Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Dark Nights with Poe and Munro (PS4, PSN)

Éjjel nappal August.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ember nem csak simán szereti az olyan mindennapi rituálékat, mint a reggeli kávé a kollégákkal vagy a megszokott útvonalak orrvérzésig történő használata, hanem annyira durván ezekre az apró dolgokra építjük fel az életünket, hogy ha valamilyen váratlan esemény felborítja a megszokott napirendet, az a nap további részére is keményen rá tudja nyomni a bélyegét. Pontosan ugyanilyen szokások és megszokások mentén történik a tesztelésre kapott címekbe történő belemélyedés is: megtalálni a tökéletes időpontot arra, hogy ne zavarjon semmi és senki, lenémítani az értesítéseket a telefonodon, bekészíteni valami kajcsit / italt, és ráfeszülni a Share gombra, hogy biztosan ne maradj le egy meghatározó mozzanatról sem…

Offkorz, ahogy a mondás tartja, a szabályok azért vannak, hogy megszegjék őket… A Dark Nights with Poe and Munro esetében a fent ecsetelt, alapos műgonddal felépített rendszert egy pillanat alatt vágtam a sarokba, miután egy ártatlan kora esti filmnézés reggelig tartó házibulivá vált, melynek első mozzanata valahogy így hangzott: „nézzük meg a Becstelen Brigantikat ivós játékkal”. Mivel egy jól összeszokott társaságról van szó, akikkel pl a Dark Pictures cumókat szoktuk kipörgetni, az este egy pillanatánál bedobtam, hogy nem nézünk-e bele ebbe az új FMV csodába.

Az elhatározást tett követte és hamarosan egymás szavába ordítva merültünk bele a D’Avekki Studios legújabb gyöngyszemébe. Saccperkábé másfél órával később az alább kép bontakozott ki: valaki látványosan durmol az ágyon, 10 percenként félálomban bizonygatva, hogy ő nem alszik. Aztán ott van a srác, akinek a mobiljából a Candy Crush összetéveszthetetlen hangjai szűrődnek ki, meg a zombi, aki tökéletesen kifejezéstelen tekintettel bámulva a képernyőt, s végül én, full rászopódva a sztorira, hogy ez a hatalmas katyvasz hova fog kifutni.

Amint látszik, a Dark Nights erősen megosztó cím lett és míg pl a pár hónappal korábban megjelent I Saw Black Clouds klasszikus (horror) zsánerdarabnak tekinthető, addig aktuális tesztalanyunk egy egészen érdekes műfajmixet kínál. Offkorz aki ismeri a korábbi D’Avekki gyöngyszemeket, annak ez az egész nem lesz teljes újdonság, hiszen a The Spapeshifting Detective és a The Infectious Madness of  Doctor Dekker is meglehetősen nehezen behatárolható címek voltak. Felemlegetni a stúdió korábbi két alkotását már csak azért sem volt rossz ötlet, hiszen Poe és Munro alakját pont a The Shapeshifting Detective mellékszerepéből emelték ki, hogy ezzel a játékkal megkapják a saját önálló címüket. De vajon kicsoda pontosan ez a furcsa páros, akik döbbenetes tehetséggel keveredik bele mindig a legnagyobb slamasztikába?

A rövid válasz az, hogy egy álmos, August nevű angol kisváros rádiós műsorvezetői, akik egy paranormális jelenségeket vizsgáló éjszakai műsorral szórakoztatják a térség erre fogékony közönséget. Ja, és amúgy a látszattal ellentétben nem alkotnak egy párt, ami amúgy kb. a cucc talán legnagyobb rejtélye. Szóval miközben vezetik ezt a műsort, aminek a játékban látottak alapján saccperkábé egy stabil húszfős hallgatottsága lehet, az EZO tévés bohóckodás és megacringe hangeffektek használata mellett valahogy mégis mindig beletenyerelnek a tutiba, és hol megvadult stalker elől kell menekülniük egy dühös szellem számára elhozni a lezárást, vagy éppen egy különös festmény rejtélyét oldják meg.

Meghazudtolva az esetek komolyságát, a hangnem valahol félúton egy hamisítatlan horrorfilm és egy debil vígjáték között helyezkedik el, emiatt a történéseket nem igazán lehet komolyan venni, így ha valaki zsigeri borzongást vagy teljes faarcot vár, az egészen biztosan csalódni fog Poe és Munro kalandjaiban. A Dark Nights, szakítva a stúdió korábbi, komplexebb felépítésű alkotásaival egy klasszikus interaktív film, azaz a feladatod arra korlátozódik, hogy döntéshelyzetekben rábökj valamelyik lehetőségre. Lehetne azon lamentálni, hogy ez mekkora visszalépés pl. a Doctor Dekkerhez képest (amire BTW a játék pimasz módon ki is kacsint az egyik epizódban), ahol azért néha eléggé oda kellette tenni magad, hogy előre tudd lendíteni a sztorit, de inkább maradjunk annyiban, hogy ez most egy más stílusú alkotás, ami ebben a formában is kifejezetten jól tud működni.

Amúgy a cucc tele van szórva vizuális jópofaságokkal, gyakori az osztott képmező és szövegek helyett vizuális nyomok alapján kell meghozni a döntéseket, így amit ki lehetett hozni ebből a stílusból az kb meg is történt itt. Az már a játék elejétől full világos, hogy a költségvetés valószínűleg erősen gátat szabhatott a sztori fordulatainak emiatt a legtöbb helyszín nem túl egzotikus, de ez csak még jobban hozzátesz az egyedi a hangulathoz akárcsak a két címszereplő néha kegyetlenül túltolt, de mindig kifejezetten szórakoztató színészi játéka.

Összesen 6 különálló, de lájtosan összefüggő epizódban terelgetheted a páros életét, ami olyan nettó 3-4 óra körüli játékidőt jelent a gyakorlatban. Sajnos nekem akármennyire is tetszett ez a furcsa műfaji koktél, egészen nagy esélyt látok arra, hogy valaki már az első ügyön teljesen kiégjen, így ha nem kifejezetten a weird dolgokra vagy ráállva, érdemes lehet belelesni a játékba vásárlás előtt, nehogy a sötét éjszakákból ideges másnapok váljanak…

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: D'Avekki Studios
Fejlesztő: D'Avekki Studios
Megjelenés: 2021. május 5.

Hozzászólás