Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Chicken Police – Paint it RED! (PS4, PSN)

Madarat tolláról, csirkét puskájáról.

A csatorna sértődötten prüszkölte vissza a napok óta zuhogó esővizet, ami fáradhatatlanul próbálta eláztatni a várost. Ugyan a lakás biztonságot nyújtó melegéből figyelem az utcát, talán még jobban el voltam ázva, mint a lenti járókelők, köszi Jackie-fiú… Hiába, a szögletes üveg már üres, én mégsem éreztem boldogabbnak magam. Pedig annyi ígéretes megjelenés kecsegtetett örömmel, hívott kacsintva a konzolhoz és végül mégis mind csalódást okozott. Akárcsak az exeim. Az elmúlt hónapok felemás játékai okozta mély letargiámból a sarokban porosodó számítógép csipogása riasztott fel. Talán csak egy újabb visszautasíthatatlan ajánlat valamelyik potencianövelő bogyókat árusító boltból. Mintha segítene… Kíváncsiságom végül csak legyőzte a monitor erős fényétől való undoromat, így megnyitottam az új levelet. Egy újabb játékteszt, remek. Ráadásul azt írják, hogy ez tényleg jó lesz. Vajon hányszor próbálnak még madárnak nézni? Unott arccal böktem a letöltés gombra a Chicken Police felirat alatt.

Az mindenesetre felkeltette az érdeklődésemet, hogy egy magyar csapat, a The Wild Gentlemen áll a projekt mögött, bár láttam én már karón varjút. Először a piának tudtam be a dolgot, habár a cím felért egy figyelmeztetéssel, én mégis gyanútlanul sétáltam be az oroszlán barlangjába.
Ugyanis itt minden szereplő egy antropomorf állat karakter, tehát mindvégig ember testekre montírozott állatfejű figurákkal lesz dolgunk, mintha egy ügyes kezű grafikus gyakorolt volna a nagyszülei fényképalbumán. Kellet pár kellemetlen perc, amíg megadtam magam a látványnak és ezen rendkívül sokat segített az a brutális hangulat, ami a programból áradt. A ’40-es évek Noir stílusa, a fekete fehéren kívül csak elvétve – és ezáltal azokat még inkább nyomatékosítva – használt színek, a folytonos monologizálások és az ezekben olvasható/hallható briliáns szövegek. Már órák óta elő akartam keresni az utolsó szál cigarettámat a kabátom zsebéből, de ez a fura világ nem tudott ereszteni. Muszáj volt csak még egy nyomot megtalálnom, még valakit kihallgatnom, hisz ez az ügy sokkal nagyobb, mint az elsőre látszott.

Főszereplőnk Sonny Featherland, aki szilveszter éjjelén egy szokatlan megbízást kap. A nyugdíjazás előtt álló főkakas hamar felismeri a helyzet komolyságát és rég nem látott ex-kollégája, a fegyverek és nők legnagyobb rajongója, Marty MacChicken segítségét kéri. A szárnyas duó így útra kel Clawville utcáin, hogy pontot tegyenek életük talán leghúzósabb megbízatásának végére. Sosem hittem volna, hogy valaha egy ilyen bekezdés tintái száradnak majd a lapon, de ez már csak egy ilyen világ. Lehet, mégis le kéne tenni az italt. Majd holnap, gondolom és úgy töltöm tele a poharamat, ahogy közben a játék az új fejezetet.
A csirkekopók útjuk során megannyi szereplővel fognak találkozni, tucatnyi helyszínen, melyeket a térképről kiválasztva érhetjük el. Bár nem áll majd mindig rendelkezésünkre az összes, sőt, egyesek csak bizonyos időközönként, mindig érdemes lesz ellátogatni régebbi helyekre is, hogy újabb információval, háttértudással bővüljön noteszünk. Ugyanis lore az van bőven és ez az amiért az egész nyomozós móka működik. A szereplők megélik a saját világukat, utalnak régebbi cselekményekre, akár történelmi tettekre és ezeknek köszönhetően sokkal átélhetőbb lesz mind a történet, mind az egész állat-univerzum.

Ha már szóba kerültek a szereplők, kötelező megemlítenem az egyik legjobban sikerült szinkront valaha. Én sem ma kezdtem a bizniszt, úgyhogy pár drótot megrángatva máris csiripelni kezdtek a madarak. Mégsem olyan hiábavaló ez az este. Csak a pohár üres megint. Az eredeti tervek szerint ugyanis csak a fontosabb szövegek lettek volna felolvasva, viszont a kiadó látott annyi spirituszt a projektben, hogy habár a teljes költség harmada ráment, az összes beszélgetés szinkront kapott. Ráadásul rendkívül minőségit, hallható, hogy még a szinkronszínészeknek is kedvükre való volt a munka. Szerencsére magyar felirat is megtalálható a programban, így a grafikai elemek ugyan angol nyelven olvashatók, de rájuk bökve máris láthatóvá válik az igényes fordítás.

Az írás maga is remekül sikerült, már korábban is említettem, hogy az egyik legnagyobb élmény a játékkal kapcsolatban a párbeszédek, kommentek és leírások figyelése. Folytonos ugratások és cikizések, popkulturális utalások és igazi buddy cop hangulat kísér minket a nyomozás alatt. Dr. Bubótól kezdve a Ponyvaregényig megannyi kikacsintásba futunk majd bele, az állatos tréfákról már nem is beszélve. Örömteli részlet, hogy megéri egy-egy tárgyra többször rákattintani, mert több féle választ hallhatunk, sokszor így ráakadva az igazi humor morzsákra. Külön köszönet az íróknak a nyelvújító szándékért és a „s*gglekvár” kifejezés megismertetéséért. Végre egy újabb bók a kedvenc csaposomnak, csak jutnék már le újra a bárba.

Az előbb már felkarmoltam a jelentésbe az anyag kinézetet, de talán érdemes lenne újra átrágni, hátha nekem is rendeződnek a fejemben a dolgok. Na tessék, csak nem volt kidobott pénz az az agyturkász. Ha Susie ezt hallaná…
Amint túljutunk az első perceken, igen hamar megszokottá válik a dizájn és nem is nagyon fogunk kivetni valót találni a megvalósításon. A játék amúgy teljes mértékben két dimenzióban létezik, statikus háttereket tudunk vizsgálgatni nyomok után, amik előtt diskurálnak a figurák. Egy-egy karakterrel több interakciónk is lehet, így a szemrevételezés, csevegés vagy akár a konkrét kihallgatás. Ebben az esetben fókuszálnunk kell arra, hogy a helyes és a nyomozást továbblendítő kérdéseket tegyük fel. Sajnos itt találkozunk az egyik nagy hiányossággal is, ugyanis semmiféle hátránnyal nem jár, ha rosszul választunk ezen beszélgetések során, pusztán az osztályzásnál kapunk kevesebb csillagot, illetve noteszünk marad vékonyabb néhány elszalasztott információ okán. A sztori mindenképp gördül tovább és eltérő befejezést sem érünk el így. Sőt, minden ilyen szekciót azonnal újrakezdhetünk, így elég lehet csak memorizálni, hogy mikor mit is kell mondanunk. Bárcsak így működne az életben is, jó pár törött csonttól kíméltem volna meg magam.

Ez igencsak szomorú és elképzelhető, hogy a véges büdzsé miatt kellett egyszerűsíteni a lehetőségeken, de ez akkor is egy hatalmas kihagyott ziccer. Mindig az a rohadt pénz. Jut eszembe, azt a rohadt ügyvédet is fel kell hívnom. A néhány minijátékon kívül, mint amilyenek az egyes lövöldöző szekvenciák vagy a nyomozás aktuális állásának összesítése, még a játékteret tudjuk pixelvadászni, érdekességek és gyűjthető tárgyak után kutatva. Emiatt pedig sokkal közelebb van a cím egy Visual Novelhez, mint egy igazi Point & Click kalandjátékhoz. Ezen nem segít az sem, hogy bekapcsolhatjuk a párbeszédek automatikus továbbgörgetését is, így közelítve a produktumot egy interaktív filmhez.

Valószínűleg elpuhultam az évek alatt, nem lehet más magyarázat. Látom a játék hiányosságait, mégis kedvemre való volt a teszt minden perce.
Olyannyira remek a sok-sok párbeszéd, színvonalas a szinkron és letaglózó a hangulat, hogy már csak ezekért is megéri beszerezni, nem beszélve arról, hogy bárki által élvezhető a magyar nyelvnek hála. Akár egyhuzamban lenyomni az 5-7 órás kalandot, de akár rövidebb epizódokban is teljesen élvezetes. Viszont fontos, hogy ezeken túl ne várjunk hatalmas megfejtéseket tőle.

Gondolataimból felriadva nézek körbe a rendetlen irodában és ekkor jövök rá, hogy odakint nem csak, hogy az eső állt el végre, de mindeközben reggelre csavarodott idő. Talán mégiscsak hoz valami jót az új nap, de az már túl sok elmélkedés lenne egy estére, főleg kijózanodva. És éhgyomorra. Inkább harapni kéne valamit és a francba is, de megkívántam valami szárnyas vadat…

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: www.handy-games.com
Fejlesztő: The Wild Gentlemen
Megjelenés: 2020. november 5.
Ár: 7090 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

4 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Pacsi a magyar feliratért!

  2. 🙂 Köszi!!

    1
  3. Sok volt a varázsgomba a készítőknél. 😀

  4. Mennyit kell szívni ahhoz, hogy ilyet kitalálj?