Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

eFootball PES 2021 – PESHUNpatch hiánypótló

NB1-es focimeccsek PS5 konzolon? Lehetséges ez?

(A teszt és a videó a PESHUNpatch V.4 verzió alapján készült PlayStation 5-ön.)

A PC-s platformmal ellentétben a Sony konzoljain nem túl gyakori jelenség, hogy egy játékban engedélyezve vannak a modolási lehetőségek. Az aktuális PES részek viszont pont ezt rúgják fel és már évről-évre úgy fejlesztenek a Konami csapatánál, hogy a közösségi kérésekre is odafigyelnek. A szokásosan szeptemberben megjelenő focis játékok kapcsán mindig csak arról tudok beszámolni, ami éppen aktuálisan jelen van a játékban. Az eFootball PES 2021 a maga nemében egy közel hibátlan játéknak mondható, viszont az online mód egyszerűsége mellett a legnagyobb hibának a licenc nélküli csapatokat szokták említeni a tesztelők – és jómagam is. Megdöbbentő és egyben óriási csalódás látni, hogy egy AAA-piacra belőtt szoftverben évek óta képtelenek megoldani ezt a gondot. Szomorkodni persze nem kell, hiszen erre találtak a stúdiónál egy tökéletes megoldást, ami sokkal többet adhat nekünk, mint az angol Premier League vagy a spanyol LA Liga.

A fejlesztők szerencsére nyitva hagyták a kiskaput, hogy saját bajnokságot importáljunk a játékba mezekkel, logókkal és játékosokkal. Naná, hogy szinte minden országban összeverbuválódott néhány társaság, akik a lehető legprofibb módon megcsinálják hazájuk ligáját. Magyarországon a PESHUNpatch néven ismert csoport végzi a munkát évek óta, munkájukra pedig egy rossz szavunk nem lehet. Részletes telepítési útmutatót kapunk és nagyon készségesek, türelmesek, ha kérdésünk van a telepítés kapcsán. Néhány letöltés, egy kis másolás (először pendrivera, majd a gépre), és már nyomhatjuk is a kiesés elleni harcot a DVTK csapatával. A felfrissítés szerencsére nem csak az általam hőn áhított OTP Bank Ligát hozza el, hanem az Angol Premier League-től az Olasz Serie A bajnoki mérkőzéséig mindent.

Tehát akár szeretjük a magyar focit, akár nem, a patch egyértelműen azoknak készült, akik élnek-halnak a labdarúgásért és fontos számukra, hogy hivatalos csapatokkal tudjanak játszani. A kitalált mezek és fantázianéven szereplő klubok egy idő után frusztrálóvá válnak így, ha nem is tűnik elsőre létszükségletnek a patch telepítése, azért jelentőset dobhat az élményen. A telepítés után egyébként nem csak a gyors meccsek alkalmával élvezhetjük az NB1 varázsát, hanem komplett karriert is indíthatunk, így kipróbálhatjuk, hogy egy nagyrészt 60-70-es értékelésű játékosokból álló csapattal milyen nehéz is megállni a helyünket a Bajnokok Ligája küzdelmei során.

Vitán felüli, hogy élményben és játékidőben is hatalmasat dobott nekem a frissítés, és ha eddig gondolkodtam volna, hogy melyik focis programmal játsszak, akkor most nem sok kétségem marad. A BL jogok elvesztése után ez volt az egyetlen járható út az ázsiai stúdió számára, és szerencsére a számítások bejöttek. Rengeteg módosított, utólag licencelt bajnokság érhető még el a legújabb PES részhez. Persze a dolognak hátulütői is vannak, mind játékos, mind pedig készítő szemszögből. A playerek számára a telepítés után is folyamatosan kell figyelni, nehogy bent hagyják a live update funkciót, mert akkor az utólagosan telepített csapatok elérhetetlenek lesznek, vagy a pontozásuk borul fel. Másrészről pedig a lelkes hobbifejlesztők is nehéz helyzetben vannak hiszen a fájlok, amikkel dolgozhatnak, nem lehetnek túl nagyok tárhely tekintetében, így figyelni kell, hogy ne foglaljon túl sok helyet egy mez textúrája.

Minden kis kellemetlenséget és másolgatást egybevetve sem lehet negatívan szólni a PESHUNpatch kapcsán. A srácok minőségi munkát végeznek végről évre. Akit egy kicsit is érdekel a téma az nyugodtan látogasson el Facebook oldalukra, mert ott sokkal több infót megtudhat a patch működéséről és a használatáról. A patch egyébként elérhető PS4 és PS5 konzolra is, úgyhogy már megyek is és elfoglalom a helyemet a virtuális Groupama Arénában, hogy megnézzek egy Fradi – Újpest derbit!

8 hozzászólás

Hozzászólás

 1. F2P verzát tolom, uh ez a patch-elés most kimarad. Jó mod.

 2. Sajnálatos, hogy ezt a játékosoknak kell megcsinálni.

 3. Számomra ez a user mod-os, patch-es téma konzolon újdonság –
  remek lehetőség. A FIFA sorozat nem hoz lázba, de egy PES-t PS5-re majd lehet beszerzek!

  • Pedig a PES-ben egy jó ideje megy a patchelgetés, és tényleg más azért így játszani. Anno PS2-n én még órákat töltöttem a címerek, mezek, játékosok szerkesztésével. 😀

 4. Nagyon kíváncsi leszek a következő részre, benne lehet, hogy hatalmas ugrás lesz. EA Play-ben most nyomom a fifát, hát komolyan, ennél még az is jobb, ha rugósfocival játszik az ember…

  1
  • Rugósfoci…. Egyértelmű, hogy jobb! 🙂 PS5-ös PES-t én is várom, biztos vagyok benne, hogy nagyot fog ugrani.