Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

DARQ Complete Edition (PS4, PSN)

Groteszk kalandok rémálomföldjén.

Szürreális, monokróm világ? Horrorisztikus környezet? Ráadásul mindez egy 2D-s platformerbe ágyazva, ahol még a gravitációt is tudjuk manipulálni? Ez a DARQ, ami a Limbo és az Inside nyomdokain haladva kalauzol el egy újabb rémálomba, ahol iszonyatosan elvont események és rémségek sora várja, hogy megtapasztald őket!

Intro egyszerűen nincs, a játék elején mindjárt a szobánkban találjuk magunkat főszereplőnkkel (Llyod), majd az ágyra lefeküdve egy transzcendens élmény keretében kilépünk testünkből és máris az egyik új rémálomban találhatjuk magunkat – ezt egyébként minden fejezet elején el kell játszanunk. Jobbra és balra tudunk haladni, de a csavar az egészben, hogy bizonyos helyeken a falhoz állva a megfelelő gombot lenyomva megváltoztathatjuk a gravitációt, és így sétálhatunk akár a plafonon is tovább. Helyenként találhatunk karokat is, amikkel előre és hátra tudjuk mozgatni a teret, ami egyrészt ad egy kis „kamu-3D-s” hatást a játéknak, másrészt ezzel teljesen új utak nyílhatnak meg előttünk. A játékmenet főként abból áll, hogy felvehető tárgyakat kutatunk, majd ezeket megfelelő helyeken használjuk, illetve logikai feladványokat oldunk meg. Utóbbiak szerencsére egyáltalán nem lettek nehezek, kivéve, ha időre próbáljuk teljesíteni őket trófea reményében, mert akkor bizony fel kell kötni a gatyát egy-kettőnél!

A nem teljesen fekete-fehér, de jobbára színtelen, nyomasztó látványvilág Tim Burton animációs filmjeire (pl. Halott menyasszony) hajaz az elnagyolt, nyakigláb karakterekkel és a horrorisztikus díszletekkel, de helyenként a Silent Hill is eszünkbe juthat néhány kreatívan groteszk figuráról. Beszéd nincs, a zene pedig nem túl kiemelkedő, legalábbis nekem nem sok maradt meg belőle a végigjátszás után. Jópofa, hogy a DARQ teljes magyar feliratozást kapott, csak kár, hogy ennek kb. annyi értelme van, mint görkorcsolyában kocsit tolni. Sem felvehető dokumentumok, sem a fejezetek között lévő átvezetők nincsenek a játékban, amik kicsit kitolnák a bemutatott univerzum határait, ami elég nagy kár, mert én például szívesen olvastam volna róla többet. Akadnak még gyűjthető titkos tárgyak, és két extra fejezet is, amik egy kicsit kitolják ugyan a játékidőt, de az így sem kúszik 2-3 óra fölé. A feladványok logikusan vannak felépítve, ami jó pont, és bár itt-ott akad ellenfél is a játékban, ezeket nagyon egyszerű elkerülni némi lopakodással és rejtőzködéssel. Elsősorban a Limbo, az Inside, vagy a Black The Fall kedvelőinek tudom ajánlani Lloyd rémálomszerű kalandját, de a Tim Burton rajongók is jól járhatnak vele, a nagyon hasonló képi világa miatt!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Feardemic
Fejlesztő: Unfold Games
Megjelenés: 2020. december 4.
Ár: 7090 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás