Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

CAPTAIN TSUBASA: RISE OF NEW CHAMPIONS (PS4)

Alternatív labdarúgás japán módra.

Vége a nyárnak, elkezdődött a suli, a szokásos, évente megjelenő sportjátékok pedig úgy jönnek a futószalagon, mintha muszáj lenne nekik. Ilyenkor a tesztelők – és a gémerek – dolga is nehéz. Sokszor kevés az igazi újdonság, esetünkben pedig még az átigazolásokkal sem kell sokat bajlódni, hiszen Tsubasa kapitány ugyanabban a csapatban játszik. Kérdés, hogy akkor mi az a grandiózus újítás, ami miatt a legújabb Captain Tsubasa: Rise of New Champions focis játékot tudnám ajánlani? A válasz nagyon egyszerű: ilyen hangulatos anime focit még biztosan nem látott senki! Friss cím ellenére már az előzetes videókon is látszott, hogy itt bizony nem csupán a Bandai Namco újabb szárnypróbálgatásáról van szó.

A méltán híres anime sorozat adaptálása a konzolokra egyébként nem új keletű dolog. A legutóbbi próbálkozások, még ha ki is kerültek az ázsiai piacról, akkor sem futottak nagyot. A PS1 és PS2 érában ezek a címek inkább úgy néztek ki, mint valami félresikerült FIFA-másolat. A modern technikának köszönhetően viszont mostanra már az anime játékok is tudják hozni azt a szintet, amit a sorozatoktól megszokhattunk. Megjelentek az értelmes párbeszédek szép átvezető animációkkal, és ha nem is visual novel stílust képviselő játékkal ütjük el a szabadidőnket, de a mozgásban lévő grafika is kísértetiesen tud hasonlítani az eredeti sorozat képi világára. A maximális hangulathoz és egy jó mechanikához ez még nem elég, viszont az alapkőletétel az új Captain Tsubasa esetében kifejezetten jól sikerült.

A részletes tutorial végigfocizása után a menüben kötünk ki, ami úgyszintén látványos és minden pontja egyértelmű. Kezdésnek a Journey módot tudom ajánlani, ahol egy saját karakteres sztorit kezdhetünk el, vagy a jól ismert Tsubasa karrierjét egyengethetjük. A nehézség miatt nem kell aggódnunk, ahogy haladunk előre, úgy jönnek az egyre keményebb mérkőzések. A nem túl hosszú történet végén pedig senki ne lepődjön meg, ha az unfair, instant gólt érő bejátszások miatt az első perc után hátrányban leszünk. Sajnos ez a bélyeg az egész játékon rajta lesz, még ha online játszunk, akkor is. Lehet bénázni, vagy ügyesen passzolgatni, a lövéseknél a játék dönti el, hogy mi fog bemenni és mit fog bravúrosan kivédeni a kapus. Aki többször játszott már sportjátékkal, annak valószínűleg ez nem lesz újdonság, de itt még annyi ráhatásunk sincs a dolgokra, mint egy FIFA-ban vagy PES-ben.

A játékmenet egyébként kifejezetten jól meg lett csinálva, nincsenek túl realisztikusan lekreált anime karakterek. Minden úgy néz ki, ahogy annak ki kell néznie. A stuffnak ez a része nagyon tetszett és az sem zavart, hogy szimulátoros iránynak nyoma sincsen. Annyi azért elszomorított, hogy bírónak és ezzel együtt szabálytalanságnak nyomát sem látjuk. Kissé furcsa, mert elég durva becsúszásokat és fellökéseket tudunk alkalmazni az R2-es gombbal, viszont a füvön fetrengő szerencsétlennel senki nem fog foglalkozni. Az ilyen és ehhez hasonló érdekességek tulajdonképpen teljesen átlagosak, amit viszont jobban sajnálok, hogy a csapatokból és ligákból sem vagyunk elkényeztetve. Az alap bajnokságon kívül, akad néhány válogatott, illetve saját gárda létrehozását szolgáló mező. Én azért még beleraktam volna valami speciális Ázsia kupát, vagy részletesebb világbajnokságos vonalat. A szavatossági időt egyébként az online rész jelentősen kitolja, hiszen itt egy egész csapatot kell kezelnünk, állítgatnunk, majd utána, ha elég jónak érezzük magunkat, akkor érdemes elindulni a ranked létrán, lehetőleg szerint felfelé. Ennek a rangsorolt szamárlétra megmászásnak az egyik fokát le is videóztam nektek. Itt mozgásban is láthatjátok, miről van szó, amikor azt mondom, hogy a Captain Tsubasa: Rise of New Champions egy ízig-vérig arcade foci, szerencsére a jobbak közül.

