Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Capcom Arcade Stadium (PS4, PSN)

Múltidézés mesterfokon.

Ahány érzékszervünk van, annyiféleképpen lehet előcsalogatni a régi emlékeket elménkben, hogy a nosztalgia keserédes kis tavában megmártózzunk egy időre. Illatok vagy éppen ízek hatására több tíz évvel ezelőtti emlékek rohanhatnak meg minket, jók és – sajnos – rosszak egyaránt. A képek és a hangok sem kivételek. Egy-egy régebbi film megtekintésénél fel-felsejlik agyunkban, hogy anno, amikor először láttuk az adott mozit milyen körülmények között tettük ezt.

…és erre képesek a régi videojátékok is!

A Capcom Arcade Stadium a Capcom játéktermi klasszikusainak ékes gyűjteményét tartalmazza. Az 1984-es klasszikusoktól kezdve egészen a 2000-es évek elejéig megjelent legendás kabineteknél tehetjük próbára képességeinket. Olyan már-már mitikus címek kaptak helyet, mint pl. a híres Strider, a Bionic Commando, a Captain Commando, vagy az 194X sorozat. Viszont hiányoznak olyan legendák, mint pl. a Cadillacs & Dinosaurs, a Knights of the Round vagy a Marvel vs. Capcom, de valószínűleg ezek is hamarosan elérhetőek lesznek, ugyanis…

Az árkád-pakkot egyben, de akár részletekben is megvásárolhatóak kategorizált csomagok formájában. Az alapprogram ingyenesen letöltheti mindenki, ami tartalmazza a felhasználókörnyezetet (azaz egy virtuális játéktermet) és az 1943: The Battle of Midway (bullet hell) shootert. Ehhez lehet megvásárolni három csomagot, amik korszakokra lebontva kategorizálódtak. Mint említettemm egyszerre is megvehető a jelenlegi játékpark – olcsóbban, mintha külön-külön vásárolnánk meg őket –, de így akiket például csak a ’90-es évek termései érdekelnek, azok kihagyhatják az első pakkot. Várhatóan és remélhetőleg újabb csomagok fognak a jövőben érkezni, amik már tartalmazni fogják a fentebb említett hiányzó címeket is.

A program elindítása után már a főképernyő, illetve annak dallama megteremti a hangulatot, hogy virtuális garasainkat végtelen mennyiségben dobáljuk be a digitális kabinetekbe. A Select Game képernyője elsőre kissé kaotikusnak tűnhet, de nagyjából 10 percnyi ismerkedés után már sokkal átláthatóbb az összkép. Itt választhatunk játékot (akár kategóriákra is bonthatjuk őket), megadhatjuk, hogy az angol, vagy a japán ROM-ot kívánjuk-e elindítani, megtekinthetjük CASPOntjainkat, valamint beléphetünk a menübe, ahol újabb lehetőségek fogadnak. A Menuben megtekinthetjük a trófeák állapotát, beléphetünk a store-ba, elolvashatjuk a már egyszer megszemlélt leírásokat, beállíthatjuk az alapdolgokat (hangok, fényerő, netkapcsolat, adatküldés, stb.), valamint pár haszontalan vackot (Copyright, Privacy, stb.) leshetünk meg. A játékok címe mellett ikonok szimbolizálják, hogy az adott cucc angol vagy japánul nyomható épp, hogy milyen fajta challege van hozzá (erről kicsit lejjebb írok még), illetve, hogy mennyi játékos játszhatja helyben, valamint, hogy azt Co-Opban, Tag Teamben, vagy VS-ben teheti-e meg.

Említettem az angol–japán ROM-okat. Nem csupán arról van szó, hogy választhatunk egy adott játék angol–japán verziói között, hanem arról is, hogy át kell állítanunk ezt a módot, ha azokkal a csodákkal szeretnénk csapatni, amik el se hagyták a szigetországot. Bizony, vannak olyan címek, amik csak és kizárólag japánul játszhatóak, mert sose jutottak el Amerikába vagy Európába!

Volt szó a CASPO-ról. Capcom Arcade Stadium POint-ot voltaképpen minden lenyomott menet után kapunk. Hogy mennyit, az a teljesítményünktől függ (tehát nehézségi fokozat, idő, lenyomott pályák, ellőtt continue-k, stb.). A pontok harácsolásával feljebb juthatunk a ranglistán, illetve a megfelelő mennyiséget bezsebelve szintet léphetünk, amivel különféle extrákat zsebelhetünk be (pl. háttérképeket). Amennyiben elkap a gépszíj és szeretnénk egy átlagos menetért járó pontmennyiségnél többet szerezni, úgy lehetőség van a rendszer által kiállított kihívásokat lenyomni. Ez lehet időfutam, vagy pontszám challenge, de időszakosan kapunk szezonális kihívásokat is. A lényeg, hogy challenge-módban a rendszer elveszi az összes segítséget, tehát nincs örök érme (értsd: örök continue), visszapörgetés, időlassítás, vagy mentés. Viszont több CASPO-t kapunk így egy játékért. Hogy melyik játékhoz milyen challenge-ek tartoznak, azokat a Select Game-ben láthatjuk a játék címénél, vagy közvetlenül a játék indítása előtt a menüben, ahol rábökve aktiválhatjuk. És ha már erről a menüről is szó esett…

Szóval megvan a játék, rányomunk és egy újabb menü fogad minket, ahol megnézhetünk és beállíthatunk mindent, ami az adott kabinettel kapcsolatos. Belőhetjük a nehézséget, a sebességet, a nézetet, az effekteket, a képernyőméretet, a kép orientációját (a vertikális shootereknél jöhet jól). Ha megtalálnánk életünk legprecízebb beállítását, akkor azt kiterjeszthetjük a többi játékra is! Megtekinthetjük a játék kézikönyvét (nem az eredetit sajnos) és – mint már említettem – a challenge meneteket elindíthatjuk innen is. Amennyiben csak egy sima csapatásra vágyunk, akkor azt a Start Game-re rábökve tehetjük meg.

Indítás után már csak az érmét kell bedobni és indulhat is a móka!

Jelenleg 32 klasszikus érhető el. Csomagokra lebontva a következőképpen néz ki a lista:

Pack 1: Dawn of Arcade (’84-’88)

 • 1942
 • Bionic Commando
 • Commando
 • Forgotten Worlds
 • Ghouls ‘n Ghosts
 • Legendary Wings
 • Pirates Ship Higemaru
 • Section Z
 • Tatakai No Banka
 • Vulgus

Pack 2: Arcade Revolution (’89-’92)

 • 1941: Counter Attack
 • Captain Commando
 • Carrier Air Wing
 • Dynasty Wars
 • Final Fight
 • Mega Twins
 • Senjo no Okami II
 • Street Fighter II: The World Warrior
 • Strider
 • Varth: Operation Thunderstorm

Pack 3: Arcade Evolution (’92-’01)

 • 1944: The Loop Master
 • 19XX: The War Against Destiny
 • Battle Circuit
 • Cyberbots: Fullmetal Madness
 • Giga Wing
 • Powered Gear: Strategic Variant Armor Equipment
 • Progear
 • Street Fighter II: Hyper Fighting
 • Super Street fighter II Turbo
 • Warriors of Fate

Ezeken felül ott van még az ingyenesen nyomható 1943 – The Battle of Midway is, illetve a külön megvásárolható Ghosts ‘n Goblins.

Ha negatívumot kellene említenem, akkor az az online multiplayer lenne, illetve annak hiánya. Pláne, hogy vannak olyan címek, amiket nem csak ketten, hanem hárman vagy akár négyen is lehet nyomni egymással. Ezen felül már csak egy múzeum módot hiányoltam, amiben extra képeket, videókat tekinthettünk volna meg. Továbbá nem bántam volna, ha a környezetként funkcionáló játékteremben kicsit jobban szétnézhettünk volna (mert csak minimálisan lehet), és ha nem csak egy végtelen folyosó lenne az egész. De ezek – az online kivételével – csak szőrszálhasogatások.

A játékok mind látványra, mind hangzásra hűen adják vissza azt az érát, amiben ezek a legendás címek kovácsolódtak. Már csak egy kis tömegmormolás effekt hiányzik a tökéletes illúzióhoz. Ugyan a listán található játékoknak csak töredékével volt lehetőségem anno megismerkedni pár kóbor perc erejéig, de pontosan úgy jelentek meg most a képernyőn és szólaltak meg, mint emlékeimben. Az újdonságok ereje viszont még mindig hat az olyan címeknél, amikről csak nem is hallhattunk akkoriban, mert csak Japánban voltak elérhetőek. Ilyen például a zseniális robotos beat ’em up Powered Gear, vagy az izometrikus Contra-klón Senjo no Okami II. Akik régen szerették a régi 2D-s, 16bites játékokat, azok ezeket a japán ínyencségeket is imádni fogják!

(Maga a Capcom Arcade Stadium ingyen tölthető le a PlayStation Store-ból: ebben a verzióban egyedül az 1943 – The Battle of Midway című játékkal lehet játszani. A Cenega Magyarország a további csomagokhoz biztosított hozzáférést. Köszönjük! Ezek a Capcom Arcade Stadium Pack 1: Dawn of the Arcade (’84 – ’88), a Capcom Arcade Stadium Pack 2: Arcade Revolution (’89 – ’92) és a Capcom Arcade Stadium Pack 3: Arcade Evolution (’92 – ’01), amelyeket külön-külön a linkekre kattintva lehet beszerezni 5420 Ft-ért, vagy egyben 13990 Ft-ért – ha így csapsz le rájuk, akkor megkapod a külön 699 Ft-ért beszerezhető Ghosts ‘n Goblins című alkotást is.)

4 hozzászólás

Hozzászólás

 1. Carrier Air Wing, OMG, húzom lefele!

 2. Majdnem mindegyik megvan coin-op eredetiben.

  2
 3. Köszi Cold a cikket is, meg a streamet is! Rózsaszín strucc powa’ 4 eva’! 😀