Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

A Tale of Paper (PS4, PSN)

Tét nélkül.

2021-re magabiztosan kijelenthető az, amit már eddig is sejtettünk: az indie címek jelentik a videojátékok világában azt a kifejezési formát, ami nem hogy megüti vállalásban az illékony AA és több száz fős AAA projektek szintjét, de sok esetben túl is szárnyalja azt. A tálalás tekintetében legyen szó nosztalgikus óriás pixelekről, 3D-ről vagy szívmelengető rajzolt grafikáról, a tisztán árkád célú és vagy minden szinten igénytelen alkotások kivételével szinte mindegyik játékban ott van valamilyen mondani akarás. Beszélni akarnak a gyászról és a halálról. Beszélni akarnak arról milyen nyomasztó az, amikor nem lehetsz önmagad. Beszélni akarnak az emlékezésről és a felejtésről. Beszélni akarnak arról, amikor szép lassan felőröl az élet és többé nem látod a kiutat a szürke hétköznapok labirintusából.

A Tale of Paper esetében éppen ezért eleinte felettébb furcsa volt, hogy tesztalanyunk az elejétől fogva nem akar semmi olyat mondani, amit a fejlesztők nem írtak le a ToP-hez tartozó honlapon: “Bújj Line, a papírkarakter bőrébe, aki különböző formákká tud átváltozni, hogy új képességeket kapjon.” A játék karakterre pontosan erről szól, se többről, se kevesebbről. Ez egyfelől nem rossz dolog, hiszen nem próbál másnak látszani, mint ami, de felesleges olyan jellegű többlettartalmat várni, mint ami a hasonló zsánerben utazó Little Nightmarest, illetve Unravelt igazán szerethetővé tette.

Na, de nézzük pontosan miről is van itt szó: Elsősorban egy Line nevű origami karakterről meg a körülötte lévő világról, tele csodákkal és veszélyekkel. Akad némi történet is, amit erősen megkérdőjelezhető módon a gyűjtögethető vackok mögé rejtettek el, így ha nem nézel be a sötét helyszínek még sötétebb sarkaiba, simán lehet, hogy lemaradsz egy csomó egészen érdekes és érzelemgazdag eseményről. Ha pedig levesszük a sztorit, ami marad éppen csak megüti azt a szintet, hogy ne érezd teljesen elpocsékolt időnek azt a pár órát, amit a Tale of Paperbe beleraktál.

Szóval a cucc egy akció-platformer, amiben a papírcsávóval mész egyik helyszínről a másikra a nálad sokkal nagyobb tárgyak között lavírozva, néha pedig kétségbeesetten próbálsz rájönni mit is kellene pontosan tenned a továbbjutás érdekében, a játék ugyanis teljesen mentes a verbális vagy írott kommunikációtól. Ha ezt felszorozzuk a korábban is említett sötét helyszínekkel és megemeljük a tétet a bizonytalan kamerával, fél óránként legalább egy összevissza kerengéssel fűszerezett agyvérzés simán összehozható. Sajnos maga a platforming s bőven hagy maga után kívánnivalót, a kressbandikútosan képernyő felé futós részeket nem is említve, ilyenkor ugyanis csak a vakszerencsén múlik, hogy az adott szakaszt sikerül-e teljesíteni. A játékmenetet hivatott színesíteni a különféle átalakulások sora, de ezek annyira speciálisan csak egy-egy szituációra vannak kihegyezve, hogy nem jelentenek igazi felüdülést.

Jópofa ötletnek tűnik például, hogy papírgalacsinná változva bejuthatsz olyan helyekre, ahol az alap alakodban nem férsz el és el is képzeltem milyen fasza lesz vidáman végiggurulni az összes helyszínen, amikor hirtelen arcul csapott a valóság. Galacsin alakban egyáltalán nem tudsz mozogni!, így csak és kizárólag akkor lehet használni, ha egy lottósorsolásos fémcsúszda előtt vagy. A papírrepülő (ami viszont TÉNYLEG tökre kúlan hangzik) dettó ugyanez, gyakorlatilag használhatatlan ez a forma is, ha éppen nem olyan résznél vagy, ahol viszont használni KELL a képességed.

Mindehhez közepes (és tényleg nagyon nagyon sötét) grafika, fantáziátlan pályadesign és lehangoló hanghatások társulnak, szóval ja, ezt a játékot max akkor vegyétek meg, ha akut platformerelvonási tünetekben szenvedtek.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★
CSAK ÓVATOSAN
Kiadó: Gammera Nest
Fejlesztő: Open House Games
Megjelenés: 2020. október 14.
Ár: 5240 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

5 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Tale of toilet paper? 😀

    2
  2. ez kimarad, a Little Nightmares II-t viszont akciózhatnák, kicsit sokallom érte a tizenezres árat…

  3. Ok, köszi, ez kimarad. 🙂