Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

A S.H.I.E.L.D. ügynökei 2. évad – évadkritika

A S.H.I.E.L.D. ügynökeinek karrierje nehezen indult be. Ugyan a Bosszúállókban elhalálozott Coulson ügynököt feltámasztották és megtették a sorozat főszereplővé, de a többi szereplőt nehéz volt megszeretni. Az évad első fele felejthetőre sikerült, sok dolog meg csak felvezetésként szolgált és emiatt elsőre nem voltak annyira érdekesek.A félévzáró után azonban kicsit javult a helyzet, a sorozat kezdte megtalálni a stílusát, az Amerika Kapitány: A tél katonájának történései pedig megmentették a szériát, ezzel egy újabb esélyt adva Coulsonéknak. Hőseink éltek is a lehetőséggel és bár a tavalyi gyenge kezdés a nézettségre is hatással volt, a folytatás már minden téren stabilan teljesít.A második szezont a készítők a félévzáróval szépen kettébontották: az első felében megismerhettük az áruló Ward és a terepügynökké vált Skye családi hátterét, valamint a földönkívüli lényből (Kree) nyert szerrel való feltámasztást és az ezáltal később jelentkező mellékhatást a Hydra által is üldözött Obeliszkkel (benne egy Terrigen kristállyal) értelmet nyert, míg a másodikban az új, igazi S.H.I.E.L.D. és az Embertelenek kerültek előtérbe.Szerencsére mindegyik történés kellő mennyiségű időt kapott, egyik sem telepedett rá a másikra, valamint jótékony hatással voltak a karakterekre is. Közülük egyértelműen Coulson és Skye került a reflektorfénybe. Előbbi immáron a S.H.I.E.L.D. direktoraként szeretne mindenkit meggyőzni arról, hogy a Hydra és ők nem egy és ugyanaz, közben pedig a visszatéréséül szolgált szer által előjött faragásra keres magyarázatot, míg a leányzót valamelyest Ward és apja, a képregényekből is ismert Calvin Zabo rántja bele a slamasztikába és az idegen város megtalálásáért szóló hajszába. Valószínűleg Skye-nál a készítők meglépték ugyanazt, amit Mike Peterson figurájával tavaly. Belőle lett Deathlok, amit még maga a színész sem sejtett anno, míg Skye-ből anyja Embertelen származása révén és a Kree templomban az Obeliszkkel előidézett eseménynek köszönhetően a képregényekből is ismert Quake lett. Persze azt sejteni lehetett eddig is, hogy a Skye egy felvett név, de apjának köszönhetően valódi személyazonosságára is fény derült, aminek köszönhetően egy újabb képregényes karakterrel lett gazdagabb sorozat. Emiatt is valószínűleg Skye még nagyobb figyelmet fog kapni a következő évadokban, és ha szépen felvezetik, akkor akár a pár év múlva érkező Embertelenek filmben is szerepelhetne.A tudós duó, Fitz és Simmons kapcsolata is érdekesebb lett, amiatt, hogy az előző évad végén Ward hagyta, hogy a páros egy kabinnal az óceán fenekére merüljön és bár kimenekültek, de Fitz agykárosodást szenvedett. Emiatt is találja nehezen a szavakat, a társakkal való kommunikációt is inkább hanyagolja. Igaz, az egyik új karakter, Mack felé egyre jobban megnyílik, miközben Simmons részben barátja betegsége miatt a laborokból elmenekülve inkább beépített ügynököt játszik.
[YOUTUBE]yRSr_PTRs5I[/YOUTUBE]May ügynök történetét is végre megismerhettük és most már legalább tudjuk, hogy miért lett annyira kemény és visszahúzódó. Mindenképpen érdemes említést tennem az áruló Wardról is. A készítők egy taktikus, meggyőző pszichopatát alkottak belőle, aki szerintem egy mellékszerepben már megférne egy Marvel filmben. Céljai elérésében semmi sem gátolhatta, vallatása eszméletlen jó volt, egy másik jelenetben pedig nem lehetett tudni, hogy ő mond-e igazat Skye-nak szenátor fivéréről vagy éppen az állítja-e be Wardot egy őrültnek Coulson előtt. Csak remélhetjük, hogy az ex-Hydra/S.H.I.E.L.D. ügynök a továbbiakban is fontos szereplő lesz.Mack mellett két új szereplővel gazdagodott még a széria, ők Lance és Barbara ’Bobbi’ Morse. Előbbi tipikusan a vicces, jóképű srác, aki Bobbival a minimális civakodó, romantika részt hivatott behozni, illetve nála is megfigyelhető, ami tavaly Skye-nál, hogy külsősként mennyire tud beilleszkedni, utóbbi viszont ennél jóval érdekesebb. Egyrészt Bobbi szerepére egy eléggé ismert színésznőt, Adrianne Palickit szerződtették, másrészt Bobbi alteregója Mockingbird, aki a képregényekben a Bosszúállók tagja, Sólyomszemmel pedig össze is házasodott. A Filmes Univerzumban Sólyomszemmel egyelőre talán csak barátság alakulhat ki, de a színésznő és a karakter ismertsége okán ő is feltűnhetne egy Marvel filmben. Thanos ellen úgyis mindenkire szükség lesz a Végtelen Háború első és második részében.Gonoszok terén viszont felemásan teljesített Coulson és bandája. Ward egyértelműen a jobbak közé tartozik, de őt nem lehet teljes mértékben a S.H.I.E.L.D. ellenfelének tekinteni. Calvin Zabo is emlékezetesre sikerült és ehhez kellett Kyle MacLachlan játéka is, aki tökéletesen előhozta a karakterben rejlő kettősséget. Szeretné újra egyesíteni a családját, ám amikor vagy Skye tart tőle vagy Coulsonék köpnek bele a levesébe, akkor előjön belőle a dühöngő vadállat, amivel pont elüldözi keresett lányát.A Hydra egyik vezére, Daniel Whitehall viszont semmilyen lett. Keresi az Obeliszket, a II. világháború óta tartó fiatalsága még érdekes is lehetne, de annyira erőtlen lett, hogy a készítők is érezték, hogy az egész évadra nem lehet őt megtenni a főboss-nak, Bill Paxton Garrett ügynöke után meg pláne. Az Embertelenek vezetőjében, Skye anyjában, Jiayingban viszont volt lehetőség és szépen fel is vezették. Whitehall kísérletei óta szeretné magát és társait is megóvni az emberektől, főleg a S.H.I.E.L.D.-től, akik a különleges képességű egyéneket listázzák. Mégis egyik pillanatról a másikra váltott át a sorozat legfőbb nemezisévé. Indítékai érthetőek, de ezzel a hirtelen váltással mintha gyorsan akartak volna a készítők egy ellenfelet az évad végére és mivel egy új karakterre nem lett volna elég idő, így Jiayingből tudtak valamiféle gonoszt kreálni.
[YOUTUBE]Cqo-7oli7iA[/YOUTUBE]Egy-két gyengébb esetet leszámítva a vizuális effektek sorozatszinten teljesen rendben voltak. A bunyós részeknél is minimális fejlődés érezhető pl. az egyik részt a Mortal Kombat Legacy-ért felelős Kevin Tancharoen rendezte, ami meg is látszott May harcjelenetén. Persze a Daredevil szintjét azért nem érik el Coulsonék.A kémes vonulat természetesen megmaradt, ami főleg a valódi S.H.I.E.L.D. eljövetelével felerősödött. Ki az, aki Coulson oldalán áll és ki az, aki csak beépült a direktor csapatába a másik S.H.I.E.L.D.-ből? Ez a kérdés több társ kapcsolatára hatással volt, a korábban lefektetett bizalom megtörni látszott, sőt, egyesek egymásnak is estek, ugyanakkor Coulson is csak kérdéseket hagyott maga után. Bár jelenetekben ez a vonal nem volt olyan erős, mint A tél katonája ki hydrás és ki S.H.I.E.L.D.-es része, de összességében elégedettek lehettünk ezzel a szállal.A S.H.I.E.L.D. második évadában azért is kellett a karaktereket és történetet jól megírni és jó irányba terelni, mert itt most nem állt rendelkezésre egy akkora segítség, mint ami A tél katonája volt az első szezonnál. A tavaly nyáron megjelent Galaxis őrzőit is jelenleg csak Thanos köti össze a Marvel univerzummal, így James Gunn alkotása a minimális Kree vonatkozáson kívül nem állt Coulsonék rendelkezésére. A következő Marvel film pedig a májusi Bosszúállók: Ultron kora volt, ami annyira gyors lefolyású volt, hogy a S.H.I.E.L.D.-et a látottaknál mélyebben beleszőni a film történéseibe felesleges lett volna és így is azért szépen beleírták a sokóviai eseményeket a sorozatba. Persze ezen kívül itt-ott a szemfülesek észrevehettek még utalásokat, de annyira nem tolták a nézők képébe, mint korábban. Most pl. a Thor filmek mellékszereplője, Sif is gördülékenyebben csatlakozott földi bajtársaihoz, míg az Obeliszkért járó hajszát Carter ügynök indította el.A S.H.I.E.L.D. ügynökei jó úton haladnak és a széria kezd megállni a saját lábán. Hátránya a DC-s sorozatokkal szemben elfogyni látszik, sőt az Arrow-t maga mögé utasította, míg a Gotham egyénfüggő, de nálam azt is megelőzte. Nyilván a jövőben a fanok örülnének a Netflixes társak feltűnésének, utalásokra a nagy vásznon lassan bemutatkozó hősökről, de ha így folytatják Coulsonék, akkor ezek a cameók, crossoverek, Easter Eggek plusz adalékok lesznek, nem pedig a sorozat húzóerei.[B]8/10[/B]

