Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

DariusBurst Another Chronicle EX+ (PS4, PSN)

Játéktermi „pew-pew” az otthonodban.

A shoot ’em up jelenleg nem éppen egy kiemelt figyelmet élvező műfaj a videojátékok egyre népesebb világában, pláne, ha szembeállítjuk a TPS nézetű akció/kalandokkal, amilyenek például a Sony exkluzív kínálatában is szép számmal találhatóak. Ettől függetlenül kijelenthetjük, hogy PlayStation 4-re a közelmúltban nagyobb mennyiségben jelentek meg a kategória különböző darabjai. A zsáner egyik régi/új üdvöskéje, annak a Darius-szériának a legutóbbi darabja, mely még 1986-ban kezdte a pályafutását hazájában, Japánban.  

A Taito Corporation nem lógatta a lábát az elmúlt évtizedekben. Ami a Dariust illeti, 35 év alatt több mint 25 részt kaptak a rajongók, persze beleszámolva a más rendszerekre portolt, esetleg kibővített kiadásokat is. Az általam tesztelt darab a 2009-ben PSP-re kiadott Dariusburstből indult, melyből 2010-ben árkádokba szánt verziót dobtak piacra Dariusburst: Another Chronicle címen. Ebből egy frissített verzió látott napvilágot Another Chronicle EX elnevezéssel, majd idén július végén jelent meg szeretett konzolunkra a bővítés bővítése, egyenesen a játéktermekből portolva, a DariusBurst Another Chronicle EX+.

Ha nem kevertelek meg benneteket ezzel a kalandos életúttal, akkor akár rögtön ugorhatnánk is a gameplayre, mert ugyan van egy minimális körítés a történetet illetően, a többség valószínűleg nem ezért szereti. Dióhéjban azért illik annyit elmondanom, hogy bőven a jövőben járunk, amikor is egy „Belser” vírus az emberiség űrflottájában az összes hálózati kapcsolattal rendelkező egység között elvágja a kommunikációs csatornákat. Az ezt követő káosz az egész flottát pillanatok alatt semmisíti meg, és csak a Silver Hawk repülők tudnak elmenekülni a Darius bolygóról. Hat évvel később sikerül helyreállítani a hálózatot, újra összekötve ezzel az emberiség szétszórt csoportjait az űrben. Az élvonalbeli, „Burst” technológiával szerelt harci gépekkel pedig újra támadásba tudnak lendülni a gonosz erőkkel szemben.

Sisakot fel, öveket be! Élből 4 mód közül választhatunk az indítás során. Az Original  értelemszerűen az eredeti verzió, három különböző nehézségi fokozattal, az Original EX az pedig ugyanaz, csak extrém nehézségi szinten. Van Event Mode időlimites küldetésekkel és létezik egy úgynevezett Chronicle opciónk is, szerény véleményem szerint ez a legizgalmasabb. Itt egy rahedli misszió érhető el. Térképen navigálva kell kiválasztanunk a csillagrendszer valamelyik, számunkra szimpatikus bolygóját, és felszabadítanunk lakóit az idegen lények elnyomása alól. Már a módválasztó képernyőn sejteti velünk a játék, hogy tonnányi szórakozást kínál számunkra, és ezt csak megerősíteni tudom: tartalomban nincs hiány.

Aki látott már shoot ’em up programot, az túl sok újdonsággal nem fog találkozni. Horizontális és/vagy vertikális nézettel bír ez műfaj,  a DariusBurst is pont az előbbit használja. Választott űr-vadászgépünkkel ellenfelek és lövedékek felfoghatatlanul nagy mennyiségű hada (nyilván nehézségtől függően) terem előttünk változó hosszúságú etapokban, melyek mindig egy grandiózus bossfightban csúcsosodnak ki. Célunk, hogy úgy manőverezzünk, illetve semmisítsük meg a különböző repülő-lebegő objektumokat, hogy lehetőség szerint ne sérüljünk. Ez sokat számít a misszió teljesítésének végén, a végső pontszám ettől is függ. Van online ranglista, ez többnyire állandó összetevője a zsánernek.

Az összkép rendkívül kellemes. A grafika annak ellenére, hogy nem mai, bőven eleget nyújt több mint 10 év után is, sőt, helyenként abszolút látványosnak mondható. A zenék olyannyira jók, hogy az embernek játékon kívül is kedve támad hallgatni azokat, és ebbe tökéletesen simulnak bele a nem hivalkodó hangeffektek is. Az irányítás csupán „pár gombos”, nem okoz különösebb problémát megtanulni, hogy mivel mit lehet csinálni. Minden megvan ahhoz, hogy kellemes kihívást nyújtó szórakozás legyen ez a japán csoda, és én két kézzel csapnám rá legalább a 4 csillagot.

Viszont a fejlesztők sajnos két ordas hibát is elkövettek akkor, amikor fejükbe vették, hogy PlayStationre hozzák ezt a részt. Az egyik ilyen, hogy szinte semmit sem foglalkoztak azzal, hogy otthon, a mindenki által használt (és a konzol által támogatott) 16:9-es képarányon is fogyasztható legyen. Ha megnéztek egy videót a játéktermi változatról, úgy azonnal világossá válik számotokra, hogy az ott egyedi képernyőn fut. Az a panorámanézet ott biztosan rabolja a tekintetet, viszont 16:9-es kijelzőn megjelenítve ez alul és felül vastag fekete sávot eredményez, továbbá a feliratok gyenge olvashatóságát. Egyedi probléma az ilyen, de illett volna megoldást találni rá.
A másik gond az az, hogy a játék nem igazán kezdőbarát. Nincs semmilyen tutorial opció, leírás legalább az alapokról, hogy hogyan működik, melyik powerup mit ad, stb. Egy nagyon rövid demóvideót dob be csak, miután kicsit várakozunk a menüben, innen lehet egy-két lényeges információt ellesni, de szerintem azt mindannyian érezzük, hogy ez így egy kissé amatőr. Arról nem is beszélve, hogy a misszió kezdete előtti képernyőn az árkád gép irányítószervének gombkiosztását taglalja a program, logóval együtt illusztrálva, nem is a DualShock 4-ét. Ez már nem hiba, inkább csak érdekesség, hogy a körök végén felhívják a figyelmünket, hogy vigyázzunk a fejünkre, mikor távozunk a masinától.

Szomorú vagyok, mert ez a cucc nagyon jó lenne, de az előbb taglalt, leginkább figyelmetlenségnek és lustaságnak köszönhető hiányosságok nagyon sokat elvesznek az élvezeti értékből. Biztos vagyok benne, hogy ahová eredetileg szánták a DariusBurst Another Chronicle EX+-t, ott zseniálisan működik. De innen üzenném az amúgy imádott japán barátaimnak, hogy ezúttal nem a zsetonos gép, hanem kényelmes otthonunkban, a konzolunk előtt ülünk, itt pedig kicsit máshogy kell a játékos kedvére tenni.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Taito
Fejlesztő: Taito
Megjelenés: 2021. július 27.
Ár: 13990 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás