Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Doodle God: Evolution (PS4, PSN)

Isteni színmobiljáték.

Tegyük fel, hogy az Úr nem csak úgy csettintésre teremtette a világot, az életet és benne mindazt a jót és rosszat, amit ismerünk. Mindent szépen, lépésről-lépésre fel kellett építenie és elsőként a négy elemi erőből kiindulva kellett addig ügyeskednie, hogy eljusson abba a szakaszba, ahol-amiben mi is élünk. Eljutni a Gőztől az Elefánton át a Rakétáig és akár a Vallásig nem tűnik egyszerű vállalásnak; mindenesetre nagyon remélem, hogy a Teremtő nem próbálkozott (azaz bénázott és hibázott) annyiszor, mint ahányszor mi fogunk a Doodle God: Evolution során.

A játékról talán a legfontosabb tudnivaló, hogy egy, először mobilokra megjelent, ingyenes szoftver átirata. Innentől máris megértjük azt a minden tekintetben minimális körítést, ami indítás után fogad minket. Rajzolt és egyben végtelenül aranyos karakterek néznek vissza ránk, ami mellett kellemes kis muzsika duruzsol a háttérben. Ám sehol egy animáció, egy speckó effekt, egy szinkronhang. Minden statikus és az egyetlen olyan rész van, amit mozgathatunk – kedvenc anyabolygónk -, de még az is egy nagyon fura és kellemetlen elmosódással van megtámogatva, amit konkrétan nem esik jól nézni.  Még szerencse, hogy nem is igazán kell, mert legtöbb időnket azzal fogjuk tölteni, hogy megpróbáljuk kitalálni, hogy a jó életbe… azaz melyik két összetevőből lehetne megteremteni a delfint. Vagy a törvényt. Vagy a steaket.

Az egész game lényege, hogy két összetevőből kreáljunk egy harmadikat. Például levegőből és energiából vihart tudunk csinálni. Ha az emberhez fegyvert adunk, vadász lesz belőle. Tégla és cement segítségével házat építhetünk és higgyétek el, ha azt mondom, hogy ez még csak a jéghegy (vízből és üvegből, bocs) csúcsa. Több mint 250 új dolgot tudunk létrehozni, ami hatalmas szám, ha elkezdjük átgondolni, mekkora meló ennek a sornak a végére jutni. Ezeket az ”element”-eket a program jellegük figyelembe vételével csoportosítja, így kap a játékos egy kicsit könnyebb átláthatóságot. Idővel viszont ezekből a csoportokból is lesz vagy 20 a képernyőn, amikből már azért elég kacifántos lesz kikeresni a két egyezőt a következő lépéshez.

Nagy vonalakban követhető az a logika, ami mozgatja a rendszert a háttérben és nem mindig csak egy megoldás létezik egy új elem létrehozására. Viszont ezek az elvek gyakran változnak, a komolyan vehető fizikától akár a vizuális humorig is elmehetnek. Energiából és mocsárból Élet keletkezik. Életből és vízből pedig gyom. Biológiai helyességébe most nem mennék bele, de a gondolatmenet egészen követhető. Aztán egy dinoszauruszt és embert összeeresztve két dolgot is kapunk: vért és dinoszauruszt (mi mást). Ha már itt tartunk, vér és ember eredménye a vámpír. Sárkányból és harcosból viszont Hőst alkothatunk. Ember és ember? Majd meglátjátok. A mobiltelefon és alma kettősén pedig hangosan felnevettem. Irdatlan mennyiségű ötlet van tehát a háttérben és sajnos pont ez az egyik hibája is a cuccnak, mert nem mindig leszünk képesek kitalálni, hogy éppen mire is gondolt a költő. Amikor elkezdünk fáradni, eljutunk abba a stádiumba, amikor értelem nélkül, az esélytelenek nyugalmával elkezdünk összeadogatni mindent mindennel, hátha kisül belőle valami. Egy kis kreativitással rengeteg újdonságot ki lehet sütni a saját koponyából is, de előbb utóbb mindenki eléri saját határait.

Ez esetben jönnek jól a segítségek, melyeket a helyi fabatkáért cserébe vásárolhatunk vagy pörgethetünk szerencsekeréken. Ezek többféle supportot jelentenek és így áruk is változhat. Van, ami megmutat két csoportot, amiben vannak olyan elemek, melyek összeillenek, de van az ellenkező eset is, mikor a végeredményt látjuk, és abból kell kitalálni a hozzávalókat. Emellett 24 óra erejéig vehetünk még módosítókat is, amik egyből megmutatják, hogy ha jelen helyzetünkben valamit már nem tudunk felhasználni, azaz felesleges azzal próbálkozni. Senki ne legyen naiv, egy óra elteltével rohanni fogunk a boltba költekezni. Szerencsére keresni is tudunk, nem csak költeni, ugyanis jutalmat kapunk, ha létrehozzuk azokat az elemeket, amiket a progi időnként feldob, amolyan követendő példaként. Levonva az eddig leírtak tanulságát, elmondható, hogy egyhuzamban nem sokáig leszünk vevők erre az egészre. Elfáradhatunk, illetve a sok sikertelen próbálkozás kedvünket szegheti.

Erre próbál megoldást nyújtani a számos egyéb játékmód, melyekkel játszva ugyan mindig hasonló lesz a feladatunk, viszont a körítés változhat. A második menüpontban inkább a különböző állatokra teremtésére specializálódik az istenkedés. Van, hogy valami híresebb ereklyét, műalkotást valamint filmes referenciát kell kitalálnunk, de itt már 3 összetevőből és szabadon szárnyaló fantáziával. Viszont az abszolút favorit módom az volt, ahol egy egyszerű fantasy kalandot kellett végigvinni és kiszabadítani a királynőt a sárkány karmai közül. Itt az előrejutás múlik a megfelelő kombókon: például a betörő és a várfal kettőséből lesz meg a falba vájt titkos járat. Sajnos ez egyben az egyik legrövidebb rész is, viszont pont emiatt fogalmazódott meg bennem a következő aggály a címmel kapcsolatban. Az alapjáték (kampány?) 4 szintből áll, az első három nagyjából egymásra és egymásból építkezik, a semmiből el kell jutnunk a modern társadalmi berendezkedésig (feltalálni többek között a munkát és a törvényt). Az utolsó pálya viszont szintén teljesen átborul a Fantasy témába és be kell valljam, ez is áll neki a legjobban. Ha minden más chapter legalább ennyire tematikus lenne, máris sokkal követhetőbb lenne a logika és élvezetesebb az egész okoskodás. Apropó kampány, nagyon fontos tanács, hogy egy újabb szint kezdésekor nem lesz meg minden elemünk, amit már megcsináltunk korábban, valamiért egy csomót újra meg kell csinálnunk az újabb fejezetben, hiába lesz szükség rájuk később is. Ennek oka számomra érthetetlen, és amíg erre rá nem jöttem, volt, hogy percekig kerestem egy korábbi kreálmányt. Ellenpontként érdemes megemlíteni a jópofa apróságokat, mint az új elemekhez tartozó kis vicces idézeteket és egysorosokat, illetve, hogy majd az összes meg is jelenik a háttérként működő, korábban említett Földgolyón is.

Lassan el is jutnék a konklúzióhoz, vázolnám, hogy ez egy közepes kis játék, jópofa alapkoncepcióval és rendszerrel, valamint egy egészen vállalható árcédulával. Mindettől függetlenül azért csak óvatosan a vásárlással, rétegcímről van szó és azért nem ez a port a technika csúcsa. Viszont, engedjétek meg, hogy bemutassak egy olyan nem hivatalos felhasználási, azaz játékmódot, aminek köszönhetően sokkal nagyobb mókában lehet részünk. Nem nagy titok, hogy mindent jobb többen játszani, így volt ez nálunk is, ahol egy amolyan lightos társasjáték kvízt kerekedett az egészből. Párom ugyanis vevő az ilyesmi kis élményekre, így elkezdtünk úgy játszani, hogy nekem a kezemben volt a teljes megoldókulcs (helló Google), elárultam neki az éppen következő új eredményt, amiből ő megpróbálta kitalálni, hogy miből készülhet. Nagy nevetések és sokkal tovább tartó játékidő jellemezte ezt a próbálkozást, így akár partnerrel, gyerkőccel melegen ajánlom a DG:E-t. Két mozijegy összegéért egy teljesen vállalható ár/érték arányú szórakozásban lehet részünk, így ez esetben 4 csillagos játékról beszélünk. Mindezeket figyelmen kívül hagyva, egyedül játszva és objektíven szemlélve viszont ez egy közepes mobiljáték egyszerű kis átirata.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: JoyBits
Fejlesztő: JoyBits
Méret: 417.01 MB
Megjelenés: 2020. október 15.
Ár: 3490 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás

Advertisements