4 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Egyetértek a kritikával, az évad vége baromi jó lett, főleg az évadzáró. Mondjuk nekem az első évad is bejött.Marvel most eléggé belehúzott sorozatokkal, Netflixre idén jön a Jessica Jones ha minden igaz, jövőre még 2 új, meg Daredevil folytatás, meg persze Agene Carter 2. Évad abc-re.

  2. Nálam ez a sorozat a DC címek mögött kullog. May sztoriján konkrétan bealudtam (my bad). Nagyon jó felvezetés kéne a Civil War filmnek, mert a 2. évados Ultronos látomás rém gagyi volt (és nagyjából erre vártam az évad alatt).

    • Összességében talán még mindig az Arrow-Flash univerzum mögött vannak Coulsonék, ha viszont csak a legutolsó évadokat nézzük, akkor a Shield jobban teljesített a második évadával, mint az Arrow a harmadik évadával. Gothamnél embere válogatja, nálam Shield 2. és Flash 1. évad egy szint.

  3. A sorozat leggázabb része az igazgató akcióskodása. Phil Coulson pár percre a bosszúállók 1 filmbe tökéletes, mellékszereplőnek vagy ilyesminek, de amikor elkezd akciózni, az röhejes. Ráadásul semmi kiállása nincs, mint mondjuk Samuel L. Jacksonnak, szóval vezetőnek sem az igazi.