a világverő Puskás Öcsi-kártya.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

Pozitívum(ok)

 • Remek hangulat
 • Apró fejlesztések, amerre csak a szem ellát
 • Finomhangolt játékmenet
 • Licencelt bajnokságok…

Negatívum(ok)

 • ...kivéve az olasz liga
 • Szokásos FIFA-anomáliák
 • A grafikát tekintve nincs előrelépés
8/10
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság: Kiemelkedő
Zene/Hang: Kiemelkedő
Hangulat: Kiemelkedő

martin beleszól:

5 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Inkább rohadjon meg szegény nyomorult player, de nem kapja meg a csapatokat, mert lincencháború van.

 2. “idén is megéri kifizetni a teljes árat”
  ez most komoly?

  • Ha nagy rajongója vagy persze. Van annyi újítás a FUT-ban, a karrierben és a VOLTA utcai fociban is, hogy nem kell csalódonod. Amennyiben csak néha gurigáznál egyet, akkor írtam is, hogy érdemes várni pár hónapot, mert úgyis hamar lemegy az ára.