Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Aktuális rashtalk” videojáték országból”

Ezen a héten két olyan témájú hír is előtérbe került, melyek “trashtalk”, azaz “beszólogatós” hangulatúak. Hétvégére tartogattam őket.- Tim Schafer, a Brütal Legend rendezője még mindig nagyon dühös Bobby Kotick úrra és az Activisionre, mert annak idején nem voltak vevők a játékra, ezért Schafernek végül az Electronic Arts szárnyai alá kellett menekülnie, hogy a game megjelenhessen. A rendező ezért pár nappal ezelőtt egy interjúban nyilvánosan “pöcsnek” és “f*sznak” nevezte Kotickot, aki “sz*rik” a videojátékokra. Az Activision PR csapata azonnal a védelmébe vette a nagyfőnököt, mondván szereti ő a játékokat, de csak a [i]jókat[/i]. Bár Robert Kotick valóban fura, eléggé pénzközpontú figura, annyit tudni kell róla, hogy ő volt az, aki bemondta: az Activision korábbi Spider-Man játékai sz*rok, ezért a Shattered Dimensions-t mindenképpen igényesre kell csinálni.Tegnap persze már jött a mosakodás: Schafer úgy gondolja, legközelebb inkább jobb lesz “tartani a pofáját”, és ellenőrizni, ki van-e kapcsolva a mikrofon, mielőtt nevükön nevez fontos embereket.- Valamivel frissebb trashtalk téma Cliff Harris, a Positech munkatársának beszólása, aki “gyökérnek” titulálta Mark Reint, az Epic főnökét, magát a stúdiót pedig “b*szódjanak meg” üzenettel díjazta. A mérges elszólás oka az volt, hogy állítólag egy szakmai témájú fejlesztői konferencián Rein egyértelműen kiröhögött több kisebb volumenű fejlesztőcsapat tagot (Robin Lacey – Beatnik, Sean Murray – Hello Games, Mark Morris – Introversion), amiért azok minden egyes hozzájuk beérkező játékosi véleményt megválaszolnak. Rein szerint “kit érdekel egy személy véleménye”?Harris úgy gondolja: lehet, hogy ők csak kisebb játékokat készítenek szűkebb közönségeknek, de legalább nem mondja meg egy multi cég, hogy mit csináljanak, és akik megveszik játékaikat, azok megérdemlik a törődést. Szerinte egy olyan AAA kategóriás stúdió, mint az Epic, nem képviselhetne ilyen gizda attitűdöt.2011-ben talán divatba jön az ütésváltás is, mint az ázsiai parlamentekben.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Olyan jóóóóóó lenne ha az új Mortal-ba lenne egy új, öltönyös karakter, akit csak verni lehetne.Ö lehetne a tutorial:Roby Mottick-nak hívnák, csak állna, és beszélne (Kotick beszólásokat morolna)Amúgy ha lenne Brütal Legend 2, lehetne Kotick az új fö geci, aki egy kabzsi banda manager-ként kiszipolyozná az igaz metált az emberek lelkéböl, és a játék végén öt is lefejezhetnénk.

 2. Kíváncsi leszek az UE4 -re , tuti TOP kateg lesz . Lehet sokak szerint már fapados , de nem mai , azért azt hozzá kell tenni . Nekik szól az első mondat !! 🙂

 3. Az epic egy rakás k@ka. Ennyi.

  • “Nagyon eltérő a véleményünk. Te gazdasági, pénzsóvár szemszögből látod őket, én abból, hogy olyan kreatív emberke, mint pl. én aki nem tud és nem is akar programozni is tud egy szépen kinéző és jól működő játékot összehozni. Az Unreal Engine-t nem azért szeretem, mert mit vagy épp mit nem tud, hanem azért mert van, létezik és szabadon elérhető. Olvasom a külföldi fórumokat, nézegetem a VF szakmában dolgozó fiúk lányok profiljait és azt látom, hogy a 75%-uk UE-ben készített pályákat, modokat mielőtt megkereste egy stúdió, hogy dolgozzon nekik.Az, hogy az Epic hogyan áll a fizetős licenszekhez meg kell, hogy mondjam most még hidegen hagy. Az, hogy a szakma “”mentora”” már sokkal jobban érdekel, de én is tudom, hogy csakis azért teszik, hogy a végén a hasznot (bevétel, ingyen kitanított fejlesztők, akik magukat képezték, hírnév a jól sikerült játékok után, stb.) lefölözzék és jól meggazdagodjanak rajta. Ettől még az olyanok mint én ugyan úgy nyerünk rajta. Ha neked szúrja a szemed, hogy sok UE játék porosodik a polcon is csak azért lehet, mert sokan dolgoznak benne, vele, általa így sok tehetséges vagy épp feltörekvő fiatal jutott munkához.”

   • Van egy csomó többé-kevésbé ingyenes fejlesztő készlet, a legtöbb persze sokkal kevesebbet ér mint az UE.De ha nem lenne az UE, a kreatív emberkék, akik nem feltétlenül akarnak megtanulni komolyan programozni ahhoz, hogy csak megmutassák az elképzeléseiket, ezek az emberek az UE nélkül is megtalálnák ezeket a lehetőségeket. DarkBasic-től, BlitzBasic-tól kezdve, Multimedia Fusion-on keresztül akármeddig.Az Epic-kel talán csak az a baj, hogy szerintem két lovat akar megülni egy fenékkel. Az ingyenes/olcsó fejlesztő készletek, ne adj isten pályaszerkesztők az egy dolog, a professzionális motor meg egy másik.A feltörekvő dolgozó persze örül, hogy elvileg egy pro rendszeren tanulja meg a szakmát. És mivel ezt ismeri, ezért az ezt licenszelő cégeknél is el tud helyezkedni ne adj isten.És ez így szép és jó.Csakhogy ott van az átbaxás, hogy a szakmát megtanulni nem annyi, hogy megismeri az Unreal fejlesztő készletet. Másrészt a motor is manapság sajna tényleg fapados, persze fejlesztik, meg minden, de akkor is a ma elérhető ilyen rendszerek között már nem a mezőny elején van. Ergo aki ezt használja valójában még csak lehetősége sincs, hogyvalami tényleg tutit csináljon.Pár éve persze más volt a helyzet. Akkor az UE3 az élvonalban volt (még), azonban akkor még nem volt ingyenes!

    • “Gondolom programozó vagy…sajnos a programozók és a designerek, grafikusok agya teljesen másképpen gondolkozik. Ha csak Ti fejlesztenétek játékokat, akkor a Pac-Man 3214-nél, ha meg csak mi, akkor meg még mindig az asztali társasjátékoknál járnánk. Azt én sem tagadom, hogy a PS3-on és 360-on már zsákutcában van az UE motor és egy totális újratervezés hozná fel ismét, de a fapadosat még mindig erősnek érzem. Attól, hogy a kezeléséhez már nincs rátok szükség ez ezáltal a csapatok felállása a többségében programozóról többségében kreatív szakemberekre változott még nem kell a süllyesztőbe küldeni. Az UE olyan mint egy városi kis autó. Sok mindenre jó, de hosszú útra már nem érdemes vele menni, egyedi igényeket, mint pl. terep rally meg ne várjunk tőle, mert nem az a célja. Így vagyok ezzel a SK és a többiek “”nyavalygásában”” is. Aki profi dolgot akar, az valóban írjon sajátot (vagy használja ki 100%-osan azt amije van), aki meg fejlesztés közben jön rá, hogy amit választott nem képes arra, amit ő kitalált magára vessen. A használati utasítás és a sok dokumentáció kitér mindenre ergo a fejlesztés tervezési fázisában tudniuk kellett ezeket. Nem a közepén kell elkezdeni reklamálni, hogy most kitaláltuk ezt de nem tudjuk megcsinálni mert nincs benne az engine-ben. Az SK tehát nem tervezett előre elég körültekintően vagyis a felelősség őket terheli. Ebben a szakmában aki nem tud megtervezni egy játék fejlesztését és ezáltal sok jó szakember munkahelye szűnik meg meg is érdemli a bukást.”

