Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Christopher Nolan filmográfiája – retrospektív kritikagyűjtemény

TARTALOM:

Batman: Kezdődik!

A ’90-es évek végére a Batman filmes frencsájzt kivéreztették. Bő 10 esztendővel korábban Tim Burton első denevéremberes moziját ugyan mindmáig fontos és megkerülhetetlen klasszikusként tartják számon (valamint tévesen azt feltételezik róla, hogy elindítója volt a nagy képregény-adaptációs dömpingnek – pedig nem volt), azonban a folytatások már jóval gyengébben muzsikáltak, majd végül Joel Schumacher 1997-es Batman és Robin című borzadálya tette sírba a jobb sorsra érdemes szériát – de szerencsére nem örökre. Bár a ’89-es Batman film nem hozott történelmi áttörést a műfajban, az tény, hogy ő volt az egyik első olyan feldolgozás, ami bebizonyította, hogy ha egy tehetséges rendező, egy jó forgatókönyv, egy megbízható színészgárda, és ha egy rakás értő szakember áll az adott projekt mögött, akkor igenis lehet egy képregényből minőségi és az alapanyaghoz maximálisan méltó mozifilmet készíteni. A produkció elindult egy olyan úton, amelyen Bryan Singer az X-Men – A kívülállókkal haladt tovább az ezredfordulón és taposta ki azt a nyomvonalat, amit egy sor másik rendező és adaptáció követett – ahogy mondani szokás, a többi már történelem. A siker kulcsát elsősorban a komolyságában kellett keresni: amíg a legtöbben az első X-Menig a képregényeket és magukat a képregény olvasókat is egy komolytalan hóbortnak, valamint egy gyerekes közösségnek gondolták, addig Singer filmje és az utána következő produkciók, amelyek intelligens módon dolgozták fel az alapanyagot és érettebben kezelték a közönséget, megmutatták, hogy egyaránt képesek megfelelni a fanok és a laikus nézők igényeinek, és végeredményben így vívták ki maguknak a kellő tiszteletet a filmiparban

Az új évezred tehát új trendeket teremtett, és a változás szelei végül a Warner stúdiót is elérték, akik rövid fontolgatás után, a rivális Marvel filmek hatalmas anyagi sikereit látva (akkoriban a kiadó füzetes és mozgóképes fronton is rendre elverte a port a DC-n) arra a következtetésre jutottak, hogy ideje feléleszteni a Bőregeret, és újra a nagyvászonra küldeni. Nem volt könnyű feladat: az előkészületek nem zajlottak zökkenőmentesen, több rendező is dobbantott a főnöki székből, és még több érdekes koncepció landolt a kukában, mígnem az akkor már ismert névnek számító Christopher Nolan került a fedélzetre, aki pont kapóra jött, miután a Howard Hughesról szóló életrajzi filmje (Jim Carrey-vel a főszerepben) kútba esett, közel egy éves tervezgetést követően, Martin Scorsese 2004-es Aviátorja miatt. Emberünk kapva kapott a lehetőségen, és az excentrikus, meghasadt személyiségű milliomost egy másik, nem kevésbé excentrikus, szintén meghasadt identitású milliomosra cserélte le (azt semmiképp sem lehet ráfogni, hogy éles váltás lett volna), és ha már úgyis ott volt, nem mellesleg leforgatta az évtized egyik legfontosabb filmjét. A Batman: Kezdődik! (a továbbiakban, a jó ízlés és az olvasók ingerküszöbének egészséges szinten tartása érdekében legyen inkább Batman Begins) nem csupán feltámasztott egy akkor már hat láb mélyen pihenő frencsájzt, de egy rakás más, népszerű széria rebootjához és újragondolásához szolgált hatalmas és fontos inspirációs forrásként, valamint a 2000-es években elterjedt realisztikus, összetettebb és sebezhetőbb hőskép is részben ettől a filmtől eredeztethető – és nem A sötét lovagtól, amelyre sokan (tévesen) Hollywood realista trendjének kiindulópontjaként tekintenek.

Ugyan a három esztendővel későbbi folytatás több szempontból is felülmúlja a trilógia első darabját (ami már önmagában is borzasztóan nehéz feladat volt, teljes mértékben nem is sikerült neki), amíg a középső rész a káoszról és ennek következtében a félelemkeltés szimbólumának a lerombolásáról szól, addig a Batman Begins (az igazi hivatkozási alap) magát a félelmet, az ezzel való szembenézést, az azon való felülemelkedést és ezáltal a hős (Batman) nemesülését teszi meg fő témájává. Ezen felül a Begins jóval emberközelibb is lett, mint a korábbi adaptációk, köszönhetően annak, hogy Nolan valami olyasmit lép meg, amivel addig egyetlen rendező sem próbálkozott: bemutatja a karakter eredettörténetét, keletkezésével és kezdeti szárnypróbálgatásaival együtt. Burton első filmje inkább Jokerről szólt (Jack Nicholson el is lopta a show-t az amúgy remek Michael Keaton elől), miközben Bruce Wayne és Batman egyfajta rejtélyes, kettős személyiség volt (inkább mérsékelten érdekes, mintsem komplex karakter), majd a folytatásban szinte már egy mellékszereplő szintjére alacsonyodott le, és Schumacher további két epizódja sem tett arról tanúbizonyságot, hogy a Bőregér egy több oldalas esettanulmányt megérő figura lenne. Nem úgy, mint a Begins: szemtanúi lehetünk a Wayne-szülők hidegvérű meggyilkolásának, a fiatal Bruce óriási tragédiájának, aki ezután megszállottan vágyik a bosszúra, mert úgy hiszi, mérhetetlen fájdalma csak így enyhülhet, majd bejárja a világot, félelmei elől azonban képtelen elmenekülni, és mire Henri Ducard, a több évszázada működő Árnyak Ligájának a tagja rátalál Bruce-ra a Föld egyik eldugott szegletében, az már minden kapcsolatát elveszítette a külvilággal, és semmi sem maradt benne abból az emberből, aki válhatott volna belőle, ha azon a bizonyos végzetes estén, abban a koszos sikátorban nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy.

Nolan és a forgatókönyvíró, David S. Goyer olyan nagy hatású, klasszikus képregényekből táplálkozott, mint a The Man Who Falls, Az első év és a Hosszú Halloween, ugyanakkor ahelyett, hogy teljes mértékben ezekre támaszkodtak volna, inkább egy független, saját maga lábán tökéletesen megálló történetet alkottak meg, amelynek középpontjában a bosszú, a bűn, az önbíráskodás, az igazságszolgáltatás, illetve utóbbi kettő egymástól nehezen elválasztható, bonyolult és sokszor megtévesztő határvonalai állnak. És ahogy megy előre a cselekmény a maga útján, úgy vékonyodnak el egyre inkább ezek a határvonalak. Nolan kifejezetten ráérősen mesél, majdhogynem fél óra telik el, mire Bruce visszatér Gothambe, és további harminc perc, mire denevérjelmezt ölt, hogy köpenyes igazságosztóként szülővárosa védelmére keljen, de pont ezek a tulajdonságok teszik a filmet zseniális, de ami még fontosabb, egységes kerek egészet alkotó mozivá, mely a hős útjának logikus, egyszerre hagyományos és rendkívüli módon történő bemutatása. A Bőregér megtanulja a helyes igazságszolgáltatást, és képessé válik félelmei legyőzésére (a narratíva eme két téma, az igazságszolgáltatás mibenléte és a belső félelmek szinte legyőzhetetlen akadálya körül forog) úgy, hogy előbbit illetően nem lépi át azt a bizonyos határt, ami visszavonhatatlanul olyanná tenné őt, mint azok, akik ellen harcol, utóbbit illetően pedig, mivel képes felülkerekedni félelmein, ezért azok nem emésztik fel a lelkét, és ezeknek köszönhetően a történet végére teljes lénnyé válik – megszületik a jelkép, a szimbólum, a legenda.

