Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Carrion (PS4, PSN)

Fordított „horror”.

A horror a félelem- és feszültségkeltésről szól (mindamellett, hogy a rettegés mögé társadalmi üzeneteket is rejthetnek az alkotók). A fogyasztók számára az is fokozhatja az izgalmat, hogy nem tudják, mi fog történni hősükkel, vagy épp nem tudják figyelmeztetni a közelgő veszélyről a szereplőket. Sokan azt is kedvelik, hogy a gyilkosságok kreatív brutalitással valósulnak meg, ami az egyfajta morbid kíváncsiságot elégíti ki. Míg a filmeknél, regényeknél és egyéb hasonló, passzív élményeknél a veszélyérzet a megfigyelésen és időnkénti rémisztgetésben merül ki, addig a videojátékoknál egy fokkal közelebb kerülnek a játékosok ehhez az átéléshez: ők irányítják a karaktert, nekik kell életben tartaniuk, küzdeniük, menekülniük – így, közvetetten ugyan, de valamennyire saját bőrükön tapasztalhatják meg a történéseket, és ők felelnek hősük biztonságáért. Aki játszott horrorral, az tudja, hogy ilyen szempontból sokkal ijesztőbbek tudnak lenni, mint más médiumok. Nos, a Carrionban a rémületet az átlagos figurák tapasztalhatják meg, ugyanis itt mi a szörnyet irányítjuk: ezzel az alternatív felállással pedig már nem is egy horrorral van dolgunk, hanem egy kreatív, ügyességi élménnyel.

„Hősünk” ezúttal egy amorf, hús-vörös massza, ami csápjait a felületekre cuppantva gurul, tekereg, csörtet végig környezetén, hogy szájával – ha lehet annak nevezni a rajta található, fogazott nyílást – felfalja annak a kutatóbázisnak a személyzetét, ami őt fogva tartotta. Monstrumunk csúszik-mászik, nyúlványaival pedig el tudjuk kapni az embereket, hogy a szájába tömjük őket: a puhatestűek néha visszalőnek vagy egyéb módon próbálnak gátolni, ilyenkor a lakmározással visszaszerezhetjük életünket. A komplexum több egységre van felosztva, amelyekbe behatolva egyfajta – hozzánk hasonlóan undorító – klónunkat hagyjuk hátra. A cél másolataink hátrahagyásával átvenni az uralmat az adott szekció felett, ha pedig elég helyen hagytuk hátra lüktető tömegünket, akkor tovább tudunk haladni – ezeken a pontokon egyébként menteni és gyógyulni is tudunk.

A bázis különféle részein extra képességekre tehetünk szert, illetve növelhetjük testméretünket is, ami újabb lehetőségeket old fel. Kezdeti stádiumunkban csápunkat kilőve meg tudunk húzni kallantyúkat, de a falhoz tudjuk tapasztani áldozatainkat is, idővel pedig láthatatlanná válva juthatunk át az ellenőrzőpontokon, vagy csaphatunk le a szerencsétlen emberekre észrevétlenül. Amikor megduzzadunk, erős lökettel tudunk átjutni nagyobb akadályokon, vagy kemény keratintüskékkel rohanhatunk bele táplálékunkba, hogy felnyársalva oltsuk ki életét. Lehet, hogy egy adott feladathoz túl nagyok vagyunk: például láthatatlanná kéne válnunk, de az eggyel nagyobb stádiumunkban randalírozunk az épületben. Ilyenkor speciális folyadékokban tojás alakú hústömbökként hátrahagyhatjuk biomasszánkat, ezzel egy „szinttel” lejjebb lépve. Ha végeztünk a kihívással, visszamehetünk és újra felfalhatjuk testtömegünket. Ez egy ötletes megvalósítás, ami azért is működik jól, mert a kezdeti képességek aktív használatát eredményezi a játék későbbi részeinél is.

Az alkotás – a látszat ellenére – alapvetően egy nagyon dinamikus Metroidvania frappáns feladványokkal, ami pár óráig önfeledt, izgalmas, véráztatta, sikolyok rázta élményt kínál. A legtöbb esetben logikai problémákként kell tekintetni a szobákra: nem lehet csupán berontani, ugyanis az egyre komplexebb hadtechnikai eszközök seperc alatt ki tudnak minket csinálni. A szellőzőkben kúszva, váratlanul érdemes lecsapni ellenfeleinkre – bár ha elég nagyok vagyunk, akkor bevállalhatunk nyílt konfrontációkat is. Minden szoba egy megoldandó helyzet, amiből a rendelkezésre álló eszköztárunkkal kell kiutat találnunk. Az alkotók kiválóan átadták ennek a tonnás hústoronynak a jellegét és irányítását, ami egyszerre könnyű és pörgős, valamint nehézkes és kellemetlen is. Nem mindig tudjuk, hogy pontosan mi történik, de ha a vérfröcsögés, üvöltözés és torkolattűz kavalkádja után ott lakmározunk – akkor valamit jól csináltunk.

A Carrion egy frappáns és ötletes, jól felépített és szórakoztató játék, kreatív feladványokkal és gyorsan változó, dübörgő játékmenettel. A pályák jól ki vannak alakítva, a program kellően terelget a megfelelő irányba, a finálé után pedig szabadon is lehet bóklászni a kevés bezsebelhető extráért. A hektikus animáció, a szörcsögő, fröcsögő, trancsírozó hangeffektek és a brutális felépítés egy olyan élményt kínál, amiben mindenki kiélheti szörnyfantáziáját – még az is, aki nem tudta, hogy vágyik ilyenre. A Carrion teljesíti kitűzött célját, és egy igazán szórakoztató játék.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Devolver Digital
Fejlesztő: Phobia Game Studio
Megjelenés: 2021. október 22.
Ár: 7090 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop