Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward
Videó

A Gummy’s Life (PS5, PS4, PSN)

Cukorsokk.

A Gummy’s Life. A címből akár arra is következtethetne az ember, hogy ez a game egy gumimaci történetét rejti, akit becsomagolnak a gyárban a társaival együtt egy kis zacskóba, hogy aztán a fogyasztó gyomrában végezzék, de a hős nem akar megemésztődni, így valahogy meg kell menekülnie sanyarú sorsa elől. Oké, ez elég debil elképzelés, viszont a valóság – avagy tesztalanyom kiléte – még ennél is durvább!

Természetesen, ahogy mindig, úgy most is bemutatnám az elkövetőket, akik jelen esetben a 2004-ben alakult, madridi székhelyű EP Games fejlesztői. Állításuk szerint különböző projekteken dolgoztak főleg mobil platformokra. A srácok később – talán épp gumicukor fogyasztás hatására? – ihletet nyertek és megjelentették második nagygépes projektjüket, A Gummy’s Life-ot, 2018-ban Steamen. 2021 szeptemberében aztán úgy gondolták, hogy ennek a cuccnak ott a helye a PlayStation Store-ban, ráadásul két konzolgeneráción is.

Konkrét leszek: én a 20 éves gamer pályafutásom alatt ilyen rossz játékkal még nem játszottam. Nyilván van hasonló, talán meg talán rosszabb is (helló Life of Black Tiger), de ez tényleg az a kategória már, ami felháborítóan borzasztó, és sem egy másodperc figyelmet, sem egy büdös forintot nem érdemel.

A koncepció a Fall Guys-hoz hasonló party-játékok megoldásait követi, csak rettenetesen ízléstelenül. Arénaharcról van szó, különböző helyszíneken eshetünk egymásnak akár egyszerre nyolcan, local vagy online multiplayer keretein belül. Választanunk kell a gumicukor-harcosok közül, akik többségében olyan „klasszikusok”, mint a gumimaci, kólásüveg, dinnyeszelet, banán, ésatöbbi. Elvileg különböző mindegyiknél az erő és a szívósság mértéke, én viszont ezt nem tapasztaltam, szóval állítom, hogy tökmindegy, ki mit választ – az ízüket meg úgy sem érzed, ugye. Ami közös bennük viszont, hogy küllemre mindegyik iszonyatosan Zs-kategóriásnak hat. Ezzel pedig mindent elmondtam a grafikáról is, ami a manapság igencsak népszerű Unity segítségével készült. (Azt csak lábjegyzetben szeretném megemlíteni, hogy amúgy csodálatos a Unity sokszínűsége – a Soul Hackers 2 alatt is a grafikus motor dübörög, meg ezalatt a rettenet alatt is.)

Ha megvan a hős és kiválasztottuk a játszani kívánt pályákat (melyek között van olyan, ami szó szerint képes hányingert okozni a pörgő-forgó kialakítása miatt), akkor csak azt kell eldönteni, hogy milyen játékmódban kívánjuk elgyepálni a másikat: van Free for All, Team Deathmatch, King of the Hill, amiket nagyjából már mindenki jól ismer más multiplayer játékokból. Aztán jöhet a másik szétfejelgetése, lepörgőrúgása, de olyan béna mozgáskultúrával, hogy ha Jackie Chan látná, akkor egy új folyót sírna ki a szeméből Hongkongban. Ennyi a játék. Jó, igazságos leszek: kozmetikai cuccokat is lehet gyűjteni, csak hogy még rettenetesebben nézzen ki az a gumi-nyami.

A program ráadásul gyakorlatilag annyira él és virágzik, hogy hiába indítasz online meccset, kapaszkodj: nem fog találni senkit, két zacskó édesipari kocsonya elfogyasztása után, fél óra elteltével is csak keres a matchmaking. Maradtak az ostoba, de easy fokozaton is rettenetesen agresszív botok, meg a local play.

Mindezért 7.090 forintot kellene kiperkálni, de ha elfogadsz egy jó tanácsot: szépen nézz körül valamelyik amerikai vagy japán származású termékeket forgalmazó online boltban, és vásárolj be különleges gumicukrokból ebben az értékben – én a Bourbon Fettuccine Gummy-t ajánlom, ezt nem!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

INKÁBB NE
Kiadó: EP Games
Fejlesztő: EP Games
Megjelenés: 2021. szeptember 24.