     • Höhöhö, most ezt nem tudom, hogy dícséretnek, vagy alázásnak tekintsem, hogy kódernak nézel:DHobbi szinten foglakozom ezekkel a dolgokkal, majd ha nyugdíjba megyek talán komolyabban is, ki tudja!?:)De a magam részéről inkább dizájnernek, esetleg grafikusnak tartom magam, a kóderekről nekem is megvan a különbejáratú véleményem amúgy.:)10 évvel ezelött, amikor haverokkal komolyan gondoltam, hogy egy játékot összebunk a 10 ujjamat megnyaltam volna egy ilyen unreálos fejlesztőkészletért. De valszeg ezzel ugyan úgy nem jutok semmire, mint ahogy annélkül sem jutottam, és tudom, hogy ez főleg rajtam múlott.Szóval ezért mondom, hogy egy kicsit becsapós a dolog, a dolgokat könnyebbnek tünteti fel, mint amilyenek valójában. Elérhetőnek, kifizetődőnek.De pl. hány színész lakik Halivúdban?Rengeteg!És hányan dolgoznak a Mekiben és gyak fizetnek azért, hogy meghallgatásra járhassanak, meg külön órákat vesznek, meg befektetnek gyakorlatilag magukba?Az ott élő színészek többsége tartozik ebbe a kategóriába!És hánynak sikerül ebből kitörnie?Ezerből talán egynek!? És ha B múviban, vagy pornóban játszhatnak az már karriernek számít. Attól, hogy most már ez intézményesítve van gyakorlatilag a játékfejlesztésnél is az unreálos fejlesztőkiten keresztül, attól még minden ugyan olyan, mint ott is, vagy akár mint volt az UE elött.Ha pl. Carmack játékmotorját használod, akkor ne várd hogy a te garázsodban is ott állnak majd a Ferrárik.Ne a mestereket kövesd, hanem azt, amit ők is követnek! – ősi kínai mondás.Amúgy az SK-nak meg azért rendesen van múltja, amikor az Epic még olyan shareware ugribugrikkal foglalkozott, mint a Jazz Jackrabbit, akkor a SK már a Fantasy Empires/Dark Legions szintjén volt azért. Szal valszeg meg tudnak tervezni egy játékot.Az SK maradt egy kisebb fejlesztő stúdió, az Epic meg elment az üzleti világ felé.

     • Lelked rajta. Ha neked a többi jobban bejön, mint a UDK akkor csak hajrá. Te sem fogsz meggyőzni engem róla, hogy sz*r, én sem téged, hogy jó úton halad ez a tendencia aminek az egyik úttörője. Szóval 0-0 és vége.

 4. Ez a Kottick egy tök fasz az biztos, az Infinity Wardot (saját egyik legjobb csapatát) simán hidegre tette a hipermacsó, últramenedzser hozzá állásával. Azt felejti csak el, hogy nem azért vannak jó játékok nála, mert olyan okos, hanem mert sok a pénze. Persze kérdés, hogy mennyire. A gazdag emberek is tudnak időről-időre olyan balfaxsáhot csinálni, amit már az ő pénztárcájuk sem bír el, ekkor jönnek általában rá, hogy mindkettő adottságuk (pénz + ész) is ugyan úgy véges, mint másoknak. 😀

 5. Ez lol.Ekkora poén beszólásokat?!?!?!?!?!lol

 6. az epic inkább csináljon mást is az unrealeken kívül.

 7. de komoly, tök jó ez a trashtalk kifejezés. :Dez komoly volt, gamer pletykák. 😀 mondjuk a spider-man játékok tényleg rosszak voltak. 😛

 8. Nem szeretem a Rhein-stílusú,öntelten nyilatkozó pöcsöket,még ha a sikerek után van is mire gizdának lennie,köztudottan,magasról lehet igazán szépet pofára esni.Csak nehogy a lesajnált játékostársadalom beintse a rettenetest a kasszáknál,ha a Bulletstorm,vagy a Gears of War 3. nem fogja hozni a megkívánt szintet.Bár erre kevés esélyt látok.

 9. Ez a Mark Rein egy sült paraszt. Mi az , hogy mi érdekel egy ember véleménye???? Hát nem nekik csinálják a játékokat? Egyetértek Harris-szel b*szódjon meg ez a bunkó.

 10. Szájkaratés banda! 😛

 11. Ajaj, mi lesz itt?!

 12. Ez tetszik !!!

 13. Cliff Harris-szel egyetértek. Mark Rein mindíg is gizda volt.

 14. legközelebb verekedős videjót kérünk szépen!! 🙂