Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
State of Play 2020. augusztus 6.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
Tokyo Game Show
Ubisoft Forward

Bad North (PS4, PSN)

Harcra fel, északi népség!

A Bad North igen kiváló példája annak, hogy miként lehet különböző stílusokat összekeverni úgy, hogy a végére egy kifejezetten élvezhető játékot kapjunk. Az alap kiindulási pont egyértelműen a tower defense volt, viszont itt az unalmas toronypakolgatás helyett valós időben, katonákat vezényelve kell megvédenünk az adott szigeten lévő épületeket. Mostanság még csak hasonlót sem láttam a piacon, így azonnal magába szippantott a játék.

Az első indítást követően a program felajánlja nekünk a tutorial módban való szárnypróbálgatást, amit vétek kihagyni. Gyorsan és érthetően adja tudtunkra a fejlesztőcsapat, hogy mit is kell csinálni. Ahogy az a címből is sejthető, az ellenfél csapatát a barbár északiak fogják alkotni, más néven vikingek. Kezdetben a fair play jegyében csak annyi rosszarcút küldenek a szigetünk ostromlására, amit még könnyűszerrel vissza tudunk verni. Később azonban fordulhat a kocka, mivel a katonák toborzása és a fejlesztések kiosztása kiemelten fontos szerepet tölt be. Ha nem megfelelő módon készülünk fel a csatára, akkor bizony könnyen megüthetjük a bokánkat.

A harcrendszer egyébként kifejezetten élvezetes, a katonák terelgetése könnyed és látványosak a csaták is. Úgy gondolom balgaság lenne azt állítani, hogy az egyszerű stílus és a rajzos látványvilág egyenlő a könnyű játékkal. Egyből a sztori legelején megtapasztaljuk, hogy nem tudunk minden szigetet megvédeni. Ha előre akarunk jutni és egy komoly haderőt szeretnénk kiépíteni, akkor bizony áldozatokat kell hozni. A hosszútávú sikerhez kell egy kis stratégiai érzék, mert különben a csapatok logisztikázása lesz a buktató.

Az előzetesek alapján attól féltem, hogy nagyon lassú lesz a játékmenet és a csaták is nyögvenyelősen fognak lezajlani. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna, hiszen a fejlesztők tökéletesen belőtték a hordában támadó ellenfelek mozgatását és csapatunk átszervezésének dinamikáját. Pont annyi időnk marad, hogy átgondoljuk a stratégiát és mozgósítsunk a csapatainkat, ha ez szükséges. Egy nagyobb sziget megvédése sem tart tovább 5-6 percél, így pedig ráunni sincs idő a játékra. Ezzel szemben akár “időrablónak” is lehet mondani, hiszen a gyors menetek folyamatosan arra sarkalltak, hogy még belefér az időmbe a következő sziget megvédése. Apró beakadások és hibák viszont sajnos vannak, és néha a csapatok is hajlamosak teljesen kiszámíthatatlan módon belemenni a küzdelmekbe. A kis hibák azonban sokszor az adott csapat vesztét is okozhatják. Sajnos, ha meghalt egy adott kaszt vezére, akkor onnantól már nem lehet visszahozni, ez pedig fájó tud lenni, ha már fejlesztéseket is eszközöltünk.

Ahogy korábban is említettem, a látvány az nagyon egyszerű, viszont ezt nem mondanám negatívumnak, mert a véletlenszerű generálás feldobja az egészet. Esetenként kifejezetten szép tájakat is ki tud keverni a gép, mindenféle dombokkal és vízeséssel. Amit inkább sajnálok, hogy a többjátékos mód teljesen kimaradt az alkotásból. Akár a kooperatív falu védés vagy a támadó – védekező felállást is szívesen kipróbáltam volna más emberek ellen, de ez most sajnos kimaradt a felhozatalból. A hangok és a zenék amúgy rendben vannak, kellő hangulatot teremtenek és összességében fokozzák az izgalmakat.

A több stílust egybegyúró Bad North egy kifejezetten szórakoztató játék lett. A multiplayer hiánya kissé fájó, viszont kárpótolt a tudat, hogy végtelen újrajátszhatóságot ad a játék a random generált szigeteknek köszönhetően. Az árcédula is egészen baráti, így aki szereti a vikinges háborúzást és a tower defense stílust, annak mindenképpen ajánlom kipróbálásra!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Raw Fury
Fejlesztő: Plausible Concept
Méret: 299.37 MB
Megjelenés: 2019. március 28.
Ár: 4590 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás