Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Cosmic Top Secret (PS4, PSN)

Hidegháború, titkosszolgálatok… papírmasé?

Az indie kategória egyik legvonzóbb tulajdonsága a mai napig az, hogy itt olyan egyedi ötletek nyilvánulhatnak meg, melyeket nagy, dollármilliárdos, fejlesztőcsapatok és stúdiók már csak nagyon ritkán mernek bevállalni. Kifejezetten üdítően hat egy-egy ilyen játék például a temérdek online multiplayer shooter, és a tucatnyi jellegtelen battle royale tengerében.

Hogy ez mennyire igaz, annak egyik iskolapéldája maga a tesztem tárgya. Egy önéletrajzi címről beszélünk, melyet egy dán hölgy, Trine Laier rendezett. Miután 2012-ben végzett a Dán Filmiskola animáció és videojáték szakán, gyerekjátékokkal kezdett foglalkozni. Később, 2018-ban jelent meg az első komolyabb rendezése, a Cosmic Top Secret. Először PC-re és okostelefonokra, majd 2021. május 21-én végre PlayStation 4-re is ellátogatott. Mielőtt azonban a mélyen tisztelt publikum megkaparinthatta volna a programot, Trine nyolc rangos elismerést is bezsebelt vele. A teljesség igénye nélkül ilyen a berlini A MAZE Fesztivál „Legcsodálatosabb Játék”, vagy egy évvel később a IDFA DocLab „A Digitális Történetmesélésért” díja. Fun fact, hogy a dán rendezőnő szóban forgó „gyermekét” először 2012-ben, saját diplomamunkájaként mutatta be, ami anyanyelvén a Yderst Hemmeligt címre hallgatott.

A kritikusok egybehangzóan a narratívát méltatták. A valós eseményeken alapuló történet magáról Trine-ről szól, aki önmagára csak T-ként referál. Őt irányítva kell kiderítsük azt, hogy szülei pontosan mivel foglalkoztak a hidegháború alatt a Dán Hírszerzésnél. Azért különösen izgalmas ez, mert mind T, mind a player előtt olyan információkról beszélünk, melyeket időlegesen vagy végleg, de a valóságban is szigorúan titkosnak minősítettek. A legtöbb ilyen adatot „Cosmic Top Secretnek”, a NATO országok nyilvántartása alapján a legmagasabb kategóriába soroltak.

A sztori ugyan egyszerűnek hangzik, viszont ahogy felfedezhetjük azt, az nem mindennapi. Egészen komikus látványvilág tárul elénk: papírmasé karakterek a lehető legaránytalanabbul felépítve, gülü szemek és összegyűrt papírgombócként mozgó főszereplő. Kifejezetten őrült és szürreális az egész, ami miatt az elején még jómagam is – aki elég nyitott vagyok az elborultabb megoldásokra – vakartam a fejem. Aztán a kezdeti ismerkedési szakaszt követően hamar összeállt a kép, 10-20 perccel később meg már a padlón kerestem az állam.

Tulajdonképpen egy nagyon interaktív dokumentumfilm részesei lehetünk, melyben a korábban taglalt történetet lépésről lépésre bontjuk ki. A játékmenet egyszerűségében nagyszerű. Rettenetesen erős hidegháborús atmoszférában, T-t irányítva kell olyan, a korra jellemző tárgyakat összegyűjtenünk, melyek önmagukban csak apró infómorzsákat kínálnak. Ezek a cuccok a sztori szempontjából kötelező és opcionális dossziékból származnak. Ha az adott mappa minden elemét megtaláljuk, jutalmunk lehet egy rövid beszélgetést tartalmazó film, egy kép némi magyarázattal, vagy bármi egyéb, ami segít jobban megérteni a T családját övező rejtélyt.

Bár a gyűjtögetés lényeges elem, nem csak ennyiből áll a „papírmunka”. Különböző karakterekkel léphetünk interakcióba, ilyenek például T szülei vagy egy gyerekhangú, gázmaszkos egyén, aki többek közt iránymutatást is ad a haladáshoz. Erre szükség is van, mert tájékozódásul stílusosan csak egy térképet és egy iránytűt kapunk. Lesz részünk gránáthajigálásban, mellyel a tereptárgyakat rendezhetjük át a továbbjutás érdekében, de füstként is használhatjuk, hogy lássuk, a térkép szerint éppen hol járunk. Ritmusra masírozhatunk a Női Kisegítő Légierő (WAAF) újdonsült tagjaként (minek vezetője valamiért nem meglepő módon T édesanyja), vagy akár egy ölyv elől bujkálva szerezhetjük vissza édesapánk leszakadt papírlábát – magától a madártól. A leírtakból hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a Cosmic Top Secret nem fukarkodik az elborult ötletekkel. Egyszerre tud vicces és könnyed lenni, miközben éretten, kellő komolysággal bontja ki a történetet.

…viszont tökéletes program nincs. A játék sebességére nem lehet panasz (PS5-ön villámgyors), megfelel a kor követelményeinek. Azonban a vezérlés hagy némi kívánnivalót maga után. Karakterünk irányítása sokszor egészen kaotikus, mert nem ritka, hogy megakad valamiben. Ez gyakran egy textúrázatlan, átlátszó objektum, vagy egy olyan, bár látható pályaelem, mely túllóg a látható, textúrázott részén. Ezekkel ugyan együtt lehet élni, de kellően bosszantóak tudnak lenni. Minden további valójában csak szőrszálhasogatás lenne. Bár ritka az ilyesmi, de az említett problémát leszámítva minden remekül van kivitelezve.

Összességében tehát egy rendkívül innovatív, minden szempontból érdekes munkát adott ki kezei közül Trine Leier, a Klassefilm Aps és a Those Eyes csapata. Magas színvonalon, szívvel-lélekkel készült kalandot raktak nekünk össze, ami szinte kortól és nemtől függetlenül ajánlható bárkinek, akik szeretné önmagát egy kicsit titkosügynöknek érezni. Szigorúan papírból, gülüszemekkel.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★★
SZÍNARANY
Kiadó: Nakana.io
Fejlesztő: Klassefilm / Those Eyes
Megjelenés: 2021. május 21.
Ár: 3490 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

7 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Nem tudom mi ez de nagyon beteg. 😂😄😃

 2. Azok a szemek nagyon kemények.

  1
  • Jaja, a lelkedbe néznek. 😀

   • De ezek ilyen mém-szemek, nem? Mintha már láttam volna képeket ezekkel a hülye szemekkel.

    • A legtöbbször valóban inkább humorral bír ott, ahol használják, a Cosmic Top Secretben viszont – véleményem szerint – a vicc mellett a személyazonosság néminemű “titokban” tartása miatt (mivel valós személyek is adták az arcukat a programhoz) használhatják itt.