Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Alex Kidd in Miracle World DX (PS4, PS5, PSN)

Valami bűzlik a csodavilágban.

A legtöbb régi videojáték fejlesztő céget vagy kiadót hozzá lehet kapcsolni valami kabalafigurához. Így Pac-Mant a Namco-hoz, Bombermant a Hudson-hoz, Mega Mant a Capcomhoz, vagy Chocobót a Square-hez rögtön be tudjuk azonosítani. Ha azt mondom Sega, akkor kórusban rávágnátok, hogy Sonic, pedig a PlayStationhöz hasonlóan ott is egymás kezébe adták a kilincset a félhivatalos kabalák. Az első ilyen mostohagyerek Alex Kidd lenne. A Sega Master System rendszerén debütált nagyfülű kópé egészen 1990-ig szórakoztatta a nagyérdeműt, különböző tematikájú „világokban” játszódó kalandjaival. Hosszú nyugdíjazás után a legelső epizódot leszállította új köntösben a Merge Games: ez az Alex Kidd in Miracle World DX.

A remake-ben a legszembetűnőbb változást a vizualitásban érhetjük tetten. Minden képernyőt, ellenfelet és objektumot újraalkottak és mesés grafikai megvalósítás képében láthatjuk viszont az 1986-os művet. Egy gombnyomásra azonnal válthatunk ’86 és 2021 között, így még vadabb a kontraszt. Néhány eddig nem ismert NPC bekerült a programba, illetve a boss-harcokat is átszabták néhol, de lényegében ledarálhatjuk a klasszikust az új köntösben. Ebben egyetlen dolog akadályozhat meg minket, ami az irányítás lesz.

Borzalmas hitboxok és pontatlan, taknyon csúszós ugrásokat fogunk végrehajtani. Annyira hihetetlen számomra, hogy 1985 után kijöhetett úgy 2D-s platform játék, ahol nem tudom rendesen korrigálni az ugrást a levegőben és akár pixelpontosan ráérkezni a célra. Ezt már az első Mario is tudta könyörgöm. És akkor most a legnagyobb kánikulában, de még is érdeklődve és lelkesen köpködve káromkodok a televízió felé, miközben huszadjára hullok el a bruttó két perces pályákon. Hiába van ellenőrzőpont, ha csupán 2-3 életed ad próbálkozásonként, mert a trial and error rendszer itt kérem alássan nem érvényesül. Valami nagyon el lett cseszve a programban, de utolsó mentsvárként bekapcsolható az örök folytatási lehetőség, amit a teszt miatt muszáj volt használnom. Az utolsó pálya egyébként mocskosul nehéz, szóval hiába vergődtem el rendesen a feléig a stuffnak, itt egészen biztosan feladtam volna a könnyítés nélkül. Extraként megnyílik a szoftver eredeti portja, ami egy felskálázott Master System élmény, na meg egy Boss Rush mód is elérhetővé válik az arra vágyóknak.

Az Alex Kidd in Miracle World DX zárásaként kiötlött gondolataimat olvasószerkesztőm nem engedte a nyilvánosság elé tárni, így egy másik példával élnék helyette. Szinte biztos vagyok benne, hogy sokan találkoztatok olyan idős rokonnal, akinél mindig volt otthon egy kis világháború előtti szaloncukor, keksz, stb, amit akár az évek során átcsomagolt. Bár a sok tíz éves bonbon egy nagyon menő külcsínnel rendelkezett, benne a jóság egy csöppnyit avas, illúzióromboló rossz élményként maradt meg mindenkiben. Ilyen volt számomra a teszt, mert tényleg nem tudok mi mást mondani, hiszen a grafikán, a porton és a cross-buy támogatáson túl nem tud mit felmutatni a game. Az értékelőben látható 2 csillag remélhetőleg nőni fog egy patch képében, de sok esélyt nem látok rá.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Merge Games
Fejlesztő: Janken Team
Megjelenés: 2021. június 21.
Ár: 7090 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

1 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Pedig bejött volna, Master System-en rommá játszottam -kb. csak csukott szemmel nem toltam végig. Egyébként ez sajnos benne volt -mminth 2*-ot kap… Köszi.