Dick Wilde 2 (PS4, PSN, PSVR)

Itten mifelénk a sushit, aztat csalinak híjják!

(A játék kizárólag PlayStation VR headsettel és a Move kontrollerpárossal, vagy az Aim irányítóval játszható.)

Az angol nyelvben van egy kifejezés, a trigger-happy. Ennek definíciója tömören: „valaki, aki szeret lövöldözni és fegyvert használni, mindenféle különösebb ok nélkül.” Ezt vegyítsük éles, déli akcentussal és mutáns szörnyekkel, és meg is kapjuk a Dick Wilde 2-t.

Egy név nélküli, déli lakos bőrébe bújhatunk, mi vagyunk a vad lápok revolverhőse, egy hétköznapi ember, aki nem fél szembeszállni a posványok rémeivel. Egyetlen segítőnk, a címadó Dick Wilde kísér végig minket utunkon – a vizes veszedelembe –, ahol csak magunkra és a lőpor erejére számíthatunk. Sebesen haladunk a folyókon és csatornákon, miközben különféle vérszomjas lények törnek életünkre. A mi dolgunk a végére járni, hogy miért nőnek a szöcskék kecske méretűre, és miért lepték el a békés mocsarainkat húsra vágyó, radioaktív fenevadak. Ilyen az evolúció? Felbosszantottuk a halakat a sok horgászattal? Netán egy kapzsi cég a környezetet szennyezi az ipari hulladékkal? Mindez teljesen lényegtelen, amíg van elég fegyverünk, hogy kiéljük lőpor imádatunkat.

A játék hangulata rögtön elrepít minket az Egyesült Államokba, Louisiana sűrű mocsaraiba. Kifigurázott, sztereotip tájszólá, utalások sörözésre, grillezésre és lövöldözésre, ami bizonyára minden amcsi kedvenc elfoglaltsága. A bendzsó muzsika, az összetákolt tutaj, a sufniban összerakott fegyverek és a folyószéli kalyibák ráerősítenek az igazi, szabad jenki érzésre.

A Dick Wilde 2 menete nagyon egyszerű: ez egy on-rails shooter, vagyis kötött pályán haladunk, miközben lövöldözünk, mindezt a virtuális valóságban. Három világot járhatunk be, amelyeknek a végén egy-egy főellenség vár. Útközben a tutajunkról kell elhárítunk az ellenségek hadát, illetve a ladikunkat fenyegető, vízben úszó tárgyakat semlegesítenünk. A helyszínek változatosnak tűnnek, köszönhetően a rajzfilmes grafikának és a különböző hátterek variálásának. Egyes kihívásokkal más fegyvereket oldhatunk fel, melyeket Dick Wilde állomásain meglehet vásárolni, a pálya elején és útközben. Minden pálya teljesítéséért extra pénzt kapunk induláskor, ez világonként változik. Haladás közben a tereptárgyak pusztításáért is jár pénz, ez azért fontos, mert a pályán több ellenőrző pont is van, ahol vásárolhatunk extra fegyvert, gyógyíthatjuk magunkat, illetve vásárolhatunk segítségeket.

Viszonylag sok fegyver áll majd rendelkezésünkre, ha teljesítjük a kihívásokat értük. Megtalálható itt minden az egyszerű revolvertől kezdve, a megbízható dupla csövű sörétes puskán át, egészen az egzotikus mikrófegyverig, vagy akár egy babkonzerv ágyúig. Bár elég vicces néhány fegyver – főleg az összetákolt kinézetük –, igazából kevés mordály hasznos a harcunk során. Ettől függetlenül lehet kísérletezni velük bátran! Elérhető egy különleges, erős fegyver, amit folyamatos gyilkolás után tudunk többször is aktiválni. Négy különböző képesség (perk) vásárolható meg, ezeknek több szintje van, de ez a pálya elején nullázódik. Arra költjük a pénzünk, amire szeretnénk, több kritikus sebzésre, vagy több életre vágyunk, esetleg csak a fegyverekre költünk– rajtunk áll. Viszont érdemes minden zöldhasút beosztani, mert nem jön mindig olyan könnyedén a lóvé, főleg, ha egy új világot kezdünk el. A pályákat kulcsok gyűjtésével nyithatjuk meg, ezeket a kulcsokat a szörnyek közt találjuk meg, gyönyörű aranypontyok formájában. A pályákon megannyi választható útvonal van még több kulccsal, de nem muszáj a pályákat többször is teljesíteni.

Az ellenfelek viccesen néznek ki, viszont nem különösebben változatosak: vagy felénk ugrik valami, vagy lövedéket lő ránk. Van benne egy-két kreatív ellenfél, a főellenségek kifejezetten jóra sikeredtek, de sokszor a szörnyeknek csak a színe változik és nem jelentenek nagyobb kihívást. Minden ellenfelet le lehet lőni, ami pedig felénk ugrik, vagy repül, azt ki is lehet kerülni, ha bennünk van a nindzsa. Egy egész kisállat kereskedés ellen kell küzdenünk. Van itt piranha, hód, patkány, mindenféle madár, de még varangy is.

A játék izzasztóan nehéz. Az ellenfeleknek száma nem változik, könnyebb fokozaton sem, csak az különbözik, hogy mennyit sebeznek. Gyakran kell döntenünk az ellenfelek kikerülése, szétlövése és a tereptárgyak pusztítása közt. Fix, hogy fogunk sérülést elszenvedni és olyan helyzetekbe kerülni, ami meggyötör majd minket. Nem volt mindig tiszta, hogy egy-egy véres küzdelem után annak örülök, hogy sikerült az adott rész, vagy csak azért sóhajtok fel, mert végre vége a pályának. Kisebb falatokban a játék sokkal élvezhetőbb, különben könnyen frusztrálóvá válik, miközben a homlokunk egybeolvad a VR-headsettel. A játék játszható PlayStation Move, illetve PlayStation Aim kontroller is.

A Move megadja azt a lehetőséget, hogy két különböző fegyvert használjunk, illetve nagyobb területet tudunk velük lefedni. Az Aimet használva viszont kreatívabban néznek ki a fegyverek és kényelmesebb fogni is őket. Mindkét kontroller tűpontosan működött, meg is lepődtem, hogy csak minimális rakoncátlankodást tapasztaltam. (Az Aim talán picit pontosabb volt). Ennek ellenére, azt ajánlom, érdemesebb a Move-ot használni, mert a fegyverek pontosan ugyanakkorát sebeznek, ellenben az Aimmel drágább az arzenál. Elérhető többjátékos mód is, ám én még fél óra után sem találtam elérhető embert. Szóval, ha nincsenek VR-os barátaid, neked kell egyedül végigharcolnod a mocsarakat. Biztos vagyok benne, hogy a játék egyszerűbb kettő játékossal – és biztosan szórakoztatóbb is.

A Bolverk Games készített egy folytatást egy VR játékhoz, ami elég ritka. Bár az első részt nem ismerem behatóan, utánajártam, hogy sokkal nehezebb, mint a folytatása. Javítottak az első rész hibáin, és csiszoltak azokon a dolgokon, ami működik. A Dick Wilde 2 kellemes szórakozást tud nyújtani: egy tűpontos, árkád stílusú, virtuális valóság lövölde, ám érdemesebb apró adagokban fogyasztani, vagy valakivel megosztani az élményt. Nem mutat semmi olyat, amit ne láttunk volna már, de amit kínál, azt tökéletesen hajtja végre. Három csillagot érdemel, mert nem képes túlzottan emlékezetes maradni. Érdemes egy leárazás során beszerezni, enni egy roston sült marhaszeletet, kinyitni mellé egy moonshine-likőrt és várni, hogy elfogjon minket a „trigger-happy” érzés.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Playstack
Fejlesztő: Bolverk Games
Méret: 1.52 GB
Megjelenés: 2019. február 19.
Ár: 5990 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop