Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

A Fold Apart (PS4, PSN)

Egy távkapcsolat anatómiája.

Aki élt valaha távkapcsolatban, az tudja, hogy mennyire nehéz, főleg, ha a nagy földrajzi távolság időeltolódást is hordoz magával. Mikor és milyen gyakran beszélgessünk? Ha épp nincs kedvünk, az a kapcsolat válságát jelenti? Ha túl jól érezzük magunkat egyedül is, legyen bűntudatunk? No és mi jár a másik fejében? A ritka, értékes kontaktok jelentősége és terhe is megnő ilyenkor: félszavakból vagy rossz megfogalmazásokból kerekedhetnek masszív dilemmák vagy viták, a várva-várt találkozáskor pedig túl sokat akarunk csinálni túl kevés idő alatt. Az A Fold Apart egy fiatal, távkapcsolatban élő párt mutat be egy ötletes, ámbár időnként frusztráló logikai játékon keresztül.

A történet központi párosa egy tanár és egy építész, akik nehéz döntést hoznak meg: az oktató stabil, fix, vidéki állását imádja, ahogy életterét is, míg párja egy nagyvárosi lehetőséget kap, amihez el kell utaznia egy időre. A modern technikának köszönhetően viszonylag gyakran tudnak diskurálni, de a modernizáció tipikus hátulütői sem maradnak el: a meggondolatlan válaszok miatt komoly belső válságot élnek meg figuráink, akik belső gondolatmenetét kísérhetjük végig. Így egy balul megfogalmazott mondat adja a logikai feladványok alapját: hősünk saját lelki és mentális útvesztőjében bolyong, amiben segítenünk kell neki. Ilyenkor a képernyőt hajtogathatjuk úgy, hogy utat teremtsünk neki a tovább haladáshoz: kezdetben csak a képernyő oldalait, később sarkait is behajlíthatjuk, illetve megfordíthatjuk a világot, így teremtve útvonalat aktuális karakterünknek, aki csak kisebb magasságokra tud felmászni. A mechanika remekül tükrözi a helyzet szimbolikáját: ahogy ki- és behajtjuk figuránk univerzumát és fokozatosan tisztul a célhoz vezető út – és persze a jövőkép –, hol bukdácsolva, hol a magasból zuhanva, de eljutunk az aktuális célhoz, szó szerint gondolatok között vergődve: a megoldáshoz, a megnyugváshoz, elfogadáshoz vagy értelmezéshez.

A játék élénk színeket használ papírszerű külsejéhez, a szereplők belső morfondírozása pedig nagy szövegként jelenik meg, miközben évődnek magukban – mindezt pedig kellemes zenei aláfestés teszi hatékonyabbá. Ha épp nem egy feladványon agyalunk – miközben figuránk jövőjén vacillál –, akkor lineárisan haladva láthatjuk chatelésüket, illetve a városi és vidéki terepek közötti dichotómiát.

Míg a képi megvalósítás és a központi, hajtogatós mechanika nagyon kreatív és egyedi, addig maguk a feladványok, illetve karaktereink kissé lomha, vontatott mozgása frusztrálóvá tesz bizonyos részeket. Ha túlzottan megakadnánk azonban, akkor segítséget kérhetünk a programtól, amely lépésről lépésre mutatja meg a megoldást.

Az A Fold Apart remek logikai játék, frappáns alapötlettel mind a tematika, mind a játékmenet terén. Akadnak hiányosságai, főleg rövid hossza, zavaró üteme és időnként frusztráló kialakítása miatt, viszont ezekért kárpótol az egész alkotás hangulata, illetve remekül és hitelesen megragadott témája: az, hogy mennyire fájdalmas egy ilyen kapcsolatot fenntartani, de mennyire édes tud lenni a várva-várt találkozás, mindehhez viszont rengeteg közös akarat, elköteleződés, és mindenek felett őszinte és önzetlen szeretet szükséges.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Lightning Rod Games
Fejlesztő: Lightning Rod Games
Méret: 1.4 GB
Megjelenés: 2020. május 19.
Ár: 6269 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

2 hozzászólás

Hozzászólás

  1. Bántalmazni lehet benne az asszonyt? Aztán áldozathibáztatni?