Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA – THE HINOKAMI CHRONICLES (PS5, PS4)

Rajongólégzés 8. forma: csendes elégedettség.

A Kimetsu no Yaiba manga tavaly véget ért, így lezárult egy újabb minőségi shonen, ami népszerűségét méltán érte el. Jómagam idén nyáron ismertem meg a tragikus sorsú testvérpár drámáját, illetve annak a mozgóképes változatát. Az anime 2. szezonja pár hete startolt el, így a videojátékkal is piszok mód hype-olódhatnak rá akár az új belépők is. Mert a Yaiba-t – vagy angol címén a Demon Slayert – nehéz nem kedvelni, ha megnéztél pár részt vagy játszottál vele néhány órát. A programot ugyanaz a CyberConnect2 hozta tető alá, aki a Naruto játékokért is felelős (cirka pár száz éve fejlesztik őket), így aki ismeri az Ultimate Ninja Storm sorozatot PlayStation 4-ről (főleg a 4. részt), az tökéletesen be tudja lőni, hogy nagyjából mire számíthat, ha beleugrik ebbe a szamurájos stuffba.

Új széria, de kitaposott úton

Mint azt említettem, sok hasonlóság adódik a Storm-széria és jelen tesztem tárgya között: ilyen a történetmesélés és az aréna jellegű összecsapások, látványos boss harcok és QTE szegmensek, a jutalmazási rendszer és a képi világ. A cucc leugrik a képernyőről annyira látványos, de ezt a fejlesztők már kisujjból rázzák ki. A főszereplő ifjú démonvadász ruhája gyönyörűen libben mozgás közben, nem folynak át egymáson a textúrák. Tényleg olyan, mintha egy anime epizódot néznénk harc közben, az effektek és a támadások bomba jól lettek kivitelezve. A fejezetekre osztott történet hűen követi a tévében látott cselekményeket, de elsőként csak a főbb történéseket. A lassabb párbeszédes, magyarázós, vagy az akciót merőben megakasztó perceket egy külön-külön megtekinthető jutalomnak szánták. Így, ha kész vagyunk egy hosszabb küldetéssel, akkor megtekinthetjük ezeket a rövid „emlék” jelenetsorokat, így lényegében szinte teljesen lefedi a szoftver az 1. évadot, valamint a mozifilmet. Direkt nem írom, hogy kiváltja, mert inkább nevezném egy vérprofi árukapcsolásnak, amit párban ajánlanék az animével. Zseniálisan lettek átemelve a figurák, akik az eredeti japán szinkronjukon szólalnak meg (gondolom angolul is, de van itt olyan bátor ember, aki kipróbálná?), a rájuk jellemző módon viselkednek a csetepaték közben és nem ütnek el a szerepüktől. A Deluxe csomag tartalmaként korai hozzáféréssel játszhattam 5 karakterrel iskolás jelmezben. Ők új harcstílussal kerültek be a rosterbe, és merem állítani, a hasonszőrű játékok közül ezek sikerültek a legviccesebben. A folyton bambuszt harapó démon lány így egy szendviccsel küzd a szájában, az egyik legjobb kardforgató pedig tornatanárként feszít, majd a meccs végén a sípját fújva elfenekeli ellenlábasát. Ezeket a szereplőket meg lehet nyitogatni a pályákon szerzet kimetsu-pontokból vagy kihívások által, így nem feltétel a Deluxe csomag megléte.

Csatatér, küzdj egy furcsa csapatért!

A Demon Slayer a főszereplő testvérpárra koncentrál, de minden fontosabb tag feltűnik, és egy része játszható formában képviselteti magát a stábnak. Így hősünk mestere és tanítványai, továbbá a nőcsábász Zenitsu és az idióta, de imádni való Inosuke mellett olyan arcok képviseltetik még magukat, mint Giyu, Shinobu és Kyojuro a legmagasabb szintű démonirtók közül. Tolhatjuk a bénácska Murata-val és a bájos Makomo-val is, de a főszereplő Hinokami változatát is megkaparinthatjuk. Az osztály létszám meglepően alacsony, de még így is vannak beleszuszakolt karakterek (az utóbbi kettő a felsoroltak közül és a mester tanítványai). Még a sulis figurákkal is elégséges a roster, de ezt orvosolva érkezik 6 ingyenes DLC figura, akik az ellenség táborából kerülnek ki. Mivel nem sokkal több lény támad ránk a game-ben, így marha nehéz lesz kitalálni, hogy kik lesznek ők. Kettőt belibbentettek már, erről híreztünk is. Egy bő fél év múlva kifut az anime 2. évada, így sejtéseim szerint újabb tagokkal bővülhet a játék, de akár sztori elemekkel is, mint ahogy a Boruto DLC-nél láthattuk korábban az utolsó Ultimate Ninja Storm esetén. A történet, illetve annak maxolása egy egészséges 10-15 óránál többe nem fog telni, mivel jórészt harcokból áll az egész, a gyűjthető biszbaszokat pedig beletolja a képünkbe. Egyedül a harcok utáni magas rangok elérése jelenthet kihívást. A történetes mód mellett lehetőségünk van gyakorolni és vizsga küzdelmeket lefolytatni a szereplők ellen, a bónuszok között turkálni, valamint az offline vagy online VS módban elmerülni.

Légzések és egyéb állatságok

Maguk az összecsapások aréna kialakítású pályákon történnek, amik egyszintesek és nem rombolhatóak. Az alap mozdulatok pofon egyszerűek, így kombózni lényegében egyetlen gomb püfölésével tudunk, majd erre rátehetjük a figurák elementális légzéstechnikáit. Tanjiro például a vizet használja, így az elevenedik meg a „skilljei” alatt. Ugrálhatunk és aprókat szökkenhetünk végre külön gombra helyezve a két dolgot, így már nem lehet véletlenül sem hibázni, illetve védekezhetünk még. Egy parry ellentámadást is kivitelezhetünk, de ez nem túl kézre álló és magas a kockázat tartalma, ezt inkább a profi játékosok fogják erőltetni a másik mentális sakkban tartása végett. Az adok-kapok alatt tölthető mérce fokozatai után bekapcsolható kétfajta státuszváltozást okozó állapot, valamint látványos ultimate támadásokat is bevihetünk. Ezeket láthattuk már korábban megelevenedni, de bizonyos karakterhez a stuff miatt lettek animálva újak, és ezek is ötletesek. Egy támogató karaktert is választhatunk magunk mellé, aki képes támadni, kimenteni minket bármilyen csapásból, vagy akár cserélhetünk is vele. Ezek a dolgok staminába kerülnek, így nem lehet spammelni őket. A Storm sorozat hibái közül javításra került a támadások és mozgások célba találása. Egy követő mozzanat nem fog érthetetlenül elmenni a másik mellett, vagy a lineárisan üzekedők nem fognak ránk cuppanni, mint a mágnes. Egy nagy kézügyességet igénylő glitch-et is kiirtottak, amit a profik használtak előszeretettel. A harcrendszer elég mély az egyszerűsége ellenére és eléggé látványos, hogy a képernyő elé szegezzen.

Negatívumként tudnám felhozni mindazt, amit akkor csinálhatunk, ha éppen nem a másikat aprítjuk darabokra. A sztori szinteken lévő kétforintos csavargás még a fanboyokat se elégítheti ki 2021-ben, de megkockáztatom, hogy generációkkal ezelőtt is sovány élményként funkcionált volna a pár perces üres „útvesztőkben” bolyongani. Narratíva szempontból értem, itt nincs egy olyan központi városka, mint a Narutóban volt Konoha és filler csacsiságokkal se tömték tele (szerencsére?) a szoftvert. A Demon Slayer sztorija pörgős, inkább ezt próbálták visszaadni. A tartalom így kimerül az S rangok megszerzésében, ami nyitogatja a sok száz vackot a profilkártyánkhoz. Engem, mint a széria rajongóját sem kötött le ezek megszerzése, illetve a VS mód sem hosszútávon, de nem is igazán érzem rajta, hogy tournament játék válik belőle. Ettől függetlenül még az anime témájú fighting gammák kedvelői körében lehet közönség kedvenc. Első résznek marha jó indulás, még így is, hogy a Naruto-s alapokra lett sok minden felhúzva, de ott szinte kiapadhatatlan volt a kontent. Ajánlom a sorozattal most ismerkedőknek és a Yaiba-ért dobogó szívű egyéneknek egyaránt, mert a számításait mindkét csoport megtalálhatja benne, ami már egy Boku no Hero vagy One Punch Man videojátékról már kevésbé elmondható.

A Demon Slayer és a Naruto Storm játékok rajongóinak legnagyobb örömére egy idei közösségi versenyen már megmérettethetik magukat a bátrak: a PIXEL Egyesület november 27-én szervezi meg az első Demon Slayer központú eseményt.

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban PS4-re vagy PS5-re, vagy a linkekre kattintva meg is rendelhető.)

Pozitívum(ok)

  • Minőségi átültetése egy remekműnek, élvezetes, könnyen elsajátítható harcrendszer, az árukapcsolási mellékíze kevésbé érezhető, mint rosszabbul sikerült (nem CyberConnect2-es) fajtársainál

Negatívum(ok)

  • A harcokon túl nagyon üres, lényegében ez az új Naruto játék Yaiba köntösben
7/10
Látványosság: Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság: Átlagos
Zene/Hang:
Hangulat:

martin beleszól:

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. A figurák nagyon szépek, de szerintem a háttér nem igazán.