Ehhez a felemelkedés-sztorihoz pedig a mellékszereplők (mind a negatív, mind a pozitív karakterek) is nagyban asszisztálnak – és ez miatt egyikük sem válik feleslegessé, egy kósza pillanatra sem. Jonathan Crane, azaz a Madárijesztő, Bruce gyerekkori félelmét és az ebből eredeztethető bűntudatot testesíti meg, Ra’s al Ghul pedig az önbíráskodás, illetve annak összetett eszméjét, és az ezek mögé bújtatott hamisságot jelképezi. Batman legtöbb ellenfelével szemben Ra’s al Ghul nem kifejezetten az az egyenes pszichopata, nem a bosszú, vagy a megtorlás motiválja, csupán segíteni akar a világon, így bizonyos szemszögből nézve nem sokban különbözik Batmantől, aki szintén a békéért, az igazságért és a harmóniáért harcol, de a törvény határain belül teszi, a lehető legtisztább eszközökkel, és közben nem piszkolja be a kezét – Ra’s al Ghul vele ellentétben a drákói szigortól sem riad vissza. Épp annyira hasonlítanak, mint amennyire különböznek (ezt a témát Nolan majd a folytatásban emeli egy egészen új szintre), és a két karakter ellentétes belső utazása (ahogy Nolan előző rendezésében, az Álmatlanságban és a Begins után egy évvel bemutatott Tökéletes trükkben) végig uralja a filmet. És ahogy fentebb említettem, Batman útjának és hőssé válásának a pozitív mellékszereplők is mind-mind fontos részei: az olyan figurák, mint Alfred Pennyworth, Lucius Fox, James Gordon és Rachel Dawes is egyfajta morális iránytűként funkcionálnak a főszereplő erkölcsi ösvényén és hérosszá lényegülésében. A különböző színészek tisztességesen teljesítik is a rájuk kiszabott feladatot: Michael Caine, Morgan Freeman, Gary Oldman, de még a híréhez képest egészen korrekt Katie Holmes is hozzáteszi a magáét a film zsenialitásához, a negatív oldalt Liam Neeson és Cillian Murphy erősíti (előbbi karrierjének egyik elnyűhetetlen alakja a tanítgató mentorszerep, amit itt is csuklóból tud hozni), Christian Bale pedig egyértelműen minden idők egyik, ha nem a legjobb Batmanje.

Persze mindez mit sem érne megkapó atmoszféra nélkül. Nolan alapjában véve is egy olyan realisztikusabb hangvételt célzott meg, ami szembemegy Burton éjsötét, expresszionista, már-már gótikus látványvilágával, mint ahogy Schumacher cukormázas, giccses, neonfényes stílusával is – és ez természetesen kihat Gotham városára. Ami pontosan olyan, mint Frank Miller Első évében: túlzsúfolt, velejéig romlott, nagymenő gengszterek, piti bűnözők, korrupt rendőrök és politikusok játszótere, ahol az egész alvilágot a helyi maffiavezér, Carmine Falcone tartja a kezében – az emberi élet pedig, ebben a kábítószerrel, bűnnel és nyomorral bemocskolt metropoliszban mit sem ér. Hangulatában talán leginkább Burton Gothamjére hajaz (ha már minden áron hasonlítanunk kell valamihez), mégis egyedi módon különáll tőle. Ügyesen keveredik a képregényekből megismert betondzsungel a realisztikus hangvétellel (itt még sikerült megtartani az egyensúlyt, nem úgy, mint a trilógia záródarabjában), és Nolant nem titkoltan a Szárnyas fejvadász stílusa inspirálta, amit Wally Pfister operatőrnek is levetített. Maga a város (mint ahogy a korábban fejtegetett hős-gonosztevő viszonyrendszer) a folytatásban kap majd fontosabb értelmezést, kvázi egy külön főszereplővé lép elő – de a Beginsben még nem fest úgy az egész, mint egy random amerikai metropolisz (sajnos a befejező részre végleg kiveszett Gotham minden egyénisége, de ez már egy másik történet). Ennek megfelelően talán a Begins képi világa idézi leginkább a képregényekét: noha Nolan szigorúan hanyagol mindenféle meseszerűséget és természetfeletti színezetet, amelynek köszönhetően már-már az a benyomása támadhat a nézőnek, hogy Batman a való világban is simán létezhetne, mindvégig hű marad azoknak az alapanyagoknak a stílusához és hangulatához, amik a történet alappilléreit adták.

