PlayStation.Community Teteszted ›› VictorVance

2016.11.11. 23:02
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Utolsó hozzászólás: Rosszarc (2016.11.13. 00:32:31)
Megosztás
Értékeld a tesztet!
Apáink bűnei…
Az idén augusztusban kezdődő Batman: The Telltale Series című kalandjáték-széria első epizódja nem mondhatni, hogy beváltotta a hozzáfűzött reményeket. A fejlesztő srácok egy olyan témát kaptak készhez, amivel csodás, és nagyszerű dolgokat lehet művelni, viszont pont ugyanannyira lehet elbukni vele, mint a mennyekbe emelkedni. A bukás szerencsére nem történt meg, viszont a mennybemenetel is várat magára – sőt, elnézve a Telltale munkamódszerét, talán soha nem is fog megtörténni. A szeptemberben érkező folytatás, a Children of Arkham viszont részben igyekszik kijavítani elődje hibáit. Igaz, csodát a második epizódtól sem kell várni, ugyanakkor a fejlesztők talán hallgattak a negatív kritikákra, mivel az új rész hatványozottan jobb, még ha a világot egyáltalán nem váltja meg.

Egyrészt végre nagyobb jelentőséggel bírnak a választási lehetőségek is, azaz nem csak sótlan, „úgyis tök mindegy mit nyomok” feelingel hagyjuk ott az epizódot a stáblista után, hanem valóban megéri akár kétszer is nekiállni a történetnek. Nagyban befolyásolják már az eseményeket, hogy mikor kit választunk, vagy mit mondunk bizonyos esetekben – poént nem akarok lelőni, de egy ponton még egy fontos karakter gonosztevővé válását is elősegíthetjük, vagy úgymond „megakadályozhatjuk”.
Másrészt ahhoz képest, hogy az egész egy kalandjáték lenne, igazából sokat nem őriz meg a műfaj hagyományaiból. Bruce Wayne-t, avagy Batmant alig-alig irányíthatjuk mi magunk (sőt, valójában ehhez a bal analóg karra sincs szükség), ezúttal nyomozás sincs, egy bizonyos rajtaütést viszont többféleképp is megválaszthatunk. Kár, hogy egyébként sok lehetőség itt sem terem a játékosnak, körülbelül két opció van, és akkor is azt kell eldönteni, hogy az ellenfél melyik tárggyal lépjen kölcsönhatásba (ergo, Batman a falnak csapja e a szerencsétlen delikvenset, vagy egy vázával üsse le), viszont legalább maga az illúzió megvan.
A játék QTE szekvenciái eléggé vegyes megítélésűek. Első látásra azt mondanám jobbak, mostmár könnyebben lehet game over a vége, ha ügyetlenek vagyunk, így már azért van egy kis tétje a dolgoknak, ugyanakkor van, amikor odajut az egész, hogy az se baj, ha egy adott pontnál más gombot nyomunk meg, amit kellene. Igaz, reagálni így sem fog semmit Batman, vagy Bruce, viszont nem is jár semmilyen következménnyel, hogy hibáztunk. Az viszont remek dolog, hogy bizonyos szituációkban dönthetünk, hogy Bruce Wayne-ként, a szavak erejével lépünk e fel, és megpróbáljuk a nevünket, meggyőzőképességünket felhasználni, vagy inkább Batman jelmezbe bújva cselekednénk, az éjszaka sötétjében.

A Children of Arkham-ot egyébként ezek az apró elemek viszik el a hátán. A rengeteg ismétlődő hiba mellett a történet még mindig nagyszerű, az egyetlen dolog, amiért a játékos késztetést érez, hogy ne hagyja félbe a programot, és hogy várja a folytatást. Közel 80 év után is lehetséges új színben feltüntetni az ismerős karaktereket, és jellemeket, ami vitathatatlanul nagyon bejött a Telltale-nek.

A második epizódban tovább merülünk a mocsokban, a hazugságokban, és a korrupciókban, illetve elsősorban Bruce, akinek rá kell döbbennie, hogy nem csak koholt vádak alapján próbálják ráhúzni a vizes lepedőt a Wayne családra. Egyre több tény, és bizonyíték lát napvilágot, hogy szülei sötét üzelmeket folytattak a háttérben, amiben szerepelt zsarolás, hatalommal való visszaélés, együttműködés Gotham legnagyobb bűnszervezeteivel, emellett jónéhány kínzás, orvosi kísérletek, stb.
Tehát mindent összevetve van min rágódnia a főhősnek, és van még mit kideríteni, rejtélyes szálakat felgöngyölíteni. Messze még a vége, és ha az írok továbbra is haladnak a jól felvezetett úton végül egy egész élvezetes, és szórakoztató játék is kisülhet az egészből. Attól függetlenül, hogy az alkotás továbbra is súlyos programozási gondokkal küzd, amelyeket nem sikerült leküzdenie a folytatásra, azt már csak mellékesen érdemes megjegyezni, hogy a játékidő nemhogy nem szárnyalja túl az első epizódét, de még a másfél óra is durva saccolás a szavatosságot illetően.

A Telltale tehát a folytatásra sem művelt csodát. Igaz, egy-két hibát kijavított, ami miatt valóban egy fokkal jobb a második rész az elődnél, azonban egy rakás olyan égető gond maradt benne, ami még mindig erősen megpecsételi a cucc megítélését.
7/10
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Gyenge
Zene / Hang:
Hangulat:
Pozitívum
Minden, ami jó volt az elődben, az működik itt is.
Negatívum
Sajnos a korábbi negatívumok is nagyrészt megmaradtak.
A PlayStation.Community szerkesztősége semmiféle felelősséget nem vállal a "Teteszted" rovatban megjelent írások tartalmáért. A kritikák és pontszámok minden esetben a szerző saját véleményét tükrözik, nem a szerkesztőségét. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a Teteszted rovatban közzé tett írásokat adott esetben módosítsa, publikus formából kivegye, vagy törölje.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2016.11.13. 00:32:31
LV1
Nekem is jobban tetszett az elso. Tobb volt a tet, es nagyobb volt a kihivas, bar nem sokkal. Es a tortenet is egyre izgalmasabb.
1. Matichku  PlayStation.Community tag
2016.11.12. 02:31:56
LV14
Kicsit előre szaladtunk ezt a részt jól megtárgyaltuk az első epizòdban. :)
Nem vitás jobb lett ez a rész.
Nil Satis Nisi Optimum
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16460 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6170 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 19:13:09
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea