Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Distraint: Deluxe Edition & Distraint 2 (PS4, PSV, PSN)

Le a mélybe, majd újra fel a fénybe.

A mai világban általában csak akkor érhetünk el komolyabb anyagi sikereket, ha közben feláldozzuk magunkat vagy mást, másokat, sőt, sokszor mindkettőt. Ennek oka az emberi természet, és a profitorientált világ, illetve mindezek elidegeníthetetlen jellemzői. A profit ára méltóságunk és integritásunk, de nagyon fontos kérdés az is, hogy végső soron együtt tudunk-e élni magunkkal és döntéseinkkel.

Az egyedüli fejlesztő által készített Distraint: Deluxe Edition, valamint folytatása, a Distraint 2 ezt a témát járja körbe egy rövid, de hatásos narratív kalandpároson keresztül. A folytatás bemutatásában kerültem a spoilereket az első részről – szerencsére jellegük ezt megengedi –, de a biztonság kedvéért két külön oldalon helyeztük el a cikkeket.

TARTALOM

Distraint: Deluxe Edition

Distraint 2

Distraint: Deluxe Edition

Történetünk „főhőse” Price, aki egy jogi irodának dolgozik, és aktuális feladata, hogy lefoglalja egy tartozását fizetni képtelen idős nő otthonát. A néninek nemrég hunyt el a férje, semmije sincs, és bár a lelkiismerete szikráját azért felizzítja Price-nak, ő mégis zárolja a lakást: ekkor azonban valami kattan benne. Price újabb munkákat kap, és nem tudja eldönteni, hogy lelkiismeretére hallgasson, vagy kapzsiságára, miközben a nénivel való találkozás után furcsa és bizarr történések és jelenések kísérik.

Jesse Makkonen, a játék egyedüli fejlesztője egyszerű, de kifejező képi világot választott, ahol a karakterek kis testei és nagy fejei ugyan komikusnak hatnak. A szűk, széles sáv, amelyben megtapasztalhatjuk az eseményeket, a nyomasztó hangeffektek és a morbid képi hatások azonban ezt az elsőre vicces hatást eltorzítják és kellemetlenné teszik, ami hozzájárul a pszichológiai horror narratíva hatékonyságához.

Az alkotás nem több mint egy óra alatt teljesíthető, utunkat pedig egyszerű, régi stílusú kalandfeladványok állják: tárgyakat kell néha felszednünk, és rájönnünk, hogy hol kell alkalmaznunk őket. Nem igazán jelent kihívást, de figuránk, ha nem megfelelő helyen akarunk használni valamit, humoros és frappáns megjegyzéseket tesz, amelyeket néha trófeákkal jutalmaz a játék – ez egy jópofa adalék arra, hogy kipróbáljunk kombinációkat attól függetlenül, hogy tudjuk, hogyan kell továbbjutnunk.

A Distraint: Deluxe Edition egy rövid, de határozott mini-tanulmánya az emberi pszichének és annak, ahogy a lélek kettészakadhat. Megvizsgálja, hogy miként indulhat el a mélybe egy jó ember, ha környezete, társadalma és világa a kényelem és a kitörés lehetőségével kecsegtetni, mindezt frappáns megoldásokkal, kreatív képi elemekkel, elhintett apróságokkal és elgondolkodtató felütéssel. Manapság, amikor a videojátékok aránytalanul hosszúak, kifejezetten üdítő egy ilyen szösszenet: egyfajta rémisztő snitt a lélek anatómiájából.

(A játékokat a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Az első rész PlayStation Vitára is megjelent, és cross-buy, így ha megveszed, akkor PlayStation 4-en és a hordozható platformon is tolhatod. A második epizód már csak PlayStation 4-en érhető el.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Ratalaika Games
Fejlesztő: Jesse Makkonen
Méret: 239.13 MB / 409.01 MB
Megjelenés: 2019. szeptember 11. / 2020. július 10.
Ár: 1844 Ft / 2049 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás