Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Capcom – a járványhelyzet ellenére az irodában dolgozhattak csak az alkalmazottak

Egy kibertámadás után.

Yoshihide Suga, Japán miniszterelnöke január elején vészhelyzetet hirdetett a szigetország több prefektúrájában – beleértve Osakát – a koronavírus-járvány miatt. A deklarációt követően a kormány arra kérte a vállalati alkalmazottakat, hogy vagy dolgozzanak otthonról, vagy korlátozzák az irodákban lévő személyzetek számát. A Business Journal értesülései szerint ennek ellenére is arra kényszerítette a Capcom a dolgozóit, hogy menjenek be az irodákba.

A leleplező jelentés a vállalat fejlesztőinek “valódi helyzetét” írja állítólag le, továbbá kiegészíti azzal, hogy ugyan a munkajogi törvényekbe nem ütköztek az intézkedések, felhívják a figyelmet a japán játékipar megkérdőjelezhető gyakorlataira. Tavaly novemberben a Capcom masszív kibertámadás áldozata lett, és több mint 1TB-nyi alkalmazotti és fogyasztói adatot loptak el tőlük. A lap értesülései szerint a Capcom a támadás miatt nem tudta egyértelműen kijelenteni, hogy biztonságos külső hálózatot hozott létre a távmunkához, ugyanis elvileg a VPN-ekkel is biztonsági kockázatok merültek fel. Emiatt teljesen elengedték a távoli munkavégzés rendszerét, így nem volt más választás, mint az irodába vinni a személyzetet. Állítólag egy ilyen e-mail ment körbe: “Elengedjük ideiglenesen a távoli hálózat elképzelését, a döntés alapján pedig nincs más választás, mint bejárni dolgozni” – ez állítólag szorongást és bizonytalanságot eredményezett a cégen belül. A Capcom azt nyilatkozta, hogy a vállalat komolyan veszi alkalmazottai egészségét és biztonságát, és hozzátette, hogy bevezette a rugalmas és eltolt munkaórákat, valamint biztosította a dolgozók bejutását. Az irodánál kötelező a maszkviselés és a távolságtartás, és hőmérsékletet is mérnek mindenkinél a belépéskor.

A Business Journal felhívta a figyelmet arra, hogy komolyabb, a vállalati kultúrát érintő problémákról lehet szó. A rugalmas munkaidő például a dolgozók pozíciójától függ a Capcomon belül. A lap arra is kitért, hogy az osakai cégnek nincs szakszervezete, és nem is engedélyezi a dolgozók érdekérvényesítő csoportjának létrejöttét. A Capcom azt felelte erre, hogy a japán munkajogot betartja, figyel az alkalmazottaira, és olyan környezetet hozott létre, amely figyelembe veszi jogaikat. Hozzátette, hogy nem tudja megerősíteni a szakszervezetek létrejöveteléről vagy a hozzájuk való csatlakozásról szóló híreket.

A Business Journal cikkét feldolgozó Kotaku is felkereste a Capcomot, amely válaszában megismételte az elhangzottakat, illetve hozzátette, hogy biztosított maszkot mindenki számára, tavaly áprilisban és májusban speciális fizetett szabadságot is lehetővé tett az otthonmaradás jegyében, idén pedig folytatta a járványra vonatkozó intézkedéseit, valamint a bejáró munkatársaknak konzultációt biztosított, hogy figyelembe vegye a személyes körülményeket is. A szakszervezetekkel kapcsolatban megemlítette, hogy ugyan jelenleg nincsenek a cégen belül, bármikor létrehozhatnak a dolgozók. Kényszerítés a cég szerint semmilyen formában nem volt.

Források: Kotaku, Business Journal

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Cashcom…

    1