További hiányosságként felrónám még a fejlesztők számlájára a kevés animációt. Pár óra játék után nagyjából minden mozdulat, trükk és csel menni fog. A sokadik órát követően pedig még a szórakoztató online játékmód ellenére is ellaposodnak a meccsek. Nincs bennük az a random faktor, ami miatt a többi sportjáték nyomába érnének. Minden ugyanúgy történik, néha van egy kapufás lövés, amin felszisszenünk, de sokszor már a lövés pillanatában lehet látni, hogy az gól lesz-e vagy sem. A történet szempontjából jelentős karakterek kapnak pár plusz animációt, de egy átlag játékos esetében erről le kell mondanunk és marad az unalmas ismétlődés. A dolog egyébként azért fájó, mert a fejlesztők kezében sok évnyi nyersanyag és mozdulatsor áll rendelkezésre a sorozatokból, így csak egy kis plusz kitartás kellett volna, hogy ne legyenek sokszor látott mozdulatok egymás után. Ugyanezt tudom elmondani a kommentátorról is. Nagyon autentikus, hogy itt is japánul mondja a játékosok neveit a közvetítő figura, viszont a változatos beszéd nem az erőssége. Továbbá azt sem értem, hogy a mérkőzések közben miért kell zenének szólnia? Ez nagyon idegen volt számomra, sokkal jobban átadta volna a meccsek élményét, ha valami szurkolói hangeffektek szólaltak volna fel. Amúgy is mindig telt ház előtt zajlanak a meccsek, és nekem az animéből sem rémlik a folyamatos tuc-tuc muzsika – még mázli, hogy kikapcsolható.

A hiányosságok ellenére a Captain Tsubasa: Rise of New Champions egy nagyon jó arcade sportjáték lehet azok számára, akik nincsenek oda a klasszikus szimulátorokért. Tartalmas single, izgalmas online rész, gyors matchmaking, úgyhogy panaszra nem sok okunk lehet, maximum a mindent kivédő kapusokat érheti kritika. Ami viszont nem stimmel a játékban, azok is inkább csak apróságok, abból viszont van pár. Szerencsére konkrét működést befolyásoló hibák nem voltak, így tényleg csak rajtunk múlik, hogy mennyire vagyunk jóban a nyugati szemek számára szokatlan japán ábrázolásmóddal.

(A játékot a Cenega Magyarország biztosította tesztelésre.  Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy a linkre kattintva meg is rendelhető.)

Pozitívum(ok)

  • Maximális Captain Tsubasa-hangulat
  • Kiváló online ranked rendszer és csapatépítés
  • Tartalmas Journey játékmód
  • Részletes tutorial a focival ismerkedők számára

Negatívum(ok)

  • Ismétlődő kommentátori szövegek
  • Gyakran úgy zajlanak az események, ahogyan azt a játék szeretné
  • Gyorsan kiismerhető, majd idő előtt ellaposodó játékmenet
7/10
Látványosság: Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság: Kiemelkedő
Zene/Hang:
Hangulat: Kiemelkedő

martin beleszól:

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Annyira kacérkodtam vele, hogy majdnem bevállaltam a tesztelést. Pont azért, hogy lássak valami “másmilyen” focit is.