Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Datura (Playstation 3, PSN)

„Ne keresd a halált. A halál majd rád talál. Azt az utat keresd, amely beteljesüléssé avatja a halált.”[/I][I](Dag Hammarskjöld)[/I][38593]Vajon mi következik a halál után, és mi történik a lélekkel? Egyáltalán létezik-e olyan, hogy lélek? Ezeket a kérdéseket legalább egyszer minden ember felteszi magának valamilyen formában élete során.Az emberiség évezredek óta kutatja a földi élet elmúlása utáni következő állomást. Életében biztos választ a kérdésre persze senki nem kapott még. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a vallás, a hit, a különböző teóriákban hallható fejtegetések, vagy akár az orvostudomány racionális álláspontja, és persze az egyén saját tapasztalati közül ne lenne valamelyik helytálló. A kérdéskör kulcsfontosságú elemét a fenti felsorolás utolsó tagja képzi.A halálközeli élményekhez köthető megtapasztalásokról már sokszor és sok helyen olvashattatok. Ilyen benyomásokról leginkább abban az esetekben szoktak számot adni a folyamat átélői, mikor az egyén például egy tragikus balesetet szenved el, és egy kórházi műtét során az úgynevezett klinikai halál állapotába zuhan. Megáll a szívverés és ezzel együtt a vérkeringés, az agyhullámok már csak vízszintes értékeket közölnek. Ebből az állapotból a visszatérők sok, állandó felbukkanó elemről szoktak mesélni. A beszámolók során a szinte minden esetben átélt élmények közt a fájdalmak teljes megszűnéséről, testenkívüliségről és légiességről, a kijáratánál vakító fényt árasztó alagútról, egyfajta szellemi létről lehet hallani. Ám ezeknél az élményeknél akár jóval konkrétabb, szituáció- és helyszínfüggő (műtőterem olyan részletei, amit biztosan nem láthatott, a kórház egyéb pontjai, ahol nem is járt, és életszituációi, amiknek nem is lehetett részese) ismereteket is szerezhettek már az utazók.Hasonló víziók tapasztalhatók egyébként erős hallucinogén hatású, mérgezést okozó anyagok fogyasztásakor is. Ilyen például a csattanó maszlag ([I]Datura stramonium[/I]) leveleiből és terméseiből készült kivonat, mely több órás, öntudatlan, delíriumszerű hatást okoz. A magas méregtartalom miatt azonban rendkívül nagy a halállal – vagy halálközeli élménnyel – végződő [I]utazások[/I] lehetősége.A jelenségeket sokan és sokféleképpen próbálták értelmezni. A tudományos állásfoglalás szerint ezek az élmények az egyén életében korábban jelenlévő események stimulálása a szürkeállományban. Akik a biológiai szintű okfejtésekkel állnak elő, azok szerint ezek az élmények az oxigénhiányos állapotnak tudhatóak be, mivel a szervezet életfunkcióinak leállása után az agy egy endopszichozin nevű polipeptidet kezd termelni, melynek az a feladata, hogy az oxigénhiány miatt fellépő károsodást megakadályozza. Ezt bizonyos ioncsatornák lezárásával éri el, amely folyamat így reakciós állapotot vált ki azokon a helyeken, ahol az endopszichozin lekötődik. Az elmélet szerint a sokak által említett leperegő [I]életfilm[/I] a halántéklebeny reakciójának tudható be.

[YOUTUBE]vktlNnql7mA[/YOUTUBE]Magyarázat tehát van többféle, ám a cikk elején említett kérdés továbbra is válaszra vár. Különböző vallások és filozófusok tanai közt megtalálható a lélekvándorlás fogalma, ami jócskán túlmutat az [I]élet a halál után[/I] kérdéskörén, lévén egyfajta körforgásos alapon működő, isteni igazságszolgáltatásnak és egyben folytonos tanulásnak tekinthető folyamat. A reinkarnáció elmélete szerint a születés és a halál egy ismétlődő folyamat, ami során a lélek életeken át egyik testből a másikba vándorol. Teszi mindezt addig, amíg el nem éri a teljes megtisztulás szintjét, és így végleg kiszabadul a lélekvándorlás szenvedésekkel kikövezett ösvényéből, karmáját maga mögött hagyva, megérkezvén a nirvána állapotába. Nos, akár ez is lehet az igazság, vagy [I]egy[/I] igazság…[I]„Az emberélet útjának felén egy nagy sötétlő erdőbe jutottam, mivel az igaz útat nem lelém.Ó, szörnyü elbeszélni mi van ottan, s milyen e sűrü, kúsza, vad vadon: már rágondolva reszketek legottan.A halál sem sokkal rosszabb, tudom. De hogy megértsd a Jót, mit ott találtam, hallanod kell, mit láttam az úton.”[/I][I](Dante Alighieri – Isteni színjáték)[/I][38613]Hogy miről is szól a Plastic és a Santa Monica Studios közösen fejlesztett, napokban megjelenő interaktív élményjátéka, a [b]Datura[/b]? Pontosan az eddig leírtakról, de mindenekelőtt rólad, kedves olvasó. Ám, hogy magáról az alkotásról is eláruljak kézzelfogható konkrétumokat – megjegyzem, ezúttal nem szívesen teszem –, néhány mondatban jellemezni fogom azt a művet, amiről kedvesemmel és a review kódot rendelkezésemre bocsátó Martinnal (ezúton is óriási köszönet), a barátaimmal és az ismerőseimmel napok óta beszélek.Ha kategorizálnom kellene a stuffot, a kalandjátékok sorába állítanám be, melyben apróbb feladványok, illetve ügyességi feladatok sikeres teljesítésével lehet előrejutni. A program kezelése történhet hagyományos módon a DualShock 3 kontrollerrel, illetve a Move irányítóval. Ez utóbbi 100%-osan optimalizálva van a szoftverre, lévén a műalkotás mögött álló lengyel demo csapat, a Plastic kifejezetten a mozgásérzékelős irányítási forma köré építette fel az anyagot. A teljes élményhez erősen ajánlott tehát a kiegészítő!A hozzávetőlegesen másfél órás spirituális utazás során döntések elé kényszerülsz majd, amik a való életben felmerülő dilemmákhoz hasonlóan itt sem egyértelműek, sőt!Az anyag koncepciójáról, felépítéséről, audio-vizuális megvalósításáról csak szuperlatívuszokban lehetne beszélni. Támogatja a 3D-s televíziókat, így aki rendelkezik ilyen készülékkel, feltétlen ebben a formátumban fogadja be a game nyújtotta impulzusokat. Köszönhetően a lélekre ható érzelembombáknak, a temérdek szimbolikus jelentőségű tárgynak, látnivalónak és eseménynek, ez a játék szavak nélkül érteti meg veled mindazt, amit idáig csak próbáltál megérteni. Videojáték kontrollert tartasz majd a kezedben, ám játszani ezúttal nem fogsz. Érzéseket kapsz, amiktől több leszel.Köszönöm az élményt!
[B]
Fejlesztő: Plastic/Santa Monica Studios[/B]

[B]

Kiadó: Sony Computer Entertainment[/B]
[B]
Megjelenés: május 9. (EU)[/B][B]
Ár: 2.425 Ft[/B][B]
Játékosok száma: 1[/B][B]
Kép: 720p[/B][B]Hang:DTS, DD5.1[/B] [B]3D támogatás: van[/B][B]Move támogatás: van[/B][B]
Demo:
Demo:[/B][B]
Méret: 879MB[/B][B]
Web:[/B] [URL]http://plastic-demo.nazwa.pl/wordpress/]Plastic wordpress[/A][B]
PSN feltöltőkártya:[/B] [URL]http://http://platinumshop.hu/]Platinum Shop[/A]

42 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Titkok, szimbólumok, válaszok:http://playstationcommunity.hu/note/7313

 2. Ezt mindenképp beszerzem!

 3. Ahogy olvasgatok rola egyre jobban tetszik.Csak a 1,5-2ora kevésnek tünik.

 4. Élvezhető a játék classic controllerrel is?

