7th Sector (PS4, PSN)

Old-school cyberpunk.

A 7th Sector egy nagyon érdekes logikai-ügyességi videojáték, amely a régi kalandjátékokból és a modern, az Inside és a Limbo által tökéletességig csiszolt „szótlan” élményekből is egyaránt merít, hogy egy sötét, disztópikus világban meséljen el szavak nélkül egy történetet.

„Hősünk” kezdetben amorf, és gyakorlatilag – igazán ötletes módon – egy áramköri szikraként jelenik meg, idővel pedig különféle gépek adnak neki „testet”. A zord és komor világban hol gondolkodós, hol reflexalapú feladványokat kell teljesítenünk ahhoz, hogy haladhassunk ismeretlen célunk felé. Ugyan az élmény számos helyen szorul finomhangolásra, illetve gyengébb tervezésbeli problémák keseríthetik meg életünket, lenyűgöző produktum egy gyakorlatilag egyfős csapattól. Maga a játékmenet aktuális helyzetünk függvényében változik, így másféle akadályokkal szembesülünk miközben haladunk előre: ezek minősége hullámzó – van, hogy frappáns elképzelésekkel futunk össze, van, hogy monoton szakaszt kell átvészelnünk, néhol pedig már keserves megvalósításokba ütközhetünk.

A program talán legnagyobb hiányossága, hogy elég kevés dolgot magyaráz el, miközben elvárja, hogy józan paraszti eszünkkel logikázzuk ki a megoldást: a gond ezzel az, hogy ezek a feladatok sokszor intuícióinkkal mennek szembe, így a továbbhaladáshoz valójában valami olyan kell, amire nem is gondolnánk. Ezt csak nehezíti döcögős irányítása, amitől kicsit lomhává válik a kezelése. Sötét synthwave zenéje és zord, de karakteres tónusai azonban egy érdekes, automatizált és elnyomó világot vázolnak, amelynek mintha folyamatosan csak szemlélői, és nem résztvevői lennénk. A helyszíneken végighaladva a világ és az aktuális történések egy-egy szeletébe nyerhetünk betekintést, ezen pontok összekapcsolása pedig már tőlünk függ.

Egy biztos: manapság ritkán találkozni olyan játékkal, amely ennyire gyakran váltaná stílusát, és ilyen sok megközelítést és megvalósítást alkalmazna, mint a 7th Sector: érdekes, izgalmas és kiszámíthatatlan, minden hibája ellenére. Ezért a pénzért egy ilyen élmény kiváló választás, főleg, ha kedveled a régi idők feladványait, azonban célszerű bekészíteni egy útmutatót, hogy ne tölts el aránytalanul sok időt valami eszement megoldás kutatásával.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

★★★★
REMEK
Kiadó: Sometimes You
Fejlesztő: Noskov Sergey
Méret: 787.81 MB
Megjelenés: 2020. február 5.
Ár: 5990 Ft
Feltöltőkártya: PlatinumShop

Hozzászólás