Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

A Way Out – túl a 3,5 millión, az It Takes Two nagyon más lesz

Alkotója nem érti mi a f*** van az Xboxnál, hogy ilyen konzolneveket adnak.

Josef Fares, a Brothers: A Tale of Two Sons és az A Way Out alkotója, akitől a híres/hírhedt “b*ssza meg az Oscar-díj!” is elhangzott, az IGN-nek adott interjút.

Kifejtette, hogy börtönszökős, kooperatív kalandjából már 3,5 millió példány fogyott, és kitért arra, hogy stúdiójának, a Hazelightnak a következő alkotása, az It Takes Two “teljesen más lesz”. Elég erőteljesen számolt be arról is, hogy nem teljesen érti, hogy mi történik az Xboxnál: “K****ra zavaros az XSX neve.”

A beszélgetés során szó volt arról is, hogy Fares gyakorlatilag létrehozott egy újabb alműfajt, a narratív kooperatív kalandokét: történetközpontú élmények ezek, amelyeket azonban csak mással lehet nyomni. Ennek előfutára volt a Brothers: A Tale of Two Sons is, bár azt egyedüli játékra találták ki, hasonló elvek mentén – de persze ketten is játszhatták egy kontrolleren. Fares szerint nagyon izgalmas, hogy az ilyen alkotások milyen érzéseket válthatnak ki a játékospárosból: feszültség keletkezhet, valamint kapcsolatuk is alakulhat tovább, szerinte pedig ezt érdemes körbejárni. “A legjobbak vagyunk ebben, mert más ilyet nem is csinál” – mondta. Ennek egyik oka az lehet, hogy Fares olyan ritka magabiztossággal rendelkezik, amellyel meg tudja győzni a kiadókat.

“Ha hiszek valamiben, semmi sem állíthat meg. Természetesen senki sem hitt az A Way Outban – még az EA se gondolta, hogy sikeres lesz, de hittek bennem. Engem nem érdekelt, azt mondtam: ‘Ez meg fog történni’. Most túl vagyunk a 3,5 millión. Ez őrület egy 30-35 fős csapat számára. Ennyi eladott példány pedig azt jelenti, hogy majdnem hét millióan játszhattak ezzel. Tiszta dili. Számomra bebizonyosodott, hogy a legfontosabb követni a szenvedélyedet és azt, amiben hiszel. Úgy gondolom, hogy biztos volt már olyan az iparban, aki akart csinálni ilyesmit, de nem merte megvalósítani, mert félt a következményektől. Néha azt gondolom, hogy szét kell b***ni a dolgokat és követni az álmainkat. Csak ez számít.” Úgy véli, hogy ha többen csinálják ezt, a kiadók is meglátják, hogy van rá igény. Ezt szeretné bebizonyítani újra az It Takes Two-val, de másfajta történeten keresztül.

Míg az A Way Out börtönszökős története olyan volt, amit maguk a készítők is komolyan vettek valamennyire, az új alkotásban más hangulat uralkodik. Meseszerű elbeszélést láthatunk egy a válás peremén álló párról, akiket egy varázskönyv babává változtatott és próbálja őket újra összehozni. A könyvet természetesen Fares alakítja. Míg tónusában más, mechanikáját tekintve arra épít, amit az előző projekt népszerűvé és egyedivé tett. A kooperatív élményen keresztül különféle feladványok és tevékenységek szolgálják a sztorit, építve a játékosok közötti kapcsolatra, hogy elmeséljen valamit a szereplők közötti kapcsolatról. Fares így nem csak, hogy létrehozott egy műfajt, de maga tölti meg játékokkal – mert más nem. Elkötelezett híve annak, hogy a játékmechanika és a narratíva össze kell, hogy fonódjanak, és úgy véli, hogy a legjobb módja ennek az ilyen játékok megvalósítása. Maga Fares nem is feltétlenül a két játékos által űzhető, sztoriközpontú kalandokban hisz, hanem – legalábbis egyelőre – úgy gondolja, hogy ezek tudják megvalósítani, átadni a leginkább elképzelését.

Az alkotó következő projektjét is kitalálta már, és hamarosan bele is vágnak. A konzolok közti különbségek egyáltalán nem érdeklik, kizárólag a játékokra szeretne fókuszálni, és nem energiát ölni abba, hogy különlegesebbé tegye az egyik gépen vagy a másikon kalandját. A PlayStation 5 és az Xbox Series említése kapcsán kisebb kitörés zajlott le:

“Mi a f*** történik a Microsofttal? Teljesen elszálltak. Mi a f***? Mármint, Series S, X, Mex, Next. Ki érti ezt? Őrület. Nevezzétek Microsoft Boxnak és ennyi. Nem értem. Teljesen el van b***va. Hidd el, még ők sem értik a saját irodáikban. Mi ez az X, S… Nem értem, mi a f*sz?!”

Bár humoros megnyilvánulása, de közben elég jó képet fest arról, hogy milyen alkotó ő, és mitől különleges rendező: egyáltalán nem tűnik mesterkéltnek, lelkesedése lehengerlő, és a hitetlenkedőket, kétkedőket a nyers akaraterejével tarolja le, hogy utána lenyűgözze őket is és mindenki mást alkotásaival. A kompromisszum nem az ő pályája, és pontosan jelleme miatt lett filmrendezőből játékrendező.

Az It Takes Two március 26-án jelenik meg PlayStation 4-re. Az A Way Out és a Brothers: A Tale of Two Sons egyaránt kapható PlayStation 4-re, utóbbi pedig PlayStation 3-ra is.

6 hozzászólás

Hozzászólás

 1. ! Ez az It Takes Two nagyon komoly! 🙂 DE TÉNYLEG!

 2. Eddig azt hittem, csak nekem van ezzel gondom, mert sokszor fingom nem volt, hogy épp melyik xboxról van szó, ha valahol épp szóba került. De akkor most megnyugodtam, hogy nem vagyok egyedül.

 3. Sértve érzem magam a kijelentése miatt és KÖVETELEM, hogy kérjen bocsánatot! Náci, rasszista és kirekesztő! Homofób! Transzfób! Fasiszta! Homofób! (ja, ez már volt)

  2
  • Határozottan sérti a zikszbokszosok méltósághoz való jogát. Remélem Portlandtől New York-ig tüntetések lesznek autó gyújtogatással és bolti foszgotatásokkal! Egy haladó demokráciában így kell tiltakozni.

   Ja és remélem a csávó Twitter fiókjátis felfüggesztik.

   1
 4. Bírom a palit. Legalább kimondja amit gondol,mellette még igaza is van.

 5. Igaza van.
  Szerintem más sem érti ezt az agyatlan névválasztást 😀