 5. Épp most fejeztem, hatalmas volt, pont én is azt éreztem a végigvitel közben mint amit teszt írt, ez a játék nem más mint érzések sorozata. Ez mindenkiben másfajta érzéseket hoz elő, még jobban mint a Journey vagy a Flower. Zseniális cucc, és Move-val érdemes tolni, baromi jól kihasználja a kütyüt. A végén a kamerás poénon meg beszartam. 😀

 6. Biztos meglesz 😀

 7. na megvan az elso fel ora hmz-t1-en 2move-al. a hideg raz tole. az iranyitast szokni kell,de bele lehet jonni.fantasztikus! a fejkovetes nagyon durva!

  • Szia. Olvastam a hozzászólásod és megmondom őszintén nem vágtam ezt a hzm-t1 es cuccost. Meg tudnád nekem mondani, hogy hol tudok venni ilyet? Felhívtam a megfelelő boltokat, de csak pislogtak mint a lukinyúl. Segítségedet köszönöm!!

 8. Heavy Rainhez hasonló befejezést várjunk?A játékban hozott döntések megváltoztathatják a játék végkimenetelét vagy egyféle befejezése van?

 9. Nagyszerű bemutató, gratula!!!Feltétlen beszerzős darab!!

 10. Az IGN-nek nem tetszett. 6 pontot dobtak rá.Szárazon közelítették meg ezt az alkotást.Akit érdekel:http://ps3.ign.com/articles/122/1224385p1.html?RSSwhen2012-05-07_060000&RSSid=1224385&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ignfeeds%2Fps3+%28IGN+PS3%29De ezt a leírást egy élvezet volt olvasni Foxhound ! :)Köszönöm

 11. “””Méret: 879MB”” – Ez nem túl kevés? Sok helyszín biztos nem fér bele…Amúgy nekem eddig nagyon tetszene a kis misztikus stílusa, elejétől kezdve megfogott.Pláne úgy tetszene, ahogyan ’10. speet4 által belinkelt videó mutatta! :DNagyon ari játéknak tűnik csak tényleg ez a 879MB kevésnek néz ki…”

  • “Oh és még ez a “”leszakadt, lebegő”” kézfej is elég fura hatást tesz…Legalább egy teljes kar ki lenne dolgozva, hogy a kamerán ne csak egy ilyen látszódjon.”

 12. A sony nagyon ráerősített erre a művészi vonalra 😀 Imádom

 13. Ez a játék nagyon felcsigázott! Még soha nem keltette fel egy játék se ennyire a figyelmem!

 14. Szóval, ha jól értem csak másfél óra a játékidő? De igazából mindegy is, mindenképpen beszerzem. 🙂

 15. Amúgy szívesen. Örülök, hogy nálam landolt végül. 🙂

 16. Ha a Linger in Shadows annyira nem jött be, de a Journey (utólag) igen, akkor mennyire való nekem a játék?

  • Ha az bejött (vagyis képes voltál befogadni), azt gondolom, ez is tetszeni fog. Számomra ez egy Journey, csak másképpen. Rám egyébként nagyobb hatást gyakorolt.

 17. Ez bizony tetszik. Nem kicsit nagyon.

 18. a 3D miatt és persze a Plastic miatt azonnal megvevős.THX a hangulatkeltő ajánlót!

 19. Szerdán kipróbálom. Köszi a tesztet.

 20. nekem bejön

 21. Hihi. Plastic.Lengyel cimbik. Szoktak jönni funkcióra.nomeg alap, h kell.amúgy ilyeneket tudnak a srácok (és a csaj):http://youtu.be/0NS1NtKUv7Mhttp://youtu.be/mDdStxjGELkhttp://youtu.be/UVPGNPygYHU