Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

Aerial_Knight’s Never Yield (PS5, PS4, PSN)

Dallamos futkorászás.

Szeretem a zenés videojátékokat, mert rengetegféleképpen lehet kreatívan felhasználni bennük a muzsikát. Sokszor beszéd sem kell hozzá, hogy egy komplett történetet el lehessen mesélni. Erre nagyszerű példa a Sayonara Wild Hearts (ha nem ismered, akkor nézz utána feltétlenül!). Aztán van egy csomó olyan stuff, ahol a zene szerves részét képezi a játékmenetnek. Ilyen például a Lumines, a REZ vagy a Child of Eden. Az éltető ritmus sok játékot megihletett, ahogy a most bemutatásra kerülő nonstop futkorászós címet is. Maga a műfaj alapból kedves a számomra, elég sokat Bit. Tripeztem annak idején. Van egy bizonyos bája ezeknek futós szoftvereknek, az egyszer biztos!

Egy végtelenül egyszerű ritmikus game az Aerial_Knight’s Never Yield, amiben egy fiatalember cipőjébe bújva kell túlélnünk egy őrült kalandot. Magáról a történetről baromi keveset fogunk megtudni, a pár másodperces intro és pályavégi videók eléggé szürreálisak. Minden esetben emberünk folyamatosan mozgásban lesz, célunk pedig, hogy az átlagosan 3-4 perces szinteken épségben végigtereljük őt. Akadályokon kell átbukdácsolni, vagy valami mozgó tárgy elől kitérni, ezeket a program színkódokkal jelöli, hogy időben tudjunk reagálni. Minél keményebb nehézségi szinten próbálkozunk, annál kevesebb lesz az időablak a cselekvésre, és a belassító effekttel is szűkebb marokkal bánnak. Ugorhatunk magasra, szökkenhetünk egy aprót, becsúszhatunk vagy akár még gyorsabb tempóra kapcsolva előre dőlve faltörő kosként vágtázhatunk. Ez a négy cselekvés a teljes repertoárunk, amit vagy a d-paddel, vagy az akció gombokkal varázsolhatunk elő.

A színek miatt könnyebben ráállhat az agyunk a dolgokra, de szükségünk is lesz odafigyelésre, mert a kezdeti lagymatag pályák után bekeményít a game. Rengeteg üldözés és paranormális dolog veszi kezdetét, ami végett sűrűsödni fognak az akadályok. Néhol megváltozik a perspektíva, például szemből jönnek a rakéták, miközben egy épület oldalán rohangálunk. A kezdeti szögesdrótos kerítések átugrálását átveszi egy végeláthatatlan vesszőfutás, ahol csupán a reflexeinkre támaszkodhatunk (szerencsére ellenőrző pontok vannak).

A látványvilág stílusos, nem nevezném szépnek, hanem inkább művészi. Ami viszont bitang jó benne, az a muzsikák és ettől tud igazán működni a buli. Hangrendszeren szuperül átjött a dübörgés, élvezet volt hallgatni a dzsesszes melódiákat. A szoftver nem túl hosszú, így hamar letudható az tucat pálya benne. Amíg tart élmény és kikapcsol, sokkal többet nem nagyon tudnék mondani róla, korrekt árért egy rövid, de szórakoztató program ütheti a markunkat.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Headup Games
Fejlesztő: Aerial_Knight
Megjelenés: 2021. május 19.