Generic selectors
Csak
Keresés címben
Keresés a tartalomban
Keresés hírekben
Keresés cikkekben
Keresés a fórum hozzászólások között
Keresés a fórum témákban
Kategória szerinti szűrés
Classic PlayStation
Comix
E3
EA Play Live 2020
EA Play Live 2021
Esemény
Future Games Show: Gamescom 2020
Future Games Show: Spring Showcase
Gamescom
Gamescom 2020
Gamescom 2020 Opening Night Live
Gamescom 2021
Gamescom 2021 Opening Night Live
Heti hírösszefoglaló
Hírek
Komment
Nacon Connect
New Game+ Expo
Nyereményjáték
PlayStation 5 Showcase
PlayStation Indies
PlayStation Network
PlayStation.Community
Podcast
PS5 Future of Gaming
PS5 Tudtad?
PSC Gyorsszavazás
State of Play 2020. augusztus 6.
State of Play 2020. február 25.
Stream
Summer Game Fest
Szavazás
Techno
The Game Awards
The Game Awards 2020
Tokyo Game Show
Tokyo Game Show 2020 Online
Tokyo Game Show 2021
Ubisoft Forward

3D TV – fejfájás és zizis kép

Az angol The Eyecare Trust felmérése szerint nagyjából több mint 6 millió olyan brit állampolgár van, akik nem látják rendesen a 3D-s képernyők – mozi, film, játék – által prezentált élményt, ezáltal számukra ez a 2010-ben egyre inkább előtérbe kerülő szórakoztatási forma valószínűleg nem lesz opció.Dharmesh Patel, a The Eyecare Trust szószólója az MCV-nek adott interjújában mondta el, hogy az emberek kb. 12%-ának problémás a 3D látvány, és ez az érték szerinte világszinten is megállja a helyét. Bár a szakember úgy gondolja, ez a tény a 3D-s technológia elterjedésére nem lesz igazán befolyásoló hatással, mégis sok olyan ember él, akiknek a 3D erős fejfájást okoz. Az ő szemük körülbelül csak annyira áll rá a térhatású látványra, mint amikor speciális szemüveg nélkül látunk egy ilyen képernyőt: számukra minden zizis és homályos, a szemük pedig hamar elfárad abban, hogy megpróbál fókuszálni. Azok, akiknél problémás a 3D kép tisztasága, sajnos sem a Playstation 3-as szemüveggel működő, sem a Nintendo 3DS-nél alkalmazott okuláré nélküli megoldást nem tudják majd élvezni.A The Eyecare Trust munkatársa szerint valójában több embernek is vannak/lesznek problémái a jövőben a 3D-vel: egyelőre az a helyzet, a populáció csak csekély hányada jutott el odáig, hogy egyáltalán kipróbáljon valamilyen térhatású műsorforrást.

Nincsenek hozzászólások.

Hozzászólás

 1. Asszem lassan ki kéne már ezt próbálni.

 2. Szegény Papa barátom se látja a 3D-t. Már minden létező képet filmet megnézettem vele és nem látja a térhatást. Ez van, valakinek a szeme/agya nem áll rá. Szerencsére én látom.

 3. számomra a 3D tévének az ára okoz fejfájást xD LOL

 4. “ez attól is függ, hogy milyen technológiával értjük a 3d-t. -szerintem- minden, ami szemüveges módszer, az tényleg problémás lehet pl. tompalátóknak, vagy akinek gondja van a két szemes együttlátásával. a 3ds mondjuk nemtom hogyan működik.Nembaj. Akinek nem műkszik annak nem műkszik, akinek van térlátása, annak meg majd jól elcseszi. a térlátás tanult funkció, gyerekek, akiknek még változhat ez a “”tudás””, azoknak lehet h káros is lehet a sok 3D-s játék.”

