Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Arrog (PS4, PSN)

Ejaculatio praecox.

Amennyiben egy dolgot ki kéne emelnem, hogy mit szeretek legjobban az indie stílusú játékokban, azt mondanám, hogy ezekben a miniatűr gyöngyszemekben gyakran olyan különleges világokat tudnak megalkotni megálmodóik, melyekhez hasonlót a nagy költségvetéssel dolgozó fejlesztőstúdiók sajnos eddig még szinte (talán?) soha nem mertek felállítani. Mert ami nagy költségvetésű, az nem lehet elvont, nem lehet zavarba ejtő, és nem lehet semmiképpen szürreális – a nagyközönségnek szóló, nagy volumenű videojátékok világaikat tekintve általában kommersz munkák, méghozzá a financiális alapú, gyatra közízlést kiszolgáló biztonsági játék miatt. Az indie alkotások ugyanakkor hiába repíthetnek el végtelenül inspiráló dimenziókba, ha ezen világokból mindössze csak egy leheletnyit képesek prezentálni. Tökéletes példa erre az Arrog.

Ez a game stílusát tekintve egy digitális élmény, valami olyasmi különlegesség, amihez hasonlóval a PlayStation még a PS3-as időkben próbálkozott, valahol a The Unfinished Swan környékén. A történet gyakorlatilag egy utazás, melynek számomra az a magyarázata, hogy nem feltétlen’ kell konkrét magyarázatot keresni hozzá, sokkal egyszerűbb simán csak megélni. (Így ebben nagyon hasonlít a való életre, bár ez az emberiség nagyobb hányadának dekódolhatatlan feladat.) Az út során fény-, hang-, valamint ábra-alapú, intelligenciateszthez hasonló kombinatorikai feladatokat kell megoldani, melyeknél az elbukás lehetősége ezúttal nem áll fent.

Az Arrog az élmény tekintetében kiválóan teljesít, minden aprócska ötlete remekül működik, látvány és hangzás tökéletes elegyet alkot a tartalommal, azonban a kéj nem tart túl soká: nagyjából 60 percig. Ami viszont maximálisan becsülendő, hogy ezért a gyönyörűséges ejaculatio praecox-ért mindössze ezer forintot kell leszurkolnod, ráadásul emlékeztetőül még egy platina serleget is kitehetsz virtuális polcodra.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre, köszönjük.)

★★★★
REMEK
Kiadó: Nakana.io
Fejlesztő: LEAP Game Studios
Méret: 1.06GB
Megjelenés: 2021. február 5.

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Még egyszer biztos végignyomom, hátha valami allegorikus magyarázatot találok benne, de ha nem, az se baj. Féláron egy kb. 45 perces audiovizuális élményért jó volt. A feladatok egy fokkal nehezebbek is lehettek volna.