Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Baobabs Mausoleum Grindhouse Edition – Country of Woods and Creepy Tales (PS4, PSN)

Interjú egy cigarettafüggő FBI ügynök vámpír padlizsánnal.

Szerintem a főcímmel elmondtam mindent, amit a Baobabs Mausoleum Grindhouse Editionről el lehet mondani. Ha bővebbre vágynál: Watracio Walpurgis, aki tényleg egy nikotinfüggő vámpír padlizsán FBI ügynök, egy szerencsétlen baleset miatt a 25 évente megjelenő, pontosan 64 lakost számláló Flamingo’s Creekben találja magát ebben a rettenetesen fura, három epizódból álló kaland és szerepjáték hibridben, amit őrültebbnél-őrültebb feladatok, szereplők színesítenek a 6-8 órás végigjátszás alatt. Mi történik, ha egybekotyvasztod Tim Burtont, az X-Aktákat, a Twin Peakset, nyakon öntöd egy kis Alkonyatzónával és Ponyvaregénnyel, majd egy jó adag videojátékos nosztalgiával? Hát minimum egy durva pszichedelikus trip. Ezt erősítik a furábbnál-furább megoldások, hangok (böfögések, brekegések és egyéb teljesen oda nem illő dolgok a legváratlanabb helyzetekben, valamint az agymenés zene, amiről csak annyit: szerepel benne a Hegyi király barlangjában-nak a polkásított feldolgozása), valamint az egyszerű, de annál színesebb és kreatívabb sprite-alapú grafika (valamint az epizódonkénti egy 3D-s szegmens) és abnormális feladatok.

A három epizódból én az elsőt éreztem a legerősebbnek, ez Watracio Flamingo’s Creek-be érkezését mutatja be. Lineáris, egyszerű, de szórakoztató teendők a végén egy picit irritáló dungeon szegmenssel. Itt ért a legtöbb WTF pillanat, ahogy próbáltam felfogni, mégis mi a bánatos fene történik körülöttem. Az epizód végére Watracius beleszeret az egyik helyi lakosba, aki ugyanazzal a lendülettel el is tűnik; a maradék két részben a bajba jutott hölgy megtalálásával fog telni. Sajnos a második epizód elviszi a játékot egy quasi open worldös irányba, ahol gyakran a logikát nélkülöző, olykor idegesítően el nem magyarázott mechanikák mentén lehet csak továbbjutni, míg a harmadik részre láthatóan elfogyott a szufla és izzadságszagú, valamint túlontúl triviálisra sikerült ez az etap, bár itt is jókat röhögtem.

…és ez volt a legnagyobb bajom a Baobabs Mausoleummal. Az sem zavart, hogy a humora néha átcsap teljesen (túlontúl) metába, csomó szál elvarratlan marad, mert a teljesen idióta hangulat sodort rendületlenül magával. Viszont játéknak sajnos sokszor gyenge és idegesítő a virtuális nyomozás, a harmadik rész elnyújtott autós (golfkocsiemberes?) etapjánál konkrétan a hajamat téptem az irányítás miatt, de a dungeon-ök is okoztak pár kellemetlen meglepetést a néha túl érzékény kezelés miatt. Másik oldalról a jópofán működő játékelemek (pl. a JRPG-k mintájára történő körökre osztott harc) inkább kerültek be fricskának és paródiának, mintsem értékelhető motívumnak a programba. Szerencsére, amikor már nagyon idegesített egy újabb, bénán megvalósított bossfight, ahol Watracius a folyton égő cigarettájával köpködi a tüzet (vagy jeget), akkor a tervezők rám oltottak valami iszonyat durvát a negyedik fal földbedöngölésével, avagy valami teljesen abszurd hülyeséggel (szardínia fa) – az ilyen pillanatok miatt nem bántam, hogy két délutánomat is rááldoztam erre a nem mindennapi élményre. Kár, hogy videojátékként teljesen felejthető, simán lehetett volna ebből egy kultjáték.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★
KÖZÉPSZERŰ
Kiadó: Zerouno Games
Fejlesztő: Zerouno Games
Megjelenés: 2021. február 26.
Ár: 7090 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás