Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Button City (PS5, PSN)

Don’t get cocky, it’s gonna get rocky!

Az 1996 decemberében PlayStationre megjelent Parappa the Rapper azon alkotások egyike, mely maradéktalanul égett bele egy teljes videojátékos generáció agyába, így az enyémbe is. Megérne egyébként szerintem egy önálló cikket az is, hogy mégis mi volt az a Parappában, ami brutálisan előkelő, 95%-os tetszési indexét eredményezte, de most maradjunk inkább annál a ténynél, hogy a PS5-re nemrégiben debütált Button City azért landolt nálam tesztelésre, mert egy 3D-s Parappát vizionáltam belőle. A Button City hivatalos leírása szerint “egy narratíva alapú játék barátságról és játéktermekről”. Ez mondjuk igaz, bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy egy kedves kis kalandról van szó cukorfalat állatszereplőkkel, sok-sok beszélgetéssel és mászkálással, nem túl ötletes minijátékokkal, és nem mellesleg egy jó adag unalommal.

A kaland során egy bátortalan, videojáték rajongó rókasrácot irányítasz, név szerint Fennelt, aki egy új városba költözvén felfedezi, hogy a helyi játékterem a település történéseinek középpontja. Itt hősünk megismerkedik egy csapat geek gémerrel, akik hamar maguk közé fogadják, hogy immár így teljes klánt alkotva megnyerhessék az arcade által szervezett bajnokságot. Fennel lépésről lépésre fogadtatja el magát a többiekkel és úgy en bloc a városka különböző lakóival is, mely folyamat ide-oda mászkálásban és egy beszélgetéseken alapuló “lightos” küldetésrendszerben teljesedik ki. Mindemellett időről-időre felbukkan “akció gyanánt” három különböző minijáték is, egy autóverseny, egy ritmusjáték és egy ügyességi gyűjtögetős “izé” is – sajnos mindhárom meglehetősen ötlettelen és sótlan.

Nem kertelek, minden infantilisségem ellenére sem tudtam megszeretni és dekódolni a Button City-t, sőt, igazából már azzal is gondom volt, hogy voltaképpen mely fogyasztói rétegnek pozicionálhatták ezt a szoftvert. Mechanikáját és narratíváját tekintve nagyjából “gyerekjátékként” aposztrofálnám (amivel semmi gond nincs, akár működhetne is), ugyanakkor végig olyan érzésem volt, hogy ezt a kalandot inkább egy negyvenes éveiben járó team – akik még emlékezhetnek rá, milyen érzés volt anno játékterembe járni! – készíthette saját magának, amolyan nosztalgiaként, arra bazírozva, milyen lehet mostanság a 11 éves srácok világa… hát, nem igazán ilyen. A dialógusok ugyan modernnek és aktuálisnak tűnnek, de elég erőltetettek, a poénok fájóan faviccek, a kezdetben chillesnek tűnő hangulat pedig hamar álmosító unalomba csap át. Nem rossz játék ez amúgy, de nehezen ajánlanám bárkinek is, főleg ennyiért. (Ja, csak mellékesen, a game nem adta be a trófealistát sem, ami PS5-ön azért elég meredek húzás.)

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Subliminal
Fejlesztő: Subliminal
Méret: 493MB
Megjelenés: 2021. augusztus 10.

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Cukker

  2. A szoftver időközben kapott egy frissítést, megérkezett a trófealista, de visszafelé nem adja be a serlegeket. Ehh.