 5. Én tuti birom!:) Lehetséges ez a fejfájás? Nem!!! Ha nembirod cseréld le!:D

 6. kit érdekel az a 12% ? 🙂

 7. “3d-s projektoroknak van értelmük.Tv-knél meg ablak hatása lesz a dolognak (kivéve ha veszünk egy 2-3 m átmérőjűt, de mint tudjuk ez elég drága mulatság). Egy 80cm-es 3d-s tv-t elég röhelyes lehet 2-3 méterről nézni. 52″” alatt nem adnák ki ilyen technológiával tv-t, megöli a hatást a kis képátló.”

 8. Valóban sok ember panaszkodik fejfájásról 3D után… meg ismerek olyanokat is akik nem látják a különbséget 2d és 3d közt.. sajna ez van.

 9. Lehet szemét vagyok, de egyre több a selejt, allergiás, diszlexiás meg hasonló, akik nem bírnak semmit. Az emberiség korcsosul, tény. Én imádtam az Avatart és tökéletesen láttam, és látta mindenki, akinek normális, nem szétcseszett teste van (nem szívta, zabálta szét, a szülei nem fogamzásgátlón éltek és piáltak).Végre ez a csodás technika is különbséget fog tenni nyomi és nem nyomi között. A 3D egy áldás, isteni előrelépés lesz, évtizedekkel ezelőtt még csak Sci-fi volt, most meg szinte már csak némi pénz kérdése 🙂 (De most szemét voltam. Tudom pusztuljak.)

 10. Ez nemokés.El fogom törölni a 3D-t! XD

 11. én se látom, pedig de látnám 😀

 12. Mi köze van egymáshoz a Nintendo és a Sony technológiájának?Mert szerintem nem sok.Kösz a felmérést. Pénzpazarlás.

  • Szerinted lehet, hogy nem, de igen sok közük van egymáshoz. Ha esetleg boldogulsz az angol nyelvvel, ajánlom figyelmedbe a következő tanulmányt:http://en.wikipedia.org/wiki/Stereoscopy

  • Gyártó oldalról pénzt rakni kutatásokba egyáltalán azért, hogy mennyire piacképes egy termék, ergo mennyien fogják megvenni, sosem pénzkidobás. Egyébként lehet, hogy ritka tipus vagyok, de láttam az Avatart, láttam egy rakat 3D-s mozit, a mélységét is láttam, meg nagyon vagány, de 2 óra után rohadtul elfáradtam nézni.

 13. Nekem maximálisan átjött a 3d-és élmény mindenféle negatív hatás nélkül.Viszont a hosszútávú hatása szerintem ezek után fog csak eldőlni.Én el tudok képzelni egy a tévék használati útmutatójában feltüntetett figyelmeztető feliratot miszerint a napi rendszeres sokórás 3d-és tartalmak megtekintése látószervi problémákat okozhat.

  • Az igaz, de nem hinném, hogy az embereknek ilyen iszonyatosan óriási hírértékű és figyelmeztető statisztika kell ahhoz, hogy erre rájöjjenek! Minden épeszű ember tudja, hogy a szerveit, legyen az bármilyen (szem, fül, végtagok…) nem szabad túlzottan megerőltetni…bár mindenki tudja azt is, hogy a túlzott napozás ártalmas, mégis bőrrákosra égetik magukat…a sok idióta. :PMost ezért nem vesz valaki 3D technológiával ellátott TV-t, mert neki fáj tőle a feje. Istenem! Hát akkor kikapcsolja benne ezt a funkciót! Ennyi erővel többé autóba sem ülnének az emberek, mert úgy is autóbaleset áldozatai lesznek. Mégis megteszik, mert tudják, hogy ha a szabályok szerint közlekednek, minimális lesz a baleset esélye. Akinek fáj tőle a feje, az ne nézze addig, amíg elkezd tőle fájni. Ilyen egyszerű! Ehhez nem kell 3 diploma meg 2 doktori cím.

   • Igaz amit írsz, azonban jelenleg a 3D tv-k csak ezen funkciójuk miatt igen komoly összeggel kerülnek többe nem 3D-s társaiknál és sok embernek ilyen tulajdonságok mellett nem fogja megérni megvenni. Gondolj bele megveszem a fél millás 3D tv-t és utána csak fél órát játszok, mert utána fáj a fejem tőle. Persze kikapcsolhatom a 3D-t, csak utána azon gondolkozom, hogy mi a faszért vettem 500ért a tv-t, amikor 300ért is ütős tv-t kaptam volna!?

    • Ok, de én nem úgy számolom, hogy most rögtön megveszi minden ember a legújabb 3D TV-t és majd maga döntse el, hogy mikor használja ki ezt a funkcióját, hanem azt, hogy attól, hogy nem feltétlen jó mindenki szemének, még nem kell egyből két lábbal taposni rajta. Még csak el sem terjedt, hogy tudjuk mik a valós mellékhatásai. Nem most kell temetni (ez nem a tényleg bugyuta kinect). Mire annyira elterjed, hogy tudjunk róla objektív véleményt nyilvánítani, addigra úgy is meglesz már a saját vevőköre. Akkor meg minek akasztják már előre azok, akiknek 1-2 mozis film megnézése után fájt tőle a fejük? Az első sörömtől én is gyorsan berúgtam és hánytam….aztán elmúlt, de ha nem ittam volna, sohasem szoktam volna meg az ízét.

     • Addigra, meg mire új TV-t vesz a magyar a mostani drágán beszerzett LCD-je helyett úgy is minden TV-ben benne lesz ez a funkció, szóval nem lesz választásuk, hogy 3D-s vagy nem 3D-s.

 14. Savanyú a szölö :/

 15. Nesze neked 3D.Én se élvezhetem, de ha lenne rá lehetőségem akkor sem érdekelne a dolog. Sztem leakarják nyomni az emberek torkán ezt a térhatású dolgot. Sőt most már kitalálták azt is hogy nem HDMI legyen a TV-kbe mert az átvitel lassabb, hanem Lan legyen világviszonylati szabványként.

 16. Én mondjuk ha a ps előtt 5 óránál tovább nem birok ülni mert megfájdul a fejem .

 17. Szerintem sem tökéletes a dolog, azonban pl a férfiak 8%-a színtévesztő/színvak. Szal akkor le a színestévével?:DEz a 3D úgy tűnik nem annyiból áll, hogy 3D-ben lerendereljük ugyan azt a képet, amit eddig 2D-ben. Ez egy sztereoszkópikus, nem valódi 3D, vagyis meg kell komponálni, hogy mit akarunk láttatni. Nem az emberekkel, hanem a technológia alkalmazóival van gond, nekik kell megtanulni.Pl a bluebox/greenbox trükköket jó rég óta használják. Régebben volt olyan, hogy ha nézted az időjárásjelentést a sok animációval, kiesett a szemed, mert Ájignerszilárd körül vibrált a levegő. Az lett volna a megoldás, hogy begyűjtik és bezúzzák az összes színes tv-t?Fijúk, ne csináljuk már ezt a műbalhét!:)

 18. Én egyenlőre csak mozis 3D élményről tudok beszámolni, de ott is hasonló a szitu. Elég fárasztó és kellemetlen volt a szememnek egy idő után és élményben sem adott nekem túl nagy pluszt.

 19. 6 millió, a brit lakosság 12 % … tehát kb 6 millió ember akik nem egyedül kuksolnak otthon nyugodtan felszorozhatjuk a számot 2.5 , mivel nem hiszem hogy ahol apu – anyu nem látja a 3 D-t szükségesnek érezné azt, hogy súlyos fontkötegeket játszanak át a tévégyártóknak…ezért nagy szám igazán a 12 %…

 20. Mostanában nem tartok attól,hogy a 3D-s élmény utóhatásai miatt fájjon a fejem:) Van elég oka a fejfájásra az átlagembernek:(

 21. Nekem még jó a szemem, de nemrég játszottam szemüveg+3d és valóban 5 perc után nem volt kényelmes. Láttam mindent, szép volt jó, volt de a szememnek nem.

 22. Nekem nincs ilyen gondom. Én egyébként sem látok 3D-ben, így nekem a TV, a mozi és a fénykép már most is olyan, mint a valóság.

 23. Na, én ugyanezt szajkózom egy ideje….Bár nem a 3D -s látvány a problémás, mert mindennap részesülünk belőle, hanem ez a technológia nem az igazi még….Egyszerűen nem olyan mint amilyennek lennie kell. De ez majd változik idővel.

 24. Amikor néztem a Pana plazmán, nem kicsit villogott a kép…

 25. egyszer már elbukott a 3d, itt az ideje újra 🙂

  • A N64-re gondolsz?

   • Nem, nem a Virtual boyra gondolt szerintem.Nem új keletű dolog ez a 3D ! Már a 60-as évektől létezteka papír kék-piros szemcsis filmek. verzió.http://retrothing.typepad.com/photos/uncategorized/2007/04/09/3dglasses.jpg Viszont 15-20 percél többet egyhúzamban nem bírt az ember elviselni. Így a 70-80 években már csak horrorfilmek sokadik folytatásait bolondították meg ezzel a technikával, majd a 80 évek 2. felében és a 90-es évekre végle eltünt.Mígnem a 2000 évek elején kifejlesztették ezt az új lilás ás magenta zöld színű, komolyabb műagyagszemüveget, egyenlőre az IMAX-nek. A 3D-s jelenetek már hosszabbak lehetnek negyedóránál és az agyat sem piszálta (annyira), mint a ős 3D-s szemüveg. Így hát mostanra újra sláger lett a 3D Hollywoodban és a világban.Bár ahogy látom nem mindenkinél tünet mentes ez a új 3D…

 26. Próbáltam több 3D-s tv-t is, fejem ugyan nem fájdult meg tőle, de nem voltam hasra esve az eredménytől. Ez inkább valamivel több mélységérzet, mint 3D.

 27. Hallottam ennél meredekebbet is… Sógor ismerőse az egyik nagy megjelenítő-gyártónál dolgozik. Állítólag az anyacég által készíttetett tesztek alatt azok, akik gyakorlatilag folyamatosan 3D-ben néztek felvételeket, nem egyszer megzavarodtak a valódi (!) látványtól, mert a szem fókuszálása és az ingerközvetítés teljesen átállt a 3D-s megjelenítőre.Ha ez igaz… akkor még annyira sem kell, mint eddig. Kuriózumnak tökéletes lesz.

 28. Asszem én 3D ellenes lettem. Eddig se volt szimpatikus és szerencsére nem is kötelező.

 29. Na erre voltam kíváncsi!Eddig erről nem volt szó hogy milyen káros mellékhatásai vannak az egészségre!

 30. Nekem is fáj a hasam ha üres.

 31. Majd kiforr még ez a technika is , lesz ez még jobb , olcsóbb , kevésbé szem/fejfájdító . Remélem . Egy PLUSZ opciónak jó !

 32. Így jártak a sápadt faxfejek.

 33. Az szép! Nekem sem kell nagyon 3D-s tévét venni, mert feleségem nem bírja a moziban sem. :DViszont akkor igencsak jól sikerült átültetni ezt a dolgot a tv-képernyőre.

 34. Szerintem meg csak megszokás kérdése. A mozi az egészen más dolog ilyen szempontból, mert ha beülsz a moziba végig kell nézned a filmet, hogy lásd az egészet, nem fognak 5 percenként szünetet tartani, azért mert te rosszúl vagy. Ezzel szemben a TV-nél még nem sugároznak 3D adást, az élményt csak filmekkel és játékokkal éred el amit bármikor megállíthatsz. És szerintem néhány nap alatt hozzá szokik az ember agya.

  • “Persze az más kérdés, hogy az ember kiad-e félmilliót olyan technológiáért amit “”szerintem”” meg fog szokni. :D”

 35. én még nem láttam sajna 3D-t,így nem tudom lenne-e gond..

 36. az biztos, hogy sok mindenekinek van/lesz vele próblémája.azért erre a statisztikára kiváncsi lennék, főleg, hogy hány ember bevonásával jött ki ez a becsült 6 millió. gondolom megkérdeztek párezret és az vetítették több mint 60 millióra.

 37. Amikor az AVATAR 3D-t néztem a moziban, minden bajom volt. Pont azok a problémák voltak mint amit a cikkben említenek, úgyhogy én biztos nem fogok venni 3d tévét…

  • Biztos keveset körhintáztál gyerekkorodban.

  • Az Avatarral én is így voltam, ettől függetlenül azt mondom, hogy a dolog előbb utóbb működőképes lesz.Mondjuk valszeg nem az idén gyakorlatilag a rendszer debütálásakor.Talán majd jövőre, amikor már annyiba fog kerülni, hogy bármelyikünk megengedheti magának.

 38. Ez a 3D is olyan lesz, mint az első TV. Anno az öregek is kérdezgették, hogy hogyan fér bele a TV-be az a sok ember és körbejárták, hogy megnézzék hátul hogyan másztak be a híradóba. Ma meg már hatalmas kivetítőkön nézzük a foci VB-t. Az emberek többsége nem is hinné, de még csak 3D-ben elképzelni sem tud dolgokat. Sokaknak a kis papírcetlire firkált hálós kocka is csak szimplán egy kocka mert az alakzatot az agya felismeri. Nem tudják külön-külön az életeket szemlélve látni, hogy hogyan változik a térben az alakzat. Egyszerűen nem látják. 10 év és mindenki meg fogja szokni, mint a városi szmogot vagy az utcazajt mert hiába mondjuk, hogy ingyen sem kellene, úgy is az orrunk alá nyomják majd lépten-nyomon. Nekem pl. semmi bajom nincs a 3D-től, pedig szemüveges vagyok és tetszik is a dolog. Más részről meg úgy is válaszható opció lesz akkor meg nem kell miatta parázni. Ha nem tetszik nekünk, akkor nem is kell használnunk.

 39. Ez egy jó nagy pofon a 3D-t erőltető trendnek.Várom más, Nagy-Britanniához hasonlóan nagy országok statisztikáit is.

 40. Nekem irtóra lefárasztja a szemem 5 perc alatt, ennyit nem ér meg az egész. Szerintem egy ideig hanyagolni kéne ezt a 3D-s témát a nagy cégeknek.

  • marpedig nem lesz hanyagolva mert kurva sok penz van benne, a nagy cegek meg lexarjak hogy a szemunk mit szol hozza.. a philip-morrist sem erdekli a dohanyosok tudeje 🙂

 41. Ingyen sem kell…..

 42. Több mint amire számítottam.

 43. 12%. Az sok. Minden kilencedik ember nem látja rendesen. A maradéknak a felét nem érdekli, annak a felének meg pénze nincs rá…

 44. hosszú távon kiváncsi leszek mennyire fogja a szemet tönkre baszni ezzel a becsapással, szerintem egy csomó olyan ember lesz szemüveges, akinek eddig semmi baja nem volt. az oké hogy egy filmet megnézel havonta a moziban, de az hogy napi 5-6 órát 3d-t nézel, a szemnek tuti nem lesz a legjobb.

 45. mikor az Avatar 3D-t néztem moziban, az első 10-15 perc abból állt, hogy megszokjam a látványt, mert mindig bekancsalítottam, néha picit fájt is a fejem, de aztán megszoktam… azóta kancsal vagyok. na jó, nem, de azért tényleg meg kell szokni, bárki-bármit mond, végül is a 3D kvázi becsapja a szemünket, nem erre lettek kreálva látószerveink.