Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Ubisoft Forward

Creed: Rise to Glory (PS4, PSVR, PSN)

Dicsőséges út.

(A játék kizárólag PlayStation VR-headsettel és két PlayStation Move-kontrollerrel játszható.)

A Rocky filmek rengeteg emberben lobbantották lángra a boksz iránti szeretetet. Sylvester Stallone mozijai után tele voltak az edzőtermek, mindenki olyan akart lenni, mint az Olasz Csődőr. Az első film hatalmas siker volt, de nagyon rögös utat járt be. Sly foggal-körömmel kapaszkodott a művébe, egészen annyira, hogy pénz szűkében képes volt a saját kutyáját eladni – akit később visszavásárolt többszörös áron –, és megtett mindent azért, hogy valaki megvegye az ötletét. Az alacsony büdzsé nem állította meg a stábot abban, hogy kreatív, új módszereket hasznosítsanak a film készítésnél, és Stallone olyan színészi játékot villantott, amit azóta sem tudott überelni. Az alkotás beindította a sportfilmek zsánerét és a többi Rocky-filmmel együtt egészen a dicsőségig menetelt. Bár az első epizód varázsát semelyik nem képes túllépni, a Creed szintén remek alkotás lett: itt kedvenc bokszolónk edzőként tündököl, és egykori ellenfele fiát készíti fel. Az évek során temérdek Rocky-játék készült, de egyik sem ad annyira közeli élményt, mint a nemrég fejlesztett Creed: Rise to Glory.

Bajnok születik

Ahogy elindul a játék, rögtön egy kisvárosi edzőteremben találjuk magunkat, Adonis „Hollywood” Creed bőrében. Kicsi, lepukkant, csendes bokszcentrum ez, ahol egy gyors telefon után megkérjük az edzőnket, hogy segítsen bajnokká válni. Egy kis tréning után rögtön bele is vetjük magunkat az első küzdelembe, ahol megkezdjük a győzelemmel kikövezett utunkat. A történet nagyjából ennyi is: kicsit üres és súlytalan. Az egyetlen drámai dolog, hogy az egyik italozásunk után megverekszünk egy biztonsági őrrel, és ezért szakít velünk a barátnőnk. Hogy ezt minek rakták bele? Nem tudom. De menő volt péppé verni egy szekus fazont aranylánccal a nyakában. (Soha ne álljatok le bokszolókkal bunyózni.) Összesen hét meccset kell megnyerjünk, ahol visszaköszönnek a Creed-film ellenfelei, illetve Stallone poligon mása is. A kampány nagyjából két-három órát emészt fel, de őszintén szólva ez elég is. A hangulat tökéletes, megegyezik a RockyCreed filmek világával, és tartalmaz elég sok király pillanatot. Amikor először megláttam Balboát mint edzőt, nagyon megörültem. Ezen kívül minden harc előtt részt kell vennünk egy kis edzésben, ami teljesen olyan, mint egy montázs a filmekből – jó a dinamikája, a ritmusa, sőt, még a szériából ismert muzsika is felcsendül tréning közben. Remek érzés egy profi bokszoló bőrébe bújni, a virtuális valóság pedig kiváló teret biztosít ennek.

Jobb adni, mint kapni

Bokszolni szinte tökéletes a játékban. Páratlan élmény benne küzdeni, ami főleg a VR miatt ilyen zseniális. Az irányítás nem bonyolult, a PlayStation Move-kontrollerekkel üthetünk és blokkolhatunk támadásokat. Két gomb segítségével tudunk fordulni, illetve egy másikat lenyomva és karunkat mozgatva tudunk haladni. Utóbbira egyébként nem lesz szükségünk, mert a küzdelmek inkább egy helyben állva zajlanak. Ez mondjuk egyáltalán nem probléma, a PSVR rendszere miatt nem hiszem, hogy lehetséges volna Muhammad Aliként szökdécselni. Lábmunkára tehát nincs szükség, viszont a karunkra annál inkább, nem mindegy ugyanis, hogy milyen erősen ütünk a kontrollerrel, különben csak gyenge simogatás lesz a jobb horgunkból. Érzésre majdnem ugyanolyan erősen kell lóbálni, mintha tényleg ütni szeretnénk. Ez néha kényelmetlen, hisz luftot ütni rosszabb, mint egy bokszzsákot gyömöszölni, ezért könnyen fárasztóvá válik, cserébe érezzük az ütéseik erejét. Néha-néha becsúszik kisebb-nagyobb Move-baki, de nem vészes. A tréningek során megtanulhatjuk az alap ütéseket, védéseket és a mozgást is. Továbbá begyakoroljuk, hogy mit kell tennünk, ha karakterünk elfárad vagy keményen megütik. Ezek nagyon fontosak, hiszen a meccsek során hasznosítanunk kell mindent. Egy-egy kritikus ütés után egyensúlyt vesztünk, ilyenkor a kontrollereket Creed kezéhez kell húznunk, különben lefekszünk a földre. Ha kiütnek minket, akkor eltávolodunk a testünktől és tíz másodperc alatt vissza kell térjünk, különben veszítünk. Minél többször fogunk padlót, annál nehezebb visszatérni. De ahogyan Konfuciusz mondta: „A legnagyobb dicsőség nem az, hogy soha nem vallunk kudarcot, hanem hogy minden bukás után képesek vagyunk felemelkedni.” Nincsen nagyszerűbb érzés, mint vesztes helyzetből győzni. Illetve, egy elvesztett meccs után, újra megpróbálni és felülkerekedni az ellenfelünkön.

Az az ütés visz a földre, amire nem számítunk

A game kinézete is teljesen rendben van, egészen jól ki vannak dolgozva a karakterek, ami szükséges is, hiszen nagyon közel fogunk hozzájuk állni. Ahogy említettem, a zenék és a hanghatások jól kiegészítik a remek küzdelmeket. A játék hossza sokaknál tényleg problémás lehet, de a Creed különböző nehézségi szintjei, illetve a szabad küzdelmek miatt sokszor neki lehet ülni újra. Az alkotásban van online mód is, de sajnos a közel kétéves szoftver multiplayer módja mára már teljesen halott. Ha esetleg vannak barátaid, akiknek van PSVR készüléke és szeretnétek egymást péppé verni virtuálisan, akkor itt a lehetőség. Számomra a legnagyobb negatívum tényleg a történet hiánya. A Rocky – Creed filmek sokszor elég komoly témákkal is foglalkoztak: a folyamatos küzdelemről, a reményről, az erőről, illetve arról, hogy mindig talpra kell állni. A Creed: Rise to Glory viszont sajnos nem rendelkezik semmiféle cselekménnyel. Ha esetleg újra egy Creed szintű filmet élhettünk volna meg, mi magunk játszva a bokszmeccseket, akkor sokkal inkább éreztem volna magam Apollo fiának, és nem egy mezei bokszolónak. Az igazság az, hogy úgy gondolom, egy sima, jól összerakott bokszjátékot csináltak, a Creed nevet pedig csak azért aggatták rá, hogy az emberek vegyék. 

A Creed: Rise to Glory kiváló bokszjáték, amit ráadásul a VR-ban élhetünk át. Az ilyesfajta árkádjátékok remekül futnak és kiváló röpke kis szórakozást tudnak nyújtani. Jól összerakott, egyszerű játék, amit a sport és a filmek rajongói nagyra fognak értékelni, de a virtuális valóság-fanok is meg lesznek vele elégedve. Bár úgy gondolom, a Survios programja kiváló lett, sajnos a hossza, és az online funkciók hiánya miatt csak 4 csillagot érdemel. Egyelőre azt tudom ajánlani, hogy ha a teljes árat sajnáljuk is érte (talán annyit nem is ér), egy esetleges leárazás során mindenképp szerezzük be. Remélem, hamarosan látunk olyan bokszjátékot is, ami átveszi ennek a játéknak az előnyeit, de csiszol rajta, és hozzátesz egy igazi Rocky-szerű történetet. Ha ez megtörténik, akkor biztosan egy olyan élményt kapunk, mintha profi bokszolóvá váltunk volna.

(A játékot a Magnew Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Survios
Fejlesztő: Survios
Méret: 3.74 GB
Megjelenés: 2018. szeptember 25.
Ár: 7890 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Szívesen bepróbálnám, de így, hogy VR, elég necces…

  2. Kár, hogy VR.