Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Cyberpunk 2077 – teljes refund + kikerült a PS Store-ból

Közbelépett a Sony.

A megjelenést követő botrányhullám után – mely a CDPR által forgalmazott Cyberpunk 2077-et érintette a szoftver vállalhatatlan technikai minősége miatt – a Sony Interactive Entertainment úgy döntött, saját kezébe veszi vásárlóinak védelmét. A Sony egy eddig szinte példátlan lépéssel megszüntette a game digitális forgalmazását a PS Store-ban – azaz digitálisan most nem lehet megvásárolni a PlayStation verziót -, valamint teljes vételár visszatérítést ígér minden digitális vásárlónak.

A játék szanálása a Sony nyilatkozata értelmében bizonytalan időre szól, tehát a megfelelő javítások után akár vissza is kerülhet a Cyberpunk 2077 a digitális bolt kínálatába.

Ami az ügy kapcsán talán a legfontosabb információ, hogy a botrány azért eszkalálódhatott idáig, mert ez esetben nem egyszerűen csak javításra szoruló programról van szó, hanem inkább szándékos félrevezetésről a kizárólagosan PC-s tesztverziók erőltetésével, sőt, a konzolos változatok ismert technikai hiányosságainak elhallgatásáról.

(Mielőtt megkérdeznéd, hogy akkor most a lemezes verziókra miért nincs refund: azért, mert ezeket nem a Sony-tól vetted direktben, hanem kiskereskedőktől, akik vagy a kiadótól, vagy közvetett nagykereskedőtől vásárolták. Így aztán nem a Sony saját refund policy-je van érvényben, hanem az említett kereskedőké, amire a Sony értelemszerűen nem lehet ráhatással.)

20 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Annyit megtudtam, hogy elvileg a CP2077 a Sony konzolján bekerül a “delisted” játékok közé ami annyit jelent, hogy továbbra is lehet majd vele játszani PS4/PS4pron/PS5ön, a CDPR általi patchek is érkezhetnek aki nem szeretne refundolni. Viszont megvásárolni már nem lehet PSstore-on, a hír ezt jelentheti tulajdonképpen.

 2. Akkor nyugodt szívvel ajánlom, hogy a Path of Exile-t és az XCOM2-t is vegyék le a store-ról mert ez a két játék még a Cyberpunk 2077-től is játszhatatlanabb, előbbit a megjelenés óta nem voltak képesek fixálni, kegyetlen már szinte hardvert károsító problémákkal küszködik mindkét játék én már csak tudom, előbbivel 1-1,5 éven át játszottam és bíztam abban, hogy a GGG-nél meg tudják oldani a problémákat de nem, a 2K/Firaxis pedig semmilyen patch-et nem volt hajlandó kiadni az XCOM2-höz ezzel szemben a PC verzió még ideiglenes ingyenes tartalmat is kapott.
  Olvastam, hogy a Fallout 76, No Man’s Sky ( minden idők leghatalmasabb videójátékos átverése ), Anthem, Mass Effect Andromeda és a Marvel’s Avengers szintén vállalhatatlan volt, de amíg a felsorolt játékoknál sem a kiadó sem a fejlesztő nem foglalkozott a saját játékával, ezzel szemben a CDPR folyamatosan azon dolgozik, hogy minden hibát javítsanak a CP2077-ben, sőt elsőként jelentették be a smart delivery-t a videójátéktörténelemben.
  Nem védeni akarom őket, de én csak 2 napig éreztem magam átverve a játék most nagyjából a PS3-as Deus Ex Human Revolution szintjén mozog fat PS4 konzolon és remélem jobb lesz. A PS5 verziót remélem már tökéletesre fogják csiszolni a távoli jövőben.

  4
  • szerintem is túl van tolva a hiszti

   4
   • 2020-ban a PS3-as Deus Ex szintjén mozog a game,, de túl van tolva a a hiszti és nem érezzük magunkat átverve? Hihi.

    • Semmi kétségem afelől, hogy helyre lesz pofozva a játék. Akkor minek hisztizni? Átverve akkor érezném magam, ha ez lenne a kész termék, de nem az csak türelem kell.

     1
     • Ma olvastam egy olyan hírt, melyben valami szakértő(??) azt mondta, szerinte a PS4 / XO változatot nem lehet helyrepofozni.

     • Minek a hiszti? December 10.en azért vettem meg, h aznap jatszak vele, nem február végén amikor javítják.

      1
    • Ugyanúgy túl volt tolva a hiszti a késések bejelentésénél (fenyegetések, stb.), ahogy a mesterséges, öngeneráló hype is – geci dolog volt a fejlesztők részéről erre rájátszani és most visszanyal a fagyi: gyakorlatilat ugyanaz történik, csak ez meg a másik véglet. Mindig csak a véglet.

     Külön vicc, hogy most sokan kiabálnak, hogy lehet ilyen formában kiadni egy játékot, azok közül, akik erkölcsi csőszökként hőbörögtek a fejlesztők túloráz(tat)ása miatt (az Úr Krisztus 2020. évének vadkapitalizmusában túlórázni, Úristen ki hallott ilyet) és sipítoztak a késések kapcsán.

     Ami engem zavar és idegesít: a legtöbb játékkal kapcsolatos hír kapcsán azokat a hibákat emlegetik/mutogatják továbbra is, amiket két nap alatt javítottak. HA maradt volna azon a szinten, akkor én is a LOT Varsó felé tartó gépén ülnék, fáklyával ostromolni a CDP székházát. Ettől függetlenül (ezen felül?) – nyilván PR fogás, mentsük ami a menthető alapon, a – proaktívan felajánlott visszatérítések. Szerintem ennél nagyobb tűzoltás lehetetlen.

     Ahogy te is, meg sokan máshol megfogalmazták, ezen a játékon csapódik le a gamerek hülyének nézése, ami egy évek óta tartó folyamat és amiben sok kiadó ludas.

     Továbbra is fenntartom, hogy nyilatkozatok ide, nyilatkozatok oda, aki ennél szebbet várt a most búcsuzó generáció alapgépeire, az magát ámította (ismétlem magam: fejlesztői rásegítéssel – de valljuk be, nem ez az első eset. Persze, nem szép, de nőjjünk már fel basszus…).

     3
     • Szerintem a legutolsó dolog itt a “szép várás”, ezen a gondolaton te ragadtál rajta. Ha megnézed a reddites glitch-videót, azért az keményebb annál, mint hogy “szebbet várt a paraszt a PC-s videók alapján”. Én mondjuk személy szerint azzal beszélgetnék el, aki a “meglepően jól fut a játék kurrens genen” kijelentést tette – bár lehet utóbb majd kiderül, hogy azon lepődött meg, hogy egyáltalán fut. 😀

      1
     • azért ragadtam le, mert
      egyrészt gyépés vagyok
      másrészt nekem más bajom nincs a játékkal
      vannak benne bugok (ami egy open world játék megjelenésekor.. khm, feltételezhető), de az ordító bugokat javították két nap alatt.
      minden más bug business as usual

  • Én azt mondom, direkt jó ez így, sőt, lehetett volna szarabb is, nekem az is tökéletes lenne. xD

   2
 3. Lehet korábbi posztban vagy forumon ez már volt téma, de itt nem lesz teszt róla? Akár PS5-ön esetleg? Vagy majd ha jön ki rá elegendő patch?

  Másfél éve rendeltem elő a gyűjtői kiadást, ami múlt hét csütörtökön meg is jött. Az alap MGSV témával fémjelzett PS4-emet ki is fektette az első párharc, így nem kínoztam magam. A gépet eladtam és majd ha lehet kapni az újabb gépet majd azon végigjátszom. Semmi negatívat nem érzek, hogy átvertek volna – tudom jó játék lesz idővel. Witcher 3 is így indított. Tudok várni.

  1
 4. A lemezes verziót vásárlókat sajnálom mert nyilván nekik senki se fogja visszaadni a pénzt. Várni kell türelemmel nekik nincs mese.
  Azért sajnálom a fejlesztőket is, a belüket is kidolgoztatták aztán ez van. Gondolom repül jó néhány fej a maradék meg búcsút mondhat az ünnepelnek.

  • A technikai stábbal van baj. Gyenge a programozó csapat. Mindig ugyanaz történik. Az egy dolog, hogy a CDPR kreatív részlege kitalál valamit, ami szinte bármit felülmúl, a fejlesztők nem tudják megvalósítani ezt olyan minőségben. Eddig mindhárom Witcher résznél és most már a CP-nál is csúsztak rengeteget, megjelent, aztán fél év múlva patchelték fel olyan állapotra, amit megjelenéskor akartak volna.
   A Witcher első részét megpróbálták PC-ről átírni konzolokra, beletört a bicskájuk. A másodikat nagy nehezen sikerült Xboxra de nem volt olyan nagyon magas színvonalú átportolás. PS3-ra meg sem próbálták, vagy megpróbálták, de rájöttek, hogy nem megy, ugyebár a PS3 elég nehezen programozható hardver volt, amivel már másoknak is volt bajuk.
   A harmadik részre nagy nehezen összeállt minden és megjelentették mindenre, a PS4 már könnyebben programozható hardverekből állt. Bár az is bugos volt az elején.
   Számomra egyértelmű, hogy a Witcher 3 sikeréből befolyó összeget a technikai stáb fejlesztésére kellett volna nagymértékben költeni. Úgy tűnik, ezt nem igazán tették meg, és már sokadszorra lábon lövik magukat, ezúttal jobban, mint valaha. Mert bár lehet, hogy volt fejlesztés, túl nagy fába vágták a fejüket, létrehozni egy ekkora világot ekkora részletességgel, és mindezt megpróbálni megvalósítani egy elavult előző generációs hardveren. Ennek a játéknak már eleve csak nextgennek kellett volna lennie.

 5. Keresőben még meg lehetett találni tegnap. De ez a lépés egyértelművé tette számomra, hogy várni kell vele! 😀