Bear With Me – The Complete Collection (PS4, PSN)

A jobb öklöm nagyon meggyőző tud lenni.

Szerintem a point n’ click műfajt egyszerűen nem lehet megunni. Az utóbbi időben hihetetlenül rákattantam, egyrészt a Steamnek, másrészt a Big Fish Games-nek hála. Kiváltképp az utóbbi talált meg engem mostanság egyrészt egy két részes, meglehetősen oldschool, de nagyon cuki Murder She Wrote-tal, másrészt a nagy klasszikus és baromi nehéz Nancy Drew sorozattal, harmadrészt pedig az ismeretterjesztést is zászlajára tűző, fantasztikusan jó Hidden Expedition szériával. Úgyhogy még mindig inkább PC-s berkekben virágzik a műfaj. Ezzel együtt is szeretettel üdvözlök minden konzolos kiadást. Így amikor az egyébként általam eddig nem ismert Bear With Me – The Complete Collectiont megláttam a tesztelésre kínált cuccok sorában, rögtön lecsaptam rá és nem is bántam meg a döntést.

Nem csoda, hogy eddig nem hallottunk Ted. E Bear kalandjairól, hiszen a gyűjtemény első három epizódja 2016 és 2017 között jelent meg, kizárólag PC-re, mely trilógiát a tavalyi évben követte a The Lost Robots címre keresztelt, rövid előzmény. A négy részt magában foglaló teljes kollekció tavaly óta érhető el a konzolos játékosok számára is. (Hol volt ez eddig az életemből…?) Mint a képeken is láthatjátok, nem egy átlagos point n’ click-ről beszélünk, hanem egy “epizodikus noir kalandjátékról”, melynek két főszereplője egy tízéves kislány, Amber Ashfield, valamint az ő mindig morcos, és mindig rekedtes hangú magándetektív játékmackója, Ted. E Bear. Kettejük célja annak kiderítése, ki az a titokzatos, piros köpenyes alak, aki Amber nyomában jár, tüzeket gyújt és az eső áztatta Paper City utcáin lakosokat támad meg. Mivel a játék teljes univerzuma a kislány élénk fantáziájának szüleménye, magától értetődik, hogy a szereplők nagy része plüssállat, baba vagy robot, akik amúgy nagyon látványosan, rendkívül stílusosan vannak megrajzolva. Ugyanez igaz a noir filmekből ismert helyszínek (pl. étterem, tengerparti világítótorony, újság szerkesztősége) megjelenésére, valamint az átvezető jeleneteket képező képregényes oldalakra. Mindezek egészében a piros szín dominál a fekete és a fehér, valamint kettejük árnyalatai mellett, sőt legtöbbször még a szemcsés szűrő sem hiányzik.

A műfajnak megfelelően a kezelői felület nincs túlbonyolítva. A kurzort tudjuk mozgatni a bal analóg karral, illetve – az egeret imitálandó – a tapipaddal (van ennek hivatalos magyar megfelelője?) is. Azokat a tárgyakat, melyekkel valami dolgunk lehet, az X gomb azonosítja, a Négyzettel pedig az esetek túlnyomó többségében valamilyen szellemes, vagy annak szánt kommentárt hallgathatunk meg Bear szájából. (Kedvencem: “A lepedőket nem értékeljük eléggé.”) Az általunk felszedett objektumokat az R1-gyel megnyitható eszköztárban találjuk, ezeket kombinálhatjuk is egymással, a műfajra jellemzően nem mindig teljesen logikus módon. Az L1 pedig a térképet hívja elő, ahol a rendelkezésünkre álló helyszínek között utazhatunk. A sztoriban való előrehaladás feltétele a tárgyak kombinációjából álló rejtvénymegoldás, ami szerintem nem mindig pofonegyszerű, de hát pont ez a jó benne. Sokszor van olyan, hogy a szemünk előtt van a megoldás, csak nem vesszük észre, hogy mit kellene / lehet még felvenni az adott képernyőn.

A Bear With Me – The Complete Collection-t alkotó egyes részek rövidek, de velősek. A grafika nagyszerűségét már fentebb jellemeztem, a szinkron egyenesen zseniális. Rengeteg szöveg hangzik el, az idegennyelv-ismeret tehát kötelező feltétel. Negatívumként egyrészt a minden helyszínváltás között jelen levő töltőképernyőt, másrészt a karakterek lassú helyváltoztatását tudom megemlíteni, illetve olykor talán túl sok és erőltetett is a szöveg, de ennyi baj legyen. A konzolokon ritka madár point n’ click zsáner kedvelőinek mindenképpen ajánlom a Bear With Me-t.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Ha esetleg rendelkezel korábbi epizódokkal, akkor 3090 Ft-ért oldhatod fel az újabbakat, a The Lost Robots kiegészítő pedig 1529 Ft-ért szerezhető be külön a PlayStation Store-ból.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Modus Games
Fejlesztő: Exordium Games
Méret: 3.39 GB
Megjelenés: 2019. július 31.
Ár: 4590 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Utoljára a Still Life 2-vel játszottam hasonló stílusba
    Noir-os stílus tetszik, többen olyan filmnézős stílusban lehet neki ugrunk