Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Ubisoft Forward

DATE A LIVE: Rio Reincarnation (PS4, PSN)

Könnyed tavaszi olvasmány.

Eredetileg az “itt van a tavasz, dagad a f…” rövid és lényegre törő kijelentést terveztem ezen értekezés főcímeként megjelölni, de ne vigyük túlzásba. Még akkor sem, ha a DATE A LIVE sorozat, már elnevezéséből következően is gyakorlatilag egy Japánból importált háremszimulátor, amelyben a főhősnek mindenféle komolyabb konkurencia híján egymagában kell eredményesen tennie a szépet legalább egy tucatnyi hölgyikének. A pikáns elbeszélés könnyednek bátran, ám rövidnek egyáltalán nem nevezhető, hiszen a DATE A LIVE: Rio Reincarnation valójában három, önmagában is terjedelmes vizuális regényt tartalmaz: a Rinne Utopiát, az Ars Installt (ezek korábban csak PS3-on voltak elérhetők), és magát a Rio Reincarnationt. Magától értetődően az olvasmányokat ebben a sorrendben ajánlott magunkévá tenni, amennyiben szándékunkban áll megérteni a nem is annyira egyszerű történetet. Mindegyik epizód elején van egy áttekintés az addigi eseményekről, melyek nélkül nem is tudjuk elkezdeni az aktuális játékot… vagyis az olvasást.

A japán shinto hagyományokat, tiniromantikát és sci-fi elemeket egyaránt magába tömörítő sztori egy alternatív világban játszódik, amelyben a Föld lakosságát időről-időre, ám kiszámíthatatlanul bekövetkező, “űrrengéseknek” nevezett katasztrófák tartják rettegésben. A legpusztítóbb a regények által elbeszélt eseményekhez képest harminc évvel korábban történt, és több száz millió ember halálát követelte. Történetünk főszereplője, Shido Itsuka az egész társadalomhoz hasonlóan már ebben az állandó készenléti helyzetben született meg és nőtt fel, viszont még számára is újdonság, amikor kiderül, hogy a katasztrófákért valójában a “lelkeknek” nevezett, a fizikai világba erőszakkal kikényszerített istennők felelősek, akiket csak emberi formájukba redukálva lehet a rombolásba torkolló dühkitörésükben megállítani. Ennek eszköze pedig nem más, mint annak kieszközölése, hogy a nőnemű lények szerelembe essenek Shidóval. Viszont nem “csupán” a világ megmentése a célunk, hanem a hölgyek életben tartása is, akiket ellenkező esetben gonosz erők ragadnak el és használnak fel saját sötét céljaik érdekében.

Ami az interaktivitást illeti, a dialógusok során olykor lehetőségünk van különböző opciók között választani, illetve a térkép által kínált két helyszín (az iskola és a város), valamint két fő karakter mellett dönteni, mielőtt folytatjuk az eseményeket. Nem kevesebb, mint kb. 150 randira kell elmennünk, és az azokon történtek alapján számtalan különböző alternatív befejezést tudunk magunkévá tenni. A meglehetősen masszív tartalom teljes mértékben szinkronizált – beszélt nyelv tekintetében ugyan csak a japán érhető el, a feliratoknál viszont már a szokott változatossággal találkozunk. A grafika pedig szintén igen magas színvonalú, szemet gyönyörködtető, és a játékos közönség egyik része számára bizonyára az sem rossz hír, hogy a női szereplők öltözéke, összességében a megjelenése is elég merész, de szerencsére sosem ízléstelen. Úgyhogy a DATE A LIVE gyűjtemény figyelemreméltó alkotás, viszont szigorúan csak azoknak ajánlom, akik szórakoztatónak tartják, hogy egy minden ízében japán vizuális novellát olvassanak a PS4-en, melynek során a szerteágazó sztori is igazán csak a rajongók számára követhető és élvezhető.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Reef Entertainment
Fejlesztő: Idea Factory / Compile Heart / Sting Heart
Méret: 6.58 GB
Megjelenés: 2019. július 26.
Ár: 8990 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás