Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

Adam’s Venture: Origins (PlayStation 4, PSN)

Szerintem én vagyok a jó példája annak, amikor egy játékos rég megszűnt egy bizonyos márkához vagy platformhoz ragaszkodni. Inkább azt veszem figyelembe, hogy az adott game milyen felületen és ott milyen minőségben érhető el. Következésképpen az utóbbi időben rengeteget játszom PC-n és tableten is, mely két masina a kalandjátékok gazdag termőtalaja. Az egyik nagy célom, hogy a műfaj egyik igazi klasszikusának számító Broken Sword szériát végigvigyem a negyedik részig, mire a PS4-es ötödik epizódnak érdemben nekiugorhatok (és persze beszámolhatok róla jelen oldal hasábjain.) Jól haladok, mert már csak egyetlen rész, a negyedik van hátra a befutásig. De mellette több, kevésbé ismert címet – pl. Nancy Drew sorozat – tologatok jobbára PC-n, így hát akár azt is kijelenthetném, hogy nekem már kevés újdonságot tud hozni a műfaj, ha nem látnám újra és újra ennek megcáfolását, származzon az akár még az előző évtizedből. Inkább arra lesz egyre jobb rálátásom, hogy milyen egy zseniális kalandjáték, a két generációval ezelőtti technológia dacára is.Az [B]Adam’s Venture: Origins[/B] ugyan sajna tényleg nem tudott túl sok újdonságot felmutatni. Nekem. De nem azért, amelyet az előző bekezdésben írtam, hanem mert a játék nagy részét már láttam kb. két évvel ezelőtt. Ez volt az Adam’s Venture: Chronicles, melyről [URL]http://playstationcommunity.hu/note/10661]ITT[/A] találjátok a tesztet. Sőt, a PC-s játékosok akár hét évet is visszaugorhatnak az időben, mert az eredetileg három epizódból álló sorozat azon a felületen debütált még 2009-ben. Tanulságos lenne azt az üzleti analízist megnézni, mely arra késztette a holland Soedesco-t, hogy immáron a harmadik bőrt húzza le a kasszasikernek bizonyára aligha nevezhető Adam’s Venture-ről. Mert hogy az Origins – címével ellentétben – csupán ismétlés, pepitában. Állítólag ezzel a lépéssel igyekeznek új életet lehelni a sorozatba, viszont az esetleges vadiúj részre nemigen látok sehol ígéretet.
[YOUTUBE]uaIeman1_ZQ[/YOUTUBE]Szóval, jelen kiadvány címeként találóbb lett volna az Adam’s Venture: Remastered. A cucc egészéről nem tartom célravezetőnek egy szokványos tesztet írni, mert szinte minden olyan, mint a Chroniclesben, az érdeklődők forduljanak hozzá. Különbség egyrészt az egyes fejezetek egymásutániságában van, mert a Chroniclesben másmilyen volt a sorrend. Abban tulajdonképpen a három fő rész (Search for the Lost Garden, Solomon’s Secret, Revelations) uralta a történetmesélést, míg az Originsben egy nagy, koherens sztoriba igyekeztek beleintegrálni a mondanivalót. A valódi különbséget csupán azok a szegmensek jelentik, ahol a főhős új és forradalmi, eddig soha, egyetlenegy játékban sem látott eszközét, a horgonyt használja – de legalább a megvalósítás jól sikerült, és viszonylag egyszerűen, dinamikusan lehet vele közlekedni. A kütyü egy-két olyan szekvenciában is tiszteletét teszi, mely – lövöldözés, öldöklés továbbra sincs – akciódúsnak szeretne látszani, ám ilyenkor is általában egyetlen gombot kell nyomogatnunk, az adrenalinszint maximum két-három százalékos emelkedése közben. Másrészt természetesen technikai oldalról igyekeztek kalapálni szerencsétlen Adamen, több-kevesebb sikerrel. Ezt a Unity 5 névre hallgató új motor és az új, szebb küllem igyekszik szolgálni; hát, én csak annyit tudok erről írni, hogy a 2003-as Broken Sword 3 sokkal jobban néz ki nála PC-n, az animációk meg egy lapon sem említhetők. Ritkán írok ilyeneket, főleg a szívem csücske [I]tombréjderes[/I], felfedező és kaland, vagy akció-kaland műfaj tagjairól, de az Adam’s Venture: Chroniclest igazából senkinek sem ajánlom feltétel nélkül. Legalábbis akkor nem, ha meg kell venni. Az ára egy teljes játéké, ez egyenesen felháborító, mert ugye nem arról a minőségről beszélünk, amit mondjuk a TLOU: Remastered produkál. Szóval, ha nagyon olcsón van és nem volt meg a Chronicles, a műfaj kedvelői eltölthetnek vele pár órát és röhöghetnek Adam eszméletlenül hülye (de nem Nathan Drake és George Stobbart-féle, zseniálisan hülye) poénjain, egyébként költsétek a pénzeteket ennél sokkal jobb anyagokra. Vagy gyűjtsétek a U4-re, és kezeket továbbra is a paplan fölé. :)(A játék megvásárolható a PlayStation Store-on, PS4 platformra, ára 14.990 Ft.)

7 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Broken sorozatról blogolj Petu, hátha kedved kapok hozzájuk. 😀

  2. Nagyon sajnálom a cuccot, mert jó belépő lehetett volna akár nekem is. Ezen az áron és ilyen minőségben viszont kimarad.