A Batman Begins a brit rendező egyik legjobbja, egyúttal a 2000-es évek egyik legnagyobb hatású filmje, de még ezek nélkül is egy zseniális, elejétől a végéig intelligensen és precízen megírt, megrendezett, eljátszott, fényképezett és vágott mozi, ami amellett, hogy helyreállította a Denevérember renoméját a nagyvásznon, hozzájárult ahhoz, hogy a szélesebb közönség ne egyszerű, komolyan nem vehető gyerekmeseként tekintsen a képregény- és szuperhős-filmekre. Ennél jobb eredettörténetet nem csináltak ebben a zsánerben. És hiába telt el a bemutatása óta 15 év, még mindig nem úgy néz ki, hogy ezt mostanában fogják elkezdeni.

7 hozzászólás

Hozzászólás

 1. A Batmanek nagyon jók voltak, a Tenet végig lekötött, de el nem vagyok ájulva tőle.
  A Dunkirk szerintem kifejezetten jó volt!

 2. A Mementó, a Batman filmek és a Csillagok Között tetszettek, négyet pedig pótolnom kell : Követés, Álmatlanság, A Tökéletes trükk, Tenet, ezt a négy filmet még nem láttam.
  A Mementó talán az egyik ha nem a legjobb az összes Nolan film közül a Sötét Lovaggal vállvetve, a Csillagok között pedig sok bizonyított tényt akar megcáfolni, főleg a vége felé nagyon átmegy sci-fi-be, vagyis nekem mint sci-fi tetszett ugyanúgy mint a Danny Boyle film, a Napfény.

  1
 3. Így végig gondolva a “Mester” munkásságából egyedül az Eredetet találtam élvezhetőnek. Akkoriban foglalkoztam éppen a tudatos álmodás gyakorlásával és ennek hangulatát azért egyedülálló módon sikerült megfognia. Azonban ott is kicsit gondban volt a sztori logikája, de hát legalább van mibe fórumokat megtöltve belemagyarázni valamit. Szal miközben marha erős a rendezőbácsi a hangulatteremtésben (a Dunkerk, gyak csak ez volt és semmi más), illetve a látványban, eközben a karakterek élettel történő megtöltésében, hogy ne legyenek legalább egy alapszinten szinten szürreálisak, bizony alul marad. Képregény filmnél ez nem gond, meg az Eredet álomszerűségénél ezt szinte úgy érzi az ember, hogy direkt volt, nade hogy egyetlen filmjében nem tud emberszerű karaktereket összegyúrni, az már gáz. Aztán a logikai bukfencekkel, a tudományos alappal szintén rendszeresen elhasal, ami csak azért gond mert jórészt csak sci-fi jellegű filmeket rendez.

 4. Az Eredetet, a Csillagok közöttet és a Dunkiirket is rühelltem. Ebben a sorrendben. (Mondjuk a Dunkirk nem is rendes fim, az egy fa***ág.)

 5. A Nolan filmek közül nekem a Csillagok között a kedvenc. Igaz az utolsó kettőt nem láttam (Dunkirk, Tenet)… jah meg ez a Követés is új erről nem is hallottam. Létezik ez magyar felirattal ?! (Mert gondolom magyar szinkron biztos hogy nincs hozzá).

  1